In ultimele doua luni, Bulgaria a reusit sa atraga 50% dintre turistii care, in mod normal, alegeau ca si destinatie de vacanta Turcia sau Grecia, potrivit unei analize realizata de Travel Planner.
O turista romanca, proaspat revenita in tara dupa o vacanta in Bulgaria impreuna cu familia, a povestit pentru Ziare.com experienta ei de pe litoralul vecinilor nostri. A vizitat nu mai putin de trei statiuni - Nessebar, Nisipurile de Aur si Kavarna - si a vorbit despre costurile de cazare si masa, dar si despre atractiile pe care le ofera fiecare statiune in parte.
Nessebar
Foto: Facebook/ Несебър (Nessebar)
Turista a mers in vacanta cu sotul si cu fetita lor. Si-au inceput concediul in statiunea Nessebar, in care au petrecut trei nopti. Dintre cele trei statiuni vizitate, aici au platit cel mai mult pentru cazare, pentru ca si-au luat camera la un hotel de 4 stele. "Am avut un apartament cu terasa mare si foarte confortabil, insa micul dejun nu prea ne-a incantat".
Daca alegi sa mananci la un restaurant, trebuie sa scoti din buzunar intre 70 si 80 de leva, adica in jur de 190 de lei, pentru 3 persoane. "Mancarea era gustoasa, in special pesti si scoici, pareau proaspete. Chelnerii erau draguti, amabili, dar asa, pareau mai neprofesionisti, tineri. Nu purtau masti sau le purtau sub barbie", marturiseste turista.
Foto: Cetatea antica de la Capul Sfantul Atanasie - Byala,Facebook/ Ancient Fortress at Cape St. Atanas
Nessebarul vechi reprezinta o... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 12:07
Deprecierea din ultima vreme a leului ar putea continua pe parcursul acestui an, astfel ca scenariul in care cursul sa ajunga sau chiar sa depaseasca pragul psihologic de 5 lei/euro este unul posibil. De asemenea, aurul s-a scumpit saptamana trecuta atat de mult incat a ajuns la cel mai mare nivel al ultimilor sase ani. Ce ne arata insa aceste evolutii?
Finalul lui 2019 ne-a adus un curs euro-leu de 4,7793 lei/unitate, o crestere semnificativa fata de inceputul anului, cand era 4,6656 lei/unitate. 2020 a inceput pe premiza de stabilitate (luni, 13 ianuarie, cursul fiind de 4,7791 lei/unitate), insa lucrurile nu vor ramane asa pentru multa vreme.
"Leul a fost oprit din secventa sa de depreciere, ceea ce inseamna ca, pentru o vreme, trendul sau descendent este temperat. Estimarea noastra curenta este pentru un nivel de 4,85 la inceputul trimestrului al II-lea, in mai putin de 3 luni, deci, si 4,94 la finele anului, daca mergem pe varianta "linistita", adica daca nu avem scenariul de corectie semnificativa a pietelor financiare activat pana in toamna acestui an.
Episodic, putem inregistra secvente volatile, cu niveluri chiar peste cele mentionate anterior", precizeaza Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB Romania, pentru Ziare.com.
Prin urmare, cel mai negru scenariu care se contureaza este ca am putea vedea (ce-i drept, sporadic) un curs de 5 lei/euro sau chiar putin peste acest nivel in 2020. "Cata vreme operam intr-un mediu cu deficit atat de cont... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 07:23
Scumpirea aurului la Bucuresti pana la un nivel record este atat rezultatul aprecierii aurului in dolari, cat si al avansului dolarului fata de leu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Claudiu Cazacu, Chief Strategist la XTB Romania.
"Cresterea aurului la Bucuresti la niveluri istorice este atat rezultatul aprecierii aurului in dolari, cat si al avansului dolarului fata de leu, care a adus USD/RON cu mult mai sus decat in 2011, cand aurul atingea maxime istorice. De la acele niveluri, preturile actuale (1.493 dolari/uncie) sunt cu peste 20% mai jos, in dolari. Aprecierea aurului (in dolari) e rezultatul mai multor factori: incertitudinea referitoare la economie care provine din intensificarea tensiunilor comerciale dintre China si SUA, ingrijorari de ordin geopolitic, intre care cele din Orientul Mijlociu, dar posibil si asociate cu Coreea de Nord sau manifestatiile din Hong Kong, si asteptarile ca bancile centrale sa opereze masuri de stimulare monetara, de la taieri de dobanda in SUA pana la eventuala repornire a injectiilor de lichiditate in zona Euro", a spus Claudiu Cazacu.
