Preturile in sectorul imobiliar vor creste in anul 2020 cu pana la 10%, in zonele cu potential de dezvoltare economica, potrivit specialistilor companiei de birouri imobiliare RE/MAX Romania, citati in cadrul unui studiu de piata dat publicitatii luni.
"Raportat la evolutia pietei imobiliare din Romania, aceasta se afla, de o buna perioada de timp, intr-o faza de maturitate si se va mentine astfel. Nu se afla intr-un boom imobiliar, dar nici nu va intra intr-o criza, asa cum s-a speculat in ultima vreme. Doar daca la nivel mondial se vor declansa fenomene imobiliare extreme, atunci, in mod firesc, si Romania va fi afectata", a afirmat presedintele RE/MAX Romania, Razvan Cuc.
Preturile proprietatilor au inregistrat usoare cresteri in 2019, in trimestrul al treilea atingand o medie de 1.610 euro/metru patrat (mp) in Cluj-Napoca, 1.380 euro/mp in Bucuresti, 1.230 euro in Timisoara si 1.010 euro/mp in Iasi, arata analiza citata. Potrivit datelor imobiliare.ro, pretul pe metrul patrat a ajuns in Romania la 1.341 euro.
In topul tarilor europene cu cele mai scumpe locuinte se afla Franta, cu 4.016 euro/mp, urmata indeaproape de Marea Britanie, cu un pret mediu de 3.753 euro/mp. In Olanda, care se afla la mijlocul clasamentului, locuintele sunt vandute, in medie, cu 3.405 euro/mp.
In capitalelor europene, locuintele din Paris au inregistrat anul trecut cel mai mare pret pe metru patrat la vanzare - 12.910 euro, reprezentand 321% din media preturilor la nivel national.... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 16:00
Deja exista in Romania un oras in care preturile apartamentelor le-au depasit pe cele de dinaintea crizei economice. Ramane de vazut daca, incepand din 2019, vor continua scumpirile si in restul tarii sau daca dimpotriva, piata se va prabusi din nou. Pana acum, nici macar analistii cu experienta in finante si imobiliare n-au cazut de acord asupra unui scenariu.
Se repeta istoria?
In 2008, preturile apartamentelor din Romania au ajuns la cel mai ridicat nivel din perioada post-decembrista. Tara noastra era prinsa intr-o bula imobiliara si totul era mai scump decat ar fi trebuit.
Spre exemplu, un apartament modest cu 2 camere si suprafata de 55 de metri patrati ajungea sa coste, in medie, aproape 120.000 de euro in Bucuresti, peste 70.000 de euro in Cluj-Napoca si peste 55.000 de euro in orase cu putere economica mai mica, asa cum sunt Galati si Braila.
Odata cu instalarea recesiunii, preturile s-au prabusit. Doar pe parcursul anului 2009, preturile au scazut cu peste o treime si au continuat apoi sa se micsoreze, in anii urmatori. Asa se face ca, in anii 2014 - 2015, romanii isi puteau cumpara un apartament cu 4 camere la pretul pe care l-ar fi platit, in 2008, pentru o garsoniera.
Doar in Cluj-Napoca apartamentele sunt astazi mai scumpe decat in 2008
Odata ce economia romaneasca a dat semne ca isi revine, iar puterea de cumparare a oamenilor a crescut, a reinceput si majorarea preturilor apartamentelor. De la luna la luna, romanii au inceput sa... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 00:00
Ritmul de crestere a preturilor apartamentelor a incetinit vizibil in ultima perioada, astfel ca piata imobiliara intra intr-o etapa de stabilizare.
Dupa o scadere de 1,2% in luna iunie, pretul mediu solicitat se situeaza la o valoare de 1.200 de euro pe metru patrat util, arata Imobiliare.ro.
Aceasta valoare este cu doar 3,1% mai mare decat cea consemnata la inceputul anului, un ritm de crestere considerabil mai lent decat in aceeasi perioada a anului trecut.
De remarcat este faptul ca cel mai mare ritm de crestere in prima jumatate a acestui an a fost consemnat in Brasov.
Bucuresti
Luna trecuta, pretentiile vanzatorilor de apartamente din Bucuresti s-au majorat usor, respectiv cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 de euro pe metru patrat util. Aceasta crestere este foarte apropiata de cea consemnata anul trecut.
Preturile din Capitala au avut, pana acum, un ritm de crestere mai temperat comparativ cu alte orase (Cluj-Napoca sau Timisoara), iar veniturile si cererea mai mari de aici sunt percepute ca fiind in masura sa mai absoarba cresteri.
Brasov
Dupa o crestere de 2,8% consemnata pe parcursul lunii iunie (de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru patrat util), orasul de la poalele Tampei se situeaza pe primul loc in clasamentul ritmului scumpirilor in prima jumatate de an.
