Vladimir Putin si Recep Erdogan se vor intalni a doua oara in ultimele doua luni pentru a gasi o solutie privind reluarea relatiilor ruso-turce la nivelul de dinainte de momentul declansarii crizei, in noiembrie 2015, dupa doborarea unui avion militar rusesc la granita cu Siria.
Pentru ambii lideri insa, Bashar al-Assad ramane cel mai mare obstacol in normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, dupa cum remarca Deutsche Welle.
Investitiile in proiecte energetice, schimburile comerciale si turismul au avut de suferit in urma tensiunilor inregistrate intre Moscova si Ankara, multe dintre afacerile in aceste sectoare resimtind inca consecintele deteriorarii relatiilor ruso-turce.
In spate insa, interesele geopolitice ale fiecarui lider au o importanta mai mare decat efectele economice resimtite in ultimul an si jumatate.
Cheia problemei pare sa fie soarta dictatorului sirian Bashar al-Assad, un pion politic sustinut de Moscova si pe care Recep Erdogan l-ar dori indepartat cat mai repede din fruntea puterii de la Damasc.
Viziunea Ankarei asupra crizei siriene include indepartarea lui Assad pentru o reconciliere rapida a diverselor tabere rebele din tara vecina. "Cata vreme Assad este la putere, nu exista nicio solutie pentru Siria", a declarat recent presedintele Erdogan.
In acelasi timp, Rusia prefera sa isi protejeze pionul politic din Orientul Mijlociu, folosind drept scuza lupta dusa de fortele guvernului de la Damasc impotriva gruparii Statul Islamic.... mai mult
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 10:47
Luna februarie ii va aduce din nou fata in fata pe Recep Erdogan si Vladimir Putin, in contextul unui intalniri la nivel inalt din calendarul Inaltului Consiliu de Cooperare Turcia-Rusia.
Surse diplomatice au declarat pentru cotidianul Daily Sabah ca liderul de la Ankara spera sa obtina cat mai rapid o revigorare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari, dar si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci care calatoresc in Rusia.
Dupa dezghetarea relatiilor diplomatice dintre Ankara si Moscova, relatia ruso-turca a parut sa fie dictata mai mult de interese politice ale celor doi lideri de stat, reluarea schimburilor comerciale fiind inca tinuta in frau de Rusia, dupa sanctiunile impuse in urma doborarii unui avion rusesc la granita cu Siria.
Sursele consultate de de jurnalistii turci au aratat ca ridicarea sanctiunilor evolueaza gradual, Kremlinul incercand sa obtina din noua relatie cat mai multe avantaje pe plan geopolitic.
Doar 80 de companii din Turcia au beneficiat de ridicarea sanctiunilor la export pe piata din Rusia, autoritatile de la Moscova invocand in continuare pretextul neindeplinirii conditiilor de siguranta sanitara a unor produse alimentare de provenienta turceasca.
A doua problema, cea a liberalizarii vizelor pentru turistii veniti din Turcia, este una delicata, tara fiind frecvent tinta atacurilor gruparilor teroriste, lucru care starneste nelinistea Moscovei.
"Liberalizarea vizelor intre Rusia si Turcia este o speranta... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:51
Dezghetul survenit in relatiile dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan complica destul de mult planurile puterilor occidentale de a echilibra raportul de forte din Orientul Mijlociu si Europa de Est.
Intalnirea de la Sankt Petersburg a celor doi sefi de stat marcheaza o restartare a relatiilor dintre cele doua tari, iar evolutia Turciei de acum inainte este cea care da frisoane liderilor politici din Vest, remarca New York Times.
Ca inainte de criza
Pana la doborarea avionului militar rusesc de catre aviatia turca, pe 24 noiembrie, cele doua tari intretineau relatii economice si politice stranse, in ciuda apartenentei Turciei la Alianta Nord-Atlantica.
Valoarea schimburilor comerciale din 2015 a fost estimata la 23,5 miliarde de dolari, cu gazul rusesc livrat Ankarei avand o influenta destul de mare in atingerea acestui volum.
Sapte luni de inghet in relatiile dintre Moscova si Ankara au coborat stacheta schimburilor comerciale intre cele doua tari cu 43%, embargoul impus de Moscova pentru marfurile alimentare din Turcia si pentru turisti aducand pierderi semnificative in economia turca.
Exporturile Turciei catre Rusia au atins doar 737 milioane dolari in primul semestru al acestui an, inregistrand o scadere de 60,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce industria turistica a pierdut, in aceeasi perioadam, aproximativ 900 de milioane de dolari numai din absenta turistilor rusi in statiunile turcesti de la Mediterana si Egee.
