Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, au susținut o conferință de presă comună miercuri, 1 septembrie, prin care au transmis condițiile în care va începe noul an școlar, moment până la care au rămas mai puțin de două săptămâni.
Ordinul comun al celor două ministere prevede toate aspectele care îi vizează atât pe copii, cât și pe profesori, și poate fi consultat integral aici.
Prezența fizică la școală
Toți copiii vor merge fizic la școală începând de luni, 13 septembrie. Orele de curs se vor desfășura exclusiv cu prezență fizică atâta timp cât localitatea în care se află unitățile de învățământ va avea o incidență mai mică de 6 la mia de locuitori.
Dacă incidența trece de 6 la mia de locuitori, lucrurile se schimbă. Mai rămân deschise doar creșele și grădinițele, iar restul elevilor vor face ore online. Nici activitățile remediale nu mai sunt permise după atingerea acestui prag.
Există o singură excepție, și anume învățământul special, unde se vor face ore față în față, inclusiv terapii, chiar dacă incidența trece de 6 la mia de locuitori.
Prima zi de școală
Spre deosebire de anul precedent, anul acesta se va putea desfășura festivitatea de început de an școlar. Totuși, aceasta trebuie să fie derulată doar în exterior, toți participanții trebuie să poarte mască și să respecte distanțarea, iar durata nu trebuie... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2021, ora 03:47
Școala în pandemie a creat o serie de decalaje în educația elevilor din România, diferențe ce pot fi observate “din cosmos”, susține Gabi Bartic, COO și Director al Diviziei Consumer la compania de testare educațională Brio. Împreună cu alți doi parteneri, Brio a pus la punct, în doar o lună, Școala AER (Alianța pentru Educație Remedială), program gratuit în care sunt implicați peste 2000 de elevi și peste 50 de profesori. “Misiunea acestei școli este de a reduce decalajele pentru fiecare dintre copii.
Avem și copii instituționalizați și din centre de îngrijire, și copii care provin din comunități extrem de sărace, copii din zone cu conectivitate extrem de greoaie dar și copii din orașe mari, care au conștientizat că au nevoie de sprijin suplimentar pentru a fi mai buni”, mai spune Gabi Bartic.
Ziare.com: De ce era nevoie de înființarea unui asemenea proiect?
Gabi Bartic: Cred că era nevoie de un proiect de ore remediale pentru că decalajele survenite în perioada pandemică pot fi observate „din cosmos”. Și aici, în discuția legată de „de unde vin aceste decalaje” voi nuanța: decalajele nu vin doar din inconveniente tehnice și tehnologice. Nu vorbim, când vorbim despre pierderile educaționale provocate de pandemie doar despre copii lăsați în urmă de lipsa mijloacelor tehnice de conectare online, deși există și acestea. Vorbim despre lipsa abilităților de predare în mediul online ale... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 10:23
Cadrele didactice de la Colegiul National "Onisifor Ghibu" din Oradea au primit tablete grafice achizitionate de conducerea unitatii de invatamant cu ajutorul economiilor facute la facturile de utilitati, de cand cursurile se desfasoara online, relateaza Bihoreanul.
Scoala a cumparat 95 de tablete, pentru ca profesorii sa predea mai usor de la distanta.
"Pe aceste tablete, profesorii pot desena sau scrie cu creionul, pot partaja ecranul si pur si simplu elevii vad ce scriu, in timp ce scriu. Exact ca in clasa", a declarat directorul Iulius Timar, pentru Bihoreanul.
Ideea a fost data chiar de unii dintre profesorii scolii, care si-au cumparat asemenea dispozitive din banii proprii.
Un dispozitiv a costat 320 de lei, iar scoala a folosit bani economisiti in ultimele luni, de cand orele se tin de la distanta.
Potrivit directorului, economiile facute la utilitati precum apa, energie electrica sau incalzire se ridica la circa 300.000 de lei. Din acesti bani, s-au cumparat tabletele grafice, dar si 58 de tablete pentru elevii care nu aveau cum sa intre la orele online.
Colegiul National Onisifor Ghibu Oradea este cea mai mare unitate scolara din judetul Bihor. Peste 150 de profesori si invatatori asigura pregatirea si educatia a peste 1800 de elevi.
