Ministerul Apararii din Rusia a informat, joi, ca Statele Unite ar trebui sa isi distruga sistemele balistice MK-41 plasate in Romania pentru a putea astfel sa respecte Tratatul INF.
De asemenea, ministerul a precizat ca Washingtonul ar trebui sa distruga si dronele de atac din acelasi motiv, scrie Reuters.
"Ministerul rus al Apararii invita partea americana, in perioada premergatoare anularii Tratatului INF, sa ia masurile necesare pentru revenirea la respectarea stricta a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de actiune scurta si medie si a dronelor militare care intra sub incidenta Tratatului", a comunicat joi seara Ministerul rus al Apararii.
Ministerul a informat ca l-a convocat pe atasatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i inmana o nota care contine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antiracheta de la Deveselu.
Pe de alta parte, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valery Kuzmin, a declarat, tot joi, ca tara sa este dispusa sa poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), insa nu va fi cea care sa initieze discutiile, insa a dat asigurari ca Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile.
Despre ce anume poate astepta Romania din partea Rusiei in urma declaratiilor facute dupa ce Statele Unite au decis retragerea din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, Valery Kuzmin a spus intr-o conferinta de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 20:43
Intalnirea istorica de la Helsinki dintre presedintele SUA si cel al Rusiei va avea efecte majore asupra raporturilor dintre statele din Europa, dar va influenta si relatia SUA cu UE. Romania face parte din reteaua de putere modelata de intalnirea dintre cei doi lideri si datorita faptului ca e membra a Uniunii Europene si face parte din NATO.
Politica romaneasca, desi nu vorbim prea des despre acest lucru, este extrem de sensibila fata de balansul puterii din zona, iar o slabiciune a SUA, a NATO sau a Uniunii Europene, pune tara noastra intr-o pozitie vulnerabila in raport cu tendinta expansionista a Moscovei.
Dupa controversata intalnire dintre Donald Trump si Vladimir Putin, care a provocat stupoare in Europa, neliniste in randurile Partidului Republican din SUA si revolta in mediile democrate, au aparut o serie de posibile efecte negative asupra Romaniei provocate de aceast summit, dar, totodata, exista si cateva posibile efecte pozitive, in special generate de pozitia strategica a tarii noastre.
Posibile efecte negative asupra Romaniei dupa intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin:
1. Scutul Antiracheta de la Deveselu. In fapt, intregul sistem de aparare antiracheta format din dispozitivele prezente in Marea Mediterana, Romania, Polonia, Marea Britanie, plus sistemul radar de detectare al lansarilor, aflat in Turcia, ii provoaca mari dureri de cap lui Vladimir Putin. Acest sistem este privit ca o amenintare la adresa Moscovei, iar subiectul s-a... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2018, ora 17:50
Climatul de securitate in zona Marii Negre s-a deteriorat dupa 2014, din cauza actiunilor intreprinse de Rusia, asa ca NATO a decis sa raspunda prin sporirea prezentei in regiune, spune ministrul Apararii, Mihnea Motoc.
Intrebat in cadrul unui interviu acordat Mediafax daca este Rusia in acest moment o amenintare pentru NATO, in general, si pentru Romania, in particular, ministrul Apararii a subliniat mai intai faptul ca in ultimii doi ani climatul de securitate in regiune s-a schimbat.
"S-a deteriorat pe fondul unor actiuni intreprinse de Rusia incepand cu anexarea ilegala a Crimeii si continuand cu instabilitatea care se inregistreaza si in prezent in estul Ucrainei, dar si constand intr-o acumulare militara evidenta in peninsula Crimeea, in Marea Neagra.
Flota Marii Negre a Rusiei a sporit considerabil atat din punct de vedere al capabilitatilor navale, cat si al celor aeriene de sprijin. De asemenea, vedem ca Marea Neagra, peninsula Crimeea devin un fel de platforma pentru ...citeste mai departe despre "Ministrul Apararii: Mediul de securitate in regiune s-a deteriorat din cauza Rusiei. Nu mai putem vorbi de tinte izolate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 11:32
In anul 1983, presedintele SUA era Ronald Reagan. El a propus proiectul militar Initiativa de Aparare Strategica, plan primit cu neincredere in comunitatea stiintifica, dar si in lumea diplomatica.
Militarii aveau rezerve privind eficacitatea unor interceptori bazati la sol, in ceea ce se presupunea a fi "crearea unui scut impenetrabil in fata rachetelor cu raza scurta si medie de actiune", iar diplomatii se intrebau daca este intelept sa se abandoneze doctrina "distrugerii reciproce garantate", tema predilecta in perioada Razboiului Rece.
Dar strategia a reusit.
Dupa 1990, presedintele Bush si, ulterior, Administratia Obama au reluat proiectul intr-o varianta mult mai sofisticata.
Chiar daca o neincredere reziduala persista intre NATO si Federatia Rusa, acestea nu mai sunt inamici de moarte. Dar in ultima perioada, situatia de securitate in Europa s-a deteriorat semnificativ din cauza dezvoltarilor impredictibile, generate de interventiile militare in Ucraina si ...citeste mai departe despre "Sistemul defensiv antiracheta si lauda de sine" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 10:36
Sistemul antiracheta care a devenit operational saptamana aceasta in Romania, dar si baza a carei constructie a inceput vineri in Polonia nu vor reusi, probabil, sa isi indeplineasca misiunea de a intercepta rachete balistice si reprezinta o cheltuiala inutila, au declarat experti citati de Sputnik News, in timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat cu represalii vizand inclusiv oficialii romani si polonezi care au aprobat instalarea scutului.
