Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Parintilor, Iulian Cristache, sustine intr-o postare pe Facebook, referitor la documentul transmis de Ministerul Sanatatii privind masurile pentru revenirea elevilor la scoala, faptul ca singura noutate este ca daca nu pastram distantarea fizica se vor pune pereti din material acrilic. "In rest, toate-s vechi".
"In sfarsit, pe hornul Ministerului Sanatatii a iesit "fumul" informarii! Pentru ce ne-a tinut atata timp... habar n-am. Care e noutatea? Doar una: daca nu pastram distantarea fizica, punem pereti din material acrilic. In rest, toate-s vechi.
Referitor la cei care nu vor sa-si trimita copilul la scoala; inteleg ca doctorul curant este cel care decide, dar... pe o perioada determinata de timp. Este clar ca vor fi conflicte la nivel de parinti - elevi - doctori - conducerea U.I. Eu asta am inteles din acest document. Daca gresesc... sa-mi ziceti", scrie presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Parintilor, Iulian Cristache intr-o postare pe Facebook.
Citeste si: Obligatiile pe care le-ar putea avea elevii in noul an scolar: nu se vor imbratisa, nu isi vor atinge reciproc mainile, nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea
Citeste si: DOCUMENT Noul an scolar. Parintii, obligati sa semneze o declaratie pe proprie raspundere pentru primirea copilului la scoala ...citeste mai departe despre "Reactie critica a parintilor dupa publicarea de catre Ministerul Sanatatii a regulilor privind... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 11:12
"Sunt in fata dumneavoastra sa va asigur ca realitatea in care copiii dumneavoastra invata nu mai poate fi ignorata. Oferim sincere scuze pentru ca foarte multi copii din sistemul educational romanesc nu reusesc sa faca fata cerintelor examenelor nationale si ne asumam faptul ca si din cauza noastra, atunci cand vor fi adulti, ei si familiile lor viitoare, se vor zbate in saracie.
Din septembrie va incepe un nou an scolar. Alegem ca incepand cu acest nou an scolar sa nu-i mai ignoram pe cei foarte multi elevi pentru care faptul ca vin la scoala nu inseamna ca au parte de educatie. Alegem ca acest an sa fie punctul de plecare de la care nu mai vrem sa ascundem mucegaiul si noroiul in care prea multi dintre copiii nostri invata. Exemplele olimpicilor si ale elevilor de 10, pe care le aratam atunci cand vrem sa spunem cat de buna e educatia in Romania, devin din ce in ce mai putin in stare sa acopere uratenia si slaba calitate a scolii romanesti. Noua ne este clar ca daca vrem sa schimbam ceva, trebuie sa incepem sa actionam imediat.
Imi pare rau si ofer scuze tuturor pentru ca nu suntem, inca, in stare sa asiguram dreptul la educatie incluziva de calitate pentru toti copiii romani. De fapt, trebuie sa recunoastem ca putini sunt cei care au parte de asa ceva, si noi, politicienii, purtam principala responsabilitate. Desele schimbari ale leadership-ului, mentalitatea de Mesia pe care multi dintre ministri au avut-o, super-politizarea, promovarea cadrelor pe orice... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 08:36
Academia Micilor Developeri anunta organizarea, in premiera online, a scolii sale de vara, unde cele mai populare jocuri din lume pentru copii, Roblox si Minecraft, vor fi transformate intr-o oportunitate distractiva, live si interactiva de invatare a programarii.
Desfasurate incepand cu data de 15 iunie, cursurile vor fi organizate in grupe de cate 5-9 participanti, fiecare cu un profesor dedicat, dupa o programa aliniata la tendintele internationale in domeniu.
Scopul cursurilor organizate de Academia Micilor Developeri este sa ii transforme pe copii si tineri, din consumatori de tehnologie, in creatori de tehnologie, sa transforme orele petrecute in fata ecranelor intr-o activitate educativa, care le va deschide noi oportunitati.
"Academia Micilor Developeri a mutat online desfasurarea cursurilor la scurt timp dupa ce a fost declarata starea de urgenta. Reorganizarea a durat doar doua saptamani, la finalul carora 200 de copii invatau deja programare online, prin intermediul platformei Zoom, la care s-au adaptat foarte usor. Abilitatea de a comunica prin alte mijloace decat cele obisnuite merita cultivata si este in sine un exercitiu util. Datorita mutarii in mediul digital, le oferim pentru prima data copiilor din toata tara ocazia sa poata invata la cursurile organizate de noi". - Oana Manga, co-fondator Academia Micilor Developeri
In cadrul scolii de vara, la cursul de programare cu Roblox, copiii care au intre 10-14 ani vor invata pas cu pas cum sa faca... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 15:31
Salvati Copiii Romania avertizeaza asupra agravarii riscului de excluziune sociala a copiilor vulnerabili, in conditiile in care acestia au avut acces ingreunat sau nu au putut participa defel la scoala online.
