Guvernul vrea revitalizarea CFR Marfa printr-un management profesionist si cedarea unui pachet minoritar, potrivit noului program de guvernare, desi in scrisoarea de intentie transmisa FMI si-a asumat continuarea privatizarii cu un investitor strategic, cu termen de finalizare in mai 2015.
In noul program se prevede, ca obiectiv specific, "relansarea activitatii societatii nationale feroviare romanesti de marfa prin management profesionist, orientat pe obtinerea de profit si valorificarea la maximum a potentialului acestei companii si, abia dupa atingerea unui anumit nivel de crestere economica, vinderea unui pachet minoritar de actiuni".
Aceasta prevedere a fost inclusa si in programul de guvernare 2013 - 2016.
Potrivit ultimei scrisori convenite cu FMI, Guvernul isi asuma o restructurare agresiva a CFR Marfa si continuarea procesului de privatizare.
Astfel, printre masurile de restructurare, incluse in bugetul CFR Marfa din acest an, se numara reducerea costurilor de personal, vanzarea la fier vechi a vagoanelor uzate moral si stoparea livrarilor catre clienti care au arierate fata de companie, se arata in documentul transmis FMI.
"In luna decembrie am aprobat o hotarare de Guvern pentru continuarea privatizarii CFR Marfa cu un investitor strategic, lucru care preconizam ca va avea loc in mai 2015", se arata in scrisoarea transmisa FMI.
Compania CFR Marfa, controlata de stat, prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 15:25
Romania si-a indeplinit obligatiile din scrisoarea de intentie, care au inclus initierea unui proces de privatizare a CFR Marfa, a declarat, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Exista, de asemenea, un angajament ferm pentru transferul proprietatii si al controlului, dar nu a fost stabilit niciun deadline in acest sens, in conditiile in care aceste lucruri depind de factori pe care Guvernul nu ii poate controla", a spus Tolosa.
Intrebat daca Guvernul are vreo responsabilitate privind esecul privatizarii CFR Marfa, el a raspuns: "Este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii. Trebuie facute cu atentie analize pentru a fi invatate lectiile pentru viitor".
El a adaugat ca Guvernul ar trebui sa continue activitatile privind privatizarea CFR Marfa. Intrebat cand ar trebui reluata privatizarea, Tolosa a precizat ca FMI va discuta cu autoritatile romane pasii urmatori cu ocazia vizitei care incepe marti.
FMI, vizita la Bucuresti pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania
O misiune a Fondului Monetar International va face o vizita la Bucuresti, in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania.
Potrivit scrisorii de intentie postata pe site-ul FMI si datata 12 septembrie 2013, Guvernul s-a angajat sa finalizeze privatizarea CFR Marfa pana la mijlocul lunii octombrie.
"Daca procesul de privatizare intampina obstacole insurmontabile, vom relua... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 16:51
Guvernul promite din nou, printr-o scrisoare, "marea cu sarea" catre FMI: un nou regim de taxare pentru petrol si gaze, impozite pe veniturile din chirii sau eliminarea exceptiilor de la plata CAS. Continutul scrisorii "confidentiale" a fost "scapat" in presa. Specialistii contactati de Busines24 sunt de parere ca multe din aceste noi taxe sunt doar "un joc de glezne", introduse fara o analiza impactul asupra mediului de afaceri.
In conditiile in care una din "bilele negre" pe care Romania o primeste mereu din partea investitorilor straini este instabilitatea fiscala, Guvernul isi asuma noi modificari in fara creditorilor internationali.
Reducerea TVA la paine
Potrivit specialistilor, propuneriile Executivului in scrisoarea catre FMI reflecta incapacitatea politicii fiscale bugetare a Guvernului de a compensa pierderea pe care ar putea sa o aibe la buget reducerea TVA-ului la paine.
"Reducerea fiscalitatii la paine este o masura cu efecte economice foarte modeste, iar acest lucru o sa se vada la primul bilant care se va face. In absenta unor politici de creare de locuri de munca viabile, adevarate, se inventeaza alte taxe cu speranta ca vor aduce echilibrul bugetar pe care FMI il doreste atat de mult", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe proprietate
De asemenea, printre masurile pe care Executivul le are in vedere se numara si revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 06:04
Forma finala a scrisorii de intentie catre FMI a fost aprobata miercuri de catre Guvern si a fost trimisa presedintelui Traian Basescu pentru aprobare, astfel incat joi sa fie trimisa board-ului Fondului.
Seful Executivului a precizat totodata ca a solicitat Parlamentului ca marti, 17 septembrie, la ora 17.00, sa prezinte in plenul celor doua Camere ale legislativului cele mai importante prevederi ale noului acord.
Parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie
Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.
Declaratia premierului referitoare la faptul ca nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale, a starnit atentia analistului economic Mircea Cosea.
