Produsele din grau si porumb s-ar putea scumpi in perioada urmatoare, chiar daca avem productii record in agricultura, intrucat, pe piata europeana, productia este mica, iar preturile au crescut, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei privind Raportul trimestrial asupra inflatiei.
"Tot apar stiri ca o sa creasca pretul la paine si lumea se intreaba: am avut productie-record si la grau, si la porumb, de ce acest lucru?", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, partea buna este ca la ambele produse se observa, fata de perioada anterioara, imbunatatiri de randamente, si apropierea lor de cele din economia europeana. In cazul graului, s-a depasit media randamentelor de pe plan international, ceea ce arata ca agricultura romaneasca a progresat.
"Un lucru mai putin bun: chiar daca am avut productii mai mari, in Europa au fost productii mici si cresteri de preturi, iar noi suntem foarte legati in ceea ce priveste cerealele, nu mai suntem o economie inchisa, iar preturile tind catre piata europeana. Cu alte cuvinte, exista acest risc sa avem preturi mai mari la produsele din grau si porumb", a sustinut oficialul BNR.
Acestea sunt avantajele si dezavantajele integrarii in Uniunea Europeana, nu mai poti tine izolata piata interna de piata europeana, a adaugat guvernatorul bancii centrale.
Producatorii din industria de morarit si panificatie au anuntat, saptamana trecuta, ca painea se va scumpi cu cateva procente... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 17:42
Painea se va scumpi cu cateva procente incepand chiar din aceasta luna, din cauza majorarii tarifelor la electricitate si gaze naturale, dar si al costurilor cu materia prima si forta de munca, sustin producatorii din industria de morarit si panificatie.
"Pretul materiei prime a crescut, pretul fortei de munca, la fel. Pe langa toate acestea, am primit notificari de la furnizorii de gaze si de energie electrica pentru a ne informa ca majoreaza tarifele cu 25%. Daca tigara s-a scumpit, nu trebuie sa scumpim si painea? Daca, inainte, o paine costa cat o tigara, trebuie sa coste si de aici incolo cat costa o tigara. (...) In momentul de fata, pretul franzelei variaza intre 0,60 lei si 1,30 lei. Daca fiecare adauga un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa intre 0,80 si 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict facute pe brutaria ROMPAN - Proiect Service - ne arata ca acesta este intervalul la care trebuie sa ne referim. Sigur, daca un produs costa 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva", a explicat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la standul Asociatiei de la INDAGRA.
In schimb, daca luam in calcul pretul unui covrig, produs care a inregistrat cea mai mare crestere pe consum, seful ROMPAN sustine ca majorarea de la 1 leu la 1,5 lei pe bucata a fost un "pic mai mare decat trebuia".
"Legat de covrig, trebuie sa luam in... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 10:35
Pretul painii ar putea sa creasca intre 15-20% pana in decembrie, influentat de productia graului din acest an, care in unele zone ale tarii a fost afectata de vremea capricioasa, atrage atentia Dragos Frumosu, presedintele Sindicatelor Federatiei din Industria Alimentara.
"Pretul painii din Romania este un pret ireal, mult sub valoarea reala, un kg de paine costa undeva la 3 lei - 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge pana la 6-7 lei. La paine nu s-a modificat pretul fata de anul trecut, de acum incolo se poate modifica pentru ca vremea capricioasa a cam afectat productia. Pana la finalul anului s-ar putea inregistra o crestere cu 15-20%", a declarat pentru Mediafax Dragos Frumosu.
"Problema noastra insa nu este asta, faptul ca pentru o paine de 1 leu vom ajunge poate sa platim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferenta foarte mare in buzunar. Problema noastra este ca veniturile nete sunt foarte mici. Daca la un neamt o crestere de 10 centi nu inseamna nimic la salariul sau de 2.000 de euro, insa la noi 10 centi sau 40 de bani inseamna foarte mult", adauga Dragos Frumosu.
Reprezentantul sindicatelor spune ca Romania importul de produse congelate reprezinta 3-4% din totalul produselor de panificatie, ceea ce creeaza o problema producatorilor din sector.
"In supermarket-uri si hypermarket-uri exista aceste painici congelate, pe care le gasesti in majoritatea timpului majoritatea calde si tentante pentru cumparatori. Aceste 3-4 procente poate nu reprezinta la prima... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 12:19
Painea s-ar putea scumpi cu pana la 10% in aceasta perioada, din cauza cresterii preturilor la grau si faina, dar si a costurilor cu forta de munca odata cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
"Sunt premise pentru ca pretul painii sa mai creasca in aceasta perioada, motivat de patru elemente.
In primul rand, pretul graului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente in contextul cererii mari de grau la export, iar prin acest export se diminueaza si cantitatea de grau care ne ramane la dispozitie.
In al doilea rand, este vorba de cresterea costului cu forta de munca prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut si salariile celorlalti angajati, care nu erau pe minim si este o crestere semnificativa. Noi suntem de acord cu ea, pentru ca oamenii trebuie sa castige mai bine si forta de munca calificata sa ramana in tara, dar ne costa si atunci trebuie sa o prindem in pretul produsului finit.
De asemenea, trebuie sa recunoastem ca si energia si combustibilul si gazele naturale sunt mai scumpe decat anul trecut. In procente, pot sa va spun ca ar fi vorba de o crestere de pana la 10% sau in jur de 10 bani la o paine", a precizat seful ROMPAN.
