Scumpirea materialelor de constructii va duce inevitabil si la majorarea preturilor apartamentelor puse in vanzare, iar analistii economici prevad cresteri care variaza intre 12 si 25 de procente pentru anul acesta. Cu toate acestea, totul depinde si de puterea noastra de cumparare, pentru ca niste locuinte mai scumpe nu vor putea fi achizitionate la preturi speculative.
"Ponderea valorica a materialelor in lucrarile de constructii este puternic variabila, dar in general, in constructiile civile, vorbim de o cota sensibil mai mica de jumatate din pretul final. Este probabil ca, in actualul context de piata, dezvoltatorii sa absoarba o parte din scumpirea materiilor prime in marjele lor de profit, insa nu este clar in ce masura. O ipoteza de lucru ar putea fi: cel mai probabil, nu mai mult de o treime", arata Claudiu Cazacu, Consulting Strategist.
Pentru sectorul constructiilor, se poate vorbi de o atmosfera generala de scumpire a "intrarilor", materialele utilizate in constructie. Multe dintre acestea sunt tranzactionate direct, pe burse lichide de tip futures (la termen), printre acestea: otel, cupru, aluminiu, cherestea. Altele, precum masele plastice, caramizile, sticla, resimt indirect variatii ale pretului energiei, altor materii prime si al petrolului.
In SUA, raportul "beige book" din 2 iunie al Rezervei Federale mentioneaza direct cresterea rapida a pretului materialelor de constructii. In Marea Britanie, indicele PMI al preturilor in sector a ajuns la 90,... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 03:30