El sustine ca trendul ascendent actual este unul accelerat, venind dupa ani de fluctuatii relativ restranse, din 2016 incoace, si, desi este de asteptat sa apara episoade de temperare sau chiar corectii semnificative, argumentele fundamentale enumerate anterior nu par a fi simplu de disipat pe orizontul temporal al lunilor urmatoare.
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 3,54 de lei... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 15:47
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a explicat, luni, cum trebuie sa procedeze Banca Nationala pentru a se pune in aplicare legea repatrierii aurului, initiata de Liviu Dragnea si Serban Nicolae, care urmeaza sa intre in vigoare.
"BNR trebuie sa intocmeasca un plan de repatriere a aurului, in care sa mentioneze pasii de urmat. Va trebui sa gasim si sa contractam firme care sa asigure transportul. Aceste asigurari sunt foarte scumpe. Va trebui sa le bugetam.
Apoi, este nevoie de firme de securitate la Londra, care sa efectueze transportul de la Banca Angliei, la aeroport", a declarat Dan Suciu, pentru Adevarul.
Dan Siciu a explicat si ce probleme pot sa apara in timpul transportului.
"Aici pot aparea si probleme, pentru ca este posibil sa fie nevoie si de intreruperea traficului rutier pe anumite portiuni din Londra, pe unde va fi transportat aurul, nefiind exclus sa avem nevoie de mai multe transporturi", a punctat el.
Purtatorul de cuvant al BNR nu exclude sa se ceara ajutorul Armatei.
"Este nevoie de alta firma de securitate in avion si o alta care sa asigure transportul pana la banca. Nu excludem ca Armata sa ne ajute cu un avion pentru repatrierea aurului. Toate acestea trebuie cuprinse intr-un plan detaliat, care sa contina toate costurile egate de transport", a mai spus Suciu.
Citeste si:
Isarescu: Sa aducem aurul sa il vada toata lumea, dupa care trebuie dus inapoiSerban Nicolae jubileaza dupa ce i-a trecut legea de CCR: Domnule Isarescu,... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 16:43
Presedintele american Donald Trump a anuntat ca SUA nu vor mai acorda exceptii pentru cumparatorii de petrol iranian, decizie ce a avut ca efect imediat cresterea cotatiei titeiului pe pietele internationale. Astfel, vom asista cat de curand la noi scumpiri la pompa, inclusiv in tara noastra.
Planul liderului de la Casa Alba este sa paralizeze complet exporturile de titei ale Iranului. Astfel, din 2 mai, nicio tara nu va mai avea voie sa importe petrol iranian, dupa cum au atentionat autoritatile americane. In caz contrar, SUA vor aplica sanctiuni natiunilor care ii incalca decizia, trnsmite CNN.
Context
SUA au aplicat sanctiuni dure impotriva Iranului, in noiembrie 2018, avand ca tinta principala industria petrolului, resursa care aduce cei mai multi bani in visteria Teheranului.
Americanii au mai permis importul de titei iranian catorva tari, fara sa li se impuna penalitati. Derogarea a durat sase luni si expira pe 1 mai. De aceasta exceptie au beneficiat China, Japonia, India, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia si Grecia, insa Administratia Trump a anuntat ca nu va extinde termenul.
Obiectivul asumat al SUA este de a reduce la zero exporturile de titei ale Republicii Islamice.
Aversiunea liderului american a escaladat odata cu retragerea din acordul nuclear cu Iranul, anul trecut. Trump vrea sa oblige astfel conducerea iraniana sa accepte noi negocieri pe marginea programului sau nuclear, care sa duca la adoptarea unui nou tratat, mult mai sever si... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 07:42
Cel mai scump si cel mai cautat condiment din lume, cunoscut sub numele de "aurul rosu", costa chiar mai mult decat aurul clasic.
Sofranul (Crocus sativus) este o planta mediteraneana, din care se pot extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice, precum si numeroase alte substante cu utilizari in medicina si alimentatie.
Sofranul din Iran, cel de culoare rosu aprins, este cel mai scump, iar calitatea sa este superioara fata de sofranul indian, care are o culoare portocalie, scrie CNN.
Recoltarea de sofran are o traditie de 3.000 de ani in Iran. Tara produce peste 90% din cele 250 de tone de sofran produse anual in intreaga lume.