Interesant este ca, in vreme ce locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,1% in ultima luna (pana la 1.068 euro pe metru patrat util), cele noi au consemnat un salt de peste... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 11:16
Suma medie solicitata pentru apartamentele vechi si noi scoase la vanzare la nivel national a crescut in luna septembrie cu 1,9%, de la 1.141 de euro pe metru patrat util la finele lunii august, pana la 1.163 de euro, pretul actual fiind cu 30,5% peste cea mai mica valoare consemnata, respectiv 891 de euro pe metru patrat util, in decembrie 2014.
Conform portalului Imobiliare.ro, in Capitala, pretentiile vanzatorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,3% in ultima luna, de la 1.250 la 1.254 de euro/mp util.
Fata de pragul de jos al pietei, atins in februarie 2015, cand un apartament costa 1.034 de euro pe metru patrat util, diferenta este de 21%.
Pe parcursul lui septembrie, locuintele vechi s-au apreciat cu 1,6% (de la 1.154 la 1.173 de euro pe metru patrat util), iar cele noi cu 0,3%, de la 1.315 la 1.319 euro pe metru patrat util.
In Brasov, indicele Imobiliare.ro a inregistrat, cumulat, un avans de 2,8% in septembrie, de la 952 la 979 de euro pe metru patrat util. Valoarea actuala este cu 21% mai mare decat nivelul minim atins pe piata brasoveana din 2008 incoace, respectiv 806 euro pe metru patrat util (in iulie 2014).
Pe parcursul lunii trecute, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,7%, de la 966 la 982 de euro pe metru patrat util. Apartamentele nou-construite au consemnat insa un avans lunar de 5,2%, de la 924 la 972 de euro/mp util - cu toate acestea, ele sunt cu 0,3% mai ieftine decat in urma cu 12 luni (cand ajungeau la 975 de euro pe... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 20:33
La nivelul Capitalei si al celorlalte sapte mari regiuni de dezvoltare ale tarii, preturile cerute pentru apartamentele scoase la vanzare au crescut simtitor in ultimul an (T4 2015 raportat la T4 2014), potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro si platforma specializata Analize Imobiliare.
Cu trei exceptii, locuintele s-au scumpit in majoritatea oraselor analizate. Cele mai semnificative rate anuale de crestere, de peste 10%, au fost consemnate in Cluj-Napoca, Timisoara si Suceava, in vreme ce ieftiniri au avut loc doar in Sibiu, Resita si Focsani, se arata in analiza transmisa Ziare.com.
Clasamentul national al celor mai scumpe apartamente este condus de Cluj-Napoca, Bucuresti, Timisoara si Constanta, la polul opus regasindu-se orase precum Resita, Targoviste, Zalau si Satu Mare.
"In 2015, tonul in rezidential a fost dat din Ardeal si Banat. Dupa ce a fost devansata de Cluj-Napoca, Capitala se situeaza anul acesta pe locul al doilea in clasamentul oraselor cu cele mai ...citeste mai departe despre "Cu cat s-au scumpit in 2015 apartamentele in Capitala si in celelalte orase ale tarii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 15:46
Bucurestiul si Kievul sunt singurele capitale din Europa Centrala si de Est care au inregistrat o crestere a preturilor locuintelor noi in ultimul trimestru al anului trecut, majorarea pe piata bucuresteana ajungand la 5%, potrivit unui studiu al firmei poloneze de consultanta imobiliara REAS.
In celelalte capitale luate in considerare, Varsovia, Budapesta, Praga, Bratislava, Sofia, Talin, Liubliana, Vilnius, Riga si Zagreb, preturile au stagnat sau au scazut.
Pe intreg anul trecut, pretul mediu cerut de dezvoltatori pentru apartamentele din Bucuresti s-a redus cu 1,4%, se arata in studiu.
"In ciuda unor fundamente puternice ale pietei, sectorul apartamentelor noi a continuat sa se confrunte cu dificultati in 2011. Problema principala a venit din partea cererii care a ramas redusa din cauza mai multor motive, respectiv performanta scazuta a indicatorilor macroeconomici, puterea de cumparare si starea de expectativa a cumparatorilor de case", se mentioneaza in raport.
In acelasi timp, autorii studiului arata ca exista totodata o aparenta lipsa de incredere a cumparatorilor in dezvoltori din cauza multor proiecte nefinalizate sau inghetate.
"Insa, acei dezvoltatori care au ramas activi pe piata au putut sa-si apere preturile", afirma sursa citata.
Preturile locuintelor din Bucuresti au avut in ultimul trimestru din 2011 o evolutie contrara celei din alte capitale din regiune, respectiv comparativ cu Varsovia sau Praga unde s-a inregistrat o scadere de peste... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 11:54