Fructele proaspete si carnea de porc s-au scumpit cel mai mult in noiembrie, comparativ cu octombrie, preturile lor crescand cu 4,33% si, respectiv, cu 2,34%, si doar citricele s-au ieftinit, cu 4,96%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), date miercuri publicitatii.
Pretul oualor a crescut in octombrie cu 1,83%, cel al preparatelor din carne cu 1,17%, iar fasolele boabe si alte leguminoase s-au scumpit cu 1,68%.
De altfel, aproape toate preturile la alimente au crescut in noiembrie, singurele scaderi usoare fiind inregistrate, exceptand citricele, la categoriile "legume si conserve de legume", cu 0,4%, "alte legume si conserve de legume" - 0,47% si "fructe si conserve din fructe" - 0,08%.
Desi raportat la luna octombrie cartofii s-au scumpit in noiembrie doar cu 0,74%, fata de sfarsitul anului trecut (decembrie 2018) pretul acestora a urcat cu 20,68%. Cresteri foarte mari de preturi fata de sfarsitul lui 2018 s-au inregistrat si la categoriile "citrice si alte fructe meridionale" - cu 18,96%, "fructe si conserve din fructe" - cu 15,93%, fructe proaspete - cu 14,63%, carne de porc - 8,24%, preparate din carne - 5,83%, faina - 5,18%, conserve din carne - 4,52%.
Pe ansamblu, in noiembrie, alimentele s-au scumpit cu 4,2% fata de decembrie 2018 si cu 0,43% comparativ cu luna precedenta.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, o ieftinire mai consistenta a fost la energia termica, de 1,55%. Scumpiri s-au inregistrat la majoritatea... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 12:20
Pretul la carnea de porc si de pasare va creste cu inca 30-40%, dupa scumpirile inregistrate in ultimele saptamani, sustine Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
"Pretul carnii de porc si de pasare atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului roman. In cadrul Conferintei SIIC'2019 - Industria Carnii, atrageam atentia asupra cresterii pretului la carnea de porc si pasare, in doar doua saptamani, cu 20% si previzional pentru perioada imediat urmatoare cu aproximativ 40%. Pretul la carnea de porc si pasare a atins aceste previziuni si va creste in continuare cu 30-40%", se mentioneaza in document.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplange faptul ca Romania e dependenta de importurile de carne.
"Marii producatori din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaza in state europene si vand catre tarile asiatice, puternic atinse de pesta porcina africana. China cumpara tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit ACEBOP, importatorii din Romania care doresc sa achizitioneze porci vor fi nevoiti sa plateasca saptamana viitoare 80 de euro/cap, in contextul in care necesarul fermelor de ingrasare s-a dublat.
Asociatia acuza lipsa capacitatii de reproductie a Romaniei, la porc si pasare, drept cauza principala a acestei crize.
"Daca Romania avea astazi o... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 16:31
Presedintele PSD Liviu Dragnea a dat vina pe straini pentru scumpirile din ultima vreme, insa firma la care fiul sau detine 90% din actiuni a crescut pretul produselor pe care le vinde.
Joi, seful social-democratilor a spus ca, "sub nicio forma", inflatia majorata nu vine din politicile de crestere a salariilor implementate de PSD.
In schimb, de vina ar fi importatorii, care, potrivit lui Dragnea, s-ar fi gandit "hai sa crestem si noi preturile, daca Guvernul a crescut salariile, cea mai mare parte hai sa o luam noi".
Totusi, iata ca si producatorii locali au scumpit produsele. Iar jurnalistii de la Recorder au analizat chiar societatea SC Ferma Salcia SA, unde fiul lui Liviu Dragnea detine 90% din actiuni.
Firma se ocupa cu cresterea porcilor si are 12 magazine de desfacere a preparatelor din carne de porc in Teleorman, Olt si Bucuresti.
