2021 va veni cu noi scumpiri pentru toate produsele aflate la raft, dupa ce statul roman a anuntat noi majorari la accizele pentru combustibili.
O scumpire a litrului de benzina sau motorina, chiar si cu 5 sau 6 bani, se va vedea in preturile de achizitie de care romanii se vor lovi, avertizeaza atat transportatorii rutieri din Romania cat si specialistii in economie.
"Majorarea accizei la motorina se va vedea in cresterea pretului produselor la raft, intrucat transportatorii rutieri vor trebui sa-si renegocieze contractele pentru a include aceasta majorare in tarifele de transport. Pentru firmele de transport rutier este vital ca statul sa returneze la timp taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru a nu presiune pe fluxul de bani, atat pentru transportatorii rutieri straini, cat si pentru cei romani care solicita rambursarea", ne-au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Preturi mai mari, calitate indoielnica
De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca aceasta majorare va avea un efect in lant pe segmentul de consum, dar cu toate acestea, majorarea accizei era necesara din punct de vedere al economiei per ansamblu.
"O majorare a accizei inseamna mai multi bani la bugetul de stat care, in momentul de fata, are nevoie de resurse financiare, avand in vedere cheltuielile cu care se confrunta. Iar aceasta majorare va da un efect de scumpiri care se traduce mai departe prin si mai multi bani... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 00:02
Romanii au simtit in ultima vreme tot mai mult la buzunar scumpirile la alimente. Carnea, ouale, untul, laptele, painea, majoritatea alimentelor de baza sunt mai scumpe (unele mult mai scumpe, pretul unora chiar s-a dublat) decat erau in vara.
Desi o parte din scumpiri poate sa fie pusa pe introducerea supraccizei la carburanti si pe majorarile de preturi la energie electrica si gaze, producatorii semnaleaza o situatie surprinzatoare si aberanta.
Producatorii sustin ca majoritatea produselor alimentare nu s-au scumpit, ba chiar se vand mai ieftin la poarta fermei si, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine ajung cu preturi si cu peste 50% mai mari.
Situatia a fost sesizata si de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze majorarile de preturi si sa vada daca este vorba de un abuz al supermarketurilor.
"Am mers cu colegii de la ministerul Agriculturii in multe piete din Bucuresti si mai ales in supermarketuri. Am vazut preturi care ne-au surprins", a spus Petre Daea, duminica seara, la Antena 3.
Ministrul Agriculturii s-a aratat surprins de anomaliile din piata si considera ca majorarile de preturi pe care le-a constatat sunt nejustificate.
Acesta sustine ca "a luat la pas" in ultima vreme mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft,... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 09:48
Mai multi retaileri au anuntat, marti, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, Ministerului Finantelor Publice, ANPC, ANSV si Consiliului Concurentei, ca vor afisa, de la 1 iunie, atat preturile cu TVA vechi de 24%, cat si pe cele noi cu 9%.
"De la 1 iunie, multe magazine vor afisa atat pretul cu TVA redus la alimente, cat si pe cel vechi de 24% pentru a putea fi vazuta diferenta" a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Constantin a spus ca saptamana viitoare ar putea prezenta un raport in care sa arate evolutia preturilor la alimente de cand a fost anuntata scaderea TVA de la 24% la 9%.
Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA? Toti ochii atintiti pe preturile din piata
"INS a prezentat cateva date privind evolutia preturilor, insa acestea sunt pana la 10 aprilie, deci nu este ceea ce cautam. Saptamana viitoare e posibil sa avem date de la Statistica pentru a vedea daca au existat fluctuatii de pret. In continuare vom stabili ...citeste mai departe despre "Vom avea produse cu doua preturi diferite la raft: Ce vor magazinele sa demonstreze" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 15:43
Guvernul are obligatia si preocuparea ca scaderea TVA la alimente sa nu fie diluata de masuri anticoncurentiale de crestere a preturilor, iar eventuale situatii de acest gen trebuie sesizate la Finante, ANAF, Consiliul Concurentei si ANPC, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
El a raspuns astfel intrebat de presa, dupa discutia avuta cu deputatii PSD pe tema Codului Fiscal, daca Executivul este preocupat de cresterea artificiala a preturilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente.
"Categoric, ca si Guvern, ne dorim foarte mult ca aceasta masura benefica pentru piata sa se reflecte intr-adevar la consumatori si sa nu fie, ca sa spun asa, prin astfel de masuri anticoncurentiale sa fie diluata. Aceasta este obligatia noastra si preocuparea noastra ca si Guvern", a spus Teodorovici.
El a precizat ca Ministrul Agriculturii monitorizeaza foarte atent piata si a aratat ca trebuie sesizate autoritatile competente in cazul in care se sesizeaza cresteri ...citeste mai departe despre "Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA? Toti ochii atintiti pe preturile din piata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Mai 2015, ora 19:48
Vom analiza fiecare portita legislativa, impreuna cu institutiile abilitate, Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), astfel incat sa nu existe o crestere a preturilor alimentelor inainte de reducerea TVA la 9%, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"In ultimele zile exista aceasta perceptie ca unele magazine vor sa mareasca preturile inainte de reducerea TVA. Noi suntem foarte atenti, dar in egala masura si cei de la Consiliul Concurentei si de la ANPC. In masura in care legea ne va permite, vom interveni cu siguranta. Eu am avut discutii la MADR cu retailerii si ne-au asigurat ca nu vor creste preturile pana la 1 iunie. O sa propunem, in zilele urmatoare, solutii de genul pret vechi - pret nou.
Nu stiu daca este fezabil pentru fiecare hipermarket, dar vom analiza fiecare portita legislativa astfel incat sa ne asiguram ca va beneficia de reducerea TVA consumatorul final, adica 20 milioane ...citeste mai departe despre "Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA la alimente? Anunt de ultima ora de la Ministerul Agriculturii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 17:26
Majorarea pretului la gaze, de la data de 1 iulie 2013, se va repercuta asupra intregului lant alimentar, primele efecte urmand sa se inregistreze chiar de la inceputul lunii august, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
"Impactul majorarii pretului la gaze se va resimti din amonte si pana in aval, respectiv de la materiile prime - cereale, de exemplu, trecand prin procesare si transport si terminand cu retailul. Ca urmare, majorarea pretului la utilitati, si aici includ si energia electrica, se va repercuta asupra intregului lant alimentar", a afirmat Sorin Minea, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, primele efecte ale cresterii pretului la gaze se vor inregistra de la inceputul lunii august, la un nivel usor, urmand sa devina din ce in ce mai pregnante spre sfarsitul lunii august.
"Exista posibilitatea de a resimti impactul majorarii tarifelor la gaze chiar si in luna octombrie a acestui an, pentru ca vorbim despre cresteri treptate de preturi, pe fiecare obiect si sector de activitate", a mai spus presedintele Romalimenta.
Pretul carnii de porc ar putea creste cu pana la 15%
Potrivit datelor furnizate de compania Carmolimp, pretul carnii de porc ar putea creste cu pana la 15% in acest an, avand in vedere trendul crescator al costurilor pe care producatorii trebuie sa le suporte pentru achizitia de furaje, dar si schimbarile legislative la nivelul Uniunii Europene.
"Crescatorii si procesatorii au amanat scumpirea produselor din carne de... mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 12:02