2021 va veni cu noi scumpiri pentru toate produsele aflate la raft, dupa ce statul roman a anuntat noi majorari la accizele pentru combustibili.
O scumpire a litrului de benzina sau motorina, chiar si cu 5 sau 6 bani, se va vedea in preturile de achizitie de care romanii se vor lovi, avertizeaza atat transportatorii rutieri din Romania cat si specialistii in economie.
"Majorarea accizei la motorina se va vedea in cresterea pretului produselor la raft, intrucat transportatorii rutieri vor trebui sa-si renegocieze contractele pentru a include aceasta majorare in tarifele de transport. Pentru firmele de transport rutier este vital ca statul sa returneze la timp taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru a nu presiune pe fluxul de bani, atat pentru transportatorii rutieri straini, cat si pentru cei romani care solicita rambursarea", ne-au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Preturi mai mari, calitate indoielnica
De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca aceasta majorare va avea un efect in lant pe segmentul de consum, dar cu toate acestea, majorarea accizei era necesara din punct de vedere al economiei per ansamblu.
"O majorare a accizei inseamna mai multi bani la bugetul de stat care, in momentul de fata, are nevoie de resurse financiare, avand in vedere cheltuielile cu care se confrunta. Iar aceasta majorare va da un efect de scumpiri care se traduce mai departe prin si mai multi bani... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 00:02
Pretul carburantilor din Romania a consemnat, in primele zece luni ale anului, printre cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana (UE), depasind pragul psihologic de 6 lei pe litru, insa a incheiat anul sub 5,5 lei pe litru, dupa scaderea abrupta a cotatiilor petroliere.
Astfel, dupa cum arata datele postate pe portalul Oil Bulletin al Comisiei Europene (CE), benzina s-a scumpit cu 11,5% in primele noua luni ale anului, de la 1,12 euro pe litru, la 1,25 de euro pe litru. In acelasi timp, la nivel european, rata de crestere a fost de 8,5%. In Bulgaria, cresterea a fost de 10,3%, in Polonia, de 7,2%, iar in Ungaria, de 8,6%.
Situatia este similara si in cazul motorinei. Soferii din Romania au platit mai mult cu 11,1%, de la 1,14 euro pe litru, la 1,27 euro pe litru. La nivel mediu, in UE pretul a crescut cu 10,3%. In Bulgaria, scumpirile au fost de 10,4%, in Polonia, de 8,3%, iar, in Ungaria, de 8,6%.
Taxele, jumatate din pret
Un raport realizat de Consiliul Concurentei si dat publicitatii in noiembrie 2018 arata ca pretul petrolului Brent a continuat sa creasca in decurs un an, raportat la intervalul septembrie 2017 - august 2018.
"Conform datelor Bloomberg, pretul petrolului Brent si-a continuat traiectoria ascendenta (de la 51 de dolari pe baril, in septembrie 2017, la aproximativ 75 de dolari pe baril la sfarsitul lunii august 2018), pe fondul acordului de limitare a productiei (OPEC+), escaladarii tensiunilor geopolitice si deteriorarii capacitatii de... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 12:27
Dolarul a ajuns, vineri, la un nou maxim istoric si a depasit recordul atins in urma cu o zi. Petrolul e pe o panta ascendenta si exista o sansa ca TVA si supraacciza la carburanti sa ramana neschimbate la inceputul anului viitor. Toate acestea creeaza premisele pentru ca electronicele, electrocasnicele si carburantii sa se scumpeasca in viitorul apropiat.
Moneda americana s-a apreciat pana la 4,3263 lei/unitate, in ultima zi lucratoare a saptamanii, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Iar avand in vedere ca dolarul era cotat la inceputul lui 2016 la 4,1400 lei/unitate, cresterea inregistrata in acest an este de 4,3%.
Exista mari sanse sa ajunga la paritate cu euro.
Un sondaj realizat de Reuters in randul mai multor analisti bancari indica faptul ca acest lucru s-ar putea intampla in februarie 2017, potrivit MarketWatch.
Dar care sunt explicatiile pentru intarirea dolarului? Economia americana merge destul de bine, iar banca ...citeste mai departe despre "2017 vine cu scumpiri pentru romani: Vom plati mai mult pentru benzina, electronice si electrocasnice" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 17:27
Scumpirile de carburanti ar putea determina mai multi romani sa renunte la masini si sa se orienteze catre alte mijloace de transport, crede directorul executiv al MOL Romania, Kinga Daradics.
"Poate sa fie un trend intr-adevar in piata ca oamenii sa caute alternative de calatorie si sa renunte la masini", a spus seful MOL Romania.
Intrebat daca se teme de un astfel de scenariu, oficialul MOL a afirmat ca mediul exterior afecteaza din multe puncte de vedere compania si in acest context trebuie gandite solutii inovative.
Directorul Mol a aratat ca preturile la carburanti sunt influentate de trei elemente principale, pe care compania nu le poate controla, respectiv taxele, cursul de schimb si pretul mondial al petrolului si produselor petroliere.
Carburantii s-au scumpit anul trecut cu 6,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Reprezentantul MOL Romania a afirmat ca piata de retail din Romania a scazut anul trecut cu circa 2% in volum, iar vanzarile companiei au avansat cu 4%. Daradics estimeaza ca piata de profil ar putea stagna in acest an, intr-un scenariu foarte optimist.
MOL Romania isi propune sa aiba o cota de piata de 15% pana la finele anului 2015. Compania a bugetat investitii de 20 milioane de euro in acest an si nu exclude achizitia de benzinarii. mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:33
Romania s-a confruntat cu scumpiri la pompa inca din prima saptamana a anului 2013, asa cum reiese din datele Comisiei Europene.
