2021 va veni cu noi scumpiri pentru toate produsele aflate la raft, dupa ce statul roman a anuntat noi majorari la accizele pentru combustibili.
O scumpire a litrului de benzina sau motorina, chiar si cu 5 sau 6 bani, se va vedea in preturile de achizitie de care romanii se vor lovi, avertizeaza atat transportatorii rutieri din Romania cat si specialistii in economie.
"Majorarea accizei la motorina se va vedea in cresterea pretului produselor la raft, intrucat transportatorii rutieri vor trebui sa-si renegocieze contractele pentru a include aceasta majorare in tarifele de transport. Pentru firmele de transport rutier este vital ca statul sa returneze la timp taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru a nu presiune pe fluxul de bani, atat pentru transportatorii rutieri straini, cat si pentru cei romani care solicita rambursarea", ne-au declarat reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Preturi mai mari, calitate indoielnica
De aceeasi parere este si economistul Mircea Cosea care spune ca aceasta majorare va avea un efect in lant pe segmentul de consum, dar cu toate acestea, majorarea accizei era necesara din punct de vedere al economiei per ansamblu.
"O majorare a accizei inseamna mai multi bani la bugetul de stat care, in momentul de fata, are nevoie de resurse financiare, avand in vedere cheltuielile cu care se confrunta. Iar aceasta majorare va da un efect de scumpiri care se traduce mai departe prin si mai multi bani... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 00:02
Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,8% in luna noiembrie a acestui an, de la 3,4% in octombrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,9%, cele nealimentare cu 2,83%, iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,19%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,7%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (decembrie 2018 - noiembrie 2019) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2017 - noiembrie 2018), calculata pe baza IPC, este 3,8%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,8%", precizeaza INS.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anuntat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei. BNR estima in august 2019 o inflatie de 4,2% pentru finalul acestui an si de 3,4% pentru decembrie 2020.
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza, in Prognoza de toamna 2019 publicata pe 27 noiembrie, ca procesul de dezinflatie va continua pe fondul epuizarii excesului de cerere de consum, iar inflatia medie anuala va ajunge la 2,6% in anul 2023, de la 3,8% in 2019.
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 10:41
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,9% in luna august a acestui an, de la 4,1%, in luna iulie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,98%, cele alimentare cu 5,02% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,23%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna august 2019 comparativ cu luna august 2018 au crescut cu 3,9%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,1%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2018 - august 2019) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2017 - august 2018), calculata pe baza IPC, este 3,9%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 4,0%", se arata in comunicatul INS.
Rata anuala a inflatiei IPC este prognozata sa atinga 4,2% la finele anului curent, 3,4% in decembrie 2020 si 3,3% la orizontul proiectiei, respectiv trimestrul II 2021, conform Raportului asupra inflatiei al Bancii Nationale a Romaniei. mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 10:45
Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut in aprilie, comparativ cu luna precedenta, stimulat de o relansare a pretului lactatelor si al carnii, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In aprilie, acest indice a avut o valoare de 170,1 puncte, in crestere fata de 167,5 puncte in martie. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018 dar indicele ramane cu 2,3% sub nivelul inregistrat in aprilie 2018.
FAO a subliniat ca pretul lactatelor a crescut in aprilie cu 5,2% fata de luna precedenta, in urma majorarii cererii pentru importurile de lapte praf, unt si branza. Este a patra luna de crestere a pretului lactatelor. Pretul carnii a urcat cu 3%, in urma majorarii cererii in Asia, si in special in China, unde extinderea epidemiei de pesta porcina a afectat piata locala.
De asemenea, pretul uleiurilor vegetale si al zaharului a crescut dar a scazut pretul cerealelor cu 2,8%, a patra luna de declin consecutiv.
In prima sa estimare pentru 2019, FAO previzioneaza ca productia mondiala de cereale ca creste cu 2,7% anul acesta, la nivelul record de 2,722 miliarde tone, comparativ cu 2018. "Ne asteptam la o crestere de 5% a productiei de grau, de 2,3% a productiei de porumb si de 5,4% a productiei de orz".... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 12:25
Indicele global al preturilor produselor alimentare a inceput anul 2019 in crestere, stimulat de o relansare a pretului lactatelor precum si de majorarea preturilor la uleiuri vegetale si zahar, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna ianuarie 2019, acest indice a avut o valoare de 164,8 puncte, comparativ cu un nivel de 161,8 puncte in luna decembrie 2018. In pofida cresterii inregistrata in prima luna a acestui an, indicele ramane cu 2,2% sub nivelul inregistrat in luna ianuarie 2018.
FAO a subliniat ca pretul lactatelor a crescut cu 7,2% in luna ianuarie comparativ cu luna decembrie, punand capat unei perioade de sapte luni consecutive de scadere. Potrivit organizatiei internationale, exporturile limitate din Europa, ca urmare a cererii interne puternice, au fost principalul factor care a stat la baza acestei cresteri. De asemenea, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,3% in luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie, in timp ce pretul zaharului a crescut cu 1,3%. In schimb, pretul la carne a ramas neschimbat.
