Scumpirea gazelor anuntata de unii furnizori pentru 1 iulie nu este justificata, in conditiile in care pretul gazelor este in scadere atat pe bursele romanesti, cat si pe cele internationale, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG), remis, miercuri, AGERPRES.
La 1 iulie 2020, piata gazelor ar urma sa fie complet liberalizata.
"FPPG atrage atentia opiniei publice ca, in conditiile de piata actuale si fara distorsiuni de natura politico-administrativa, cresterile de preturi anuntate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real", spun reprezentantii federatiei.
In acest moment, evolutiile de pe piata internationala cat si de pe platformele de tranzactionare interne indica un trend descrescator al preturilor la gaze.
Vremea favorabila si optimismul legat de previziunile de liberalizare a pietei au condus in mod evident la o imbunatatire a preturilor pe toate pietele.
"Romania dispune de rezerve indestulatoare de gaze naturale acumulate in depozite, precum si de resurse naturale aflate in exploatare, dar si o interconectare din ce in ce mai ridicata cu diverse piete pentru a asigura un echilibru sanatos intre cerere - oferta. Tinand cont de aceste elemente, nu exista un motiv real pentru o inflatie semnificativa odata cu liberalizarea pietei. Solicitam autoritatilor publice stabilitate si predictibilitate legislativa care sa inlature factorii care pot crea distorsiuni in piata", a afirmat... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 13:17
Pretul final al energiei electrice pentru populatie nu va creste de la 1 iulie, desi tarifele de distributie vor fi majorate cu 2,21%, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), remis, joi, AGERPRES.
Astfel, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta din 24 iunie 2019, ordinele privind ajustarea tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari.
Aceasta ajustare a fost aprobata ca urmare a rezultatului analizei datelor transmise de operatorii de distributie concesionari si a calculelor veniturilor reglementate ale acestora, in conformitate cu prevederile metodologiilor de calcul aplicabile.
Astfel, desi tarifele de distributie pentru consumatorii alimentati la joasa tensiune vor fi ajustate cu 2,21% si vor avea un impact pozitiv pentru siguranta si buna functionare a sistemelor de distributie, modificarea acestora nu va conduce la cresteri ale pretului final platit de clientii casnici pentru care furnizarea energiei electrice este asigurata in regim reglementat, spun oficialii ANRE.
"In cadrul preocuparilor constante pentru asigurarea unui echilibru real intre obiectivele operatorilor de distributie concesionari si interesele utilizatorilor beneficiari ai serviciului de distributie, ANRE acorda o atentie deosebita pentru cresterea transparentizarii costurilor care compun tariful de energie electrica, in vederea stabilirii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 16:07
Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat reprezentantii institutiei.
De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%.
Potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementata (10%) va scadea cu 5,16% iar cea de piata libera (90%) va urca cu 8,53%.
Citeste si:
Licente retrase dupa scandalul cresterii pretului energiei electriceVrei sa-ti schimbi furnizorul de gaze sau curent? ANRE te ajuta sa compari tarifelePlatim cu 2% mai mult pentru gaze de la 1 aprilie
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, anunta, in luna februarie a acestui an, ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preturilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.
"Pretul la energie electrica se recalculeaza la fiecare sase luni, iar urmatoarea recalculare va fi la 1 iulie. Consideram ca pretul ori va ramane la acelasi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% in plus", a spus Havrilet in 15 februarie.
Pe parcursul lunii ianuarie, preturile pe bursa au crescut foarte mult, ajungand la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu... mai mult
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 12:31
Gazele se scumpesc incepand de miercuri, 1 iulie 2015, avand in vedere ca Guvernul a aprobat hotararea privind calendarul de liberalizare a preturilor.
Astfel, pretul pentru populatie si CET-uri se mareste de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, informeaza un comunicat de presa remis Ziare.com de catre Guvern.
Facturi umflate la gaze: Cu cat vor creste de la 1 iulie (Video)
Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International sa elimine preturile reglementate in sectorul gazelor si energie electrica.
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.
Noul calendar
Calendarul convenit de Guvern cu Comisia Europeana este valabil pana in 2021. Acesta prevede majorari anuale, nu trimestriale ca pana acum, cu cate 6 lei pe MWh.
Astfel, pe langa cresterea preturilor la gazele pentru consumatorii casnici de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din luna iulie a ...citeste mai departe despre "Gazele se scumpesc de miercuri - Calendarul de liberalizare, aprobat de Guvern" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 14:07
Pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, in urma discutiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, a declarat, vineri, intr-o dezbatere de specialitate, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
"Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor - n.red.).
Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare - n.red.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste nivelul pietei", a explicat Havrilet.
Presedintele ANRE a precizat ca va fi ...citeste mai departe despre "Facturi mai mari la gaze: Cand si cu cat vor creste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 14:23
De la 1 iulie, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a achita factura la gaze, pentru amenzile de circulatie si pentru scolile de soferi. Pe de alta parte, se vor inregistra ieftiniri la curentul electric, precum si la tarifele de roaming in Uniunea Europeana (UE).
Ziare.com a facut o lista cu principalele schimbari care au loc la aceasta data.
Se scumpesc gazele
Pentru consumatorii casnici, cresterea pretului este de 2,5%, in timp ce in cazul firmelor, factura va urca cu 1,5%.
Motivul scumpirilor il reprezinta cresterea importului gazelor naturale din Rusia, conform presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
Totusi, avansul este inferior celui prevazut in calendarul de liberalizare convenit de catre Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI). In acest document, scumpirea prevazuta era de 3%.
Salariul minim creste. Cresc si amenzile
Salariul minim pe economie creste, de la 1 ...citeste mai departe despre "1 iulie cu bune si rele: Ce se scumpeste si pentru ce vom plati mai putin" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 09:29
Luna iulie vine cu o noua serie de scumpiri. Pretul energiei electrice creste cu 5% pentru toti consumatorii. In plus, un pachet de tigari va costa cu 15-20 de bani mai mult.
Companiile trebuie sa se astepte la noi scumpiri la energie electrica din toamna, din cauza liberalizarii pretului energiei.
In final, tot consumatorii casnici sunt cei care vor "suferi" si de pe urma cresterii pretului energiei pentru companii, a precizat Constantin Rudnitchi, analist financiar.
Impactul pe care cresterea pretului la energie l-ar putea avea asupra companiilor si implicit asupra asupra consumatorilor casnici este legat de domeniul in care acestea activeaza.
"Banca Nationala chiar vorbeste despre niste asteptari inflationiste in partea a doua a anului, mai precis din toamna acestui an care ar putea sa duca la o crestere a inflatiei.
Depinde si de domeniu, in unele domenii, cele legate de industria siderurgica, industria aluminiului, acestia vor avea o problema mai mare legata de cresterea preturilor in masura in care au niste contracte bilaterale, dar in alte domenii, impactul va fi mult mai mic. Cert este ca vom avea impact in preturi", a adaugat Rudnitchi.
Potrivit analistului, cererea la tigari in Romania este inelastica, indiferent de pret, cererea nu se modifica.
In ceea ce priveste evolutia pentru perioada urmatoare, Rudnitchi este de parere ca pretul titeiului ar putea fi afectat de embargoul asupra Iranului.
"Ramane de vazut care va fi efectul pe... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:31