Guvernul PSD-ALDE functioneaza dupa dictonul "dam cu o mana, luam cu doua", spune europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care atrage atentia ca masurile luate de guvern "incep sa ii arda la buzunar pe romani", ducand inclusiv la scumpirea creditelor imobiliare.
Semnalul de alarma a fost tras de BNR, care a anuntat cresterea indicelui Robor, ceea ce va genera rate mai mari de plata pentru romanii care au credite in lei.
"Masurile Guvernarii PSD - ALDE din ultimele luni, prin care au incurajat consumul cu pretul taierii investitiilor si al cresterii deficitului, incep deja sa-i arda la buzunar pe romani si duc la cresterea dobanzilor pentru creditele imobiliare din cauza inflatiei bruste pe care o genereaza", afirma, intr-o declaratie politica de presa, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.
Acesta explica de ce s-a ajuns aici.
"Guvernul Romaniei functioneaza dupa dictonul 'dam cu o mana, luam cu doua'. Actualul guvern a triplat deficitul bugetar si a taiat investitiile publice pentru a cheltui toti banii pe masuri de incurajare a consumului (cresterea brusca a salariului minim pe economie, cresterea salariilor din sectorul bugetar, taierea TVA etc.). Aceste masuri, cumulate, sunt nesustenabile pe termen mediu si lung si deja au inceput sa apara primele efecte secundare ale economiei bazata strict pe consum: Romania a inregistrat in iulie 2017 o rata anuala a inflatiei de 1,4%.
Intr-o economie stabila, 1,4% ar fi o rata buna, dar Romania vine dupa ani buni... mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 13:56
De multe ori, rata pe care o platesti la banca pentru un imprumut imobiliar are aceeasi valoare sau este chiar mai mica decat chiria pe care o achiti lunar unui alt proprietar.
Pe de alta parte, riscul valutar si nesiguranta unui loc de munca stabil sunt factori care atarna greu in balanta, cand vine vorba de alegerea viitorului statut pe piata imobiliara: chirias sau proprietar.
Business24 iti prezinta argumentele si contrargumentele pentru fiecare decizie in parte, in asa fel incat sa iei decizia potrivita pentru tine. Pretul in scadere al apartamentelor poate fi privit ca o oportunitate pentru achizitia unui locuinte. Pe de alta parte, criteriile restrictive de creditare si incertitudinea cursului valutar, combinata cu dobanda anuala estimativa fac ca, la finalul perioadei de creditare, suma rambursata sa fie si cu 40% mai mare.
Specialistii contactati de Business24 pledeaza in favoarea achizitiei un apartament, pentru ca banii sunt investiti intr-o locuinta care va ramane proprietarului si nu sunt "pierduti in vant". Stefan Gheorghiu, consultant imobiliar in cadrul GFk sustine ca "investitia pentru o locuinta cumparata cu 50.000 de euro, intr-un cartier precum Militari sau Ghencea, se poate amortiza mult mai repede, mai ales daca imobilul este oferit spre inchiriere".
La randul sau si Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, considera ca achizitia unui apartament ar fi de preferat, mai ales ca pretul locuintelor va continua sa scada, in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:00
Programul guvernamental Prima Casa se afla aproape de final. Business24 iti prezinta ofertele alternative pe care bancile le pun la dispozitia celor care vor sa-si achitizioneze o locuinta, dar care rateaza trenul Prima Casa.
Patru banci din tara au acordat aproximativ 90% din creditele acordate prin programul guvernamental Prima Casa. BCR a vandut cele mai multe credite ipotecare, in valoare de peste 1 miliard de euro, urmata de BRD, Alpha Bank, Raiffeisen si CEC Bank.
Anul acesta, valoarea medie a unui imprumut imobiliar in Romania s-a situat in jurul sumei de 37.800 euro, in scadere fata de anul trecut, cand valoarea medie a fost de 41.200 euro. Valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.
Ce dobanzi s-au practicat
BCR, cea mai mare banca din Romania, din punct de vedere al activelor detinute, a acordat credite la o dobanda variabila, formata din Euribor la trei luni plus o marja de 3,95%.
BRD a acordat credite Prima Casa doar in euro, diponibile in doua variante de dobanda: EURIBOR 3M + 3,65%, pentru creditele acordate pe o perioada maxima 20 de ani, respectiv de EURIBOR 3M + 3,75%, pentru imprumuturile acordate pe 30 de ani.
Alpha Bank dat credite Prima Casa in lei si euro, cu dobanzi de 7,09%), respectiv 4,787%.
