Situatia de pe piata petrolului a fost foarte volatila in ultimele saptamani, atitudinea investitorilor schimbandu-se radical pe perioade foarte scurte de timp. Pentru a ne face o idee despre amplitudinea situatiei, distanta dintre maximul atins pe 9 aprilie si minimul sesiunii de luni a fost de peste 22%, se arata intr-o analiza a casei de brokeraj XTB Romania.
"Totusi, aceasta depreciere rapida nu a reprezentat altceva decat o trezire la realitate pentru investitori. Inainte de anuntarea acordului, petrolul s-a apreciat cu aproximativ 8%, dar aceasta secventa pozitiva nu a fost durabila, materia prima pierzand tot terenul castigat anterior odata cu prezentarea detaliilor acordului OPEC +", explica Radu Puiu, Research Analyst, XTB Romania.
Pe scurt, intelegerea prevede reducerea productiei de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi in mai si iunie, adica aproximativ 10% din oferta globala, ceea ce reprezinta o valoare record.
Apoi, volumul reducerilor va fi treptat temperat pana in aprilie 2022. Oficialii gruparii au sustinut ca masurile luate ar putea fi si mai ample, vizand reduceri de aproximativ 20 de milioane de barili pe zi (incluzand reducerile suplimentare din partea statelor G20 si majorarea rezervelor strategice).
Un astfel de scenariu este de inteles, daca avem in vedere ca estimarile indica o posibila reducere a cererii cu 30 de milioane de barili pe zi in aprilie.
Printre masurile suplimentare vizate de catre OPEC se numara si sperantele ca... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 17:42
Soferii care pleaca din Bucuresti spre statiunile de pe litoral vor gasi la benzinariile de pe Autostrada Soarelui carburanti mai scumpi decat in orase, iar diferenta pentru un plin depaseste 10 lei, potrivit preturilor analizate de AGERPRES cu ajutorul Monitorului Preturilor pentru Carburanti, aplicatie lansata in urma cu doua saptamani de Consiliul Concurentei.
Astfel, in acest weekend, la statiile Petrom de pe A2, benzina standard costa 5,81 lei pe litru, iar motorina standard, 5,78 lei pe litru. In benzinariile OMV, carburantii sunt si mai scumpi: 5,86 lei la benzina si 5,85 lei la motorina.
Intr-o benzinarie Petrom din Capitala, respectiv cea de la Nicolae Grigorescu, benzina standard are un pret de 5,66 lei pe litru, iar motorina costa 5,71 lei. De asemenea, in benzinaria Petrom din Eforie Nord, un litru de benzina costa 5,58 lei, iar unul de motorina, 5,55 lei.
Situatia este similara si la Rompetrol, a doua retea de benzinarii din Romania ca marime. La statiile de la Fetesti, de pe A2, benzina costa 5,86 lei pe litru, iar motorina 5,85 lei.
In Bucuresti, statia Rompetrol din zona Mihai Bravu are un pret de 5,70 lei pentru benzina si 5,75 lei pentru diesel, iar la statia din Constanta benzina costa 5,79 lei pe litru si motorina 5,66 lei pe litru.
Avand toate aceste cifre la dispozitie, la un rezervor mediu de 50 de litri, soferii pot economisi peste 10 lei daca alimenteaza masina inainte sa intre pe Autostrada Soarelui.
Acesta nu este un fenomen... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2019, ora 11:19
Pretul carburantilor din Romania a consemnat, in primele zece luni ale anului, printre cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana (UE), depasind pragul psihologic de 6 lei pe litru, insa a incheiat anul sub 5,5 lei pe litru, dupa scaderea abrupta a cotatiilor petroliere.
Astfel, dupa cum arata datele postate pe portalul Oil Bulletin al Comisiei Europene (CE), benzina s-a scumpit cu 11,5% in primele noua luni ale anului, de la 1,12 euro pe litru, la 1,25 de euro pe litru. In acelasi timp, la nivel european, rata de crestere a fost de 8,5%. In Bulgaria, cresterea a fost de 10,3%, in Polonia, de 7,2%, iar in Ungaria, de 8,6%.
Situatia este similara si in cazul motorinei. Soferii din Romania au platit mai mult cu 11,1%, de la 1,14 euro pe litru, la 1,27 euro pe litru. La nivel mediu, in UE pretul a crescut cu 10,3%. In Bulgaria, scumpirile au fost de 10,4%, in Polonia, de 8,3%, iar, in Ungaria, de 8,6%.
