Cei de la FMI si-au dat mana peste tara cu cei de la BNR (si apoi cu presedintele) facand un adevarat zid impotriva relaxarii fiscale (mai exact impotriva reducerii de TVA).
Motivele invocate sunt dintre cele mai bizare si complet in raspar cu teoria economica. Desi FMI ar trebui sa gandeasca economic, nu o face si, prin pozitia lor explicita, specialistii trimisi de institutie sa ne pastoreasca in vremuri de restriste tradeaza lacune severe in plan economic.
Iata cateva mostre de analfabetism economic care imi ridica serioase semne de intrebare cu privire la cat de seriosi sunt cei de la FMI si cat de credibili sunt in a le lasa Romania pe mana lor pentru a fi guvernata (vezi aici sursa):
1. Inainte de a reduce taxele, spun reprezentantii FMI in Romania, guvernul trebuie sa ne asigure ca realizeaza o mai buna colectare a taxelor si impozitelor. Orice manual de economie va poate spune ca taxele mici se colecteaza mai bine si mai usor decat taxele mari.
Adica mentinerea ...citeste mai departe despre "Analfabetismul economic al celor de la FMI" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 14:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca va da mandat pentru semnarea scrisorii cu FMI ministrului Finantelor, Victor Ponta, si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conditionand ca in document sa nu apara acciza pe combustibil si celebra "electorata".
"Din punctul meu de vedere, scrisoarea poate fi semnata. Voi da mandat de semnare de catre ministrul de Finante, actualmente Victor Viorel Ponta, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu doua conditii", a anuntat presedintele Traian Basescu.
Basescu: In scrisoare nu poate sa apara cresterea taxei pe carburanti
Seful statului a aratat ca in scrisoare nu poate sa apara cresterea taxei pe combustibil, motorina si benzina, asa cum doreste premierul.
El a adaugat ca a doua conditie este ca in scrisoare sa nu apara "celebra electorata".
"Voi semna scrisoarea si o voi semna imediat ce trece prin Guvern, sper ca astazi", a mai precizat presedintele, mentionand ca semnarea interimatelor ministrilor si scrisoarea catre FMI, daca se fac astazi, sunt semnale de oarecare stabilitate a Romaniei.
Premierul Ponta a avut o scurta discutie cu presedintele Basescu
Premierul Victor Ponta a avut, miercuri dimineata, o scurta discutie cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni.
Victor Ponta, ministru interimar de Finante, a relatat ca l-a anuntat pe presedintele Traian Basescu, in discutia avuta inaintea sedintei de miercuri a Guvernului, ca Executivul va adopta memorandumul cu FMI "in conditiile... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 13:44
Scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) la ultima misiune de evaluare, din ianuarie-februarie, nu a fost aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, din cauza lipsei unui ministru titular al Finantelor, portofoliul PNL, au declarat surse guvernamentale.
Vineri, premierul Ponta afirmase ca documentul va fi aprobat de Guvern in sedinta de miercuri, 19 februarie.
Inaintea sedintei de miercuri si in urma unei discutii dintre liderul PNL, Crin Antonescu, si liderul PSD, premierul Victor Ponta, Daniel Chitoiu si-a inregistrat insa oficial demisia din functia de ministru al Finantelor, iar ministerul a fost reprezentat la sedinta Cabinetului de catre un secretar de stat.
Dupa discutia Ponta-Antonescu, Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca presedintele PNL a refuzat sa propuna un nou ministru sau un interimar, astfel ca premierul Victor Ponta va prelua postul de ministru interimar al Finantelor.
In urma cu aproape doua saptamani, PNL a propus o serie de schimbari in posturile de ministru, respectiv Klaus Iohannis - vicepremier si ministru de Interne (in locul lui Radu Stroe, demisonat in luna ianuarie), Teodor Atanasiu - ministru al Economiei (in locul lui Andrei Gerea), Eugen Nicolaescu - ministru de Finante (in locul lui Daniel Chitoiu), Cristian Busoi - ministru al Sanatatii (in locul lui Eugen Nicolaescu, propus la Ministerul Finantelor).
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca, luni seara sau marti, va exista... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 17:43
Presedintele Traian Basescu a primit duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, CE si Banca Mondiala, seful statului transmitand ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara.
In cadrul intrevederii, presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit ca stocul arieratelor societatilor de stat nu a scazut conform intelegerii dintre Guvernului Romaniei si institutiile financiare internationale, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
In plus, seful statului s-a aratat nemultumit si pentru ca nu este luata in calcul o reducere suficienta a deficitului structural, ceea ce poate duce la masuri fiscale suplimentare.
Presedintele Traian Basescu a tinut sa sublineze din nou ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina deoarece nu o considera necesara, cheltuielile bugetare putand fi acoperite fara aplicarea acestei accize, se mai arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.