In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in 2018 pana la 2,611 miliarde tone, ca urmare a revizuirii in sus a estimarilor privind productiile de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:18
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a coborat in decembrie 2017, comparativ cu luna precedenta, gratie scaderilor semnificative inregistrate la uleiuri vegetale si produse lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2017, acest indice a scazut cu 3,3%, comparativ cu luna noiembrie, pana la un nivel de 169,8 puncte.
In pofida scaderilor inregistrate in ultimele luni ale lui 2017, media anuala a indicelui global al preturilor produselor alimentare a fost de 174,6 puncte, in crestere cu 8,2% fata de 2016, atingand, totodata, cea mai ridicata medie anuala de dupa 2014, chiar daca pe pietele internationale mancarea este cu 24% mai ieftina decat in 2011.
Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scaderii pretului global al alimentelor in luna decembrie a fost declinul de 9,7% al pretului la produsele lactate, pe fondul ofertei ridicate si al cererii scazute. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2017, acest subindex este cu 31,5% mai mare decat in 2016.
De asemenea, pretul la uleiurile vegetale a scazut cu 5,6% in luna decembrie, comparativ cu noiembrie, ca urmare a cresterii stocurilor de ulei de palmier, in timp ce pretul zaharului a coborat cu 4,1% de la o luna la... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 16:15
Transportul materiilor prime la nivel global a devenit mai scump, ceea ce risca sa diminueze profiturile traderilor si sa majoreze preturile la alimente, sustin analistii de la banca olandeza Rabobank International, informeaza Bloomberg.
Indicele Baltic Dry, cel mai cunoscut indicator agregat al pretului transportului maritim, a crescut cu 73% in 2017 pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. In plus, peste 85% din cerealele si oleaginoasele tranzactionate la nivel global sunt transportate de vase de mare capacitate, potrivit Rabobank International.
In aceste conditii, analistii bancii olandeze avertizeaza ca majorarea costurilor cu shipping-ul ar putea creste preturile globale la alimente. Deja, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat ca factura globala pentru importurile alimentare va creste cu 6% in acest an, pana la 1.413 miliarde de dolari, a doua mare valoare inregistrata vreodata.
"Cresterea costurilor globale cu transportul ar urma sa aiba o influenta sporita asupra evolutiei tranzactiilor cu cereale si oleaginoase in 2018 pe masura ce costul cu transport maritim va creste", sustin analistii de la Rabobank.
Asia, un mare importator de cereale, va fi in mod special afectata din cauza distantelor lungi si a dependentei de navele de mare capacitate pentru transportul produselor alimentare. Pe de alta parte, pozitia apropiata a Australiei ii va creste competitivitatea pe pietele din Asia, in timp ce alti... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:30
Romanii au simtit in ultima vreme tot mai mult la buzunar scumpirile la alimente. Carnea, ouale, untul, laptele, painea, majoritatea alimentelor de baza sunt mai scumpe (unele mult mai scumpe, pretul unora chiar s-a dublat) decat erau in vara.
Desi o parte din scumpiri poate sa fie pusa pe introducerea supraccizei la carburanti si pe majorarile de preturi la energie electrica si gaze, producatorii semnaleaza o situatie surprinzatoare si aberanta.
Producatorii sustin ca majoritatea produselor alimentare nu s-au scumpit, ba chiar se vand mai ieftin la poarta fermei si, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine ajung cu preturi si cu peste 50% mai mari.
Situatia a fost sesizata si de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze majorarile de preturi si sa vada daca este vorba de un abuz al supermarketurilor.
"Am mers cu colegii de la ministerul Agriculturii in multe piete din Bucuresti si mai ales in supermarketuri. Am vazut preturi care ne-au surprins", a spus Petre Daea, duminica seara, la Antena 3.
Ministrul Agriculturii s-a aratat surprins de anomaliile din piata si considera ca majorarile de preturi pe care le-a constatat sunt nejustificate.
Acesta sustine ca "a luat la pas" in ultima vreme mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft,... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 09:48
Vom analiza fiecare portita legislativa, impreuna cu institutiile abilitate, Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), astfel incat sa nu existe o crestere a preturilor alimentelor inainte de reducerea TVA la 9%, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"In ultimele zile exista aceasta perceptie ca unele magazine vor sa mareasca preturile inainte de reducerea TVA. Noi suntem foarte atenti, dar in egala masura si cei de la Consiliul Concurentei si de la ANPC. In masura in care legea ne va permite, vom interveni cu siguranta. Eu am avut discutii la MADR cu retailerii si ne-au asigurat ca nu vor creste preturile pana la 1 iunie. O sa propunem, in zilele urmatoare, solutii de genul pret vechi - pret nou.
Nu stiu daca este fezabil pentru fiecare hipermarket, dar vom analiza fiecare portita legislativa astfel incat sa ne asiguram ca va beneficia de reducerea TVA consumatorul final, adica 20 milioane ...citeste mai departe despre "Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA la alimente? Anunt de ultima ora de la Ministerul Agriculturii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 17:26