Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA, companie controlata de stat, l-a ales pe Niels Schnecker, realizator de programe in cadrul Antena 3, in functia de presedinte al noului Consiliu de Administratie (CA) al companiei.
Cristian Ghibu, care a ocupat postul de director general si in ultima perioada a fost reconfirmat in functie, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CFR.
Alaturi de Schnecker si Ghibu, din noul CA mai fac parte Lucian Isar, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Danut Sandu si Enache Jiru, secretar de stat la Ministerul de Finante.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi a confirmat ca numirea omului de televiziune face parte din procesul de selectie a managerilor privati la companii de stat, arata Mediafax.
Niels Schnecker este managing senior partner la firma de consultanta Schnecker van Wyk&Pearson si are pregatire in domeniul managementului financiar. Cu toate acestea, in presa au aparut zvonuri ca vedeta TV ar fi refuzat postul, in cursul serii. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 18:10
Se spune despre Niels Schnecker ca a facut in jumatate de viata, ceea ce alti n-ar fi facut in trei. Acum, se lupta pe trei fronturi. Este consultant, profesor si, recent, a intrat in media. Prima ipostaza ii este cea mai apropiata de caracter.
"Intotdeauna m-am simtit un consultant, indiferent care a fost postura mea. Daca ar fi sa-mi pun toata viata sub o singura meserie, as numi-o 'troubleshooting', omul care cauta solutii", a declarat Niels Schnecker, intr-un interviu pentru Business24.
V-ati gandit vreodata sa intrati in politica romaneasca?
Niciodata nu as vrea sa intru in politica. Nu doar in Romania, ci in general. Ma simt mai bine in postura de consilier, consultant, analist. Nu sunt genul de om caruia sa-i placa sa stea in primul rand.
Prefer sa lucrez cu cineva care are talente politice. Eu nu am, sunt foarte direct, nu am foarte multa rabdare.
Am avut oportunitatea sa intru in politica in SUA, cand eram foarte tanar. Inca de atunci, am hotarat ca nu este locul pe care mi-l doresc si prefer randurile din spate.
Daca v-ar propune presedintele Romaniei sa-i fiti consilier, ati accepta?
Posturile de consultant in orice forma sunt interesante. Dar nu posturile de executivi.
Consilierul prezidential in Romania e mai mult o pozitie politica decat o pozitie reala de consultant. Si nu ma refer la presedintele Basescu in particular.
In general, pozitiile ocupate de consilieri au avut si incarcatura politica.
Nu m-as da deoparte sa... mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00
Evenimentele din lumea araba, vazute prin lupa occidentala, stau sub semnul istoric al libertatii. Insa aceasta idee a eliberarii popoarelor arabe de sub dictaturile din zona este o plasa, afirma cu convingere omul de afaceri Niels Schnecker. Potrivit acestuia, momentul este unul regizat si executat "cu foarte multa exactitate de Al Qaeda" si considera ca rezultatul intregii operatiuni va fi intarirea fundamentalismului arab, acoperita initial de o administratie democratica.Cu ce alt moment din istorie putem compara ceea ce se intampla acum in lumea araba: Egipt, Libia?
N-am sa intru in cursa lui Putin si n-am sa spun cruciadele.
Nu cred ca se compara cu niciun moment din istorie.
Este un moment unic in istorie care a fost regizat si este executat cu foarte multa exactitate de Al Qaeda.
Dupa parerea mea, aceasta idee a eliberarii popoarelor arabe de sub unii dictatori este o plasa.
Al Qaeda este singura organizatie din lume care ar putea sa regizeze cu atata exactitate niste "revolutii" care sa aiba loc intr-o succesiune aproape perfecta: Tunisia, Egipt, Libia, Yemen, Bahrain.
Aceasta operatiune nu are nimic la baza decat intarirea fundamentalismului arab, sub masca unei eliberari de dictatura, care initial va fi acoperita de o administratie democratica, dar se va transforma foarte repede intr-un fundamentalism arab.