In continuarea masurilor de suport socio-educational luate imediat dupa inchiderea scolilor, organizatia demareaza un program complex de interventie si recuperare a decalajelor, atat prin dotarea copiilor cu tablete (2.000 in prima faza), cu acces la internet, cat si prin instruirea profesorilor privind utilizarea tehnologiei online si solicita autoritatilor decidente definirea unor politici publice care sa permita restabilirea imediata a dreptului la educatie pentru toti copiii din Romania.
La nivel national, in acest moment aproximativ 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie si, deci, nu pot desfasura cursuri online, potrivit estimarii facute chiar de Ministrul Educatiei, Monica Anisie.
"Este vorba despre copii care au fost pusi intr-o situatie critica de marginalizare si inechitate sociala. In vreme ce colegii lor de clasa au participat la orele online, cei vulnerabili si fara acces la tehnologie au fost pur si simplu omisi din procesul educational. Pentru dezvoltarea psiho-sociala a acestor copii, acest lucru este o trauma", a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Pentru o interventie cat mai eficienta, care sa corecteze decalajele, Salvati Copiii solicita Guvernului si autoritatilor locale ca, in perioada... mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 15:08
Inchiderea scolilor nu inseamna si suspendarea cursurilor pentru elevii de la Genesis College, prima scoala privata acreditata din Romania, care a mutat integral lectiile in mediul online, ca urmare a masurilor luate de autoritatile romane in conditiile pandemiei de coronavirus.
Astfel, copiii stau acasa, dar pot fi prezenti la cursuri, conform orarului obisnuit al scolii: se intalnesc cu colegii si cu profesorii lor prin intermediul videoconferintelor organizate pe Google Meet, primesc teste pe Google Forms si afla pe loc nota, invata geometrie cu GeoGebra sau simuleaza experimente chimice, in Chemistry Lab.
Aceste aplicatii, dar si altele din G Suite, precum Google Classroom, Google Slides sau Google Jamboard, sunt instalate pe Chromebook-urile personale ale elevilor si ajuta la parcurgerea materiei intr-un mod eficient, direct din propria locuinta.
"Pornita din dorinta de a oferi elevilor conditii de invatare la standarde internationale, digitalizarea isi dovedeste eficienta in aceste momente de criza, cand nu doar predarea, ci si evaluarea, pot fi sustinute online, conform calendarului national, in asa fel incat copiii sa beneficieze de parcurgerea materiei in cele mai bune conditii", spune Ioana Necula, fondator Genesis College.
Scoala are o digitalizare completa 1:1, adica toti elevii, incepand de la clasa pregatitoare pana la cei de liceu, au Chromebook-uri pe care isi desfasoara activitatea. Astfel, lectiile sunt mai distractive si mai interactive, iar... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 00:00
Finlanda este considerata tara europeana cea mai rezistenta in fata fenomenului "fake news", fapt ce se explica prin atitudinea sa foarte serioasa in ceea ce priveste combaterea lui: de la profesori la elevii din clasele primare, toata lumea invata cum sa identifice stirile false, arata jurnalistii de la The Guardian intr-un reportaj.
Copiilor le este insuflata circumspectia de la varste fragede, spune Kari Kivinen, directorul unei scoli publice din Helsinki. In clasele primare dau rezultate bune fabulele clasice. Morala din "Corbul si vulpea" lui La Fontaine, apreciaza Kivinen, este valabila si in ceea ce priveste anumiti politicieni din zilele noastre.
In gimnaziu se pune un accent puternic pe gandirea critica.
La orele de matematica, de exemplu, elevii invata cat de usor pot fi manipulate statisticile. La orele de arta pot vedea cat de usor poate fi distorsionat mesajul unei imagini, la cele de istorie analizeaza cele mai notabile campanii de propaganda, in timp ce profesorii de limba finlandeza le arata in cate feluri pot fi utilizate cuvintele pentru a deruta, a induce in eroare si a insela.
"Obiectivul este acela de a avea cetateni si alegatori activi si responsabili. Gandirea critica, verificarea informatiilor, interpretarea si evaluarea tuturor informatiilor pe care le primesti, de oriunde apar, sunt cruciale. Am facut din acest lucru o parte centrala a materiei, pentru toate disciplinele", spune Kivinen.
