Niciodata, in ultimii 11 ani, n-a mai fost energia electrica atata de scumpa, pe pietele angro din Romania, la inceput de toamna. Iar asta inseamna ca atat consumatorii casnici, populatia, cat si intreprinzatorii trebuie sa se pregateasca sa achite facturi mai mari la curent.
In septembrie, un MWh (echivalentul a 1.000 de kilowati) a costat, in medie, 276 lei, cu 13% mai mult decat in luna precedenta si cu aproape 40% mai mult decat in urma cu un an, potrivit datelor OPCOM, administrator al mai multor piete autohtone de energie.
Practic, in ultimii 11 ani, doar o singura data - in ianuarie 2017 - a fost energie electrica mai scumpa decat luna trecuta.
Poate ca o scumpire mai mica nu s-ar fi observat. Una de asemenea proportii, insa, n-are cum sa fie trecuta cu vederea, in conditiile in care urmeaza sa afecteze atat populatia, cat si pe intrerprinzatorii ale caror afaceri depind de alimentarea cu energie electrica.
De ce au crescut atat de mult preturile pe pietele angro, dar si cine va plati pentru asta, in perioada imediat urmatoare, a explicat pentru Ziare.com Catalin Dimofte, directorul de operatiuni al APURON, societate furnizoare de energie.
Scumpirea petrolului si cea a gazelor au anuntat cresterile de pret la curent
Specialistul spune ca scumpirea energiei electrice este, printre altele, o consecinta directa a cresterii, in intreaga lume, a preturilor altor resurse.
"Pretului barilului de petrol este acum cu aproximativ 45% mai mare decat era in... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 09:17
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi, la audierile in comisia parlamentara care ancheteaza cresterea tarifelor la energie, ca preturile nu intra in competenta sa, dar le-a urmarit cu atentie si a concluzionat ca ele au fost influentate si de conditiile meteo din acest an.
"In data de 6 ianuarie atat pentru partea de sud si vest au fost trimise avertizari meteo, intensificari de vant, viscol puternic. Ne-am confruntat in acea perioada si cu dificultati in activitatea din cariere, precum si cu presiunea gazelor in sistemul national, dupa cum stim, pe perioada de iarna presiunea scade foarte mult din cauza conditiilor meteo.
Toate aceste aspecte au condus la un context regional si local care a afectat nu doar evolutia preturilor, ci si siguranta alimentarii cu energie electrica si gaze", a explicat Petcu, citat de Realitatea TV.
Ministrul Energiei a mai afirmat, in comisie, ca "din punct de vedere al productiei pe hidro nu am avut cel mai bun an, nu am avut precipitatii primavara si vara".
De asemenea, el a invocat blocaje in retele din cauza frigului si a gerului, dar a subliniat: "Cu toate acestea, Romania a fost, si sunt convins ca va fi si la sfarsitul anului, exportator de energie".
Toma Petcu a mai afirmat ca ministerul si ANRE vor verifica pe teren daca operatorii privati de distributie a energiei electrice si-au indeplinit obligatiile de investitii, in baza carora s-au cerut majorari de tarife.
Dupa circa doua ore de audieri in comisie,... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 13:52
In ultima vreme am avut de-a face cu scumpiri in lant cauzate, in special, de cresterea cursului euro si de majorarea de pret a benzinei. Din pacate, trendul ascendent nu se va opri aici, pentru ca se anunta noi scumpiri la energia electrica si la gaze.
Vestile despre majorarile de pret la curent si gaze sunt dezvaluite de Profit.ro, care a obtinut un raport realizat de ANRE, mai exact primul raport al noii conduceri votate in octombrie in Parlament.
Cat si de ce se scumpeste lumina
Curentul se va scumpi pentru consumatorii finali cu 1,5% de la 1 ianuarie, potrivit raportului citat.
Documentul mentioneaza ca lumina se va scumpi, ca urmare a majorarii de pret pe care o va opera Transelectrica. Compania de transport se confrunta cu o crestere a costurilor cu energia suplimentara necesara asigurarii sigurantei in functionare a sistemului energetic national, in momentele in care productia de energie nu face fata consumului.
Asa ca a decis sa majoreze tariful pentru serviciul de sistem, ceea ce se va traduce printr-o scumpire si la consumatorul final.
"ANRE apreciaza ca (...) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 (...) tariful pentru serviciul de sistem - componenta pentru servicii tehnologice de sistem (STS) va trebui majorat cu circa 20-30% (...) In concluzie, aceasta suplimentare, la care se adauga si evolutia in sens crescator a preturilor pentru achizitia in regim concurential a serviciilor tehnologice de sistem in acest an, conduce la majorarea certa a... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 09:47
Anul 2013 va aduce scumpirea energiei electrice si a gazelor, cresterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate, plata TVA la incasare, precum si reintroducerea taxei de prima vanzare auto.
De la 1 ianuarie 2013, pretul energiei electrice va fi cu 10% mai mare, incluzand recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila.
Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei.
Accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, vor urca anul viitor in primul rand ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor in 2013, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare fata de cel utilizat in acest an, de 4,3001 lei/euro.
De asemenea, Guvernul a avizat cresterea accizelor la motorina la 1 ianuarie, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.
Taxa de prima vanzare auto, obligatorie de la 1 ianuarie?
Din iulie 2013, ar putea avea loc si o crestere la acciza totala la tigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o noua majorare de preturi.
Si pretul gazelor pentru... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 15:29
Comisia Europeana a avertizat din nou Romania sa liberalizeze tarifele la energie electrica si gaze naturale. Dupa scumpirea benzinei, unde guvernul nu are nici o parghie de control, o noua expozie a preturilor va transforma aceste utilitati in marfa de lux. Intarzierea nejustificata a liberalizarii tarifelor la energie si gaze s-a dovedit a fi o bomba cu efect intarziat. Momentul exploziei este cat se poate de aproape, romanii fiind nevoiti sa suporte ineficienta unui sistem din care s-au imfruntat ani la rand toti neavenitii economiei de piata.
Sub masca unei false protectii sociale, guvernele de la Bucuresti au controlat in ultimii 20 de ani aceste tarife, eliminand orice concurenta care ar fi putut duce la o suportabilitate din partea consumatorilor a preturile reale, precum si alegerea furnizorilor cu cele mai avantajoase oferte.
Ni se spune ca trebuie sa suportam ajutorul dat centralelor termice de cogenerare, ca trebuie sa suportam costurile energie verzi sau ca luam gaze tot mai scumpe de la rusi, ceea ce justifica majorarea tarifelor. In realitate, chiar si daca aceste elemente trebuie luate in calcul, explozia preturilor are cu totul si cu totul alte conotatii.
Cea mai importanta este cea a lipsei unei piete libere, care nu poate exista decat odata cu eliminarea tarifelor reglementate. Am vazut cum stam cu pretul petrolului si constatam pe propria noastra piele ca rezervele interne nu ne sunt de nici un folos.
Am demonstrat, in articolele mele precedente,... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 23:26