Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis luni majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an, de la 2,25% pe an, incepand cu data de 8 mai 2018. Asta inseamna ca se vor scumpi creditele romanilor.
Este a treia majorare din acest an a dobanzii de politica monetara. In ianuarie a crescut de la 1,75% pe an la nivelul de 2% pe an, iar in luna februarie a fost majorata iar la 2,25%.
Masura de a creste din nou dobanda de politica monetara vine ca o masura de a tina in frau rata inflatiei, care a urcat in luna martie la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Se scumpesc creditele romanilor. BNR a majorat dobanda cheie pentru a treia oara in acest an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 13:03
Indicele ROBOR la trei luni, de care depind direct creditele in lei, a facut, joi, un salt impresionant, crescand cu aproape 16% intr-o singura zi. Prin urmare, romanii vor plati rate mai mari la banci si asta doar din cauza Guvernului, care se imprumuta constant pentru a acoperi deficitul bugetar, spun specialistii.
Concret, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila si care la inceputul acestui an era de 0,87%, iar la inceputul lunii septembrie la 0,92%, a crescut miercuri la 1,25% si a sarit joi la 1,46%, informeaza Banca Nationala, citata de Mediafax.
Este cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, conform datelor oficiale.
Totodata, indicele ROBOR la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, s-a majorat intr-o singura zi de la 1,35%, cat a fost cotat pe 27 septembrie, la 1,57%.
Specialistii spun ca acesta este efectul imprumuturilor luate de Guvernul PSD-ALDE.
"O explicatie pentru aceasta evolutie tine de faptul ca statul intervine in piata bancara si cere lichiditati pentru a acoperi deficitul bugetar. Pretul capitalului are aceasta reactie, este o reactie fireasca", a explicat profesorul de economie Cristian Paun, citat de Realitatea TV.
O pozitie similara a exprimat si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"De semnalat ca aceasta crestere nu a fost una surprinzatoare, exista o asteptare in acest sens, dar intervine intr-o etapa in care au loc... mai mult
Joi, 28 Septembrie 2017, ora 13:36
Guvernul PSD-ALDE functioneaza dupa dictonul "dam cu o mana, luam cu doua", spune europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care atrage atentia ca masurile luate de guvern "incep sa ii arda la buzunar pe romani", ducand inclusiv la scumpirea creditelor imobiliare.
Semnalul de alarma a fost tras de BNR, care a anuntat cresterea indicelui Robor, ceea ce va genera rate mai mari de plata pentru romanii care au credite in lei.
"Masurile Guvernarii PSD - ALDE din ultimele luni, prin care au incurajat consumul cu pretul taierii investitiilor si al cresterii deficitului, incep deja sa-i arda la buzunar pe romani si duc la cresterea dobanzilor pentru creditele imobiliare din cauza inflatiei bruste pe care o genereaza", afirma, intr-o declaratie politica de presa, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.
Acesta explica de ce s-a ajuns aici.
"Guvernul Romaniei functioneaza dupa dictonul 'dam cu o mana, luam cu doua'. Actualul guvern a triplat deficitul bugetar si a taiat investitiile publice pentru a cheltui toti banii pe masuri de incurajare a consumului (cresterea brusca a salariului minim pe economie, cresterea salariilor din sectorul bugetar, taierea TVA etc.). Aceste masuri, cumulate, sunt nesustenabile pe termen mediu si lung si deja au inceput sa apara primele efecte secundare ale economiei bazata strict pe consum: Romania a inregistrat in iulie 2017 o rata anuala a inflatiei de 1,4%.
Intr-o economie stabila, 1,4% ar fi o rata buna, dar Romania vine dupa ani buni... mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 13:56
Ministrul roman de Finante, Anca Dragu, da asigurari ca nu exista niciun motiv pentru care creditele ar putea sa se scumpeasca din cauza Brexit-ului si afirma ca impactul acestuia asupra economiei Romaniei este scazut pe termen scurt si mediu.
Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ministrul de Finante a vorbit despre posibilitatea scumpirii creditelor sau chiar a dublarii ratei creditelor la programul "Prima Casa", despre care s-a speculat in mass-media.
"Nu vad un motiv pentru care sa asistam la o asemenea scumpire. A fost o reactie imediata a pietelor dupa referendum, am vazut ceva volatilitate pe toate pietele, mai putin in Romania. De ce avem volatilitate scazuta? Pentru ca Romania se bucura de rezerve valutare si de rezerve de finantare.
Ministerul de Finante acopera circa 4 luni de finantare, noi nu suntem fortati sa iesim pe piata atunci cand piata e potrivnica. Politica prudenta da roade in cazul Romaniei, ne bucuram de o contagiune foarte scazuta", a ...citeste mai departe despre "Ce spune Ministrul de Finante de posibilitatea scumpirii creditelor si soarta romanilor din UK" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iunie 2016, ora 10:45
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania va avea de suferit, daca zona euro intra in recesiune. Analistul financiar Mircea Cosea considera anuntul facut de seful statului "panicar", in timp ce consultantul Aurelian Dochia spune ca primele consecinte vor fi la nivelul bugetului public.
