Pretul energiei pentru populatie va creste cu valori cuprinse intre 13% si 26% de la 1 ianuarie 2021, cand piata va fi complet liberalizata, astfel ca Asociatia Energia Inteligenta (AEI) cere Parlamentului sa amane cu sase luni liberalizarea, potrivit unui comunicat remis, luni, 28 decembrie.
De la 1 ianuarie, ANRE nu va mai stabili preturile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul traditional si se vor numi preturi de serviciu universal. Consumatorii fie raman cu actualele contracte, la preturi de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera.
Potrivit calculelor AEI, pe baza datelor din comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clientii casnici ai Enel Distributie Banat, respectiv cu 26%. Urmeaza Enel Distributie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distributie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud si CEZ Distributie, cu 17% fiecare.
La clientii Electrica Muntenia Nord, pretul creste cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distributie, cu 13%.
In opinia Asociatiei Energia Inteligenta, vinovata pentru situatia creata este Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii ca piata urmeaza sa fie liberalizata, dar nici nu a pregatit optim procesul din punctul de vedere al legislatiei secundare.
"Astfel, observam ca prin... mai mult
Luni, 28 Decembrie 2020, ora 10:48
Legumele, fructele si carnea de porc sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult in luna ianuarie a acestui an, iar in sectorul serviciilor tarifele in transportul aerian au crescut cu 50,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.
Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, in ianuarie pretul legumelor si al conservelor de legume a urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,81%, in timp ce carnea de porc a fost mai scumpa cu 1,78%. In prima luna a acestui an niciun produs alimentar nu s-a ieftinit. Cresterile de preturi in sectorul marfurilor alimentare au fost de 0,41%.
Pe partea de servicii, in afara de transportul aerian, care a cunoscut o crestere semnificativa de pret, scumpiri au fost consemnate si in cazul serviciilor postale, care au avut tarife in crestere cu 7,40%, si al transportului interurban, cu un plus de 1,44%. Scaderi de tarife au fost consemnate la telefonie - minus 0,6%. In ansamblu, serviciile au fost mai scumpe cu 0,43% in ianuarie 2020.
In ceea ce priveste sectorul marfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul si tigarile, cu 1,63%, in timp ce pretul combustibililor a scazut cu 2,1%. Pe total marfuri nealimentare, preturile au crescut cu 0,02% in ianuarie fata de decembrie.
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6% in luna ianuarie a acestui an, de la 4% in luna decembrie a anului trecut, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01%, iar marfurile... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 09:58
Castigul salarial mediu nominal net a scazut la 2.936 lei in luna ianuarie a acestui an, un declin de 0,7% fata de luna decembrie a anului trecut, in timp ce castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.837 lei, cu 2% mai mic fata de aceeasi perioada, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate miercuri.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice - 6.768 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.718 lei).
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 18,2%.
"In luna ianuarie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii, in luna decembrie 2018, a premiilor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) . De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost
mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici", precizeaza INS.
Cele mai semnificative scaderi ale... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 09:49
Preturile de consum au crescut cu 0,79% in februarie 2019, comparativ cu luna anterioara, in timp ce rata anuala a inflatiei a urcat la 3,83%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,46%, a marfurilor nealimentare cu 3,74% si a serviciilor cu 3,08%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate marti.
In ianuarie, rata anuala a inflatiei a fost de 3,3%.
"Preturile de consum in luna februarie 2019 comparativ cu luna februarie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2018 - februarie 2019) fata de precedentele 12 luni (martie 2017 - februarie 2018), calculata pe baza IPC, este 4,5%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 4,1%", se spune in comunicatul INS.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anuntat, in luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.
BNR estima in noiembrie 2018 o inflatie de 2,9% pentru finalul acestui an si de 3,2% pentru 2020.
Conform BNR, rata anuala a inflatiei va continua sa scada pana in trimestrul III din 2019 (2,4%), pe seama componentelor exogene si ale cosului de consum.
Ulterior, se va repozitiona si mentine in jumatatea superioara a intervalului tintei ca urmare a epuizarii efectelor favorabile ale... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 09:54
Preturile de consum au crescut cu 0,8% in ianuarie 2019, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, in timp ce rata anuala a inflatiei s-a mentinut la 3,3%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 3,77%, a marfurilor nealimentare cu 3,29% si a serviciilor cu 2,71%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate miercuri.
Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2018 - ianuarie 2019) fata de precedentele 12 luni (februarie 2017 - ianuarie 2018), calculata pe baza IPC, este 4,5%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, recent, la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anuntat, la inceputul acestei saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.