Potrivit sursei citate, in prezent, pretul graului este situat intre 780 si 800 de lei pe tona adus la moara, in crestere cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 13:49
Cum ar fi sa traiesti intr-un loc unde un kilogram de paine costa 12 dolari? Sau sa lasi la magazin 25 de dolari pentru o sticla de vin? Ei bine, cam astea sunt preturile in orase precum Hong Kong, Paris sau Singapore.
2015 a fost un an plin de schimbari din multe puncte de vedere.
Iar acest lucru s-a reflectat si in topul celor mai scumpe orase din lume, intocmit de specialistii de la Economist Intelligence Unit.
"Nu a fost an mai tumultos ca 2015 de cand realizam acest raport. Scaderea preturilor bunurilor de larg consum a creat o presiune deflationista in unele tari, in timp ce alte state au avut parte de o depreciere a monedei, iar acest lucru a condus la cresterea inflatiei", a aratat Jon Copestake, unul dintre autorii clasamentului.
Business Insider a spicuit din raport si a prezentat cele mai scumpe orase din lume.
9. Seul, Coreea de Sud - Orasul a castigat o pozitie fata de editia anterioara a clasamentului, in special din cauza scumpirii hainelor si a ...citeste mai departe despre "Topul celor mai scumpe orase din lume - locul unde un kg de paine costa mai mult de 12 dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 11:46
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, joi, ca reprezentantii patronatelor din panificatie l-au asigurat ca pretul painii nu va fi majorat in perioada urmatoare.
"In aceasta dimineata am discutat cu presedintele Rompan, care m-a asigurat ca pretul painii nu va creste, indiferent de fluctuatiile de pret la grau", a afirmat Constantin intr-o conferinta de presa.
Presedintele Patronatului din Industria Panificatiei Rompan, Aurel Popescu, a declarat marti, la o intalnire cu presa, ca painea s-ar putea scumpi in luna august, daca brutarii nu vor absorbi cresterea de 20% a pretului la grau.
El a afirmat ca in ultima perioada pretul graului a crescut cu 20%, influentat de evolutia preturilor pe piata internationala si de raportul cerere-oferta la nivel national. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 17:14
Daca acum o ducem greu, in perioada urmatoare alimentele, apa calda, caldura si transportul vor ajunge un lux pentru romani.In primele patru luni ale acestui an, cartofii s-au scumpit cu peste 30%, legumele si conservele de legume cu 21,2%, iar zaharul cu 17,56%. Per total, produsele alimentare sunt cu 5% mai scumpe decat la sfarsitul anului trecut.
Din pacate, lucrurile nu vor ramane asa. Pana la sfarsitul anului s-au anuntat cresteri de preturi la aproape toate produsele si serviciile considerate a fi indispensabile traiului.
AlimenteCrestere pret: 10-12%
In aceasta vara, produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5%, conform estimarilor reprezentantilor federatiei Agrostar. Cine este de vina? Conditiile meteorologice si lipsa unei strategii coerente a Ministerului Agriculturii. "Ministerul Agriculturii ar putea sa ajute reglarea preturilor prin politici sectoriale, politici care lipsesc cu desavarsire acum", a declarat Niculae Stefan, presedintele Agrostar.
Sorin Minea, presedintele Romalimenta, sustine ca preturile produselor alimentare procesate vor creste in iunie-iulie cu pana la 10-12%.
TransportCrestere pret: 10%
In acest an sunt posibile majorari semnificative ale preturilor biletelor Metrorex si CFR Calatori. Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va modifica legislatia astfel incat aceste companii sa poata majora tarifele cu mai mult decat rata inflatiei.
Bugetul pe 2011 al CFR Calatori a luat in calcul o majorare a tarifelor cu 10%. Astfel, daca o calatorie din... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 17:50
Painea si produsele de panificatie se vor scumpi cu pana la 15% in perioada urmatoare, motivul fiind acela ca Romania a exportat grau ieftin si aduce, acum, materie prima din import, mult mai scumpa, sustin reprezentantii Federatiei AGROSTAR, informeaza The Money Channel, precizeaza NewsIn.Astfel, reprezentantii AGROSTAR sustin ca Romania a exportat 1,7 milioane tone de grau, la un pret mediu de aproximativ 180 de euro pe tona, si va aduce din import grau cu 280 de euro.
La aceasta situatie s-ar fi ajuns din cauza ca autoritatile nu au aplicat niciunul dintre mecanismele care ar fi ajutat la pastrarea in tara a graului din productia autohtona.
"Cand tu ca stat nu gasesti o formula si ai la dispozitie atatea mecanisme de piata, aveai APIA care putea sa cumpere de pe piata, sa-l tina, sa aiba procesatorii grau pentru tot anul pana la campanie...Va creste pretul. E foarte clar, cu 10-15% va creste pretul la paine. Ca vrea domnul Tabara, ca nu vrea...Domnul Tabara ar trebui sa-si dea demisia", a declarat presedintele AGROSTAR, Stefan Nicolae.
Brutarii romani au inceput sa cumpere grau si faina din Ungaria, Serbia si Ucraina, iar sindicalistii sustin ca nici folosirea rezervei de stat nu ar fi o solutie, pentru ca este mult prea mica.
mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 15:28