Statul a mai reusit astazi sa dea o lovitura grea turismului, in stilul caracteristic. Pentru a opri ingramadirea turistilor pe partiile de schi a limitat capacitatea de cazare a hotelurilor la 70% in anumite zone turistice. Cu toate acestea, nu a explicat ce se va intampla cu cei care aveau deja rezervari peste 70%. Acum, hotelierii spun ca masura are niste efecte secundare care nu ajuta deloc economia si nici pe turisti. Potrivit lui Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), limitarea capacitatii de cazare va scumpi vacantele si va indrepta turistii catre structurile de cazare neautorizate.
"Decizia de a limita capacitatea de ocupare a hotelurilor la 70% este una fara sens pentru ca nu schimba cu nimic datele problemei. Nu in camera se creeaza problemele, iar faptul ca sunt ocupate hotelurile nu generaza un val de infectare", ne-a declarat Calin Ile.
Acesta spune ca faptul ca hotelurile au fost pline pentru cateva zile ar trebui privit de autoritati ca un balon de oxigen pentru hotelieri, dupa un an de zile de inactivitate, si nu ca o sursa de infectare.
"Nu stim cum sa demonstram autoritatilor ca nu suntem noi cauza de infectare, ci mai degraba scolile sau transportul in comun. Dar nu se intelege ca suntem disperati si ca am avut mesaje de la membri nostri, mesaje radicale si indemn la nesupunere asa cum avem acum. Situatia este extrem de complicata si daca nu se intelege se va veni cu masuri de blocare in loc sa se vina cu... mai mult
Joi, 11 Martie 2021, ora 07:00
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in luna noiembrie, pentru a sasea luna consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna decembrie 2014, insa cresterea inregistrata luna trecuta a fost cel mai mare salt inregistrat pe parcursul unei singure luni dupa iulie 2012, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In noiembrie 2020, acest indice a crescut pana la 105 puncte, de la o valoare de 101 puncte in luna octombrie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 101,9 puncte).
FAO a subliniat ca factorul principal care a stat la baza salutului de luna trecuta a fost cresterea cu 14,5%, de la o luna la alta, a pretului uleiurilor vegetale ca urmare a unei majorari a preturilor la uleiul de palmier in conditiile scaderii stocurilor mondiale. "Similar, preturile la ulei de rapita si uleiul de floarea soarelui au continuat sa creasca pe fondul livrarilor limitate", a adaugat FAO.
Preturile la cereale au inregistrat o crestere mai modesta de 2,5% in noiembrie, comparativ cu luna octombrie, dar una de 19,9% raportat la aceeasi luna a anului trecut. "Preturile la export pentru grau au continuat sa creasca in noiembrie, in mare parte ca urmare a restrangerii perspectivelor privind... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 12:55
Orasele in care costul vietii este cel mai ridicat in 2020 sunt Paris si Zurich, alaturi de Hong Kong (care isi pastreaza pozitia). Primele locuri au fost cedate de Singapore si Osaka, care acum ocupa locurile patru si cinci, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de saptamanalul The Economist, informeaza AFP.
Orasul Teheran a urcat 27 de locuri in top din cauza impactului sanctiunilor impuse de SUA, conform acestui studiu privind costul global al vietii in 2020, citat de Digi24.
Principalul factor care determina modificarea costulului vietii in mai multe tari este impactul pandemiei asupra dolarului, se subliniaza in raport.
"Pandemia de COVID-19 a determinat devalorizarea dolarului american pe masura ce monedele din Europa Occidentala sau nordul Asiei s-au consolidat, ceea ce a avut consecinte asupra pretului bunurilor si al serviciilor", noteaza Upasana Dutt, una din autorii raportului.
"Paris si Zurich s-au alaturat Hong Kongului in fruntea clasamentului din cauza cresterii euro si a francului elvetian comparativ cu dolarul", noteaza raportul, care precizeaza ca preturile din Singapore au scazut in special din cauza unei cereri mai scazute ca urmare a exodului muncitorilor straini.
In Osaka, "preturile de consum au stagnat, iar guvernul japonez a subventionat atat costurile, cat si transportul public", conform studiului.
In ceea ce priveste SUA, New York a coborat un loc, ajungand pe locul al saptelea la egalitate cu Geneva, iar Los Angeles a... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 09:21
Un roman a intrat in Cartea Recordurilor dupa ce a vandut cea mai scumpa sticla de palinca din lume.
