Presedintele Traian Basescu va primi, duminica, la Cotroceni, de la ora 18.00, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
De asemenea, presedintele participa, de la ora 16.00, la sedinta CSAT. Premierul Victor Ponta si seful STS, Marcel Opris, prezinta duminica, in sedinta CSAT, in contextul in care seful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele institutiilor pe care le conduc privind cu modul in care s-a actionat in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.
O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.
Primirea de duminica a delegatiei este programata pentru ora 18.00.
Recent, premierul Victor Ponta declara ca misiunea Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti va fi incheiata cu o scrisoare de intentie in orice conditii, dar ramane de vazut daca documentul va fi semnat si de presedintele Traian Basescu, afirma premierul Victor Ponta, adaugand ca "toata lumea intelege" ca este o problema politica. mai mult
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 14:05
FMI a publicat scrisoarea de intentie convenita cu Guvernul in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie.
Documentul reitereaza angajamente mai vechi ale statului roman fata de FMI si prevede, ca noutati fata de scrisorile anterioare, mai multe masuri pentru eficientizarea si privatizarea companiilor de stat.
Scrisoarea a fost redactata in urma ultimei misiuni de evaluare a acordului cu FMI, din ianuarie-februarie.
Romania a indeplinit tintele fiscale si obiectivele structurale convenite cu FMI, iar tinta de deficit bugetar pentru acest an, de sub 3% din PIB pe metodologia ESA, respectiv 1,9% din PIB pe cash, ar trebui sa poata fi atinse datorita veniturilor mai mari din taxe obtinute anul trecut.
Politica de austeritate va trebui sa continue
Cu toate acestea, politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate, se spune in document, care reitereaza astfel pozitia prezentata in scrisorile anterioare catre Fond.
De asemenea, Guvernul reitereaza angajamentul de a consolida absorbtia fondurilor UE si anunta ca va angaja, pana in luna iunie, 311 persoane in cadrul autoritatilor de management din acest domeniu (100 de posturi vacante, 211 de pozitii noi).
Romania si-a luat angajamentul pentru liberalizarea pietei energiei
Totodata, statul reafirma angajamentul privind liberalizarea pietei energiei si gazelor.... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 14:31
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca miercuri, 22 februarie, se va intalni cu membrii FMI si CE.
Potrivit acestuia, intalnirea cu FMI se va axa pe discutii privind situatia economica internationala, dar si interna. Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca vor fi trecute in revista si rezultatele inregistrate de Romania prin punerea in aplicare a punctelor incluse in scrisoare de intentie.
"Amgajamentele pe care Guvernul anterior le-a facut, ni le asumam la randul nostru. Va fi o intalnire de acomodare cu noiii ministri care sunt implicati in acoperirea angajamentelor externe. Nu vom discuta, insa scrisoare de intentie", a declarat prim-ministru.
Intrebat daca va lua in calcul riscul unei recesiuni, premierul a raspuns afirmativ.
"Luam in calcul absolut orice risc", a mai precizat acesta.
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 12:50
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu poarta raspunderea deciziilor stabilite de cabinetul Boc cu FMI. Noul premier trebuie sa se asigure ca termenele limita impuse de FMI vor fi respectate "cu sfintenie".
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani", a precizat Jeffrey Franks in urma cu o saptamana.
Iata care sunt "temele" pe care ministrii lui Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa le realizeze la deadline:
1. Renegocierea contractelor Hidroelectrica
Guvernul Ungureanu are deadline pana pe 15 februarie, timp in care trebuie sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica si sa anuleze intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:50
Fondul Monetar International (FMI) a impus Guvernului un termen scurt in care sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pana la 15 februarie 2012, si sa anuleze, in limitele legii, intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intentie convenita in urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.
"Va fi incheiata renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de conditiile de piata, pana la 15 februarie. Daca incheierea nu este posibila, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arata in document.
Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost preluingite pana in 2018.
In toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata FMI ca, pana la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.
In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 14:25