129 de ONG-uri au semnat o scrisoare prin care ii cer lui Klaus Iohannis sa nu promulge proiectul de lege pentru combaterea spalarii banilor si sa-l retrimita la Parlament pentru a reexamina prevederile privind activitatea asociatiilor, dar si sa ceara opinie din partea Comisiei de la Venetia.
"Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 24 octombrie 2018 proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in ciuda criticilor vehemente ale societatii civile la adresa unor articole considerate abuzive si neconforme cu Directiva Europeana privind spalarea banilor, pe care o transpune.
Cele 129 organizatii semnatare, va adresam cererea de a nu promulga proiectul de lege mentionat, in forma actuala, si va solicitam sa sesizati Comisia de la Venetia pentru a obtine o opinie in acest sens.
Nu contestam necesitatea acestei legi, ci faptul ca in textul ei au fost introduse prevederi care nu raspund unor probleme de fond, insa vor conduce la blocarea activitatii asociatiilor si fundatiilor si altor persoane juridice fara scop patrimonial din Romania", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Centrul de Resurse pentru Participare Publica.
Potrivit sursei citate, scrisoarea transmisa se refera, in principal, la urmatoarele prevederi:
includerea asociatiilor si fundatiilor intre "entitatile raportoare" care intra sub incidenta legii, cu obligatii similare cu... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 13:58
Dupa ce motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi "pentru", mai multe grupuri civice i-au trimis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisa, in care ii pun in vedere o serie de criterii pe care ar trebui sa le indeplineasca noul premier.
Conform semnatarilor, noul premier trebuie sa respecte independenta justitiei si continuarea luptei anticoruptie, guvernarea deschisa si mentinerea directiei euro-atlantice a Romaniei. Ssocietatea civila mai asteapta de la noul premier si sa demita persoanele condamnate penal din functii publice.
Totodata, in scrisoarea catre Iohannis i se cere sa organizeze consultari cu societatea civila inainte de a numi un nou premier.
Iata cerintele care se regasesc in scrisoarea semnata de ONG-uri precum Contract Romania, Coruptia Ucide, Daruieste Viata sau Coruptia Ucide:
1. Garantarea independentei justitiei si renuntarea la orice demers, legislativ sau de alta natura, menit sa vulnerabilizeze lupta anticoruptie, incluzand dezincriminarea infractiunilor de coruptie si serviciu, reducerea pedepselor pentru acte de coruptie, gratieri colective sau amnistie.
2. Ingradirea accesului, respectiv demiterea persoanelor condamnate penal pentru infractiuni de serviciu, numite politic de catre Guvern in functii de consilieri, asistenti, sefi de cabinet ai membrilor guvernului etc, si aplicarea cu strictete si fara exceptii pentru functionarii publici din toate clasele si nivelurile a... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 16:35