Introducerea obligatorie a RCA cu decontare directa va duce la o crestere necontrolata a preturilor pentru aceste polite, avertizeaza Federatia Operatorilor din Transport din Romania (FORT).
"Tarifele RCA vor exploda pe fondul aparitiei unei noi ordonante de urgenta! In spatele usilor din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF, a fost pregatit, in ultimele luni, un proiect de ordonanta de urgenta, al carei efect se va resimti direct in tarifele de prima RCA, atat la nivelul asiguratilor persoane fizice, cat si la cele juridice", spun transportatorii.
Potrivit FORT, proiectul acestei ordonante, ce se refera in principal la introducerea obligatorie a decontarii directe in polita RCA, apare intr-un context total neprielnic din punct de vedere al pietei asigurarilor si va conduce, in fapt, la o crestere necontrolata a tarifelor de prima.
Cum functioneaza RCA cu decontare directa
Cum functioneaza decontarea directa: daca avem un accident intre doua vehicule, asiguratorul vehiculului pagubit (A) va plati catre clientul sau o despagubire, iar apoi va deconta catre asiguratorul vehiculului "vinovat" (B) aceasta suma de bani.
"De ce vor creste tarifele? Daca asiguratorul A are garantia ca orice suma platita cu titlu de despagubire va fi recuperata de la asiguratorul B, nu va mai avea nici un interes sa controleze valoarea acestei despagubiri. Deoarece majoritatea acestor despagubiri se achita direct unitatilor de reparatii, acestea vor putea factura... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 13:49
In ultima vreme am avut de-a face cu scumpiri in lant cauzate, in special, de cresterea cursului euro si de majorarea de pret a benzinei. Din pacate, trendul ascendent nu se va opri aici, pentru ca se anunta noi scumpiri la energia electrica si la gaze.
Vestile despre majorarile de pret la curent si gaze sunt dezvaluite de Profit.ro, care a obtinut un raport realizat de ANRE, mai exact primul raport al noii conduceri votate in octombrie in Parlament.
Cat si de ce se scumpeste lumina
Curentul se va scumpi pentru consumatorii finali cu 1,5% de la 1 ianuarie, potrivit raportului citat.
Documentul mentioneaza ca lumina se va scumpi, ca urmare a majorarii de pret pe care o va opera Transelectrica. Compania de transport se confrunta cu o crestere a costurilor cu energia suplimentara necesara asigurarii sigurantei in functionare a sistemului energetic national, in momentele in care productia de energie nu face fata consumului.
Asa ca a decis sa majoreze tariful pentru serviciul de sistem, ceea ce se va traduce printr-o scumpire si la consumatorul final.
"ANRE apreciaza ca (...) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 (...) tariful pentru serviciul de sistem - componenta pentru servicii tehnologice de sistem (STS) va trebui majorat cu circa 20-30% (...) In concluzie, aceasta suplimentare, la care se adauga si evolutia in sens crescator a preturilor pentru achizitia in regim concurential a serviciilor tehnologice de sistem in acest an, conduce la majorarea certa a... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 09:47
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a amanat decizia de a majora pretul gazelor pentru consumatorii casnici pana la aprobarea in Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmand ca modificarea pretului final sa intre in vigoare de la 1 noiembrie.
"Am amanat decizia privind pretul gazelor pana dupa aprobarea in Parlament a OUG 64, intrucat vor fi operate modificari care vor avea impact major si asupra pretului final.
Este vorba de faptul ca va fi dereglementat serviciul de inmagazinare si, totodata, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzactionare pe bursa pentru producatori", a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele ANRE.
OUG 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificari substantiale legislatiei din sectorul gazelor.
Astfel, producatorii de gaze vor trebui sa vanda prin intermediul bursei 70% din productie si, totodata, OPCOM va deveni singura bursa angro de gaze naturale recunoscuta prin legislatie.
Havrilet a mai aratat ca a primit asigurari ca ordonanta va fi adoptata in Parlament in aceasta luna, astfel incat ANRE sa poata decide un nou pret final al gazelor care sa intre in vigoare de la 1 noiembrie si care sa ia in calcul si modificarile aduse de ordonanta.
In urma cu o saptamana, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, declara ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui sa creasca cu 6% in medie in trimestrul al patrulea. Havrilet nu... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 15:48
Un proiect care vizeaza majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport si distributie a energiei termice practicate de RADET Bucuresti a fost aprobat de Consiliul general, insa primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurari ca aceasta hotarare nu vizeaza consumatorii casnici.
"Ii asigur pe toti bucurestenii care sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare ca nu vor avea sub nicio forma de suferit, deci factura nu se va majora la intretinere, la apa cala si caldura, ca urmare a faptului ca regia de termoficare a municipiului a solicitat Consiliului general o majorare a tarifului cu 32%, tarif care nu a mai fost ajustat din 2011, regia aflandu-se in procedura de insolventa", a precizat marti Firea, in deschiderea sedintei Consiliului general al Municipiului Bucuresti.
Conform proiectului, "se avizeaza de principiu tarifele locale pentru serviciul public de alimentare cu energie termica prin sistemul centralizat de incalzire a municipiului Bucuresti, dupa cum urmeaza: tariful pentru transportul si distributia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane la nivelul de 141,17 lei/Gcal (fara TVA); tarif pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentati din circuitul primar la nivelul de 80,39 lei Gcal (fara TVA) ".
