Scolile primare si gradinitele, precum si gimnaziile de pe intreg teritoriul Greciei s-au redeschis luni, la patru saptamani dupa redeschiderea liceelor si la sase luni dupa ce toate unitatile de invatamant si-au inchis portile din cauza masurilor de izolare legate de pandemia de coronavirus, informeaza AFP.
Pentru a putea intra in unitatile scolare, atat elevii, cat si corpul profesorat trebuie sa prezinte de doua ori pe saptamana, luni si joi, rezultatele negative ale autotestelor pentru COVID-19 disponibile gratuit in farmacii.
Scolarii si elevii de gimnaziu au revenit la cursuri luni dimineata. Liceele s-au redeschis in conditii similare inca de pe 12 aprilie.
Toate unitatile scolare din Grecia si-au inchis portile pe 7 noiembrie anul trecut odata cu intrarea in vigoare a unor restrictii stricte de izolare, iar cursurile au fost de atunci organizate online. In timpul acestor sase luni, scolile primare si gimnaziile au fost deschise doar cateva zile dupa care au fost nevoite sa-si inchida din nou portile din cauza situatiei sanitare.
Guvernul grec a inceput in aprilie sa relaxeze restrictiile instituite in noiembrie autorizand redeschiderea celor mai multe dintre activitatile comerciale din domeniul comertului cu amanuntul cu exceptia galeriilor comerciale.
Terasele cafenelelor si restaurantelor au primit permisiunea de a se redeschide incepand cu 3 mai.
In acest weekend, plajele private au primit din nou turisti, in timp ce muzeele se vor redeschide... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 15:48
Israelul a revenit aproape la normalitate duminica, odata cu noile masuri de iesire din izolare cu 15 zile inainte de noi alegeri nationale, israelienii putand din nou sa se aseze intr-o cafenea, sa ia masa la un restaurant si sa revina pe bancile scolilor, potrivit AFP.
Aceste masuri, validate sambata seara de guvern, erau foarte asteptate de israelieni dupa iesirea progresiva a tarii din a treia sa carantina la mijlocul lunii februarie, devenita posibila in urma unei campanii de vaccinare in masa.
"Revenire aproape normala la normalitate", "Deschidere", "Revenire la normalitate, cu prudenta", titrau pe prima pagina principalele cotidiene nationale, respectiv Yedioth Aharonot, ziarul cel mai vandut in tara, Maariv si publicatia gratuita Israel Hayom.
"Este o zi formidabila, cu pasaportul verde, ne vom intoarce la viata", a declarat duminica premierul Benjamin Netanyahu, asezat la masa pe o terasa intr-o cafenea din Ierusalim impreuna cu primarul israelian al orasului, Moshe Leon.
Sambata inca, israelienii trebuiau sa-si ia cafeaua la pachet, dar de duminica pot sa se bucure de ea pe terase. Barurile si restaurantele pot de acum sa se redeschida pentru detinatorii "pasaportului verde", permis acordat persoanelor care au primit doua doze de vaccin sau sunt vindecate de COVID-19.
Aceasta redeschidere vine momentul potrivit pentru Netanyahu care joaca in fond cartea 'Vaccine Nation' ('tara vaccinului'), subliind o revenire la normal favorizata de o vaccinare... mai mult
Duminica, 07 Martie 2021, ora 20:46
Cancelarul german Angela Merkel a anuntat duminica, 13 decembrie, ca restrictiile in vederea limitarii raspandirii noului coronavirus vor fi inasprite, similar lunii martie a acestui an, relateaza TVE.
Duminica, ea a spus ca a fost ajuns la un acord cu liderii regionali pentru a reintroduce masuri mult mai restrictive.
Vor fi inchise scolile si activitatile economice neesentiale intre 16 decembrie si 10 ianuarie 2021. Vor ramane deschise doar supermarketurile, farmaciile si bancile.
"Exista o nevoie urgenta de a actiona", a spus Merkel dupa video-conferinta cu sefii celor 16 guverne regionale.
Germania se afla in carantina partiala de sase saptamani. Localurile sunt inchise, insa magazinele si scolile au ramas deschise. In mai multe landuri au fost deja impuse masuri mai restrictive.
Sambata, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat pentru RND ca unitatile de terapie intensiva din spitale se apropie de capacitatea maxima de ocupare si ca Germania nu poate astepta pana dupa Craciun ca sa reactioneze.