BNR estima in noiembrie 2018 o inflatie de 2,9% pentru finalul acestui ani si de 3,2% pentru 2020. mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 09:45
Indicele global al preturilor produselor alimentare a inceput anul 2019 in crestere, stimulat de o relansare a pretului lactatelor precum si de majorarea preturilor la uleiuri vegetale si zahar, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna ianuarie 2019, acest indice a avut o valoare de 164,8 puncte, comparativ cu un nivel de 161,8 puncte in luna decembrie 2018. In pofida cresterii inregistrata in prima luna a acestui an, indicele ramane cu 2,2% sub nivelul inregistrat in luna ianuarie 2018.
FAO a subliniat ca pretul lactatelor a crescut cu 7,2% in luna ianuarie comparativ cu luna decembrie, punand capat unei perioade de sapte luni consecutive de scadere. Potrivit organizatiei internationale, exporturile limitate din Europa, ca urmare a cererii interne puternice, au fost principalul factor care a stat la baza acestei cresteri. De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,3% in luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie, in timp ce pretul zaharului a crescut cu 1,3%. In schimb, pretul la carne a ramas neschimbat.
In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in 2018 pana la 2,611 miliarde tone, ca urmare a revizuirii in sus a estimarilor privind productiile de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:18
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca Guvernul pregateste de la 1 ianuarie, in mod deliberat, un puseu inflationist, prin indexarea actiunilor in functie de inflatie. Liderul PNL sustine ca, de fapt, veniturile romanilor vor fi taiate prin cresterea preturilor la carburanti sau tigari.
"Inflatia, care inseamna de fapt cresterea preturilor, inseamna taierea salariilor si pensiilor. Dupa cum bine stiti, in Romania, ca urmare a politicilor economice ale Guvernului absolut catastrofale, exista cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana. Ce face Guvernul de la 1 ianuarie? Nu face altceva decat sa pregateasca un nou puseu inflationist, in mod deliberat. Adica sa mai taie din veniturile romanilor prin intermediul cresterii preturilor. Mai precis toarna gaz pe foc.
Cum face aceasta smecherie? Prin indexarea actiunilor in functie de inflatie. Indexeaza accizele exact la carburanti, unde estimarea va creste pretul la pompa cu cel putin 10 bani, pentru produse energetice, electricitate, pentru gaz petrolier GPL, de asemenea pentru alte produse, cum ar fi bauturi alcoolice sau tigari", a declarat Ludovic Orban, la Brasov.
Liderul PNL a adaugat ca marirea veniturilor nu este decat "o minciuna a Guvernului".
"In conditiile in care tu ai cea mai mare inflatie din Europa, ca tara, ar trebui ca Guvernul sa duca politici de reducere a inflatiei. Guvernul nu face lucrul asta, dar toarna gaz pe foc. Avem o dovada in plus ca Guvernul nu isi doreste sa reduca inflatia, ci... mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 13:51
De la 1 ianuarie 2014, se anunta o serie de scumpiri in Romania, incepand de la motorina si benzina si pana la gaze, energie electrica si tigari.
In cazul benzinei si motorinei, scumpirea va fi cauzata de calcularea accizelor, care se va face pe baza unui curs valutar dezavantajos pentru romani, anunta Realitatea TV.
Pretul benzinei va urca de 5,6 lei/litru, cat este in prezent, la 6 lei/litru, iar cel al motorinei va creste de la 5,9 ...citeste mai departe despre "Viata romanilor, mai scumpa de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Decembrie 2013, ora 11:32
Pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale va fi mentinut la 1 ianuarie 2010, iar cel al electricitatii ar putea fi indexat cu inflatia, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu. "La energie electrica inca nu am terminat analizele, dar este posibila o indexare cu o parte din inflatie.
Nu va pot spune in perspectiva cum vor sta lucrurile", a spus, miercuri, Lificiu.
El a adaugat ca aceste preturi vor fi aplicate cel putin pana la urmatoarele analize, respectiv 1 aprilie pentru gazele naturale si 1 iulie pentru electricitate.
Presedintele ANRE a declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii septembrie, ca institutia vrea sa pastreze, cel putin pana la 1 aprilie 2010, preturile platite de populatie la gaze si electricitate la nivelul actual.
Pretul platit de populatie pentru gaze naturale a scazut cu 5% la 1 iulie, dupa ce la 1 mai a fost redus cu 3%.
Atat distribuitorii de gaze, cat si cei de electricitate au solicitat ANRE majorarea preturilor la 1 ianuarie 2010.
Potrivit lui Lificiu, la nivelul anului 2009, consumul de gaze naturale va fi mai mic 15-16% fata de 2008, in timp ce la electricitate va fi mai scazut cu 8%. La jumatatea acestui an consumul de gaze era in scadere cu 20%, iar cel de electricitate cu 10%.
Lificiu a opinat ca in 2010 se va inregistra o crestere de cateva procente ale consumurilor de gaze si energie electrica, tendinta fiind pozitiva.
Gazele... mai mult
Joi, 24 Decembrie 2009, ora 09:51