Dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, i-a cerut sefului ANAF sa stranga pana la finalul anului, din TVA si accize, venituri suplimentare de 2,4 miliarde de lei, Fiscul pregateste mai multe masuri pentru a raspunde acestor cerinte.
Asadar, ANAF vrea sa modifice criteriile analizei de risc, sa creasca numarul de controale la firmele mari si mijlocii, mai ales in Bucuresti, inclusiv prin delegari de competenta catre alte structuri de inspectie fiscala, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor analizat de Profit.ro.
Totodata, Fiscul vrea sa introduca un sistem de proceduri care sa fie utilizat de inspectorii fiscali si care sa conduca la un tratament unitar in ce priveste solutionarea diverselor situatii intalnite in controale.
In ceea ce priveste analiza de risc, ANAF spune ca vrea sa o imbunatateasca pe cea referitoare la impozitul pe profit (cu accent pe tranzactiile intre persoane afiliate) si taxa pe valoarea adaugata.
Printre criteriile de risc care vor fi utilizate pentru efectuarea analizei in vederea stabilirii nivelului de risc se numara:
neconcordante privind diferentele de taxa pe valoarea adaugata pentru anii 2017/2018;neconcordante intre impozitul pe profit declarat in situatiile financiare anuale si cel declarat in Declaratia privind impozitul pe profit (D101); livrari intracomunitare catre contribuabilii care au CIF invalid;tranzactii privind livrarile/achizitiile facute pe teritoriul national de contribuabilii care nu au... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 10:56
Anul 2018 vine cu cateva schimbari majore de ordin fiscal pentru angajatii care lucreaza in Romania. E vorba de trecerea contributiilor sociale si de sanatate exclusiv in sarcina lor, majorarea salariului minim si reducerea impozitului pe venit.
Ziare.com va prezinta noile masuri care vor intra in vigoare dupa Revelion.
Trecerea CAS si CASS exclusiv in sarcina angajatilor a fost intens dezbatuta in ultimele luni. In ciuda promisiunilor Guvernului, unele salarii nete vor scadea, iar altele vor creste cu cativa lei. Un avertisment in acest sens a fost dat si de presedintele Klaus Iohannis, dar si de organizatii care reprezinta investitorii straini in Romania.
Iata care sunt contributiile obligatorii, valabile de la 1 ianuarie 2018, aflate in sarcina angajatului:
contributia la pensii, in cota de 25%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului;contributia la sanatate, in cota de 10%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului.
In afara de acestea se mai aplica contributia asiguratorie pentru munca, in cota de 2,25%, dar aceasta va fi in totalitate in sarcina angajatorului.
Astfel, multe firme din Romania au anuntat ca nu vor lasa salariul net al angajatilor sa scada, asa ca fie vor creste brutul, fie vor gasi alte forme legale pentru a se asigura de acest lucru, cum ar fi acordarea de bonusuri.
Citeste si: De ce mutarea contributiilor e o manevra riscanta: Matematica schimbarii
Trebuie spus ca retinerea si plata contributiilor dupa noua schema se... mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 11:00
Guvernul a anuntat joi ca are de gand sa adopte masuri importante, care ne afecteaza pe toti - salariati, pensionari, firme.
Astfel, de la cei doi ministri Ionut Misa (Finante) si Lia Olguta Vasilescu (Munca), am aflat azi schimbari radicale ce vor fi curand aplicate, dar si amanari ale unor prevederi din programul de guvernare.
Iata ce se va intampla de la 1 ianuarie 2018:
1. Salariul minim brut creste la 1.900 de lei (cu noul sistem de contributii ar insemna un salariu net de 1.111 lei). Detalii AICI
2. Cresc deducerile personale. La salariul minim, suma scutita de impozit va creste de la 300 lei la 510 lei. Pentru cei cu copii sau alte persoane in intretinere, se mai adauga 160 lei pentru fiecare copil (fata de 100 lei in prezent). Detalii AICI
3. Indemnizatia pentru mame creste la 1.250 de lei (si nu se va mai raporta la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta, care este azi 500 de lei). Detalii AICI
4. Contributia angajatului la Pilonul II de pensii (fondurile private) scade de la 5,1% cat este in prezent la 3,7%. Detalii AICI
5. Scade impozitul pe venit de la 16% la 10% pentru toate genurile (salarii, pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole, activitati independente, drepturi de autor)
6. Angajatorii vor plati 35% din salariul brut drept contributii sociale in numele salariatului (acum in total angajatorul si angajatul platesc 39,25%). Detalii AICI
7. Cei care obtin venituri din activitati independente vor plati contributii... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 19:25
Coalitia de guvernare pare ca pregateste o noua schimbare a schimbarii. Dupa ce s-a laudat in campanie ca va elimina cu totul impozitul pe dividende, acum seful PSD spune ca se mai gandeste.
Liderii PSD si ALDE s-au intalnit luni pentru a stabili decizii importante pentru buzunarul romanilor, despre care au refuzat insa sa dea detalii foarte clare.
Unul dintre subiectele discutate a fost si impozitul pe dividende. Primul care a iesit la declaratii, Calin Popescu Tariceanu, a evitat cu totul intrebarea jurnalistilor.
In schimb, Liviu Dragnea a venit cu o explicatie ciudata. El sustine ca, intre timp, "multi oameni de afaceri" i-ar fi spus ca masura nu ar avea impactul scontat, ci chiar opusul.
"In mod curios multi oameni de afaceri romani spun ca 'voi spuneti ca se exporta profit pe Romania, dar daca mergeti cu impozit zero atunci o sa se exporte si mai mult", a sustinut Dragnea, precizand ca saptamana viitoare vor fi noi discutii pe aceasta tema.
