Facturile la energie electrica si gaze, precum si pretul carburantilor la pompa, se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri in lant pentru cele mai multe produse si servicii, in special pentru alimente, toate acestea concomitent cu cresterea ratelor la banci.
In ceea ce priveste pretul energiei electrice, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis ca, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a explicat ca aceasta inseamna o scumpire cu 3,45 lei pe luna pentru un consum mediu de 100 kWh.
Totodata, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a anuntat ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste, in medie, cu 6% in al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat inca aceasta decizie, care ar urma sa fie luata saptamana viitoare.
In plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanti cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmand ca o crestere similara sa aiba loc de la 1 octombrie, asa ca ziua de duminica vine si cu o noua scumpire la pompa.
Pe data de 15 septembrie, cand a avut loc prima majorare a accizei, petrolistii au scumpit carburantii cu 9 bani pe litru. Insa preturile au fost modificate in sus chiar si inainte si dupa aceasta data.
Astfel ca, potrivit site-urilor companiilor petroliere, pretul celor mai ieftine sortimente de carburanti a ajuns aproape de 5 lei pe... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 13:36
De la 1 septembrie vor intra in vigoare numeroase schimbari de ordin fiscal, astfel ca romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din portofel pentru bauturi alcoolice, produse de lux si bilete de tren, insa Guvernul va acorda ajutoare de incalzire pentru cei defavorizati, in timp ce ieftinirea painii ramane la bunavointa comerciantilor.
Painea si specialitatile din panificatie fara umplutura vor avea TVA de 9% incepand cu aceasta data.
Prin aceasta masura, Guvernul vrea sa reduca evaziunea fiscala si mareasca contributia la bugetul de stat. Potrivit patronatelor, afacerile la negru reprezinta 80% din totalul industriei, iar acestea ar trebui sa fie reduse pana la 20% in urmatorul an.
In plus, producatorii ar putea scadea pretul painii si al produselor de panificatie conexe (desi nu acesta scopul final al masurii), cu aproximativ 10-15%. Astfel, painea de un leu va costa 90 de bani.
Desi exista un acord intre Guvern, patronate si marii retaileri in acest sens, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ca detinatorii de astfel de afaceri decid singuri ce preturi sa aplice. In consecinta, ieftinirea painii nu este 100% sigura.
Efortul financiar al masurii pe ultimele 4 luni din 2013 a fost estimat la maximum 100 de milioane de lei.
Mariri de accize si noi taxe
Astfel, pentru a acoperi gaura de la buget din reducerea TVA la paine, Guvernul a luat mai multe decizii.
De la 1 septembrie, acciza pentru bauturi alcoolice se va... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 10:04