"Pentru ca Ferma Salcia SA (Romcip, dupa vechiul nume) livreaza preparate din carne si catre institutii finantate din bani publici (de exemplu Gradinitia Nr.6 din Alexandria), am putut vedea, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cum au evoluat preturile practicate de firma lui Dragnea in ultimul an. (...)
In februarie 2017, Ferma Salcia a vandut cremwusti de porc catre Gradinitia Nr.6 din Alexandria la pretul de 12.84 lei kilogramul. In martie, pretul a crescut la 13.48 de lei, iar in septembrie tot Gradinitia Nr.6 a cumparat de la firma lui Stefan Dragnea, fiul liderului PSD, cremwusti de porc (hrana sanatoasa... mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 21:09
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vor analiza, in perioada urmatoare, promotiile comerciantilor pentru a vedea daca scumpirile de la raft sunt sau nu motivate, a declarat, miercuri, presedintele institutiei, Bogdan Marcel Pandelica.
"In privinta preturilor, asteptam pozitia Consiliului Concurentei in raportul pe care il vor intocmi. ANPC poate avea o pozitie pe culoarul sau de atributii si competente daca a existat sau exista o scumpire fara motivatie pe promotiile facute in perioada urmatoare. Aici poate sa fie o practica inselatoare la adresa consumatorilor pentru ca, practic, il directioneaza si influenteaza intentia de cumparare. Vom urmari, asadar, in perioada urmatoare toate aceste promotii. Amenzile in aceste cazuri pot ajunge pana la 100.000 de lei", a spus Pandelica.
In ceea ce priveste subiectul dublului standard la alimente, oficialul ANPC a precizat ca, in decembrie, va avea loc o discutie la nivel inalt cu oficiali ai Uniunii Europene.
"Problema dublului standard la alimente este un subiect care va fi luat in discutie la high level, la nivelul Uniunii Europene, in data de 6 decembrie. Acolo vor fi participanti si din Romania la fiecare nivel inalt al autoritatilor si vom vedea care sunt pasii in perioada urmatoare pe care legislatia europeana ii va face. Au fost o serie de intalniri pe acest subiect, s-au extras cateva concluzii, iar una dintre acestea este armonizarea tipului de evaluare si control la nivelul... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 14:29
Caracatita scumpirilor a inceput sa se extinda la fructe si legume, dupa ce preturile au crescut accelerat in luna noiembrie la carne, lapte si oua, iar importurile mari din ultima perioada, ca urmare a deficitul bugetar, arata ca, de fapt, alte state profita de situatie, a declarat, marti, Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.
"Importurile de alimente au crescut foarte mult. Pot sa va spun cu siguranta ca, pana in luna septembrie, importurile de carne, spre exemplu, au crescut cu 32-35%, fata de anul trecut, ceea ce inseamna foarte mult. A crescut importul si de aici intrebarea, care sper sa nu mai ramana retorica, de ce s-a scumpit carnea la raft? Profitam noi sau profita alte state membre? Inseamna ca ii ajutam foarte mult pe altii. Si este si valabil pentru oua", a spus Pana, citata de Agerpres.
Ea a precizat ca a constatat aceleasi cresteri exagerate de preturi in ultimele zile si la fructe si legume.
Ministrul Agriculturii sustine ca preturile la alimente s-au majorat artificial, din lacomia comerciantilor. Si producatorii acuza marile lanturi de magazine
"In comunicatul de presa dat de asociatia noastra saptamana trecuta faceam focalizare pe produse de origine animala, carne, lapte, produse din lapte si oua, dar ieri am avut surpriza sa aflu ca aceasta caracatita este mult mai extinsa, in sensul ca au fost cuprinse si alte laturi, cum ar fi fructele si legumele, si acestea s-au scumpit... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:20
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu exclude posibilitatea scumpirii unor alimente de sezon, cum ar fi carnea de porc, pe fondul cresterii ofertei pentru astfel de produse, mai ales dupa o perioada de post.