Silviu Zetea a vandut o sticla de palinca de visine, de 1 litru, veche de 17 ani, cu 2.200 de dolari.
El a stabilit astfel un nou record mondial anuntat de World Record Academy.
Numele cumparatorului nu a fost anuntat, dar aceasta sticla a avut si un ambalaj deosebit.
Silviu Zetea este producator de palinca de peste 40 de ani. A invatat meserie de la tatal sau, iar in 1990 a creat propria marca. In medie, el vinde o sticla de palinca pentru 200 de lei. Are sortimente diferite, de la pere, mere, caise pana la visine.
Conform sursei citate, palinca reprezinta 40% din consumul de bauturi spirtoase din Romania.
World Records Academy transmite ca cea mai scumpa sticla de whisky a fost vanduta cu 848.750 de lire (Macallan 1926, in varsta de 60 de ani), pe 3 octombrie 2018.
Cea mai scumpa colectie de whisky este evaluata la 13.032.468 de lire sterline si ii apartine vietnamezului Nguyen Dinh Tuan Viet.
Citeste si: Romania a intrat in Cartea Recordurilor cu cea mai mare portie de paste fara gluten
C.S. ...citeste mai departe despre "Record mondial: A fost vanduta cea mai scumpa sticla de palinca" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 08:34
Scumpirea gazelor anuntata de unii furnizori pentru 1 iulie nu este justificata, in conditiile in care pretul gazelor este in scadere atat pe bursele romanesti, cat si pe cele internationale, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG), remis, miercuri, AGERPRES.
La 1 iulie 2020, piata gazelor ar urma sa fie complet liberalizata.
"FPPG atrage atentia opiniei publice ca, in conditiile de piata actuale si fara distorsiuni de natura politico-administrativa, cresterile de preturi anuntate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real", spun reprezentantii federatiei.
In acest moment, evolutiile de pe piata internationala cat si de pe platformele de tranzactionare interne indica un trend descrescator al preturilor la gaze.
Vremea favorabila si optimismul legat de previziunile de liberalizare a pietei au condus in mod evident la o imbunatatire a preturilor pe toate pietele.
"Romania dispune de rezerve indestulatoare de gaze naturale acumulate in depozite, precum si de resurse naturale aflate in exploatare, dar si o interconectare din ce in ce mai ridicata cu diverse piete pentru a asigura un echilibru sanatos intre cerere - oferta. Tinand cont de aceste elemente, nu exista un motiv real pentru o inflatie semnificativa odata cu liberalizarea pietei. Solicitam autoritatilor publice stabilitate si predictibilitate legislativa care sa inlature factorii care pot crea distorsiuni in piata", a afirmat... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 13:17
Parlamentarii liberali au inceput luni o serie de intalniri cu membri ai Guvernului pentru stabilirea prioritatilor legislative.
Dupa discutii, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anuntat ca pretul gazelor nu va creste ci, din contra, ar trebui sa scada.
El a precizat ca exista stocuri foarte mari de gaze naturale, astfel ca vom avea un exces de gaz pe piata incepand din martie, aprilie.
"Nu cred intr-o crestere a pretului gazelor naturale, ba din contra, cred intr-o scadere a pretului gazelor naturale in special ca s-a trecut de acest varf de iarna, mai avem doar o luna si pretul gazelor naturale si al energiei electrice nu a crescut, exact asa cum v-am asigurat. Toata lumea spunea ca odata cu abrogarea OUG 114 vor creste preturile. Nu, nu a fost nicio crestere de preturi. Va spun si de ce nu va creste pretul gazelor naturale, dupa parerea mea, dupa iesirea din aceasta iarna pentru ca avem un depozit de stocuri foarte mari de gaze naturale.
Vor ramane in continuare stocuri de gaze naturale in depozite. Operatorii care le au depozitate vor vrea sa vanda pe piata acel stoc de gaze pentru ca, daca nu-l vor vinde si il vor mentine in continuare, vor plati o taxa suplimentara inca un an de zile, deci pretul lor va fi mult mai mare, va creste pretul si vor fi nevandabile. Vom avea un exces de gaz pe piata incepand din martie, aprilie. Eu sunt convins ca pretul va fi mai mic. (...) Va fi oferta mai mare decat cererea", a declarat Virgil Popescu, dupa intalnirea de... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:37
Energia electrica si gazele pentru populatie nu au niciun motiv sa fie scumpite nici de la 1 ianuarie 2020 si nici in iulie anul viitor, cand pretul gazelor la producator va fi liberalizat, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
Popescu a aratat ca Guvernul liberal a luat deja masuri pentru abrogarea OUG 114/2018 pe partea de energie, astfel incat pretul gazelor la producator sa fie din nou liberalizat la 1 iulie 2020, iar plafonul de 68 de lei pe MWh sa fie ridicat. La acea data, volumul de gaze care va ajunge pe piata va fi mai mare, astfel ca preturile nu au niciun motiv sa creasca.