Conditiile lui Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document, iar acciza la motorina va fi amanata cel putin 3 luni, masura agreata de premierul Victor Ponta, dar nu si de PNL, care vede astfel diminuate sansele reducerii CAS din iulie.
"Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 08:00
Guvernul a aprobat, miercuri, forma finala a scrisorii de intentie convenita cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala in urma misiunii de evaluare din iulie-august, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale, potrivit Mediafax.O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
In urma discutiilor de atunci, Guvernul si FMI au convenit ca la mai multe companii de stat sa fie numiti manageri privati, odata cu scoaterea la vanzare de actiuni minoritare la companii precum Tarom, CFR Marfa, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Proiectul scrisorii de intentie convenita cu FMI mai prevede majorari salariale doar pentru anul viitor, dar conditionat de progrese inregistrate in reducerea numarului de angajati, prin plecari voluntare, si de limitarea cheltuielilor cu salariile la 7,2% din PIB.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.
Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro). Noul acord cu FMI este insotit de un... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:05
Guvernul intentioneaza sa se reuneasca in sedinta la inceputul saptamanii viitoare, pentru a aproba forma finala a scrisorii de intentie convenita cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala la misiunea de evaluare din iulie-august, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.
Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 07:40
Compania Oltchim va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni pe care statul il mai detine la combinatul chimic, indica proiectul din data de 3 mai al scrisorii de intentie discutata de Executiv si FMI, potrivit Mediafax. Documentul, datat in urma cu o saptamana, include un calendar cu termene extrem de scurte pentru privatizarea combinatului chimic, dar si varianta trecerii companiei in lichidare in cazul unui "insucces" in acest an al procesului de privatizare.
Proiectul scrisorii de intentie releva intentia Guvernului de a vinde pana la sfarsitul acestui an pachetul de actiuni Oltchim ramas in proprietatea statului si de a identifica in urmatoarele luni o solutie pentru datoriile combinatului.
Este prevazuta astfel angajarea pana la sfarsitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei banci de investitii pentru privatizare pana la sfarsitul lunii septembrie, precum si finalizarea procedurilor de licitatie pana la sfarsitul acestui an.
"Daca privatizarea nu are succes pana la sfarsitul anului 2011, firma va fi trecuta in lichidare", se mai arata insa in draftul scrisorii de intentie.
Intrebat daca forma finala a scrisorii de intentie mai prevede lichidarea Oltchim in cazul unui esec al privatizarii in acest an, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat doar ca nu poate comenta pana cand scrisoarea de intentie nu va publicata forma finala a... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 23:32
Guvernul se va reuni in sedinta, marti seara, la ora 18.00. pentru a aproba scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI), convenita in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, relateaza Mediafax.Informatia a fost anuntata de MEDIAFAX citand surse oficiale si confirmata ulterior de catre Guvern.
Executivul a precizat totodata ca tema sedintei de guvern este aprobarea semnarii scrisorii suplimentare de intentie cu FMI si a Memorandumului suplimentar de intelegere cu UE.
Scrisoarea convenita cu FMI, obtinuta si prezentata de MEDIAFAX in luna noiembrie, releva, printre altele, ca Guvernul a promis FMI ca reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012, Executivul va restrange in continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii si prime, apeland insa si la masuri suplimentare.
Guvernul si FMI au convenit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca doar daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal", pana atunci sistemul de impozitare urmand sa ramana neschimbat, releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara.
Executivul a mai promis FMI ca stimulentele destinate bugetarilor vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu, si ca vor fi acordate, in limita acestui plafon total, strict in raport cu resursele bugetare si doar sub forma de premiere pentru rezultate... mai mult
Marti, 21 Decembrie 2010, ora 17:49
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, dupa sedinta Executivului, ca scrisoarea de intentie catre FMI si memorandumul cu CE trebuie semnate de guvernatorul BNR, de premier si de presedinte, dupa care pot pleca foarte repede catre finantatorii externi, potrivit Newsin."Aceste doua documente vor fi trimise catre cele doua institutii si vor intra in circuitul de aprobare, in asa fel incat undeva spre sfarsitul lunii iunie sa vina transa de la FMI, iar transa de la UE ceva mai tarziu, in functie de procedurile interne ale fiecarei institutii, Romania va beneficia de transele ulterioare.
Una, cea de la FMI, va merge direct la Banca Nationala de data aceasta, iar cealalta, cea de la UE, la Ministerul Finantelor", a declarat Sebastian Vladescu dupa ce Executivul a aprobat in Guvern scrisoarea suplimentara de intentie catre FMI si memorandumul cu UE. Vladescu estimeaza ca cele doua documente vor pleca "foarte repede".
"Trebuie sa semneze guvernatorul, trebuie sa semneze primul ministru, trebuie sa semneze presedintele. Nu am informatii despre agenda domniilor lor, deci poate sa plece maine, poimaine, raspoimaine. Nu e o problema de zile in momentul acesta", a explicat ministrul. mai mult
Miercuri, 26 Mai 2010, ora 23:23