"Premierul Victor Ponta a facut o declaratie care m-a mirat putin. Spunea ca totusi vor avea acces la ea parlamentarii. In general, pana la prezenta in board, scrisoarea de intentie nu este facuta public. Iar daca va fi prezentata in parlament, aceasta este facuta public, deoarece parlamentul Romaniei nu are calitatea si posibilitatea de a ermetiza anumite lucruri" a declarat Mircea Cosea pentru Business24
Mircea Cosea: Guvernul Ponta da cu o mana si ia cu alta
Introducerea unor alte impozite si taxe, in conditiile in... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 11:11
Continutul noii scrisori de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice, iar scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), intr-un comunicat de presa.
Potrivit MFP, finalizarea negocierilor cu partenerii internationali (Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala) si intocmirea proiectului scrisorii de intentie si a celui privind memorandumul de politici economice si financiare reprezinta un succes al Romaniei pe linia mentinerii increderii mediilor financiare internationale si a investitorilor straini in politicile macroeconomice ale Guvernului.
"Proiectele scrisorii de intentie si, respectiv, ale memorandului nu sunt inca documente publice. In consecinta, materialele pe aceasta tema care se vehiculeaza in presa nu provin din surse oficiale si nu pot fi confirmate inainte de aprobarea lor de catre autoritatile romane, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene.
Suntem in masura sa infirmam insa existenta unor masuri concrete prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor sau cresterea contributiilor de asigurari de sanatate pentru persoanele cu venituri mari care au in intretinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurari de sanatate, asa cum s-a vehiculat recent in mass-media. Guvernul isi propune in schimb... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:45
Premierul Victor Ponta a anuntat ca, marti, se va intalni cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pentru a discuta cu acesta despre scrisoarea de intentie care trebuie trimisa Fondului Monetar International (FMI), inainte ca documentul sa fie aprobat de Guvern.
Intalnirea cu guvernatorrul Mugur Isarescu a fost programata la sediul Bancii Nationale a Romaniei, la ora 13. Prima sedinta a noului Guvern ar urma sa inceapa la ora 15.00.
Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes sambata seara, dupa doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala.
Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 21:03
Senatul a ratificat, marti, cu 55 de voturi "pentru" si 49 de voturi "impotriva", scrisoarea de intentie catre FMI, privind acordul stand-by cu Fondul Monetar International, anunta Mediafax.Scrisoarea de intentie ratificata de senatori a fost semnata de autoritatile romane la Bucuresti, la 16 iunie 2010, si a fost actualizata prin Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata la Bucuresti la 29 iunie 2010, dupa ce Guvernul a decis majorarea TVA de la 19 la 24%.
Comisia de finante-buget a formulat raport de respingere asupra ratificarii scrisorii de intentie, argumentul senatorilor PSD si PNL fiind legat de faptul ca scrisoarea implica majorarea TVA de la 19 la 24%.
Raportul negativ al comisiei a fost respins de plen.
La dezbateri a fost prezent si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care a afirmat ca, in lipsa unui acord cu FMI, Romania nu si-ar fi putut finanta deficitul bugetar pe pietele externe la dobanzi acceptabile, si in lipsa masurilor de restructurare agreate cu Fondul, ar fi riscat intrarea in incapacitate de plata.
La dezbaterile din plen, senatorul PNL Ioan Ghise a afirmat ca, pe masura ce se deruleaza acordul cu FMI, criza in Romania se adanceste.
Liberalul a mai spus ca Guvernul nu a avut la dispozitie nicio reglementare juridica in baza careia sa incheie acordul cu Fondul.
Senatul a fost camera decizionala. mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 13:13
Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului Scrisorii de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti, la 16 iunie, actualizata prin Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata la Bucuresti, la 29 iunie, relateaza Mediafax.Conform Administratiei prezidentiale, seful statului a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti, la 16 iunie 2010, actualizata prin Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata la Bucuresti, la 29 iunie 2010, aprobate prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 2 iulie 2010 si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane, semnata la Bucuresti la 24 aprilie 2009, si prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 4 mai 2009, precum si a Scrisorii suplimentare de intentie, semnata de autoritatile romane la data de 8 septembrie 2009 si aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 21 septembrie 2009.
Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa creasca taxele si impozitele daca nu reusesc sa reduca deficitul bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB fixata pentru acest an, in principal prin scaderea cheltuielilor, adica prin taierea... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 16:55
Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de Consiliul Economic si Social (CES) si fara acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului, Florian Costache, citat de Mediafax."CES-ul poate sa dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu pozitia partilor.
Ultimul caz este posibil daca partea sindicala este impotriva, Guvernul este pentru, iar patronatele se abtin" , a declarat Costache intr-o conferinta de presa.
CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la guvern.
Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti.
Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.
Costache a fost prezent la conferinta de presa sustinuta de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania.
Purtatorul de cuvant al Aliantei, Dan Matei Agathon, a declarat ca renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neincredere si ar fi urmata imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar daca intelegerea cu FMI va cadea Romania va intra in iulie in incapacitate de plata.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, dupa negocierile cu FMI, un program de reducere a cheltuielilor publice, principalele masuri vizand reducerea salariilor din sistemul bugetar cu 25% si a pensiilor cu 15%.
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marti, ca vineri a fost convocat CES pentru a reanaliza memorandumul dintre Guvern si Fondul Monetar International si a propune... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 14:31