In ceea ce priveste piata de energie electrica, Romania a obtinut o derogare de un an de la Comisia Europeana pentru punerea in aplicare a Regulamentului 943, adica liberalizarea pietei, regulament care ar fi trebuit implementat la 1 ianuarie 2020. Astfel ca preturile pentru consumatorii casnici vor continua sa fie reglementate pe tot parcursul anului viitor.
Ministrul Economiei a precizat ca OUG 114 nu a avut niciun efect pozitiv in economie. Preturile pentru populatie nu au scazut si, mai mult, prevederile actului normativ au dus la aparitia unei noi categorii de "baieti destepti din energie", precum Enel si CEZ, care au luat din profiturile producatorilor de energie de stat si acum vor sa vanda operatiunile din Romania.
Gazele din Marea Neagra trebuie extrase si folosite cat mai mult in interiorul... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 10:27
Carnea de porc este cu 15-20% mai scumpa anul acesta de Sarbatori, ca urmare a faptului ca pe piata europeana exista un deficit major de carne, iar moneda nationala s-a depreciat in ultima perioada, a declarat, vineri, Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, prezenta la o conferinta de profil.
"Ne confruntam cu o criza a carnii de porc. Pesta porcina a devastat China si Asia, astfel ca UE exporta masiv in aceasta regiune. Acest lucru a facut ca, de la inceputul anului, pretul carnii de porc in Europa sa creasca cu 30%", a precizat Tanase.
La aceasta se adauga si deprecierea leului din ultima perioada, a continuat ea.
"E foarte greu sa spui ca aduci carne dintr-un stat membru, pentru ca, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au facut comenzi cu sase luni in urma pentru a avea carne acum. In ceea ce priveste pretul, in magazinele din Romania deja se simte o scumpire de 15-20%", a sustinut Tanase.
Reprezentanta Asociatiei Romane a Carnii a recomandat consumatorilor sa cumpere carne doar din unitatile autorizate, precum hipermarketuri, macelarii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.
Importurile de carne de porc au crescut atat cantitativ cat si valoric in primele opt luni din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, ocupand in continuare prima pozitie in topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii si... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:00
Causeway Bay din Hong Kong isi pastreaza statutul de cea mai scumpa artera comerciala din lume, in timp ce New Bond Street ramane cea mai costisitoare destinatie de retail stradal din Europa, potrivit raportului "Main Streets Across the World 2019", realizat de Cushman & Wakefield.
Raportul analizeaza chiriile a 448 de locatii din 68 de piete si clasifica locatiile in functie de nivelul chiriilor de referinta, folosind datele Cushman & Wakefield.
In 2018, Causeway Bay din Hong Kong a incheiat seria celor cinci ani de dominatie a Upper 5th Avenue din New York, iar in clasamentul din 2019 isi pastreaza pozitia de top, cu un nivel al chiriei de referinta al magazinelor stradale de 2.164 Euro/ mp / luna. Pe locul al doilea se situeaza Upper 5th Avenue, cu un nivel de 1.775 Euro / mp/ luna, urmata de New Bond Street din Londra (1.352 Euro/ mp / luna).
Avenue des Champs Elysees din Paris (1.166 Euro/ mp/ luna) si Via Montenapoleone din Milano (1.142 Euro/ mp/ luna) se afla pe pozitiile 4 si 5 din top. Cea mai mare crestere a valoriilor de inchiriere din top 10 a fost inregistrata in Sydney (17,9% in ultimul an), Pitt Street Mall, ajungand la 849 Euro/ mp/ luna. Cinci locatii din top 10 la nivel global se afla in Europa, trei in Asia si cate una in SUA si Australia.
Darren Yates, Head of EMEA Retail Research Cushman & Wakefield, autorul raportului: "In ceea ce priveste nivelul chiriilor la nivel global, rezultatele din acest an sunt incurajatoare si reliefa succesul... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:34