Fiscul a actualizat formularele necesare impozitarii persoanelor fizice ce realizeaza venituri impozabile, dar a si introdus unele noi. Acestea sunt utile atat celor ce isi desfasoara activitatea ca PFA, dar si in cazul profesiilor libere ori persoane ce realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impozitate in sistem real sau jocuri de noroc.
Schimbarile au fost realizate prin OpANAF nr.3605/2015, informeaza un comunicat de presa remis Ziare.com de specialistii Benta Consult.
Formularele modificate sunt:
formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", cod 14.13.01.13, impreuna cu anexa la declaratie;formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", cod 14.13.01.13/7;formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I;formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania ...citeste mai departe despre "Schimbari importante de ordin fiscal pentru PFA si profesii liberale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 12:20
Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Mult asteptatul vis a devenit realitate, insa conditiile pe care le aduce odata cu noul an nu sunt printre cele mai favorabile pentru mediul de afaceri si pentru micii antreprenori.
Daca pe de o parte avem noi masuri de relaxare fiscala (reducerea impozitului pe dividende fiind o astfel de masura importanta), conditiile pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din activitati independente se apropie mult de definitia mai arhaica a cuvantului "bir".
Sa privim insa in etape schimbarile care ni se pregatesc pentru 2016, din momentul in care intra in vigoare Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Intreprinderea individuala: Infiintare si documente
In ce priveste infiintarea unei I.I., retinem ca, atunci cand discutam despre intreprindere individuala, nu facem decat sa privim spre o alta forma de a derula activitate ca un PFA. Avem dreptul de a avea angajati, iar pentru infiintare sunt necesare urmatoarele documente:
* carte de identitate sau pasaport al titularului intreprinderii individuale (copie)
* acte care atesta dreptul de proprietate asupra spatiului unde se va stabili sediul social (copie)
* avizul asociatiei de proprietari
* specimenul de semnatura al intreprinzatorului persoana fizica titulara a intreprinderii individuale (original, la notariat) ;
* documentele privind pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente precum urmatoarele:
◦ diploma, certificatul sau... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:53