Astfel, un litru de benzina a crescut de la 1,25 euro, cat era in 17 decembrie 2012, la 1,27 euro, pe 7 ianuarie 2013, ajungand la acelasi nivel cu cel din Bulgaria.
Comparativ cu inceputul anului 2012, cand pretul era de 1,23 euro, carburantul s-a scumpit cu 3,24%, in timp ce in Germania preturile au stagnat in jurul valorii de 1,6 euro, iar in Portugalia a scazut usor, de la 1,59 euro, la 1,58 euro.
Totusi, Romania si Bulgaria raman tarile din Uniunea Europeana cu cea mai ieftina benzina, fiind urmate de Estonia, Polonia (1,30 euro/litru) si Luxemburg (1,31 euro/litru).
La polul opus se afla Suedia, Danemarca, Grecia (1,58 euro/litru), Olanda (1,73 euro/litru) si Italia (1,75 euro/litru).
In tabel se afla preturile unui litru de benzina, exprimate in euro, in tarile UE, cu toate taxele incluse, la data de 7 ianuarie 2013.
Citeste mai multe despre Scumpiri la pompa: Cat costa un litru de benzina in Romania, comparativ cu alte state UE pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 09:41
Luna iulie vine cu o noua serie de scumpiri. Pretul energiei electrice creste cu 5% pentru toti consumatorii. In plus, un pachet de tigari va costa cu 15-20 de bani mai mult.
Companiile trebuie sa se astepte la noi scumpiri la energie electrica din toamna, din cauza liberalizarii pretului energiei.
In final, tot consumatorii casnici sunt cei care vor "suferi" si de pe urma cresterii pretului energiei pentru companii, a precizat Constantin Rudnitchi, analist financiar.
Impactul pe care cresterea pretului la energie l-ar putea avea asupra companiilor si implicit asupra asupra consumatorilor casnici este legat de domeniul in care acestea activeaza.
"Banca Nationala chiar vorbeste despre niste asteptari inflationiste in partea a doua a anului, mai precis din toamna acestui an care ar putea sa duca la o crestere a inflatiei.
Depinde si de domeniu, in unele domenii, cele legate de industria siderurgica, industria aluminiului, acestia vor avea o problema mai mare legata de cresterea preturilor in masura in care au niste contracte bilaterale, dar in alte domenii, impactul va fi mult mai mic. Cert este ca vom avea impact in preturi", a adaugat Rudnitchi.
Potrivit analistului, cererea la tigari in Romania este inelastica, indiferent de pret, cererea nu se modifica.
In ceea ce priveste evolutia pentru perioada urmatoare, Rudnitchi este de parere ca pretul titeiului ar putea fi afectat de embargoul asupra Iranului.
"Ramane de vazut care va fi efectul pe... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:31
Guvernul a discutat, in sedinta de miercuri, o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de catre premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului, au relatat agentiei MEDIAFAX surse oficiale."Premierul a cerut lamuriri suplimentare si a solicitat Consiliului Concurentei sa refaca documentul, considerand ca acesta continea doar date generale", au aratat sursele.
Potrivit acestora, presedintele Consiliului Concurentei a invocat ca nu a putut strange probe care sa indice daca pe piata carburantilor exista sau nu o situatie de monopol si ca, din acest motiv, nici nu poate prezenta o concluzie a verificarilor care sa conduca la eventuale sanctiuni.
Premierul i-a reprosat insa ca materialul redactat nu este suficient, ci mult prea general, spunandu-i ca aceasta nu este o critica personala fata de seful institutiei, ci fata de intregul Consiliu al Concurentei.
La finalul sedintei de guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat ca premierul Emil Boc a fost nemultumit de informarea prezentata de Consiliul Concurentei si a cerut presedintelui institutiei sa lucreze cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru a realiza o analiza suplimentara pe baza careia sa isi poata "fundamenta deciziile".
In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, prezentat... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 23:04
Rompetrol Downstream, controlata de compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan, a majorat de miercuri preturile de referinta la carburanti cu 6 bani/litru, a anuntat miercuri compania, intr-un comunicat preluat de NewsIn.Astfel, benzina Efix 95 va costa 4,21 lei/litru, iar pretul benzinei Alto 101 va fi 4,82 lei/litru. Motorina Efix Diesel va costa 4,04 lei/litru, iar litrul de motorina Diesel Alto 55 va fi 4,33 lei/litru.
Preturile carburantilor comercializati in statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% fata de preturile de referinta.
Rompetrol Downstream opereaza peste 900 de statii, in 13 tari, dintre care peste 450 de benzinarii se afla in Romania.
mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:25
Compania OMV Petrom, detinuta de Grupul OMV din Austria, va majora de marti preturile de referinta la carburanti cu 6 bani/litru, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petroliere, a anuntat luni compania, intr-un comunicat preluat de NewsIn.Astfel, benzina Premium fara plumb 10 ppm va fi 4,02 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ va costa 4,39 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 va fi 4,16 lei, iar cel de benzina OMV Carrera 100 va costa 4,79 lei/litru.
Motorina se scumpeste tot cu 6 bani/litru, de marti.
Litrul de motorina Top Nordic Diesel va fi 3,98 lei, motorina OMV Sprint Diesel va costa 4,02 lei, iar motorina Euro Diesel 5 va fi 3,81 lei, in timp ce litrul de motorina OMV Alpin Diesel va costa 4,31 lei.
Preturile Petrom pot varia cu maximum +/-5% fata de preturile de referinta.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele de explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie.
Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.
Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 miliarde euro, EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, deprecieri... mai mult
Marti, 23 Februarie 2010, ora 10:42