Pare un moment cu mai multa tensiune si incarcatura inclusiv decat momentul in care Estul Europei a scapat de comunism…
Nu as face aceasta comparatie... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:08
"Tiriac si-a asumat riscul si face toate miscarile unui om de afaceri pentru a-si valorifica investitia, iar unul dintre moduri este de a incerca sa modifice perceptia in opinia publica. Este o declaratie care incearca sa dea un imbold propriei sale afaceri fiindca are o suma foarte mare investita in imobiliare. Parerea mea este ca preturile apartamentelor vor mai scadea. (…) Noi am avut o scadere de 15-20% fata de preturile din 2007, ca atare ma astept la inca 40% pe termen mediu", a declarat omul de afaceri Niels Schnecker intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Ion Tiriac a declarat ca preturile de vanzare la apartamentele noi nu vor mai scadea. E o declaratie care reflecta intr-adevar tendinta din piata sau domnul Tiriac se gandeste la propriile investitii in imobiliare?
Nu vreau sa fiu rautacios, am foarte mult respect pentru domnul Tiriac, dar in acest caz sunt convins ca e o declaratie pro domo.
Este o declaratie care incearca sa dea un imbold propriei sale afaceri fiindca are o suma foarte mare investita in imobiliare.
Parerea mea este ca preturile apartamentelor vor mai scadea.
Cine o sa le cumpere la aceste preturi de acum?
La preturile de acum nu va cumpara nimeni.
Cine cumpara acum se pacaleste, fiindca ar cumpara la un pret foarte ridicat.
In momentul in care aceste imobile vor continua sa vina in piata, pretul va cobora.
La un moment dat, volumul va fi suficient de mare si pretul va fi suficient de bun pentru a tenta asa numitele... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 22:06
"In Romania noi nu suntem in desertul crizei, suntem in desertul nebuniei. Suntem intr-o zona in care ne-am plasat singuri, nu avem legatura cu criza economica mondiala" a declarat Niels Schnecker, pentru Bloombiz.ro. In opinia consultantului, iesirea din criza se va face odata cu inceperea "pomenilor electorale", nelipsite in apropierea oricaror alegeri din Romania. Cand estimati ca bancile vor deveni mai prietene cu companiile si vor relua creditarea? In piata avem un exces de lichiditate.
Bancile vor reincepe creditarea in momentul in care statul incepe sa reduca cantitatea de lichiditate pe care o absoarbe sub forma de imprumuturi pe termen scurt din piata locala.
Statul ne ameninta cu acele EMTN-uri de 1 an. EMTN-ul e primul pas pentru ca ele se vor duce afara.
Vom vedea atunci un inceput al creditarii.
In piata corporatista nu sunt foarte multi debitori care s-ar putea califica pentru credite.
Companiile o duc destul de prost, iar profilul lor ca si analiza de risc nu arata nemaipomenit.
In al doilea rand, majoritatea companiilor fie trebuie sa-si refinanteze un pachet deja existent si apoi sa-si extinda finantarea pentru sume noi, fie in momentul in care se face finantarea de risc, sa ajunga la concluzia ca pachetul colateral cu care garanteaza creditele este bazat pe imobiliare.
In momentul de fata imobiliarele sunt supraevaluate de bancile care au acordat credite pana in 2007-2008.
In Romania avem cea mai mare “rata de evergreen” din Europa.
Pana... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 00:31
"N-ar fi rau daca in urmatorii 25 de ani ar exista o curatare a sistemului bancar. Problema este ca marile sisteme economice ale lumii se bazeaza pe bancheri. Bancile au devenit mult prea mari si mult prea grase. Sistemul bancar a ajuns sa miste sistemul economic, in loc sa fie invers. Uitati-va la ceea ce se intampla in Irlanda. Sistemul economic irlandez este vulnerabil daca lasi bancile sa dispara" a declarat omul de afaceri Niels Schnecker, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.De ce a ajuns Irlanda in situatia actuala, sa fie nevoie de 120 mld euro pentru salvare?
Irlanda a bagat 50 de mld euro in salvarea bancilor, ceea ce a insemnat un efort foarte mare.
Bancile irlandeze au fost destul de greu incercate si afectate de acele active toxice.
Sa te imprumuti cu 75% din PIB, cum este cazul Irlandei, nu inseamna mult.
Sunt tari care au datorie publica de peste 100% din PIB.
Eu sunt adeptul analizei procentului de indatorare, capacitatii de rambursare si de producere de valoare adaugata.
Daca ne uitam la Irlanda inainte de criza, a avut o dezvoltare economica destul de armonioasa, spre deosebire de SUA si Spania.
Nu a resimtit un boom economic bazat doar pe ipoteci si pe dezvoltare imobiliara.
La un moment dat se vorbea de miracolul irlandez.
A fost un boom care s-a bazat pe exporturi, pe servicii, pe agricultura, pe o anumita parte de industrie.