"Daca va uitati pe ciclicitatea preturilor, intotdeauna in preajma Craciunului, fiind o piata libera, cererea determina si oferta si, atunci, si preturile evolueaza pe masura. In Romania, stim bine ca in perioada dinainte de Craciun, la un moment dat, se inregistreaza un varf de consum si, dupa o perioada de post, este de asteptat sa creasca cererea si sa se produca acea fluctuatie de pret.
Volatilitatea preturilor este extrem de importanta pe piata europeana si mondiala, pentru ca este greu sa preintampini aceste salturi ale preturilor. De aceea, este posibil sa ne asteptam la scumpiri in aceasta perioada, iar eu, ca ministru al Agriculturii, trebuie sa tin cont si de producatori, dar si de consumatori", a spus Achim Irimescu, la finalul dezbaterilor din ...citeste mai departe despre "Dupa post, vin scumpirile: Trebuie sa ne asteptam la cresteri de preturi, sustine ministrul Agriculturii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 19:17
Carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul carnii de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul, ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand input-urile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta in cadrul companiei AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, sase lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:39
Bilantul pe 2011 ne arata ca pretul incalzirii a crescut cu aproape 25%, al zaharului cu 18% si al unui bilet de tren cu 17,9%. Majorarile nu se opresc aici. Efectele masurilor de austeritate adoptate de Romania si ale economiei mondiale subrede vor duce la aparitia unui nou val de scumpiri incepand cu 1 ianuarie 2012.
Imaginati-va o lume in care platiti cu 50% mai mult pentru energia electrica si cu 10% mai mult pentru creditele pe care le aveti in derulare. Din pacate, acest exercitiu nu este doar o gluma proasta, ci realitatea economica a anului ce urmeaza.
Iata categoriile de produse si servicii pentru care veti scoate mai multi bani din buzunare in 2012.
Mancare
Sfarsitul de an nu a venit cu obisnuitele cresteri ale pretului la alimente. De ce? Consumul a intrat in declin, iar o majorare i-ar fi gonit si pe ultimii clienti rataciti prin magazine. Insa ar trebui sa ne asteptam la un val de scumpiri incepand cu luna februarie.
"La sfarsitul anlui, producatorii si lanturile de magazine isi vor face bilantul si vor cauta metode de a-si acoperi pierderile din 2011. Drept urmare, pretul la raft al alimentelor va fi majorat semnificativ in luna februarie a anului viitor", a declarant Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
Spre exemplu, pretul carnii si a produselor din carne va fi majorat cu pana la 10% in primele trei luni, deoarece in acest moment procesatorii merg in pierdere.
"Procesatorii merg pe... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 08:16
Produsele din carne procesata s-ar putea scumpi cu pana la 10% in primele luni ale lui 2012, a declarat luni, in exclusivitate pentru Agerpres, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), Sorin Minea.
"Este posibil ca preturile produselor din carne procesata sa creasca in primele luni ale anului viitor cu pana la 10%, deoarece agentii agentii economici vor incerca, in acest mod, sa amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesarea din acest an. Desi pretul curentului electric si al gazelor naturale a crescut semnificativ pe parcursul lui 2011, procesatorii de carne nu au aplicat scumpiri mai mari de 2% pana acum, ceea ce inseamna ca la ora actuala merg in pierdere", a explicat Sorin Minea.
"Ca urmare, singura solutie pentru a ramane pe piata este fie scumpirea produselor procesate in primele luni ale lui 2012, fie modificarea compozitiei acestora in sensul scaderii calitatii carnii folosite, pentru ca pretul final al marfii sa ramana la acelasi nivel", a afirmat presedintele Romalimenta.
Pe de alta parte, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu, sustine ca este putin probabila o crestere a pretului produselor de panificatie pana in luna martie a anului viitor.
"Pana in luna martie nu anticipam scumpiri ale produselor de panificatie, iar eventualele cresteri de preturi de anul viitor vor fi influentate de pretul graului, dar si de majorarea cheltuielilor... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 14:52