Totodata, RADET propune modificari si la preturile de producere si distributie a energiei termice la centralele termice de cvartal la un nivel de 332,45 de lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 23:06
Firmele de asigurari vor creste probabil preturile politelor asigurarilor auto obligatorii (RCA) dupa perioada de sase luni, in care tarifele au fost inghetate de catre Guvern, avertizeaza Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care reprezinta interesele companiilor de asigurari.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, luni, ca ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta - prin care preturile RCA au fost inghetate - va fi publicata in cursul zilei in Monitorul Oficial, intarzierea fiind cauzata de faptul ca au fost necesare anumite avize de la Consilul Legislativ.
OUG stabileste inghetarea tarifelor RCA pentru o perioada de sase luni, masura luata de Guvern la presiunile transportatorilor, care au organizat joia trecuta un amplu protest in Piata Victoriei.
Aceasta masura rezolva insa doar temporar aceasta problema, iar asiguratorii vor creste din nou preturile dupa ce va expira perioada celor sase luni, ...citeste mai departe despre "Firmele de asigurari vor scumpi iarasi RCA, dupa "inghetul" de 6 luni dictat de Guvern" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 16:12
Astra Asigurari se apropie de faliment, iar acest lucru ar putea duce la scumpirea politelor, avertizeaza specialistii.
Compania are nevoie de o majorare de capital de 425 milioane de lei, insa niciun investitor nu a oferit acesti bani, potrivit Digi 24.
In aceste conditii, intrarea in faliment devine un scenariu din ce in e mai posibil.
"Nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fara majorarea capitalului social. Nu credem ca un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fara elementul de majorare a capitalului", au transmis reprezentantii KPMG, firma desemnata drept administratorul special al asiguratorului.
Astra Asigurari are toate conturile blocate - Ce decizie a fost luata (Video)
In aceste conditii, viitorul societatii sta in mainile celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
"Cea de-a treia etapa a majorarii de capital la Societatea Asigurare - Reasigurare Astra S.A. s-a ...citeste mai departe despre "Asigurari mai scumpe? Efectele nefaste ale unui faliment la Astra Asigurari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 15:10
Compania de asigurari generale, Platinum Asigurari, anunta semnarea unui contract de asigurare Casco pentru un bolid Lamborghini de 700 CP in valoare de 360.000 euro.
Potrivit unui comunicat de presa al asiguratorului, autoturismul Lamborghini Aventador, evaluat la 360.000 de euro, a fost adus in Romania de catre dealerul de autovehicule de lux Automotive Baneasa, moment in care proprietarului i-a fost inmanata si asigurarea Casco Platinum.
Platinum Asigurari-Reasigurari SA este o companie de asigurari generale cu capital privat, cu o strategie de abordare a pietei bazata pe produse si servicii de asigurare de calitate.
Compania este unul dintre principalii membri fondatori ai Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), participand cu 15% la capitalul social al PAID, cota maxima de participare permisa de lege. mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 10:15
Cutremurul din Japonia ar putea avea ca efect cresterea costurilor de reasigurare ale companiilor romanesti, care la randul lor ar putea majora cu 10-20%, pe termen mediu, tarifele de prima practicate pentru asigurarile de bunuri si cladiri."Piata asigurarilor din Japonia este una dintre primele trei in privinta valorii si toti reasiguratorii sunt prezenti acolo.
De regula, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect cresterea cotatiilor la primele de reasigurare la nivel international.
La randul lor, asiguratorii romani vor fi nevoiti sa majoreze tarifele la politele property daca reasiguratorii scumpesc contractele", a declarat pentru MEDIAFAX Mihnea Tobescu, directorul general al Chartis Romania (fost AIG Romania).
El a adaugat ca, pe termen scurt, politele emise de asiguratorii romani pentru bunuri si cladiri nu se vor scumpi pentru ca acestia au deja contracte de reasigurare, incheiate la un anumit cost.
"Negocierile prinvind contractele de reasigurare incep in toamna.
Cel mai probabil, s-a putea sa asistam la o majorare a cotatiilor de prima in 2012. Nu pot sa avansez un procentaj pentru ca totul depinde de cat de mult vor fi afectati reasiguratorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiti sa le achite drept despagubiri", a spus Tobescu.
La randul sau, directorul general al brokerului de asigurari Marsh Romania, Cristian Fugaciu, a afirmat ca piata de asigurarilor de bunuri si cladiri din Romania este "destul de ieftina" datorita... mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 15:32
Pierderile inregistrate de companiile de asigurari auto oin ultimii ani, i-a determinat pe asiguratori sa impuna o scumpire cu aproximativ 30% din 2010.In Romania, dauna medie a inregistrat o crestere de pana la 30%, iar costul unei daune ajunge sa fie de doua-trei ori mai mare in comparatie cu alte tari.
Cresterea primelor la asigurarile RCA este normala, considera asiguratorii, conform Financiarul.
Mai mult decat atat, Adrian Marin, seful Directiei Asigurari Generale a Generali Asigurari, a declarat pentru cotidianul citat ca in prezent cele mai multe societati de asigurare se afla in imposibilitatea de a-si acoperi daunele pe care le au de platit, ceea ce face ca o majorare a primelor RCA in 2010 sa fie mai mult decat sigura.
In data de 15 noiembrie vor fi emise ultimele norme de supraveghere a asigurarilor (RCA) si se vor definitiva reglementarile privind introducere sistemului bonus-malus.
Acest sistem va ajuta la diferentierea primei de asigurare pentru politele RCA, care va fi platita in functie de evenimentele rutiere in care a fost sau nu implicat proprietarul masinii.
Tot atunci se va reglementa si modul in care se va tine seama de istoricul accidentelor produse de fiecare conducator auto. mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 11:36