Fiecare are stilul sau, insa important este sa colaboram si sa ne facem treaba, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de cele mai bune preturi, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Declaratia sefului autoritatii de concurenta vine la o zi dupa ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, in sedinta de Guvern, ca Bogdan Chiritoiu ar trebui sa dea explicatii Executivului pentru afirmatiile potrivit carora deficitul bugetar poate fi o cauza a scumpirii alimentelor.
Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, autoritatea este o institutie puternica si profesionista iar colaborarea intre institutii trebuie sa se realizeze discret, in intalniri directe, si sa nu fie mediata de presa.
"Nu cred ca exista dubii ca in Consiliul Concurentei statul roman are o institutie puternica si eficienta, profesionista. Evident ca pe situatii punctuale trebuie sa colaboram. Teoretic pot fi divergente, dar de fapt nu sunt divergente, tragem in aceeasi directie. Vrem sa ne asiguram ca piata functioneaza in Romania, iar consumatorii romani beneficiaza de cele mai bune preturi.
Abordarile pot fi diferite pentru ca avem alte instrumente legale si este foarte bine sa ne completam unii pe altii. Prin specificul activitatii noastre, care inseamna sanctionarea unor intelegeri ilegale, pentru asta avem nevoie de o anumita discretie. Nu prinzi hotul daca faci prea multa galagie", a mai spus Chiritoiu.
Jurnalistii au insistat, indicand... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 13:25
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aratat extrem de suprat miercuri in sedinta de Guvern pe seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, dupa ce acesta a spus ca o posibila cauza a scumpirii alimentelor ar putea fi cresterea deficitului bugetar.
Premierul Mihai Tudose l-a chestionat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu privire la scumpirea unor produse, afirmand ca "au inceput sa circule caricaturi cu gaini care-si iau haine de blana, ca s-au scumpit ouale".
"Dat fiind faptul ca in piata preturile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipa de control. De altminteri, ieri au intrat in dispozitiv toate institutiile statului sa verifice ce si cum. Am facut si o adresa dlui presedinte al Consiliului Concurentei si l-am rugat sa intervina pentru ca sunt elemente pe care noi nu le cunoastem, dat fiind faptul ca ele nu se justifica din punct de vedere al calculelor pe care le facem si al logicii privind desfasurarea procesului de productie", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
El a mai spus ca pretul oualor la producator este de 36 de bani pe bucata.
"Il scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, il si transporta in piata, il duce practic pe raft si de aici creste pana la un leu, ceea ce, din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat prin adresa scrisa, pentru ca asa e normal intre institutiile statului. Presedintele Consiliului Concurentei, care poate sa mai dea o data... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:02
Consiliul Concurentei a demarat o analiza, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor in aceasta luna.
Unul dintre posibilele motive ar putea fi cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preturilor la alimente, in special la unt, oua si unele produse din carne, unde preturile au avut evolutii radicale. Foarte bine ca ne-au facut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine sa vina si cu date, cu mai multe informatii. Le-am cerut si noi acest lucru, intrucat ministerul de resort are informatii mai multe pe aceasta tema", a spus Chiritoiu.
Ministrul Agriculturii sustine ca preturile la alimente s-au majorat artificial, din lacomia comerciantilor. Si producatorii acuza marile lanturi de magazine
El a aratat ca unele cresteri de preturi par sa aiba caracter regional, cum este cazul oualor si untului, insa acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din Romania.
Totodata, intrebat daca se suspecteaza o intelegere intre retaileri, Chiritoiu a raspuns: "Nu as putea sa spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lantul, de la productie la raft, sa vedem daca avem de-a face cu un mecanism de piata functional".
"Sunt evolutii recente, aparute in luna noiembrie, in contextul in care, potrivit INS,... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 11:07
Romanii au simtit in ultima vreme tot mai mult la buzunar scumpirile la alimente. Carnea, ouale, untul, laptele, painea, majoritatea alimentelor de baza sunt mai scumpe (unele mult mai scumpe, pretul unora chiar s-a dublat) decat erau in vara.
Desi o parte din scumpiri poate sa fie pusa pe introducerea supraccizei la carburanti si pe majorarile de preturi la energie electrica si gaze, producatorii semnaleaza o situatie surprinzatoare si aberanta.
Producatorii sustin ca majoritatea produselor alimentare nu s-au scumpit, ba chiar se vand mai ieftin la poarta fermei si, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine ajung cu preturi si cu peste 50% mai mari.
Situatia a fost sesizata si de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze majorarile de preturi si sa vada daca este vorba de un abuz al supermarketurilor.
"Am mers cu colegii de la ministerul Agriculturii in multe piete din Bucuresti si mai ales in supermarketuri. Am vazut preturi care ne-au surprins", a spus Petre Daea, duminica seara, la Antena 3.
Ministrul Agriculturii s-a aratat surprins de anomaliile din piata si considera ca majorarile de preturi pe care le-a constatat sunt nejustificate.
Acesta sustine ca "a luat la pas" in ultima vreme mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft,... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 09:48
Consiliul Concurentei a fost sesizat in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata, a declarat ministrul Petre Daea.
"Am sesizat Consiliul Concurentei pentru a analiza situatia pe care am gasit-o in piata in aceasta perioada, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la oua, lapte, produse din lapte - si aici vorbim in special de unt, intrucat din analizele pe care le-am facut am constatat ca nu sunt motive obiective care sa determine cresterea de preturi.