Taxele, jumatate din pret
Un raport realizat de Consiliul Concurentei si dat publicitatii in noiembrie 2018 arata ca pretul petrolului Brent a continuat sa creasca in decurs un an, raportat la intervalul septembrie 2017 - august 2018.
"Conform datelor Bloomberg, pretul petrolului Brent si-a continuat traiectoria ascendenta (de la 51 de dolari pe baril, in septembrie 2017, la aproximativ 75 de dolari pe baril la sfarsitul lunii august 2018), pe fondul acordului de limitare a productiei (OPEC+), escaladarii tensiunilor geopolitice si deteriorarii capacitatii de... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 12:27
Pretul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20 de bani pe litru in ultimele doua saptamani, conform analizei Profit.ro, ca urmare in principal a evolutiei internationale a pretului petrolului Brent, care se situeaza in prezent la un nivel de peste 80 dolari/baril. Iar scumpirile vor continua, companiile de pe piata autohtona netransferand inca in totalitate in pret efectul majorarii materiei prime.
Vineri, Rompetrol a scumpit atat benzina, cat si motorina, cu 2 bani pe litru. Astfel, daca pe 3 mai, la statia Rompetrol de pe Soseaua Mihai Bravu un litru de benzina costa 5,56 lei, iar unul de motorina era 5,69 lei, vineri acestea puteau fi achizitionate de soferi cu 5,76, respectiv, 5,88 lei pe litru. Cu numai o zi inainte, Rompetrol efectuase o scumpire similara.
In aceeasi zi, la statia OMV Petrom de pe aceeasi Sosea Mihai Bravu, un litru de benzina era tranzactionat cu 5,7 lei, iar unul de motorina, cu 5,82 lei. Pe 3 mai, la aceeasi statie, benzina costa 5,55 lei/l, iar motorina, 5,64 lei/l. Joi, OMV Petrom a scumpit atat benzina, cat si motorina cu 4 bani pe litru.
Cotatiile petrolului au depasit, joi, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oara din noiembrie 2014, marcand un nou maxim al ultimilor trei ani si jumatate, in contextul ingrijorarilor privind scaderea exporturilor din Iran in urma reintroducerii sanctiunilor economice de catre SUA, iar avansul petrolului ar putea sa continue.
Noul embargo impus Iranului de catre SUA ar putea reduce cu... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 17:45
Titeiul a ajuns zilele acestea la pretul de 75 de dolari/baril, cel mai inalt nivel din ultimii patru ani, astfel ca pretul carburantilor va fi mai scump in aceasta vara, iar analistii estimeaza ca acest trend va continua.
Financial Times publica o analiza in care arata soferilor care sunt principalele motive pentru care trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru benzina si motorina in urmatoarea perioada.
Rusia, mana in mana cu OPEC
In primul rand, trebuie sa ne uitam la cel mai simplu motiv, cel al ofertei reduse si al cererii crescute. Stocurile de carburanti au scazut, pe fondul consumului din ce in ce mai mare, dar si ca urmare a reducerii productiei de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si Rusia.
Se vor opri OPEC si Rusia in curand din taierile care au scos din piata cel putin 1,8 milioane de barili pe zi de la inceputul anului 2017? Cei mai multi analisti nu cred asta. Desi Moscova si-a exprimat ingrijorarea ca un baril peste 70 de dolari ar ajuta producatorii rivali, precum Statele Unite, Rusia pare acum ca va merge mana in mana cu OPEC, al carei lider, Arabia Saudita, a aratat ca inca mai sunt destule de facut la acest capitol.
Ministrul saudit al Energiei, Khalid-al Falih, a vorbit despre necesitatea stimularii de investitii in noi zacaminte. Arabia Saudita pregateste, totodata, listarea companiei petroliere de stat, Saudi Aramco, ce va beneficia consistent de pe urma pretului mare al petrolului.
"Nu exista niciun... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 12:30
Companiile petroliere Lukoil si Rompetrol au majorat, de vineri, pretul carburantilor comercializati in statiile proprii cu pana la sase bani/litru, respectiv cu noua bani/litru.
Lukoil a scumpit benzina Euroluk cu cinci bani/litru, iar restul carburantilor cu sase bani/litru. Un litru de benzina Euroluk 95 se vinde in statiile Lukoil cu 6,11 lei, unul de ECTO 98 cu 6,76 lei, un litru de motorina Euro L Diesel a ajuns la 6,15 lei si unul de ECTO Super Diesel la 6,47 lei.