"In primul rand nu va face decat sa saraceasca Statele Unite si, in mai mica masura, Uniunea Europeana, pentru sistemele de aparare antiracheta sunt incredibil de costisitoare, au o eficienta incerta si este putin probabil sa fie folosite vreodata", a declarat analistul Jason Ditz, de la centrul de reflectie Antiwar, scrie News.ro.
Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone
Departe de a apara Polonia, bateria de rachete de interceptare va pune tara intr-un pericol si mai mare in cazul izbucnirii unui razboi, ...citeste mai departe despre "Propaganda rusa contraataca: Scutul antiracheta de la Deveselu - o cheltuiala inutila, nu va functiona" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Mai 2016, ora 14:38
Inaugurarea scutului de la Deveselu i-a nemultumit pe oficialii rusi, care au transmis ca se simt amenintati de facilitatea militara din tara noastra. O prima reactie a venit si de la presedintele rus Vladimir Putin.
"Rusia este fortata sa caute modalitati de a neutraliza amenintarile la adresa securitatii nationale, din cauza desfasurarii scutului antiracheta al NATO in Europa", a declarat Putin, citat de Russia Today.
Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone
"Scutul american antiracheta din Europa este o incalcare clara a tratatelor ruso-americane", a mai spus liderul de la Kremlin la o intalnire cu oficiali militari rusi, adaugand ca facilitatile antiracheta pot fi rapid modificate, astfel incat sa aiba scop ofensiv.
Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata
"Scutul din Europa reprezinta inca un pas in cresterea tensiunilor si lansarea intr-o cursa a inarmarii", a subliniat Putin. "Evenimentele ...citeste mai departe despre "Avem scut la Deveselu: Putin ameninta si vorbeste despre o cursa a inarmarii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 16:46
Rusia va initia testarea unui nou tip de racheta intercontinentala nucleara care poate distruge tari de marimea Frantei, decizia fiind luata in contextul activarii sistemului antibalistic NATO in Romania, despre care Pentagonul sustine ca nu vizeaza arsenalul strategic rus.
In contextul activarii sistemului antiracheta NATO din Romania si al amenintarilor balistice nord-coreene, Ministerul rus al Apararii va incepe testarea unei noi rachete intercontinentale nucleare care poate distruge suprafete de marimea statului american Texas sau Frantei, informeaza publicatia International Business Times si site-ul agentiei Tass.
Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata
Planurile pentru dezvoltarea rachetei intercontinentale RS-28 Sarmat au inceput acum cativa ani, iar noua arma ar urma sa intre in dotarea armatei ruse in anul 2018.
Racheta RS-28 va avea greutatea de 100 de tone si va putea transporta 12 focoase nucleare pe o distanta de ...citeste mai departe despre "Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 15:17
Inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu a atras atentia presei internationale, unele dintre cele mai importante institutii media din lume relatand despre momentul de joi si despre reactia Kremlinului.
"Scutul antiracheta al SUA este inaugurat in Romania, Rusia vede o amenintare", titreaza agentia Associated Press, preluata si de ABC News.
"Un scut antiracheta din Romania, cu scopul de a proteja Europa de amenintarile rachetelor balistice, a devenit operational joi, infuriind Rusia, care se opune existentei unui sistem militar in fosta sa zona de influenta.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a incercat sa reasigure Rusia, cand a luat cuvantul la o ceremonie la care au participat oficiali americani, romani si ai NATO, la baza aflata la 180 de kilometri sud-vest de Bucuresti", scrie agentia de presa.
Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata
AP este preluata si de Time, care titreaza "Rusia devine frustrata de ...citeste mai departe despre "Presa externa, despre scutul de la Deveselu: Rusia e frustrata, sistemul militar e in curtea sa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 20:06
Federatia Rusa continua sa fie nemultumita de scutul anti-racheta de la Deveselu, pentru ca securitatea trebuie sa fie egala pentru toate statele, "nu poate fi intarita in detrimentul securitatii altor tari", sustine ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov.
Intr-un interviu acordat pentru postul Digi24, diplomatul rus a fost intrebat despre relatiile dintre Rusia si Romania, in contextul realizarii scutului de la Deveselu si pozitiilor exprimate de tara noastra in cazul Crimeii si Ucrainei.
"Sa fim sinceri, pozitia Romaniei este parte a pozitiei NATO si a UE, deci nu facem distinctie, nu este doar pozitia Romaniei, ci a acestor organizatii. Nu suntem de acord si am spus asta de multe ori. Am spus ca scutul anti-racheta, partea care va fi in Romania este diferita de ceea ce a fost prezentat de diferiti politicieni, nu doar aici ci si in SUA, si de NATO.
Am avut consultari cu NATO si SUA acum cativa ani, acum nu mai facem asta. Bineinteles, planurile noastre strategice ...citeste mai departe despre "Rusia, tot nemultumita de scutul de la Deveselu. Ce se mai intampla in estul Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 11:25