Luna februarie a adus cateva modificari la Prima Casa. O mare banca din sistem a decis sa creasca avansul, in timp ce plafonul de garantii a fost marit, iar comisionul de gestiune s-a micsorat.
Ziare.com relata anul trecut ca va exista o schimbare importanta la acest program.
Mai exact, e vorba de faptul ca Guvernul a decis in decembrie sa reduca garantia statului de la 50% la 40% pentru imobilele mai vechi de 5 ani. In cazul celor noi, proportia a ramas neschimbata.
"Prin diferentierea categoriilor de locuinte care pot fi achizitionate in cadrul acestui program si individualizarea procentelor de garantare in functie de categoria locuintelor achizitionate, se urmareste crearea de conditii favorabile atat pentru cresterea fondului locativ, cat si pentru imbunatatirea celui existent, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului Prima Casa pentru 2017-2021, aprobata in sedinta de guvern din 29 noiembrie", a explicat Guvernul la acea vreme.
Cu toate ca masura a fost gandita pentru a impulsiona achizitia de locuinte noi, iata ca aceasta a avut un efect neasteptat in piata bancara.
ING Bank a majorat de la 5% la 10% avansul minim pentru creditele Prima Casa. Decizia reprezinta o premiera si un precedent in acelasi timp, a explicat Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, pentru Ziare.com.
Reamintim ca garantia statului pentru Prima Casa permite bancilor sa ofere imprumuturi mai ieftine si sa... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 08:04
Statul va face diferente intre garantiile acordate locuintelor noi achizitionate prin programul Prima Casa si cele vechi incepand din 2017, in timp ce programul PSD prevede o taxa pe valoare adaugata de 0% pentru achizitia de imobile. Ce efecte vor avea aceste masuri? Se vor scumpi locuintele anul viitor?
Intai sa trecem in revista schimbarile.
Guvernul a adoptat de curand o ordonanta care prevede ca, incepand de anul viitor, statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte construite sau consolidate in ultimii 5 ani, in timp ce pentru restul garantia va fi de 40%.
Pana acum, statul garanta in proportie de 50% toate locuintele achizitionate prin acest program.
Guvernul a motivat ca a fost nevoie de aceasta diferentiere pentru a imbunatati conditiile de viata ale romanilor, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei
programului Prima Casa pentru 2017-2021.
Practic, Executivul incearca sa ...citeste mai departe despre "Piata imobiliara in 2017: "E confortabil sa stim ca exista un tatuc care ne protejeaza de fortele raului"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2016, ora 06:51
Guvernul a decis sa ofere garantii de 50% pentru locuintele noi luate prin programul Prima Casa si de doar 40% pentru cele vechi, iar aceasta diferentiere va stimula cumpararea apartamentelor construite in ultimii 5 ani.
"Decizia autoritatilor de a diferentia garantiile oferite pentru achizitionarea unei locuinte prin Prima Casa in functie de vechimea locuintei este una logica deoarece, pe de o parte, este stimulat segmentul rezidential nou, care aduce direct o valoare adaugata in economie si, pe de alta parte, nu este eliminata posibilitatea achizitionarii unei locuinte vechi, un fapt pozitiv, mai ales pentru unele piete regionale reprezentate de orase de dimensiuni medii, orase unde numarul de locuinte noi livrate este foarte mic", a explicat Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu.
Reamintim ca Guvernul a aprobat in sedinta joi o ordonanta de urgenta prin care statul va... citeste mai departe despre "Schimbarile la Prima Casa vor stimula cumpararea de locuinte noi - analist" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 08:46
Guvernul a aprobat o modificare la programul Prima Casa, prin care se face o diferenta intre achizitia de locuinte noi si cele vechi.
Astfel, incepand de anul viitor, statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului, in timp ce creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii vor fi garantate de stat in proportie de maxim 40%, potrivit ordonantei de urgenta aprobata de Executiv, informeaza un comunicat de presa remis joi Ziare.com.
Pana acum, statul garanta in proportie de 50% toate locuintele achizitionate prin acest program.
Guvernul motiveaza ca a fost nevoie de o diferentiere pentru a imbunatati conditiile de viata ale romanilor, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului Prima Casa pentru 2017-2021.
Ce inseamna locuinta noua? "Orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor ...citeste mai departe despre "Guvernul a modificat Prima Casa pentru a incuraja cumpararea de locuinte noi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 17:50
Ai de gand sa-ti cumperi Prima Casa? Ei bine, la anul, programul ar putea fi modificat, pentru a incuraja achizitia de locuinte noi.