In opinia analistului financiar Mircea Cosea, "se intampla niste lucruri foarte curioase", iar anuntul pe care il face Traian Basescu "intr-o maniera panicara" este aproape neavenit, pentru ca in perioada guvernarii Boc si in perioada mandatului sau trebuia sa se faca o reforma structurala.
Mircea Cosea spune ca anuntul facut de Traian Basescu are o doza de ipocrizie, pentru ca, de fapt, justifica nerealizarile de pana acum, care trebuiau sa fie de natura restructurala.
"Basescu declara ca zona euro intra in recesiune. Dansul stie precis lucrul acesta. Romania va avea de tras, in consecinta, niste greutati foarte mari. Orice fel de recesiune a zonei euro afecteaza toata tarile, inclusiv pe cele care nu se afla in blocul comunitar", spune Mircea Cosea, pentru Business24.
Acesta mai adauga ca, in cazul in care zona euro ar intra in recesiune, trebuie sa ne asteptam la o scadere a evolutiei industriale. "Industria care a sustinut exportul nostru in ultimii ani va avea o cadere, pentru ca nu va mai primi comenzi din zona euro.
Noi avem o industrie subcontractuala, pentru ca producem pentru altii de la cabluri pana la suruburi. Dar daca acestia nu vor mai avea nevoie de ele,... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 11:56
Lipsa cresterii economice, acumularea datoriilor din anii trecuti, dar, mai ales, limitarea creditarii va insemna sfarsitul pentru multe companii romanesti in 2012.
Companiile dependente de finantari bancare nu vor avea o viata prea usoara in 2012. Noua strategie a bancilor europene de a limita creditarea in Europa de Est duce la scumpirea creditelor, ceea ce va face imposibila activitatea multor companii.
"Cel mai important factor care va duce la cresterea numarului de falimente este blocarea creditarii din cauza cresterii dobanzilor. Absortia fondurilor europene poate fi un motor de crestere, insa unul discutabil", a declarat pentru Business24 economistul Daniel Daianu.
De aceeasi parere este si Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.
"Posibilitatea ca numarul de falimente sa creasca este mare. 2012 va fi un an dificil pentru companii mai ales din cauza lipsei de finantare. Bancile europene trebuie sa-si restranga bilanturile, ceea ce afecteaza fluxul de credite catre Europa de Est. Acest lucru le va aduce probleme companiilor care depind de finantare".
Rezista companiile indispensabile
De valul de falimente vor fi afectate companiile din toate domeniile. Tinand cont de faptul ca Romania se asteapta la o usoara crestere economica, iar Uniunea Europeana va avea o scadere a economiei de 0,3%, companiile care depind de exporturile catre UE se vor confrunta cu dificultati.
"Nu cred ca vom asista la falimente in lant, anul acesta,... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:04
Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.
In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.
Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.
"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.
Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30
Bancile au reluat in luna februarie scumpirea creditelor noi acordate populatiei si firmelor, majorand semnificativ dobanzile atat la lei, cat si la euro, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), precizeaza Mediafax. Astfel, dobanda la creditele noi in lei a crescut in februarie cu 1,58 puncte procentuale fata de prima luna a acestui an, la o medie de 11,7% pe an, in contextul majorarii ratei pentru imprumuturile acordate firmelor cu 1,9 puncte, la 11,16%. Niveluri mai ridicate ale acestor dobanzi au fost inregistrate in luna iulie 2010.
Totodata, dobanda la imprumuturile in lei pentru populatie a avansat in februarie cu un punct procentual comparativ cu luna precedenta, la 13,49% pe an, nivel maxim inregistrat dupa martie 2010.
Bancile au scumpit in februarie creditele in lei acordate populatiei pentru consum, dar au redus dobanzile la imprumuturile pentru locuinte. Dobanda anuala efectiva la imprumuturile pentru consum a urcat cu 0,37 puncte, la 17,83%, iar rata la creditele pentru locuinte a scazut cu 0,36 puncte, la 10,52%.
Totusi, dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor s-au situat in februarie 2011 cu peste doua puncte procentuale sub nivelul inregistrat in luna similara a anului trecut.
In ceea ce priveste imprumuturile in lei aflate in sold, dobanda a crescut fata de luna ianuarie cu 0,49 puncte procentuale in cazul firmelor si s-a redus nesimnificativ, cu 0,05 puncte, pentru populatie.
In acelasi timp,... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 14:11
Interviu cu Ana Cernat, Bancpost.
mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 20:47