Programa scolara din Finlanda este parte a... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 00:00
Sistemul de invatamant din Romania avanseaza cu pasi greoi: majoritatea copiilor sunt nemultumiti, si-ar dori o scoala mai captivanta, iar soarta copiilor cu probleme este pecetluita.
Fie ca principala problema cu care se confrunta este genetica, fie ca este o conditie dobandita din consumul excesiv de tehnologie, acestia din urma au mult de lucrat pentru a recupera intarzierile, iar numarul consilierilor scolari este in continuare foarte mic.
Si totusi, un grup de psihologi si-a asumat sa vina cu solutii si sa-i sprijine pe parinti si cadre didactice in efortul de a recupera intarzierile cu care se confrunta copiii cu probleme.
Si, pentru ca nu doar copiii speciali au nevoie de indrumare, ci orice copil bulversat de sistemul de invatamant, acesti psihologi au creat si pentru ei solutii de consiliere.
Pana acum, cateva mii de familii le-au trecut pragul si au descoperit care este calea cea mai potrivita pentru copiii lor de a obtine ceea ce isi doresc, care sunt domeniile de activitate si rolurile profesionale care le vor aduce implinire, in functie de interesele lor.
Adriana Popa face parte din echipa Yourway si vorbeste pentru Business24 despre copii cu probleme si nevoile lor dar si depre solutiile pe care le propune pentru tinerii care sunt depasiti de sistem si nu stiu nici macar ce vocatie au.
Spuneti-ne mai multe despre programele Yourway.
In cadrul Yourway Counseling se fac mai multe tipuri de evaluari si interventii.
Avem structurate... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 16:27
Romanii stabiliti in orasul elvetian Basel si in imprejurimi, inclusiv cei din Franta si Germania, isi pot inscrie de acum copiii la prima scoala romaneasca din localitate - un vechi oras cu tripla frontiera europeana, al treilea dupa numarul de locuitori din Elvetia.
Este vorba despre Scoala Romaneasca "Praslea" din Basel, unde copiii romanilor plecati in Elvetia pot urma in premiera cursuri de limba si cultura romana.
Scoala romaneasca are ca scop promovarea culturii si limbii romane in randul copiilor de expati romani din Regiunea Basel, iar cursurile sunt oficial recunoscute de catre sistemul de invatamant elvetian.
"Am reusit sa ma mai facem un lucru care va ramane in urma noastra in comunitatea de romani: prima scoala romaneasca din Basel (poate din Elvetia?!) cu sprijin de la Departamentul de Educatie Basel", a declarat pentru Ziare.com unul dintre reprezentantii comunitatii romanesti din orasul elvetian.
Cursurile au inceput pe 15 august, dar inca mai sunt disponibile locuri in doua grupe (mica, 2-6 ani si mare, 7-12 ani), pentru o taxa de scolarizare semestriala de 250 de franci elvetieni.
Pe langa cursurile de limba si cultura romana, elevii pot urma si cursuri de muzica si pictura.
Citeste mai departe despre "Romani in Elvetia: S-a deschis prima scoala romaneasca din Basel" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 18:37
Prima Scoala de Vara AcademIAA, dedicata profesorilor din facultatile de comunicare partenere, a avut loc in weekend. Momentul a marcat noi parteneriate institutionale, cu Universitatea Transilvania din Brasov, care a fost si gazda evenimentului, si Universitatea Babes-Bolyai.
Scoala de Vara replica, la firul ierbii, doi dintre pilonii programului AcademIAA:
Program pentru profesori - Train the Trainers
Ziua de sambata a fost dedicata trainingurilor: cu Ciprian Teleman (Fondator MAX Business si Consultant Qualians) am discutat despre soft skills & presentation skills, iar cu Liliana Caimacan despre strategii de inovatie si transformare in business.
Liliana este Business Transformation Strategist, dar si preda Marketing & Management la Hult International Business School. Alaturi de ea am investigat ce anume face ca "doar 17% dintre businessurile lansate sunt de success, in medie".
Pe scurt, pentru ca nu au o propunere clara, nu se concentreaza pe planificarea businessului, si nu sunt bine executate in piata.
Pe principiul Zilelor Portilor Deschise in companii, o alta serie de intalniri dintre mediul academic si industria de marcomm, profesorii pot reintoarce catre studenti informatiile despre business case-uri, idei, procese de lucru.
Acest pilon al programului AcademIAA cauta sa provoace invatarea circulara: experiente si learninguri recente din business sunt date mai departe profesorilor care apoi, le ofera studentilor la seminarii.
Colaborari... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 10:34