Imigrantii slab calificati risca sa ajunga in sclavie in Marea Britanie post-Brexit, unde penuria de lucratori europeni i-ar putea tenta pe unii patroni sa recurga la practici abuzive, considera experti mentionati joi intr-un comentariu al Thomson Reuters Foundation.
De la culegatorii de fructe si pana la angajatii cafenelelor, lucratorii europeni formeaza o componenta esentiala a economiei britanice, iar guvernul de la Londra depune eforturi sa asigure ca firmele vor avea suficienti lucratori pentru a-si acoperi nevoile de forta de munca si dupa ce Marea Britanie va iesi efectiv din UE, cand s-ar putea termina si cu libertatea de circulatie.
O idee este introducerea unui sistem de vize sponsorizate de angajat, pentru a fi garantat mai departe accesul companiilor la forta de munca slab calificata, potrivit unui raport intocmit de Observatorul pentru Imigratie al Universitatii Oxford.
Totusi, legarea angajatilor de anumiti angajatori in sectoare precum curatenia si cateringul ar putea favoriza unele practici ale oamenilor de afaceri lipsiti de scrupule, afirma Madeleine Sumption, directoarea acestui proiect al Universitatii Oxford.
"Vizele sponsorizate de angajator ofera guvernului mai mult control asupra muncii decat imigrantilor, dar garantarea ca vizele nu vor facilita abuzuri este o adevarata provocare", explica ea.
"Daca lucratorii nu pot renunta la un loc de munca prost, atunci guvernului ii revine o responsabilitate sporita in prevenirea exploatarii.... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 20:13
Politia britanica a arestat joi trei barbati suspectati ca tineau in sclavie in jur de 200 de imigranti, in majoritate barbati din Lituania, Romania, Bulgaria si Polonia, la o ferma horticola din Cornwall, comitat in sud-vestul Angliei, a comunicat politia locala.
"Este, cu siguranta, una din cele mai mari operatiuni in care am fost implicati", a declarat Paul Coffey, purtator de cuvant al Autoritatii britanice de combatere a abuzurilor in munca, organism care a primit anul trecut puteri similare politiei pentru a ancheta cazuri de tinere in sclavie.
"Sunt aproximativ 200 de oameni - lituanieni, romani, bulgari si polonezi - care vin aici in fiecare an pentru sezonul de culegere a florilor si care sunt cazati in rulote la ferma Bosahan, din Helston", a precizat inspectorul de politie Gail Windsor, in urma raidului intreprins in cursul diminetii de joi.
Muncitorii vor primi asistenta din partea unor organizatii umanitare, constand in consiliere, adapost, servicii juridice si de imigratie, a declarat Kathryn Taylor, din partea organizatiei caritabile Armata Salvarii.
Guvernul britanic estimeaza ca cel putin 13.000 de persoane sunt victime ale muncii fortate, exploatarii sexuale si servitutii domestice, dar politia sustine ca cifra reala ar putea fi mult mai mare.
Politia isi intensifica eforturile impotriva cazurilor de trafic de persoane si sclavie moderna, avand in derulare peste 500 de operatiuni, a precizat Agentia nationala pentru combatarea... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 21:10
Marea Britanie se schimba dupa Brexit, iar una dintre schimbari este aceea ca romanii nu mai sunt bineveniti, a declarat un politician conservator din regat, Nigel Lawson.
"Vor fi cateva schimbari in ceea ce priveste imigratia... de culegatorii de fructe din Romania nu avem nevoie", a spus acesta, specificand insa ca sunt bineveniti bancherii de peste hotare, arata The Independent.
Afirmatiile fostului ministru britanic al Finantelor au fost facute in timpul unei dezbateri pe teme iesirii Marii Britanii din UE si au fost catalogate ca fiind "rasiste" de liberal-democratul Tim Farron. Acesta l-a acuzat pe politicianul conservator de o "incredibila naivitate" in ceea ce priveste impactul economic al Brexitului asupra Marii Britanii.
La randul sau, Farron a declarat pentru Press Association: "Nu doar ca aceste comentarii au accente rasiste, dar arata ca nu este inteleasa necesitatea fortei de lucru slab calificata si inalt calificata in tara - cu sectoare precum cel medical, educational, constructii si agricultura dependente de imigrantii care vin in Marea Britanie, platesc impozite si muncesc din greu".
De aceeasi parere cu Farron este si parlamentarul conservator Neil Parish, presedintele Comisiei pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale din Camera Comunelor. Acesta declara ca "agricultura britanica nu ar putea functiona fara forta de munca straina".
Jack Ward, directorul Asociatiei Producatorilor Agricoli din UK, a avertizat ca fermierii britanici ar... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 11:41
Cei mai multi romani traficati in Marea Britanie lucreaza "la negru" ca muncitori necalificati in constructii si la spalatorii auto, a declarat, joi, comisarul sef Robert Marin, din Ministerul de Interne.
La randul sau, comisarul Kevin Hyland, raportor britanic pentru problematica traficului de persoane si a sclaviei moderne, a aratat ca numarul romanilor exploatati prin munca este din ce in ce mai mare in Marea Britanie, in 202 din 3.100 de cazuri de sclavie moderna fiind implicati romani.