Ministerul de Finante propune ca garantia statului sa fie de doar 40% din creditul acordat pentru achizitia unei locuinte vechi, iar in cazul celor noi, aceasta sa ramana la nivelul din prezent, de 50%, transmite Agerpres.
Modificarea ar urma sa intre in vigoare de anul viitor, odata cu strategia multianuala 2017-2020 pentru programul Prima Casa, adoptata recent de Guvern.
Ce inseamna locuinta noua? "Orice ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti cumperi Prima Casa? Guvernul te ajuta mai degraba daca alegi o locuinta noua" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 19:55
Prima Casa ar putea deveni un program guvernamental destinat in exclusivitate romanilor cu venituri mici. Insa ce efecte ar avea aceasta schimbare? Cum va influenta piata imobiliara? Dar creditarea?
Prevederea apare in proiectul pentru Strategia Nationala a Locuirii realizata de Ministerul Dezvoltarii insa deocamdata nu sunt stabilite toate detaliile.
In document se precizeaza ca venitul ar putea deveni principalul criteriu dupa care se vor acorda creditele prin programul Prima Casa.
"Plafonul de garantare de 60.000-70.000 de euro nu este destul de eficient in filtrarea si orientarea catre persoanele care au cu adevarat nevoie de acest tip de asistenta din partea Guvernului.
Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o solutie in aceasta privinta. Astfel, eligibilitatea pentru obtinerea garantiei din cadrul programului ar putea sa se bazeze pe criteriul de venit", se arata in anexa proiectului.
Insa nici vorba de cifre concrete. Nu se precizeaza nici macar ...citeste mai departe despre "Schimbarile la Prima Casa ar limita interventia agresiva a statului in piata imobiliara si i-ar ajuta pe cei cu venituri mici" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 07:26
Guvernul vrea sa modifice programul "Prima Casa" in asa fel incat sa beneficieze doar romanii cu venituri mici.
Prevederea apare in Strategia Nationala a Locuirii realizata de Ministerul Dezvoltarii, pusa in dezbatere pe site-ul institutiei.
Astfel, venitul ar putea deveni principalul criteriu dupa care se vor acorda creditele prin programul "Prima Casa".
"Plafonul de garantare de 60.000-70.000 de euro nu este destul de eficient in filtrarea si orientarea catre persoanele care au cu adevarat nevoie de acest tip de asistenta din partea Guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o solutie in aceasta privinta. Astfel, eligibilitatea pentru obtinerea garantiei din cadrul programului ar putea sa se bazeze pe criteriul de venit", se arata in anexa proiectului.
De asemenea, documentul propune si o schimbare a modului in care se percepe TVA pentru locuintele luate prin "Prima Casa".
"Persoanelor care cumpara locuinte private in cadrul unui anumit... citeste mai departe despre "Schimbarea la fata pentru "Prima Casa"? Programul ar putea fi accesat doar de persoanele cu venituri mici" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 20:06
Programul Prima Casa s-ar putea schimba, astfel ca e posibil ca avansul sa creasca peste nivelul de 5%, cat este in prezent. Este una dintre variantele luate in calcul de autoritati, ca urmare a efectelor Legii darii in plata.
"Incercam sa directionam cererea foarte mare catre acele persoane care au nevoie de ajutor si se va concentra pe avans discutia, pentru ca este discutabil daca cu un avans de 5% este bine si normal sa ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, in conditiile in care in alte tari produse similare au avansuri de peste 20%.
Discutiile sunt in derulare, se realizeaza o analiza, inca nu s-a stabilit o concluzie", a declarat Simona Muresan, director in cadrul Fondului de Garantare, potrivit Digi 24.
Ideea e ca cererea pentru creditele Prima Casa a explodat anul acesta, in conditiile in ...citeste mai departe despre "Avansul pentru Prima Casa ar putea creste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 11:34
Proprietarii de locuinte achizitionate sau construite prin programul "Prima Casa" vor putea cumpara o noua locuinta mai mare si mai scumpa prin program, daca vor indeplini cumulativ patru conditii, printre care vanzarea proprietatii detinute sau lichidarea creditului garantat de stat.
"Beneficiarul programului care detine o locuinta achizitionata sau construita in cadrul programului poate achizitiona o noua locuinta in cadrul programului cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: noua locuinta care se va achizitiona in cadrul programului sa aiba suprafata utila mai mare decat a locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului sau valoarea noii locuinte rezultata din raportul de evaluare sa fie mai mare decat valoarea evaluata la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta aprobat miercuri de Guvern.
Prima Casa 2015: Cati bani sunt alocati ...citeste mai departe despre "Se schimba "Prima Casa": Ce tipuri de locuinte vor putea fi cumparate prin program" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 14:41