Multi dintre romanii care au respirat usurati atunci cand Guvernul a plafonat pretul curentului pentru populatie risca, totusi, sa plateasca facturi chiar si de doua ori mai mari, in lunile care urmeaza. Iata cum afli daca te numeri printre ei si in ce fel poti evita majorarea facturii.
In repetate randuri, Cabinetul Dancila a anuntat ca a plafonat - incepand din martie, pentru urmatorii 3 ani- pretul energiei electrice pentru populatie. Acest lucru este adevarat, insa numai in parte, in conditiile in care preturile s-au plafonat, de fapt, doar pentru unii dintre romani.
Mai exact, pentru aceia care primesc electricitate de la furnizori de ultima instanta (FUI) - obligati sau optionali - intr-un regim numit de specialisti "serviciu universal".
Pana la inceputul acestui an - dupa cum Ziare.com v-a informat deja - un client care renunta la serviciul universal nu mai putea beneficia, din nou, de el. Dupa adoptarea Ordonantei 114, insa, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca regulile s-au schimbat.
In consecinta, toti romanii care cumpara electricitate pentru consum casnic de pe piata concurentiala pot reveni, la cerere, la serviciul universal. Iar odata intorsi in acest regim de furnizare reglementat de stat, cu totii vor putea primi energie electrica la preturile limitate prin lege, in urmatorii 3 ani.
La prima vedere, intrega strategie pare special conceputa pentru a-i veni in ajutorul romanului care vrea sa isi tina in... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 07:44
Guvernul a aprobat vineri proiectul de lege privind liberalizarea pietei de energie electrica, dupa un an de intarziere, si il va trimite spre dezbatere in Parlament cu propunere de adoptare in regim de urgenta.
Proiectul de lege s-a aflat timp de un an in dezbatere publica, suferind o serie de modificari. Drept urmare, Romania se afla in intarziere in ceea ce priveste liberalizarea pietei de energie electrica, iar tergiversarea ar fi dus la sanctiuni din partea Comisiei Europene.
Proiectul reprezinta transpunerea in legislatia nationala a directivei europene 72/2009 ce se refera la piata unica de energie electrica.
"Adoptarea acestei legi a fost ceruta de FMI si CE si ne-am angajat sa respectam calendarul si buna desfasurare a liberalizarii pietei de energie electrica. In acest moment, recuperam aceasta intarziere. Avem un complet de lege aprobat de Guvern si care se va duce spre dezbatere de urgenta in Parlament pentru a evita infringementul", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Lucian Bode, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a prezentat principalele cinci elemente cuprinse in proiectul de act normativ: alegerea modelului operatorului de sistem independent, renuntarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali, independenta autoritatii de reglementare in domeniu, protectia consumatorilor de energie electrica si siguranta alimentarii cu energie electrica.
Amenzi de 10 ori mai mari pentru operatori... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 13:30