De la inceputul pandemiei, in Germania au fost inregistrate mai mult de 1,3 milioane de contaminari cu SARS-CoV-2 si peste 21.500 de decese asociate. ...citeste mai departe despre "Scolile si activitatile economice neesentiale, inchise in Germania pana pe 10 ianuarie. Decizia anuntata de cancelarul Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 12:50
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, se declara de acord cu mentinerea scenariului rosu in ceea ce priveste functionarea unitatilor de invatamant din municipiul Bucuresti, pana cand se va constata o scadere a numarului de infectari. El promite controale in zonele care prezinta risc ridicat de raspandire a bolii.
Intrebat, intr-o emisiune difuzata sambata dupa amiaza de Digi 24, daca este de acord cu mentinerea scenariului conform caruia cursurile se desfasoara online in scolile si gradinitele din Bucuresti, Nicusor Dan a raspuns ca sustine aceasta decizie atat timp cat numarul de infectari se mentine unul ridicat.
"Daca specialistii spun ca copiii sunt un factor de transmitere a acestei boli si fiind in situatia asta grava, sunt absolut de acord cu mentinerea acestei masuri pana vom reusi sa scadem numarul de infectari", a afirmat Nicusor Dan.
Primarul general a promis, de asemenea, controale in zonele unde exista un risc ridicat de transmitere a virusului.
"Unul din lucrurile pe care o sa-l facem cu siguranta este sa controlam transportul public intre Bucuresti si localitatile invecinate", a sustinut Dan.
El a mentionat ca aceste control va viza purtarea mastii in mijloacele de transport.
Primarul general a mai afirmat ca autoritatile vor "interveni in mare forta" in zona teraselor care "spre seara se transforma in cluburi" si care reprezinta un pericol in ceea ce priveste raspandirea virusului SARS-CoV-2.
Inspectorul scolar general al... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 14:54
Debutul noului an scolar a generat o crestere a vanzarilor de laptopuri, tablete si camere web cu aproximativ 50%, pe fondul incertitudinii privind modul de desfasurare a cursurilor si al necesitatii pregatirii pentru diferite scenarii, in contextul crizei sanitare generate de pandemia de COVID 19, potrivit unui retailer online.
Investitii mai mari s-au facut si in zona de confort, romanii petrecand tot mai mult timp acasa. Au cumparat, astfel, televizoare mai mari si mai performante, echipamente pentru intretinerea curateniei, pentru gatit si pentru desfasurarea de activitati fizice acasa.
"Familiile cu copii si cei care lucreaza de acasa au fost in situatia de a investi preponderent in echipamente hardware in aceasta perioada. Bugetul mediu per familie a crescut si cu 50%, ajungand la aproximativ 1.500 de lei. Iar particularitatile, atunci cand vine vorba despre comportamentul de consum in aceasta perioada, tin de necesitate si de rapiditate. Nu mai este nevoie de multe interactiuni cu un produs pana la achizitia acestuia", a declarat Mihai Patrascu, CEO evoMAG.
Si segmentul corporate, reprezentat atat de domeniul public, cat si de cel privat, a majorat achizitiile de hardware din aceasta perioada. "Spre exemplu, ca reactie la contextul actual, am primit foarte multe cereri de la institutii publice pentru cantitati mai mari de echipamente in zona de primarii si consilii judetene", a mai precizat Mihai Patrascu.
Pe langa dublarea numarului pe angajati din... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 11:01
Guvernul Romaniei a aprobat recent infiintarea scolilor-pilot, experimentale, in care sa fie testate noi modele curriculare, cu materii interdisciplinare, un prim pas prin care scoala romaneasca sa faca trecerea catre un invatamant modern similar celui din statele avansate.
Vocile din sistem atrag insa atentia ca, pentru realizarea unei asemenea tranzitii, este nevoie de un corp profesoral pragatit interdisciplinar, apt sa imbratiseze aceasta schimbare.
Concret, este vorba de scoli si licee cu statut de unitati-pilot, experimentale si de aplicatie, cu rolul "de a pune in aplicare si de a evalua proiecte de cercetare educationala, noi modele curriculare si de cariera didactica, in vederea fundamentarii de politici publice la nivel national". Timpul este insa unul scurt, scolile care doresc sa se inscrie in acest program avand termen pana la 15 august 2020 sa aplice.
E bine sa testam lucrurile inainte sa le punem in aplicare
Profesoara Cristina Tunegaru considera ca proiectul este unul foarte bun, cel putin in teorie, putand stimula dorinta de cunoastere a copiilor, prin iesirea din cadrul fix al materiilor clasice, si dezvolta in randul elevilor aptitudini precum imaginatia, creativitatea sau gandirea critica.
