Romania si-a indeplinit obligatiile din scrisoarea de intentie, care au inclus initierea unui proces de privatizare a CFR Marfa, a declarat, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Exista, de asemenea, un angajament ferm pentru transferul proprietatii si al controlului, dar nu a fost stabilit niciun deadline in acest sens, in conditiile in care aceste lucruri depind de factori pe care Guvernul nu ii poate controla", a spus Tolosa.
Intrebat daca Guvernul are vreo responsabilitate privind esecul privatizarii CFR Marfa, el a raspuns: "Este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii. Trebuie facute cu atentie analize pentru a fi invatate lectiile pentru viitor".
El a adaugat ca Guvernul ar trebui sa continue activitatile privind privatizarea CFR Marfa. Intrebat cand ar trebui reluata privatizarea, Tolosa a precizat ca FMI va discuta cu autoritatile romane pasii urmatori cu ocazia vizitei care incepe marti.
FMI, vizita la Bucuresti pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania
O misiune a Fondului Monetar International va face o vizita la Bucuresti, in perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 2013, pentru discutii privind evaluarea Acordului Stand-By cu Romania.
Potrivit scrisorii de intentie postata pe site-ul FMI si datata 12 septembrie 2013, Guvernul s-a angajat sa finalizeze privatizarea CFR Marfa pana la mijlocul lunii octombrie.
"Daca procesul de privatizare intampina obstacole insurmontabile, vom relua... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 16:51
Forma finala a scrisorii de intentie catre FMI a fost aprobata miercuri de catre Guvern si a fost trimisa presedintelui Traian Basescu pentru aprobare, astfel incat joi sa fie trimisa board-ului Fondului.
Seful Executivului a precizat totodata ca a solicitat Parlamentului ca marti, 17 septembrie, la ora 17.00, sa prezinte in plenul celor doua Camere ale legislativului cele mai importante prevederi ale noului acord.
Parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie
Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.
Declaratia premierului referitoare la faptul ca nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale, a starnit atentia analistului economic Mircea Cosea.
"Premierul Victor Ponta a facut o declaratie care m-a mirat putin. Spunea ca totusi vor avea acces la ea parlamentarii. In general, pana la prezenta in board, scrisoarea de intentie nu este facuta public. Iar daca va fi prezentata in parlament, aceasta este facuta public, deoarece parlamentul Romaniei nu are calitatea si posibilitatea de a ermetiza anumite lucruri" a declarat Mircea Cosea pentru Business24
Mircea Cosea: Guvernul Ponta da cu o mana si ia cu alta
Introducerea unor alte impozite si taxe, in conditiile in... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 11:11
Guvernul va aproba in sedinta de miercuri scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI, urmand ca documentul sa fie trimis la Washington in vederea aprobarii in board-ul institutiei, au declarat, agentiei Mediafax, surse guvernamentale.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul intrevederii cu parlamentarii UDMR, ca saptamana viitoare va prezenta in Parlament "liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM si CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie, insa documentul nu poate fi facut public.
"Am pus la dispozitie textul scrisorii, nu este public, insa si domnului Blaga i-l voi da si celorlalti lideri politici, pentru ca totusi sa nu discutam pe speculatii din presa (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie", a spus Ponta.
Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.
In ceea ce priveste eventuala reducere a CAS cu 3%, propusa de PNL, Ponta a precizat ca o decizie in aceasta privinta va putea fi luata la jumatatea lunii octombrie.
"Am inclusiv impactul bugetar facut de catre domnul Voinea al diferitelor propuneri enuntate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe masura ce avem toate datele vedem pana la jumatatea lui octombrie de unde putem sa taiem... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 10:45
Misiunea Fondului Monetar International (FMI) si reprezentantii ministerelor vor analiza sambata, la Ministerul Finantelor Publice (MFP), scrisoarea de intentie aferenta celei de-a sasea evaluari a acordului dintre Romania si institutia financiara internationala.
Scrisoarea de intentie este documentul care concretizeaza rezultatul rundei de negocieri care a inceput pe 1 august si a fost inaintata vineri autoritatilor romane, urmand sa fie analizata pe parcursul sfarsitului de saptamana.
Misiunea comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale, aflata in aceasta perioada la Bucuresti, are ca obiectiv evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu aceste trei institutii la data de 30 iunie 2012.