Acum, cei... mai mult
Miercuri, 10 August 2016, ora 14:22
Rusia va elimina pas cu pas sanctiunile impotriva Turciei, insa prioritatea este ca relatiile bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la nivelul de dinaintea crizei diplomatice izbucnite in urma cu noua luni, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, dupa intrevederea cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan la Sankt Petersburg.
Totodata, Putin a afirmat ca discutiile pe care le-a avut cu Erdogan vor avea o influenta importanta asupra viitorului relatiilor ruso-turce, relateaza Reuters si AFP. Presedintele rus a subliniat ca se asteapta la "o munca dificila pentru revigorarea cooperarii economice" cu Turcia.
Avand in vedere scaderea brusca a schimburilor comerciale dintre cele doua tari in ultimele luni, "tendinta este foarte trista. Avem o munca dificil de facut pentru a revigora cooperarea economica si comerciala", a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa comune cu Erdogan. "Acest proces a fost deja lansat, insa va dura ceva timp", a mai spus ...citeste mai departe despre "Rusia si Turcia, un nou inceput: Putin spune ca ridica sanctiunile, Erdogan il numeste prieten drag" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 20:48
Reluarea legaturilor comerciale cu Turcia nu va modifica nimic din structura economiei ruse, a afirmat premierul Dmitri Medvedev intr-un interviu televizat, mentionand ca tara sa nu va schimba modelul economic doar de dragul de a servi intereselor altui stat.
Detensionarea relatiilor economice si politice dintre cele doua tari este de asteptat sa fie facuta cu pasi marunti, a mai mentionat seful guvernului de la Moscova, citat de agentia TASS.
"Sa nu grabim lucrurile, avem timp destul pentru a atinge toate aceste chestiuni in negocierile cu oficialii din Turcia", a calmat lucrurile Medvedev, referindu-se la retragerea embargoului pentru produsele alimentare si la problema liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii din cele doua tari.
"Insa, asa cum am spus si in sedinta de guvern din 30 iunie, nu vom opera in mod deliberat schimbari in economia noastra pentru a raspunde intereselor unei alte tari, inclusiv partenerului nostru comercial, Turcia", a tinut sa precizeze seful guvernului rus.
Premierul Rusiei a amintit ca Turcia a avut o influenta de 5% in schimburile comerciale ale Rusiei, un procent destul de important, dar care s-ar putea sa nu mai fie atins in curand, in contextul in care Moscova a cautat deja alti furnizori.
"Nu vom lua decizia de a reveni la serviciile si la produsele furnizate de companiile din Turcia cu pretul scoaterii de pe piata a altor furnizori.
Nu, totul va ramane asa cum este acum!", a dat asigurari Medvedev, anuntand, cu... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 14:28
1Conversatia telefonica dintre presedintii Rusiei si Turciei, prima dupa incidentul militar in care aviatia turca a doborat un bombardier rus la granita cu Siria, a durat 45 de minute, timp in care relatiile dintre Moscova si Ankara au dat semne de ameliorare.
Noua relatie nu vine fara costuri pentru Erdogan, surse din interiorul Kremlinului dezvaluind ca Rusia asteapta compensatii financiare pentru incidentul din noiembrie 2015.
Pana atunci, Moscova arata un prim semn de bunavointa si le permite turistilor rusi sa revina pe plajele turcesti, anunta agentia TASS.
Costul impacarii
Revenirea la relatii normale cu Rusia i-ar putea costa scump pe oficialii de la Ankara, purtatorul de cuvant al Kremlinului anuntand, in timpul discutiei dintre cei doi sefi de stat, ca Vladimir Putin asteapta sa vada care sunt semnalele date de omologul sau turc pentru a putea ridica si problema compensatiilor pe care Moscova le va cere pentru doborarea avionului militar in 24 noiembrie, informeaza TASS.
Pe de alta parte, cu doar o zi inainte, premierul turc Binali Yildirim a avut o remarca menita a lasa de inteles ca Ankara nici nu ia in calcul acordarea unor despagubiri pentru incidentul petrecut la sfarsitul anului trecut.
Discutiile par sa fi evoluat cat de cat multumitor pentru partea rusa, dupa incheierea conversatiei cu Recep Erdogan, liderul de la Kremlin convocand guvernul in sedinta de urgenta.
"In privinta relatiilor bilaterale, as vrea sa incep cu chestiunea legata... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:18
Relatiile dintre Rusia si Turcia ar putea reveni la un nivel apropiat de cel inregistrat in urma cu un an, cand Moscova si Ankara intretineau schimburi comerciale in valoare de 30 de miliarde de dolari.