Bazandu-ma pe acest istoric, sunt tentat sa cred ca Irlanda are capacitatea de a folosi aceasta indatorare inconfortabila... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 23:35
"Avem nevoie de o scadere dramatica a CAS-ului, avem un cost enorm al muncii, de unde rezulta si piata neagra. In momentul de fata, reducerea taxarii muncii este cel mai important lucru pentru Romania, apoi stabilizarea Codului Fiscal si, nu in ultimul rand, stimularea investitiilor", a declarat Niels Schnecker intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Omul de afaceri este de parere ca relansarea economiei trebuie sustinuta si prin reducerea taxarii muncii, mai exact prin diminuarea contributiilor la asigurarile sociale de la 44% la 30%. La ce nivel isi doresc oamenii de afaceri sa coboare cota unica in perioada urmatoare?
Nu cred ca o coborare a cotei unice ar aduce acum vreun avantaj.
Orice persoana din economia privata ar spune ca orice scadere de impozit este binevenita.
Daca vorbim in contextul actual, mi-e teama ca este o inutilitate, doar un populism.
Nu ar avea efecte fiindca societatile nu au profit, poate cu exceptia bancilor.
Nu aici este problema cea mai mare pentru a debloca economia reala, acesti bani ar trebui sa vina din domeniul CAS-ului.
Ar trebui sa reduca mai mult decat ce au propus acum. Cu cat mai jos, cu atat mai bine.
Avem nevoie de o scadere dramatica a CAS-ului, avem un cost enorm al muncii, de unde rezulta si piata neagra.
In momentul de fata, reducerea taxarii muncii este cel mai important lucru pentru Romania, stabilizarea Codului Fiscal si, nu in ultimul rand, stimularea investitiilor.
Cu cat ar trebui sa scada contributiile la asigurarile... mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 00:37
"Economia se va reface in momentul in care va aparea acest element de reforma a statului si in momentul in care va cadea piata imobiliara (…) Va trebui sa vedem mai intai o cadere a pietei imobiliare de vreo 60%, astfel incat sa avem posibilitatea ca fondurile care cumpara la preturi foarte joase sa vina si sa cumpere aceste proprietati si sa inceapa redezvoltarea", a declarat omul de afaceri Niels Schnecker, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Cine va castiga lupta dintre stat si piata in urma acestei crize?
Istoria spune ca piata.
S-ar putea sa avem o situatie in care statul sa reuseasca sa distruga destul de mult astfel incat recuperarea sa fie foarte scumpa si foarte dureroasa.
Piata o va castiga pana la urma pentru ca, daca nu castiga, inseamna ca ne intoarcem in comunism.
Deocamdata statul pare a-si fi castigat din nou un rol important in economie. Unde a esuat mana invizibila care reglementa totul?
Statul si-a castigat acum un rol putin exagerat fata de norma, datorita modului in care si-a ignorat obligatia de control in perioada precriza.
Aici nu ma refer numai la statul roman, ci ma refer la state ca SUA, statele vestice, G8-ul, in care elementele statului trebuiau sa pastreze un anume control de precautie asupra pietei si sa nu lase ca piata sa denatureze actul de tranzactionare.
Totusi, statul a permis acest lucru si acum plateste acest pret trebuind sa se implice.
La un moment dat, statul va iesi din piata. Se vor crea sisteme de control noi. Se va... mai mult
Miercuri, 11 August 2010, ora 23:44
A doua transa de bani de la FMI va fi platita de catre fiecare roman prin taxele si impozitele care vor creste dupa alegerile prezidentiale. Afirmatia ii apartine analistului economic Niels Schnecker."Daca banii acestia intra la Guvern, acesta trebuie sa-i si ramburseze, iar Guvernul ramburseaza de la buget. Bugetul inseamna totalitatea taxelor si impozitelor pe care statul le colecteaza de la populatie. Deci, platim in mod direct. Mana statului va intra in buzunarul public si va plati la FMI", a declarat Niels Schnecker la Realitatea TV. Analistul a mai spus ca "diferenta dintre Romania si restul lumii este ca guvernul roman ia masuri care nu dau rezultate in ceea ce priveste o posibila amortizare a crizei". Si vicepresedintele Cartel Alfa Petre Dandea este de aceeasi parere. El afirma ca Emil Boc nu intelege cum functioneaza sistemul bancar din Romania si nu intelege ca orice imprumut luat de BNR este suportat de romani mai mult
Sambata, 08 August 2009, ora 09:26