Robert Marin este directorul general adjunct al Directiei Generale Management Operational (DGMO) din MAI. Acesta a spus ca Romania si Marea Britanie au statistici diferite in ceea ce priveste numarul de romani victime ale traficantilor de persoane.
"Vorbim de doua evaluari separate pe care Romania si Marea Britanie le are, in sensul ca daca luam in considerare valorile britanice, vorbim de un numar considerabil de victime, dar evaluarile din Romania indica un numar mai mic de victime exploatate in Marea Britanie. Lucram impreuna pentru a corela aceste date.
Diferentele sunt legate de modul in care se aplica in cele doua jurisdictii actele normative in vigoare. Vorbim de sisteme diferite de evaluare a situatiilor in care se gasesc victimele, vorbim de mecanisme diferite in care victimele sunt introduse, incercam sa corelam cele doua statistici.
Statisticile noastre arata un numar mult mai mic de victime identificate efectiv pe teritoriul Marii Britanii", a spus comisarul... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 21:20
Politisti din Romania vor lucra alaturi de omologii lor din Manchester, Marea Britanie - Greater Manchester Police -, pentru a ajuta la combaterea fenomenului de sclavie sexuala.
Politistii nostri sunt trimisi la Manchester pana la sfarsitul acestui an, pentru ca vorbind romaneste vor comunica mai usor cu victimele, relateaza BBC.
"Am descoperit ca este foarte eficient in intelegerea limbajului, dar si a diferentelor culturale, si le linisteste pe victime", a explicat seful politiei metropolitane din Manchester aceasta initiativa.
Potrivit oficialilor britanici, cele mai multe dintre victime au fost ...citeste mai departe despre "Politisti romani trimisi in lupta cu sclavia sexuala din Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 August 2016, ora 17:15
O investigatie a postului de televiziune Al Jazeera a scos la iveala sclavagismul modern la care sunt supusi imigrantii, inclusiv romani, din Marea Britanie, oferind ca exemple cazuri de la spalatorii de masini, dar si tinere obligate sa se prostitueze.
Materialul filmat cu o camera ascunsa de reporterii Al Jazeera la o spalatorie auto din Kent, in sud-estul Angliei, folosita de dealerii Volvo si Kia, a scos la iveala scene socante, potrivit postului de televiziune panarab, informeaza News.ro.
Opt romani victime ale sclaviei, salvati de autoritatile britanice
Muncitorii, printre care si romani, care nu vorbesc engleza, locuiesc in vagoane insalubre, sunt platiti cu 50 de dolari pentru ture de 12 ore, sunt supusi la abuzuri verbale si fizice, iar de multe ori nici nu isi primesc salariile.
Banii care le sunt oferiti reprezinta mai putin de jumatate din salariul minim pe economie. De multe ori ei nu au dreptul sa isi ia pauze si sunt nevoiti sa plateasca cel putin salariul pe ...citeste mai departe despre "Al Jazeera: Migrantii, inclusiv romani, victime ale sclavagismului modern in Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Aprilie 2016, ora 08:32
Jurnalistii de la Channel 4 au realizat un reportaj cu camera ascunsa care, aparent, dezvaluia in ce conditii greu de imaginat lucreaza imigrantii romani in Marea Britanie, insa acum sunt acuzati ca au falsificat investigatia.
In reportajul difuzat luni, jurnalistii pretind ca apar muncitori romani care separa si ambaleaza mere, fiind angajati ai firmelor care livreaza aceste fructe unor mari supermarketuri din Marea Britanie, scrie Fresh Produce.
Deutsche Welle, despre romanii exploatati care muncesc ca sclavii in Germania
In material se spune ca muncitorii lucreaza aproape non-stop, iar in filmari se poate observa mizeria din rulotele in care sunt cazati. Romanii au dezvaluit in reportaj ca sunt foarte prost platiti si ca sunt inlocuiti cu usurinta daca nu muncesc suficient de mult.
Totusi, agentia de recrutare care i-a adus pe acesti romani la munca in Marea Britanie, Pro-Force, sustine ca reportajul respectiv nu a fost filmat in zona fermei in care lucreaza imigrantii. ...citeste mai departe despre "Imigranti romani exploatati in Marea Britanie? Channel 4, acuzat ca a difuzat un reportaj fals" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 09:23
Zeci de muncitori straini au fost folositi ca "sclavi" in "conditii inumane" de catre un fabricant britanic de saltele care livreaza marfa unor importanti comercianti britanici.
Auditul etic a scos la iveala, la o serie de firme importante precum John Lewis, Next si Dunelm Mill, faptul ca responsabilii nu au descoperit ca furnizorul lor angajeaza muncitori straini pe care ii plateste cu mai putin de doua lire sterline pe zi, scrie The Independent.
Compania de paturi Kozee Sleep a angajat multi cetateni unguri la fabrica sa din Dewsbury, West Yorkshire. Procesul a trei persoane cu legaturi cu aceasta chestiune a inceput in urma cu cateva zile la tribunalul Leeds si se afla in desfasurare. Cei trei sunt acuzati de trafic de persoane.
Procurorii spun ca proprietarul Mohammed Rafiq si alti doi responsabili din firma - Mohammed Patel si Mohammed Dadhiwala - stiau ca muncitorii lor erau traficati. Christopher ...citeste mai departe despre "Unguri folositi ca sclavi intr-o companie britanica de saltele" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 15:57