CITESTE SI:
Mostenitorul imperiului Getty, gasit mort intr-o camera de hotel. Avea 52 de ani
VIDEO Momentul in care Gabriela Firea i-a cerut insistent premierului Orban sa-si dea demisia din Parlament.... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 17:30
Nu este niciun secret faptul ca tinerii au nevoie sa invete mult mai multe lucruri decat cele inscrise in programa scolara. Din acest motiv, au nevoie de Success Academy, o "altfel" de scoala, care ofera cursuri online copii si adolescenti, menite sa ii ajute pe acestia sa se descurce in lumea reala.
Success Academy este singura scoala din Romania care tine cont de cerintele mediului business, unde tinerii participa la cursuri de dezvoltare personala predate de trainerii cu peste 17 ani de experienta in domeniu. Aici cursantii dobandesc cunostinte de ordin teoretic si practic, menite sa vina in completarea programei scolare traditionale.
In ce constau cursurile online pentru copii?
In cadrul Academiei, se utilizeaza o metoda inovativa de predare, invatarea experientiala. Cu ajutorul exercitiilor de grup, a jocurilor si a experimentelor, tinerii descopera lucruri noi si extrem de utile despre ei insisi. Datorita stilului interactiv de invatare, informatiile acumulate sunt stocate in memoria de lunga durata, de unde cursantii Success Academy le pot accesa oricand.
Trainerii Success Academy stiu ca dezvoltarea personala este un proces individual si de lunga durata, motiv pentru care structura acestor cursuri online pentru copii este adaptata in functie de participanti. Cu toate acestea, de fiecare data, se urmareste dezvoltarea personala si profesionala pe urmatoarele directii:
*Auto-cunoastere (inteligenta intrapersonala);
*Comunicare si relationare... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 18:18
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat un set de masuri luate pentru trecerea totala la invatamantul online.
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a reamintit ca Guvernul Romaniei a decis ca de luni elevii sa continue educatia in mediul online.
"Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a decis ca de luni elevii sa continue #educatia in mediul online, iar parintii si toti angajatii, acolo unde se poate, sa isi desfasoare activitatea de acasa. Aceste masuri sunt complementare si au ca scop diminuarea raspandirii virusului.
Cifrele care ne indica gradul de infectare sunt alarmante, spitalele sunt arhipline, iar personalul medical ne transmite mesaje clare ca sistemul medical are nevoie de ajutor din partea intregii societati! #impreuna
Multi contestatari ai acestor masuri vorbesc despre rata scazuta a infectarilor in scoala, venind cu exemplul altor tari din Europa, unde invatamantul continua in varianta clasica.
Aceasta abordare este una extrem de periculoasa, pentru ca prezinta incomplet realitatea!
Potrivit specialistilor, mare parte dintre copii sunt potentiali transmitatori asimptomatici ai virusului. Prin urmare, cifrele referitoare la rata infectarii in randul elevilor nu prezinta o imagine elocventa a situatiei.
Decizia Guvernului arata #responsabilitate si se bazeaza pe analize si date mult mai complexe ale situatiei per ansamblu. Fiecare Guvern din UE a decis cum se pozitioneaza in lupta impotriva virusului, in functie de resursele sistemelor pe... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 15:31
Inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, Ionel Puscas, considera ca, avand in vedere numarul ridicat al infectarilor cu noul coronavirus, "este clar pentru toata lumea" ca incepand de luni va fi votata prelungirea scenariului rosu pentru unitatile didactice din Capitala.
"Cu privire la intrebarile despre modul in care o sa ne desfasuram activitatea luni si in zilele urmatoare ..... cred ca este clar pentru toata lumea ca, la indicele acesta epidemiologic si la numarul actual al infectiilor cu covid, Comitetul pentru Situatii de Urgenta o sa voteze luni prelungirea functionarii scolilor in online", a transmis sambata, pe Facebook, seful Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
De altfel, institutia a transmis, vineri, ca in urma discutiilor cu oficialii Directiei de Sanatate Publica a Capitalei, s-a constatat ca se mentine rata de infectare de peste 3 la o mie de locuitori in Bucuresti, iar in acest context ISMB a propus Prefecturii Municipiului Bucuresti convocarea Comitetului pentru Situatii de Urgenta, luni, 2 noiembrie. ...citeste mai departe despre "Scolile din Bucuresti raman in scenariul rosu: "Cred ca e clar pentru toata lumea ca luni o sa se voteze prelungirea functionarii scolilor online"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 13:14
Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, un proiect de ordonata de urgenta privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020/2021, in contextul riscului de infectie cu coronavirus.