Cerem sprijinul Consiliului Concurentei pentru a vedea daca nu cumva sunt elemente care vizeaza o intelegere intre comercianti, pentru ca altfel nu se explica. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresa oficiala catre Consiliul Concurentei in care solicita institutiei sa analizeze scumpirea alimentelor", a precizat Petre Daea.
Acesta sustine ca "a luat la pas" in aceasta perioada mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft, in unele cazuri.
"Am mers in piete si in magazine si am vazut care sunt preturile la raft. Ne-am dus la producatori ca sa vedem care sunt costurile de... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 12:35
Guvernul are obligatia si preocuparea ca scaderea TVA la alimente sa nu fie diluata de masuri anticoncurentiale de crestere a preturilor, iar eventuale situatii de acest gen trebuie sesizate la Finante, ANAF, Consiliul Concurentei si ANPC, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
El a raspuns astfel intrebat de presa, dupa discutia avuta cu deputatii PSD pe tema Codului Fiscal, daca Executivul este preocupat de cresterea artificiala a preturilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente.
"Categoric, ca si Guvern, ne dorim foarte mult ca aceasta masura benefica pentru piata sa se reflecte intr-adevar la consumatori si sa nu fie, ca sa spun asa, prin astfel de masuri anticoncurentiale sa fie diluata. Aceasta este obligatia noastra si preocuparea noastra ca si Guvern", a spus Teodorovici.
El a precizat ca Ministrul Agriculturii monitorizeaza foarte atent piata si a aratat ca trebuie sesizate autoritatile competente in cazul in care se sesizeaza cresteri ...citeste mai departe despre "Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA? Toti ochii atintiti pe preturile din piata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Mai 2015, ora 19:48
Vom analiza fiecare portita legislativa, impreuna cu institutiile abilitate, Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), astfel incat sa nu existe o crestere a preturilor alimentelor inainte de reducerea TVA la 9%, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"In ultimele zile exista aceasta perceptie ca unele magazine vor sa mareasca preturile inainte de reducerea TVA. Noi suntem foarte atenti, dar in egala masura si cei de la Consiliul Concurentei si de la ANPC. In masura in care legea ne va permite, vom interveni cu siguranta. Eu am avut discutii la MADR cu retailerii si ne-au asigurat ca nu vor creste preturile pana la 1 iunie. O sa propunem, in zilele urmatoare, solutii de genul pret vechi - pret nou.
Nu stiu daca este fezabil pentru fiecare hipermarket, dar vom analiza fiecare portita legislativa astfel incat sa ne asiguram ca va beneficia de reducerea TVA consumatorul final, adica 20 milioane ...citeste mai departe despre "Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA la alimente? Anunt de ultima ora de la Ministerul Agriculturii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 17:26
Promovarea produselor romanesti poate constitui o discriminare fata de bunurile provenite din alte state ale UE, iar restrictiile cantitative ale importurilor sau orice masuri care ar putea avea efecte echivalente sunt interzise intre statele membre, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei.
Sfarsitul anului 2011 a adus o noua propunere legislativa in sectorul de retail, si anume conditionarea impusa supermarketurilor si hipermarketurilor de a comercializa produse de origine autohtona in proportie de cel putin 80% din suprafata magazinului si relocarea magazinelor cu suprafata medie sau mare in afara oraselor.
In ceea ce priveste produsele alimentare de baza, in perioada 2005-2011 majoritatea au fost cumparate de catre marii retaileri de la furnizori romani. Singura categorie care prezinta o modificare semnificativa fata de anul 2009 este uleiul, unde se inregistreaza o scadere a achizitiilor de produse de la furnizorii romani de peste 10% in favoarea produselor din import.
Cauzele acestei scaderi se afla relocarea productiei Bunge de la Buzau in Ungaria.
Potrivit raportului, fructele si legumele sunt achizitionate, in general, de la furnizori externi.
"Este un fenomen cel putin interesant, tinand cont de faptul ca, spre deosebire de alimente precum lapte, carne, ulei sau paine, fructele si legumele din import sunt relativ mai scumpe decat cele din tara, sau au cel mult preturi similare cu cele ale producatorilor romani. Exista insa societati... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:20
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a anuntat ca institutia pe care o reprezinta monitorizeaza preturile la alimente si a observat ca acestea s-au majorat semnificativ in ultimele luni, peste nivelul preturilor din UE.
Consiliul Concurentei insa nu va declansa o investigatie in acest moment, Chiritoiu considerand ca este necesar intai sa se observe un trend mai lung, scrie Mediafax.
"Avem reflexul sa ne uitam in trecut (...) si vedem ca preturile alimentare in Romania au fost relativ ok, au crescut mai incet decat la produsele nealimentare si mai incet decat in restul Europei. Acum nu mai este asa. In ultimele luni preturile alimentare au urcat mai mult decat in UE. Este un lucru la care trebie sa fim atenti, nu putem trage o concluzie dupa un interval asa de scurt", a declarat presedintele institutiei.
El a explicat ca analizele Consiliului Concurentei au de obicei un interval mai mare decat cateva luni, iar pentru declansarea unei investigatii eeste nevoie de o observatie mai indelungata.
"Dar ne este tuturor frica ca pe fondul secetei si crizei internationale vor exploda preturile in interior (...) Nu negam ca exista o legatura intre pietele din Romania si cele din UE sau preturile globale. Traim intr-o piata globalizata (...) Dar nu vrem ca o criza de pe plan mondial sa fie folosita pentru majorari nejustificate ale preturilor", a mai explicat Chiritoiu.
Rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, dupa ce in... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:26