Surse din interiorul administratiei prezidentiale din Turcia sustin ca presedintele Recep Erdogan asteapta un telefon de la Vladimir Putin, la doar doua zile dupa ce seful statului turc a trimis la Kremlin o scrisoare in care si-a cerut scuze pentru doborarea, acum sapte luni, a unei aeronave militare rusesti, anunta Anadolu Agency.
Sursele din preajma presedintelui Erdogan sustin ca liderul de la Kremlin si-a anuntat intentia de a vorbi la telefon cu presedintele Turciei miercuri.
Gestul lui Putin ar reprezenta prima convorbire directa intre cei doi sefi de stat dupa incidentul militar din 24 noiembrie, cand aviatia Turciei a doborat un avion militar rusesc la granita cu Siria.
In cadrul unei emisiuni televizate, premierul turc Binali Yildirim a mentionat ca cei doi sefi de stat vor discuta in curand, ca urmare a gestului facut de Erdogan de a trimite luni, 27 iunie, o scrisoare omologului sau rus, in care isi cere scuze pentru evenimentul care a dus la inghetarea relatiilor dintre cele doua tari.
Tensiunile aparute la sfarsitul anului trecut intre Moscova si Ankara s-au soldat cu un embargou pentru produsele agroalimentare din Turcia, introducerea vizelor de calatorie intre cetatenii cele doua tari, o blocada pentru firmele turcesti in contractarea... mai mult
Marti, 28 Iunie 2016, ora 17:56
1Guvernantii turci cred ca tensiunile dintre Moscova si Ankara vor lua sfarsit pana la inceputul primaverii. Ministrul Comertului si Vamilor de la Ankara a anuntat ca se asteapta la o rezolvare o crizei in urmatoarele 3 luni.
"Facem tot ce putem ca sa prevenim pierderile suportate de populatia rusa si turca deopotriva. Presupunem ca aceasta criza nu se va prelungi mai departe de luna februarie sau martie a anului viitor", a declarat ministrul Bulent Tufenkci, citat de agentia Tass.
Conform acestuia, volumul marfurilor intoarse de la vamile Rusiei a inceput sa descreasca in ultimele zile.
"De astazi, autoritatile de la Moscova au returnat si o aeronava si 27 de vase care erau blocate in Rusia. Situatia pare ca se imbunatateste treptat", a comentat oficialul turc.
Relatiile dintre cele doua state au cunoscut o inrautatire rapida dupa ce, pe 24 noiembrie, aviatia militara din Turcia a doborat un bombardier rusesc care actiona pe frontul din Siria.
Ankara a precizat ca aeronava militara a incalcat spatiul aerian al Turciei, dar afirmatia oficialilor turci a fost contrazisa de Moscova.
In urma unui decret prezidential, Rusia a impus embargoul pentru mai multe produse importate din Turcia si a intensificat actiunile de control ale firmelor de expeditie turcesti.
Totodata, decretul lui Vladimir Putin prevede anularea contractelor cu Turcia pentru tour operatorii din Rusia si a zborurilor charter catre aceasta destinatie.
De la 1 ianuarie 2016, accesul... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:35
4Doborarea avionului militar rusesc pare sa fi fost cea mai neinspirata miscare facuta de liderii de la Ankara in ultimii ani, daca este sa ne luam dupa represaliile economice pe care Rusia intentioneaza sa le puna in practica.
In acelasi timp insa, dincolo de tirada de replici acide schimbate intre Moscova si Ankara, economiile celor doua tari sunt prea vulnerabile pentru a face fata unor noi socuri.
Reporterii CNN Money au identificat 4 puncte slabe care nu permit mentinerea unui conflict de durata intre cele doua tari.
Fara prieteni
Pentru Rusia va fi dificil sa piarda inca un stat prieten, dupa ce criza din Ucraina si anexarea Crimeei au dus la o deterioare rapida a relatiilor intretinute cu SUA, tarile UE si cu aliati ai acestora.
De cateva decenii bune, Turcia a fost un partener stabil in relatiile economice dezvoltate de Moscova. De asemenea, Ankara nu s-a grabit sa impuna aceleasi sanctiuni economice adoptate de Statele Unite, UE si alte tari impotriva Rusiei.
Pana nu demult, planurile lui Erdogan si ale lui Putin prevedeau o intensificare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari care sa atinga plafonul de 100 miliarde dolari in 2020.
O escaladare a tensiunilor intre Moscova si Ankara ar periclita relatia construita pana acum intre cele doua tari.
Rusia anuntat joi, 26 noiembrie, ca va impune controale mai stricte la alimentele si produsele agricole importate din Turcia, iar Agentia de Protectie a Consumatorilor din Moscova a anuntat ca... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 14:38