Rompetrol a majorat preturile carburantilor cu noua bani/litru. In statiile Rompetrol, un litru de Efix benzina 95 se comercializeaza de vineri cu 6,16 lei, unul de benzina Alto 101 cu 6,81 lei, litrul de Efix Diesel cu 6,23 lei si cel de Diesel Alto 55 cu 6,54 lei.
Joi, Petrom a majorat preturile carburantilor cu noua bani/litru. mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 12:50
Romania are o piata dezorganizata unde milioane de hectare de teren agricol sunt in degringolada, iar exploatatiile sunt faramitate.Principalele cauze ale deteriorarii sectorului agricol sunt lipsa de capital, de tehnologie si de expertiza, este de parere secretarul general Agrostar, Tudor Dorobantu.
In opinia acestuia, preturile la alimente cresc fiindca nu mai exista producatori agricoli care sa realizeze bunurile de consum alimentar fiindca statul nu i-a mai sustinut.
Contrar acestuia, Adrian Radulescu, secretar general la Ministerul Agriculturii, afirma ca preturile la alimente nu tin de competenta Ministerului Agriculturii.
"Preturile la alimente nu tin de noi, le face piata. Este vorba de conjunctura internationala, de energie electrica, gaze, petrol si de agentii economici care cumpara la un pret mic si vand la un pret mare", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.
Pe de alta parte, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, nu crede ca cresterea preturilor la alimente poare fi o conspiratie premeditata a producatorilor.
"Guvernul a aratat catre producatori, insa nu ne-a spus ca in primul trimestru a majorat si el accizele si a contribuit la cresterea preturilor carburantilor. Nu m-as grabi sa dau vina pe producatori.
Multora dintre ei le-ar conveni sa vanda la preturi mai mici, sa aiba vanzare mai multa", a declarat pentru Bloombiz.ro Varujan Vosganian.
Pe de alta parte, Tudor Dorobantu acuza statul roman ca a dat frau liber intermediarilor,... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 19:40
Conducerea Consiliului Concurentei a solicitat Guvernului prelungirea termenului in care trebuie sa finalizeze verificarile privind cresterile pretului carburantilor, perioada in care va compara datele cu cele ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), informeaza Mediafax."S-a cerut o extindere a perioadei, timp in care Consiliul Concurentei cauta elemente noi prin integrarea datelor cu cele pe care le are ANAF", au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse din Consiliu.
La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului in maximum doua saptamani, respectiv pana la 9 martie.
In luna ianuarie, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, prezentat in premiera de MEDIAFAX, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.
OMV Petrom (SNP) a majorat marti pretul benzinei si al motorinei cu noua bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungand la 5,96 de lei pe litru.
Compania a aratat, intr-un comunicat, ca majorarea preturilor carburantilor este determinata de evolutia cotatiilor internationale ale produselor petroliere si ca Petrom incearca sa mentina preturile la unele dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeana.
Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 22:35
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca utilizarea cursului de schimb ca motiv de crestere a preturilor la carburanti a fost tendentioasa de fiecare data si uneori "chiar caraghioasa", argumentul fiind folosit chiar si atunci cand cursul evolua in sensul scaderii preturilor, informeaza NewsIn."Utilizarea cursului de schimb ca factor de crestere a preturilor (la carburanti, nr.) a fost evident tendentioasa de fiecare data si uneori chiar caraghioasa. Ei au ramas cu argumentatia si cand cursul mergea in sensul scaderii preturilor la carburanti", a spus Iasrescu.
Guvernatorul a explicat ca in ultima perioada s-a observat o scumpire a carburantilor cu toate ca dolarul s-a depreciat fata de leu si, astfel, nu mai poate fi utilizat motivul deprecierii cursului.
"Noi ne-am manifestat la o sedinta precedenta o oarecare nedumerire, pentru ca am observat majorari de preturi si atunci cand cursul s-a miscat in sensul descresterii preturilor. Si acum, in luna ianuarie, daca nu ma insel, cu toate ca leul s-a intarit fata de dolar cu aproape 10%, am vazut majorari de preturi legate probabil de majorarea pretului titeiului.
Nu stim tehnologia interna si nici nu este treaba noastra tehnologia si strategia pe care o duc companiile petroliere in Romania. Credem insa ca nu se cuvine catusi de putin, si o spun in modul cel mai clar, ca in lista de factori care contribuie la majorarea pretului la benzina, la carburanti in general, sa mai apara cursul de schimb", a precizat... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 15:21