Raiffeisen Bank afiseaza o marja de dobanda preferentiala la creditele Prima Casa in lei si euro pentru clientii care au un cont curent la banca, de 2,2% fata de 2,4%... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 15:17
Preturile pe piata imobiliara au scazut in ultima perioada, dar cu toate acestea, romanii nu se inghesuie sa contracteze un imprumut imobiliar. Business24 iti prezinta cele mai avantajoase oferte de imprumuturi din cadrul Programului Prima Casa.
Pentru un credit imobiliar contractat prin intermediul programului Prima Casa, cea mai mica rata disponibila este la BRD. Aici, pentru suma de 65.000 de euro vei plati lunar 347 de euro, pentru 30 de ani.
Trebuie sa dovedesti ca ai un venit minim de 3.903 de lei. Pe langa rata lunara vei mai achita si comisionul anual de 159 de euro si primele de asigurare, din primul an, de 92 de euro, potrivit datelor conso.ro.
La Raiffeisen vei plati, pentru acceasi valoare a creditului, 360 de euro pe luna. De asemenea, trebuie sa dovedesti ca ai un venit minim de 4.000 de lei. La fel ca si la BRD, trebuie sa vii cu un avans de 5% si sa achiti comisionul anual de 159 de euro. Primele de asigurare sunt putin mai scumpe, respectiv 110 euro.
O rata similara cu cea pe care o platesti la Raiffeisen vei avea de achitat si la BCR. La aceasta banca vei plati in fiecare luna 361 de euro, iar comisionul anual si primele de asigurare te vor costa 159 euro, respectiv 110 euro.
CEC Bank, Banca Transilvania si Millenium Bank au valori similare pentru un credit imobiliar in valoare de 65.000 euro contractat prin programul Prima Casa. La CEC Bank rata lunara va fi de 362 euro, la Banca Transilvania rata va fi de 363 euro, in timp ce la... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:12
"Cred ca ar trebui pastrat creditul in franci elvetieni, o alta varianta ar fi yenii japonezi. Eu vad avantajul de dobanda mai important decat riscul de depreciere a cursului de schimb" a declarat pentru Bloombiz.ro Razvan Temesan, presedinte Finrom Consulting. Analistul financiar mai afirma ca deprecierea leului fata de francul elvetian in ultimii 3 ani este mult mai mica decat diferenta de dobanda care este in favoarea debitorului. Care este cea mai ieftina moneda pentru un credit de nevoi personale?
Cea mai ieftina moneda este yenul japonez, depinde de termenul pentru care vrei sa angajezi creditul si de capacitatea de a acumula sume in yeni.
In momentul in care strangi banii pentru a plati ratele poti cumpara yeni si te poti asigura impotriva diferentelor de curs nefavorabil.
Yenul este o moneda destul de stabila si cu dobanda cea mai mica.
Pe termen lung, cea mai buna moneda este yenul japonez pentru ca are perspective de stabilitate.
Intr-o perioada relativ scurta, leul va disparea, deci pe termen mediu trebuie sa ne gandim la monede care rezista mai mult.
Cea mai buna moneda pentru un credit imobiliar?
Creditele pe termen mediu si lung sunt mai potrivite in monede care au perspective de stabilitate mai mare si au dobanzile cele mai mici.
In momentul in care judeci o moneda pentru contractarea unui credit trebuie sa faci un echilibru intre riscurile generate de moneda respectiva si avantajul dat de dobanzile mici.
Dobanzile mai mici conduc si la o perspectiva... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 13:11
Un roman plateste pentru serviciile notariale de 14 ori mai mult pentru o tranzactie imobiliara decat un german, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citand un studiu de consultanta imobiliara, evaluare, cadastru si servicii notariale, precizeaza NewsIn."Daca analizam costurile la o tranzactie tipica de 100.000 de euro, un roman plateste la notar de 14 ori mai mult decat un neamt", a spus Bogdan Chiritoiu.Potrivit datelor prezenate de Consiliul Concurentei, costurile notariale din Romania sunt mai mari de sapte ori decat in Portugalia, de cinci ori decat in Franta, de sase ori decat in Austria sau Spania si de patru ori decat in Belgia.Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, institutia pe care o conduce va propune comisiilor de specialitate din Parlament si Guvernului Romaniei eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor."Un prim pas ar fi eliminarea tarifului pentru redactarea contractului. Acesta reprezinta 15% din tariful standard stabilit de un notar. Eliminarea acestuia ar duce la o economie anuala de 15 - 30 de milioane de euro", a spus Chiritoiu.Presedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca, prin dereglementarea profesiei notariale, si concurenta aparuta in aceasta piata va duce la o scadere a tarifelor... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 14:01
Interviu cu Ana Cernat, Bancpost.
mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 20:47