"Cred ca e o idee buna sa avem scoli pilot si sa testam lucrurile inainte sa le punem in aplicare. Noi nu am facut lucrul acesta pana acum. S-au luat decizii curriculare de catre niste functionari, departe de realitatea din teren si niciodata nu s-au... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 06:32
Multe dintre orasele mici nu vor mai avea bani pentru o buna functionare a scolilor, spitalelor si a altor servicii, in lipsa unor "masuri clare, articulate" venite din partea Ministerului Finantelor, potrivit unui comunicat al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) transmis joi.
Asociatia Oraselor din Romania ii solicita ministrului Finantelor, Florin Citu, sa faca rapid o rectificare de buget.
AOR precizeaza ca a organizat, miercuri, o videoconferinta la care au participat peste 50 de primari si specialisti din primariile de orase.
"In urma discutiilor, Asociatia Oraselor isi declara public ingrijorarea fata de situatia financiara actuala a administratiei publice locale, aflata intr-un moment exceptional, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 si a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finante.
Estimarile facute de Asociatia Oraselor din Romania privind scaderea gradului de incasare la nivel local s-au dovedit corecte, iar, din analiza situatiei gradului de colectare a impozitelor si taxelor locale, reiese clar o situatie disperata pentru administratia locala de la nivelul oraselor mici, care, in curand, nu vor mai dispune de fonduri", prevede comunicatul.
Potrivit sursei citate, cu o scadere de peste 25% a sumelor incasate din impozitele si taxele locale fata de anul trecut si a incasarilor din impozitul pe venit raportate la sumele planificate la inceputul anului, unele orase au ajuns sa nu-si mai plateasca asigurarile sociale si pe cele de... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 11:21
Redeschiderea partiala a scolilor in Danemarca nu a condus la o crestere a numarului de infectari cu noul coronavirus in randul tinerilor elevi, a declarat joi un medic specialist in epidemiologia si preventia bolilor infectioase din cadrul Danish Serum Institute, mentionand statistici recente.
Danemarca a fost una dintre primele tari care au relaxat restrictiile pe 15 aprilie dupa o perioada de o luna de izolare la domiciliu, permitand elevilor de pana la clasa a cincea sa revina la cursuri, noteaza Reuters.
"Nu a fost constatat niciun efect negativ in urma redeschiderii scolilor", a declarat Peter Andersen pentru Reuters, mentionand date statistice actualizate miercuri.
Cele mai recente date nu au aratat o crestere semnificativa in ceea ce priveste numarul infectarilor in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 an si 19 ani in saptamanile care au urmat redeschiderii partiale a scolilor.
"Pe baza experientelor preliminarii pe care le-am avut, planificarea redeschiderii s-a dovedit o solutie prudenta", a mai precizat Andersen.
Citeste si:
Danemarca propune testarea pentru COVID-19 a tuturor adultilor asimptomaticiDanemarca si Spania au declansat mecanismul de alerta pentru masti periculoase din China. Iata cum arata ...citeste mai departe despre "Redeschiderea scolilor in Danemarca nu a provocat cresterea numarului de infectari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 15:14
UNESCO, UNICEF, PAM si Banca Mondiala au publicat noi recomandari privind redeschiderea in siguranta a scolilor, dupa ce inchiderea acestora a afectat aproape 1,3 miliarde de elevi din lumea intreaga.
Agentiile avertizeaza ca inchiderea masiva a institutiilor de invatamant ca raspuns la pandemia de COVID-19 prezinta un risc fara precedent pentru educatia si bunastarea copiilor, mai ales in cazul copiilor celor mai marginalizati, carora scoala le ofera acces la educatie, servicii de sanatate, siguranta si hrana.
Recomandarile prezinta sfaturi practice adresate autoritatilor nationale si locale cu privire la garantarea sigurantei copiilor in momentul revenirii acestora in scoli.
"Adancirea inegalitatilor, sanatatea precara, violenta, exploatarea copiilor prin munca si casatoriile timpurii sunt doar cateva dintre pericolele pe termen lung ce ameninta copiii care nu au acces la scoala", a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.
Stim ca, cu cat stau mai mult copiii departe de scoala, cu atat sansele sa o reia vreodata sunt mai mici. Daca nu includem printre prioritati redeschiderea scolilor, atunci cand se va putea realiza acest lucru in siguranta, este posibil sa asistam la un regres devastator al progreselor din domeniul educatiei".
Noile recomandari subliniaza faptul ca, desi nu exista inca suficiente date pentru a putea masura impactul inchiderii scolilor asupra ratei de transmitere a bolii, efectele secundare ale acestui demers asupra... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:05