O noua misiune a FMI va veni in Romania la sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie, cand se vor discuta in detaliu structura si politicile aplicabile in bugetul pe 2013.
La aceasta runda de negocieri, discutiile au vizat ceea ce s-a realizat pana la finalul primului semestru din 2012 si obiectivele pe care si le asuma autoritatile pana la data de 30 septembrie 2012.
In cadrul discutiilor cu expertii institutiilor financiare internationale a fost agreata rectificarea bugetara, care prevede si acordarea celei de-a doua majorari a salariilor bugetarilor, a fost revizuita prognoza de crestere economica de la 1,5% la 1,2% si a fost acceptata de principiu masura platii TVA la incasarea facturilor.
Guvernul reduce din nou prognoza de... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 13:59
Premierul Victor Ponta a anuntat ca, marti, se va intalni cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pentru a discuta cu acesta despre scrisoarea de intentie care trebuie trimisa Fondului Monetar International (FMI), inainte ca documentul sa fie aprobat de Guvern.
Intalnirea cu guvernatorrul Mugur Isarescu a fost programata la sediul Bancii Nationale a Romaniei, la ora 13. Prima sedinta a noului Guvern ar urma sa inceapa la ora 15.00.
Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes sambata seara, dupa doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala.
Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 21:03
FMI a publicat scrisoarea de intentie convenita cu Guvernul in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie.
Documentul reitereaza angajamente mai vechi ale statului roman fata de FMI si prevede, ca noutati fata de scrisorile anterioare, mai multe masuri pentru eficientizarea si privatizarea companiilor de stat.
Scrisoarea a fost redactata in urma ultimei misiuni de evaluare a acordului cu FMI, din ianuarie-februarie.
Romania a indeplinit tintele fiscale si obiectivele structurale convenite cu FMI, iar tinta de deficit bugetar pentru acest an, de sub 3% din PIB pe metodologia ESA, respectiv 1,9% din PIB pe cash, ar trebui sa poata fi atinse datorita veniturilor mai mari din taxe obtinute anul trecut.
Politica de austeritate va trebui sa continue
Cu toate acestea, politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate, se spune in document, care reitereaza astfel pozitia prezentata in scrisorile anterioare catre Fond.
De asemenea, Guvernul reitereaza angajamentul de a consolida absorbtia fondurilor UE si anunta ca va angaja, pana in luna iunie, 311 persoane in cadrul autoritatilor de management din acest domeniu (100 de posturi vacante, 211 de pozitii noi).
Romania si-a luat angajamentul pentru liberalizarea pietei energiei
Totodata, statul reafirma angajamentul privind liberalizarea pietei energiei si gazelor.... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 14:31
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca miercuri, 22 februarie, se va intalni cu membrii FMI si CE.
Potrivit acestuia, intalnirea cu FMI se va axa pe discutii privind situatia economica internationala, dar si interna. Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca vor fi trecute in revista si rezultatele inregistrate de Romania prin punerea in aplicare a punctelor incluse in scrisoare de intentie.
"Amgajamentele pe care Guvernul anterior le-a facut, ni le asumam la randul nostru. Va fi o intalnire de acomodare cu noiii ministri care sunt implicati in acoperirea angajamentelor externe. Nu vom discuta, insa scrisoare de intentie", a declarat prim-ministru.
Intrebat daca va lua in calcul riscul unei recesiuni, premierul a raspuns afirmativ.
"Luam in calcul absolut orice risc", a mai precizat acesta.
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:50
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu poarta raspunderea deciziilor stabilite de cabinetul Boc cu FMI. Noul premier trebuie sa se asigure ca termenele limita impuse de FMI vor fi respectate "cu sfintenie".
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani", a precizat Jeffrey Franks in urma cu o saptamana.
Iata care sunt "temele" pe care ministrii lui Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa le realizeze la deadline:
1. Renegocierea contractelor Hidroelectrica
Guvernul Ungureanu are deadline pana pe 15 februarie, timp in care trebuie sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica si sa anuleze intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:50
Fondul Monetar International (FMI) a impus Guvernului un termen scurt in care sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pana la 15 februarie 2012, si sa anuleze, in limitele legii, intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intentie convenita in urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.
"Va fi incheiata renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de conditiile de piata, pana la 15 februarie. Daca incheierea nu este posibila, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arata in document.
Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost preluingite pana in 2018.
In toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata FMI ca, pana la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.
In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 14:25