Astfel, vor fi alocati bani, prin Programul Operational Competivitate, pentru achizitionarea unor containere sanitare mobile in scolile care nu sunt racordate la reteau de apa si canalizare. De asemenea, actul normativ prevede si achizitionarea de echipamente IT pentru invatamantul online din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei, in perioada de programare 2014-2020.
"Se aproba achizitionarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz scolar cu acces la internet, precum si a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu online, in limita a 100 miloane de euro, echivalentul in lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contributia Uniunii Europene (UE) este de 75 de milioane euro, iar contributia nationala este de 25 de milioane de euro.
Vor fi cumparate si containere sanitare pentru scolile care nu au apa si canalizare.
"Se aproba achizitionarea in conditiile legii de echipamente de protectie medicala si containere mobile sanitare in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate in cadrul... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 18:03
Robotul Mirai a fost dezvoltat de un inventator roman, Cristian Lacraru, in ultima luna de zile, si este o solutie care i-ar putea ajuta pe profesori sa predea chiar din clase, exact ca la orele normale, doar ca elevii vor privi de pe ecranele calculatoarelor.
Solutia pare rupta din filmele Sci-fi sau ceva ce am intalni in scolile din sisteme de educatie ultramoderne ca in Japonia, insa robotul a fost dezvoltat in Romania. Inventatorului i-a venit ideea cand a vazut cum se desfasurau lectiile online pentru copilul lui cel mare, in timpul starii de urgenta, potrivit Edupedu.ro.
"Ideea mi-a venit ca parinte cand am vazut copilul cel mare cum statea in fata calculatorului si am vazut ca profesorul nu se simtea bine, fiindca nu era in mediul de la scoala. Astfel, cand am proiectat robotul Mirai, m-am gandit in primul rand la profesori, sa se simta bine in sala de clasa si sa aiba acces la materialele didactice", a explicat Cristian Lacraru.
Robotul Mirai, care inseamna "viitor" in japoneza, costa intre 2.000 - 3.000 de euro in functie de ce tehnologii sunt implementate. Are un calculator integrat, cu licenta Windows, deci profesorii pot accesa prin touch screen oricare din platformele folosite deja la clasa, Zoom, Skype, nefiind nevoie sa invete o platforma noua.
Cristian Lacraru a adaugat ca deja se fac imbunatatiri, dupa ce prototipul robotului Mirai a fost folosit de profesori la clasa la o scoala din Bucuresti pentru a vedea cum se descurca si ce sugestii... mai mult
Sambata, 08 August 2020, ora 10:42
Salvati Copiii Romania avertizeaza asupra agravarii riscului de excluziune sociala a copiilor vulnerabili, in conditiile in care acestia au avut acces ingreunat sau nu au putut participa defel la scoala online.
In continuarea masurilor de suport socio-educational luate imediat dupa inchiderea scolilor, organizatia demareaza un program complex de interventie si recuperare a decalajelor, atat prin dotarea copiilor cu tablete (2.000 in prima faza), cu acces la internet, cat si prin instruirea profesorilor privind utilizarea tehnologiei online si solicita autoritatilor decidente definirea unor politici publice care sa permita restabilirea imediata a dreptului la educatie pentru toti copiii din Romania.
La nivel national, in acest moment aproximativ 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie si, deci, nu pot desfasura cursuri online, potrivit estimarii facute chiar de Ministrul Educatiei, Monica Anisie.
"Este vorba despre copii care au fost pusi intr-o situatie critica de marginalizare si inechitate sociala. In vreme ce colegii lor de clasa au participat la orele online, cei vulnerabili si fara acces la tehnologie au fost pur si simplu omisi din procesul educational. Pentru dezvoltarea psiho-sociala a acestor copii, acest lucru este o trauma", a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Pentru o interventie cat mai eficienta, care sa corecteze decalajele, Salvati Copiii solicita Guvernului si autoritatilor locale ca, in perioada... mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 15:08