Afacerile nu merg asa ...citeste mai departe despre "Condimentul care e mai scump ca aurul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 09:37
Pretul unciei de aur a depasit 1.700 de dolari pentru prima oara din martie, din cauza speculatiilor privind deciziile Bancii Centrale Europene de joi, care ar putea anunta mai multe detalii despre programul de achizitie a titlurilor de stat ale tarilor cu probleme.
Tranzactionarea spot de aur a crescut cu 0,5%, pana la 1.701,6 dolari pe uncie. Ultima oara cand pragul de 1.700 de dolari a fost depasit a fost pe 31 martie. De la inceputul anului, aurul s-a apreciat cu 8,7 procente, scrie Bloomberg.
De altfel, moneda europeana s-a tranzactionat la maximul ultimilor doua luni fata de dolari, inainte de anunturile care urmeaza sa fie facute de Mario Draghi, seful Bancii Centrale Europene, in legatura cu noile politici monetare.
Analistii estimeaza ca dobanda cheie ar putea fi redusa cu pana la 0,5%.
"Pietele sunt optimiste in legatura cu planul BCE de a salva zona euro. Aurul s-a apreciat datorita aprecierii euro fata de dolar", a spus Wang Xiaoli, strateg sef la CITICS Futures, una dintre cele mai mari firme de brokeraj din China.
El a mai adaugat ca scumpirea unciei de aur indica existenta a numeroase incertitudini privind mediul macroeconomic global, investitorii preferand sa cumpere aur decat valuta. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:46
CliC Gold a anuntat lansarea unei noi perechi de ochelari sport de soare, facuti din aur de 18 carate, care costa 75.000 de dolari.
Ochelarii de soare sunt o necesitate pe timp de vara si nu numai, pentru a ne feri ochii de razele soarelui. Unele case de moda profita insa de acest lucru si scot la vanzare produse care mai de care mai scumpe. Ochelarii de soare cu aur, diamante si alte pietre pretioase sunt din ce in ce mai intalnite si isi justifica, intr-o anumita masura, pretul.
Bijuteriile optice, precum CliC Gold Sport fac parte dintr-o categorie proprie de produse unde putini designeri se aventureaza. Ron Lando, fondatorul companiei producatoare creeaza ochelari de 35 de ani, iar alaturi de renumitul bijutier Hugh Power a creat cea mai scumpa pereche de ochelari sport din lume. Folosind tehnici vechi, fiecare pereche de ochelari este facuta de mana in aproximativ 40-50 de ore, scrie BornRich.
Rama, suruburile si pernutele pentru nas sunt facute din aur. Mai mult, lentilele sunt acoperite de un strat anti-reflex Carl Zeiss Super ET, iar compania ofera posibilitatea crearii de lentile si cu dioptrie.
Datorita inchizaturii magnetice din fata, acesti ochelari sunt rari lume si cu atat mai doriti de public. Cordeluta din spate a ochelarilor este facuta, de altfel, din aur de 18 carate.
CliC Gold a anuntat ca nu va produce decat 100 de unitati pentru intregul glob, fiecare cu o garantie pe viata pentru rame. "Stim ca baza noastra de clienti e compusa... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 12:59
Aurul ar putea sa se scumpeasca cu inca 30% pana la inceputul anului viitor, pe masura ce investitorii cauta sa se protejeze in fata incertitudinilor economice, potrivit Deutsche Bank AG. Mai mult, directorul general pentru tranzactii cu marfuri al bancii germane, Hal Lehr, anticipeaza nivelul de 2,000 de dolari pe uncie, in urmatoarele 8 luni.
Investitori de rangul lui George Soros si John Paulson au investit in aur, vazand cum pretul acestuia explodeaza, pe fondul crizei datoriilor suverane, nelinistilor economice si civile de pe tot globul.
Recordul din urma cu o saptamana, de 1.577,56 dolari/uncie, a ridicat pretul la o valoare de sase ori mai mare decat cea inregistrata in august 1999.
Cotatia aurului a scazut cu 1,6% pe 4 mai, dupa ce Wall Street Journal a scris despre vanzarile metalului pretios de catre fondul lui Soros.
Acesta detinea actiuni in cadrul iShares Gold Trus si SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de plasamente in aur, potrivit Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare.
Pretul aurului a crescut pentru a treia zi consecutiva la New York, dupa ce grijile privind datoriile Europei au stimulat cererea pentru metalul pretios, ca masura de protectie a averilor.
Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit pentru Grecia a patra oara, in ultimele 12 luni.
Protectie impotriva inflatiei
Valoarea aurului a crescut sase saptamani la rand pana pe 29 aprilie, datorita imaginii de principala protectie in fata inflatiei.
Banci centrale... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 23:29