Amintim ca eliminarea impozitului pe dividende, astfel incat de la 5%, cat e in prezent, sa devina 0, a fost una dintre masurile cu care PSD s-a laudat intens in campania electorala. Masura ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare.
Potrivit estimarilor specialistilor, bugetul de stat ar fi pierdut 1,4 miliarde de lei in urma scutirii de impozit a dividendelor.
Iata aici ce a promis PSD in campania pentru parlamentare
Si iata ce au decis azi liderii... mai mult
Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 17:37
Premierul Mihai Tudose a discutat, vineri, cu membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, structura din care fac parte reprezentanti ai marilor companii din Romania, despre masurile fiscale care ar urma sa fie aplicate incepand de anul viitor.
Printre acestea se numara scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, concomitent cu trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. Modificari importante apar si la veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit documentului obtinut de HotNews.ro.
Iata principalele modificari prevazute in document:
- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10%
- Cota forfetara de 40%, deductibila, aplicata la venitul brut, pentru cei care obtin venituri din activitati independente
- Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, retinerea la sursa va fi de 7%, fata de 10%, din venitul brut
- Veniturile din dobanzi se vor impozita cu 10%, in loc de 16%
- Contributiile de asigurari sociale vor trece in totalitate in sarcina angajatilor si vor avea valori mai mici decat in prezent
- Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente nu platesc CAS daca au si venituri din salarii, pensii sau somaj.
- Se introduce un impozit pentru persoanele fizice care vand mai mult de 2 autoturisme/an.
De remarcat faptul ca documentul nu mentioneaza nimic despre masura split TVA, care e optionala de la 1 octombrie, dar va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018.
Citeste si:... mai mult
Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 18:14
Proiectul care schimba Codul Fiscal nu mai prevede, in forma intrata in sedinta de miercuri a Guvernului, eliminarea impozitului pe dividende, in prezent de 5%, si nici facilitati fiscale pentru proprietarii care isi cultiva terenurile agricole.
In forma prezentata la inceputul lunii august, impozitul pe dividende era eliminat de la 1 ianuarie 2018, scrie Profit.ro.
Masura renuntarii la impozitarea dividendelor a fost anuntata de PSD inca de anul trecut si a fost inclusa in programul de guvernare.
De asemenea, era prevazut ca proprietarii de terenuri agricole lucrate vor fi scutiti de la plata impozitului pe teren, in schimb pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv impozitul va putea fi majorat de consiliul local cu pana la 100 lei/hectar, incepand cu al treilea an.
Forma ordonantei inclusa pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului nu mai prevede insa aceste masuri.
Impozitul pe dividende a fost redus de la 16% la 5% incepand cu 2016, nivel care a ramas si in 2017. Eliminarea impozitului pe veniturile din dividende ar urma sa aiba un impact negativ de 1,3 miliarde de lei asupra bugetului statului in 2018, la care s-ar adauga un minus la incasari de aproximativ 100 de milioane de lei pe an din eliminarea impozitului pe dividendele distribuite persoanelor juridice romane.
Potrivit prevederilor legale actuale, veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 17:08
Noile prevederi privind contractele part-time vor afecta, in Romania, peste un milion de locuri de munca, iar cheltuielile rezultate nu vor putea fi suportate de catre microintreprinderi, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Prima problema pe care am ridicat-o a fost aceea ca, avand in vedere ca programul de guvernare este foarte ambitios, cu foarte multe masuri de mare impact economic social, fiecare initiativa legislativa, institutionala, economica, sa fie precedata, asa cum spune legea, de elaborarea notei de impact si testului IMM-urilor. Aceasta ne protejeaza sa facem greseli economice si sociale si asigura o amplificare a efectelor economice si pozitive si, in mod special, am cerut sa se faca niste mecanisme pe problemele care sunt la perioada actuala.
Spre exemplu, problema salariului minim, pentru ca nimeni nu a prezentat o analiza substantiala, sa ne dam seama daca poate suporta bugetul si in consecinta, problema Legii 62 sindicale, colaborare patronat - sindicat, pentru ca si aici sunt foarte multe probleme legate de influenta asupra resurselor umane si sigur am cerut ca si pe partea fondurilor europene, unde suntem in urma, sa se dea o mana de ajutor actualei ministre, care este foarte buna.
Inclusiv contractele part-time, pentru ca vor fi afectate, potrivit analizelor, peste un milion de locuri de munca, or daca la un un milion de locuri de... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 23:38
De la 1 iulie vor intra in vigoare cateva schimbari de ordin financiar care vor fi resimtite in buzunarele noastre.
In primul rand, militarii si personalul din Ministerul Apararii vor avea parte de o crestere a salariilor cu 15%.
De asemenea, tot de astazi are loc si majorarea punctului de pensie de la 917,5 la 1.000 de lei.
"Vreau sa le spun tuturor pensionarilor sa nu isi faca nicio grija pentru ca aceasta ordonanta este adoptata inainte de luna martie, adica inainte de adoptarea bugetului Romaniei si banii sunt prevazuti in buget. OUG este adoptata si nu se mai poate intampla nimic", a spus de curand ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
O alta masura se refera la Legea salarizarii, promulgata miercuri de presedintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial si intra in vigoare sambata.
Cu toate acestea, majorarile salariale vor fi aplicate de anul viitor. De la 1 ianuarie toti bugetarii vor primi lefuri cu 25% mai mari, care vor creste pana in 2022, cand vor ajunge la nivelul maxim stabilit prin lege.
Pe de alta parte, singurii bugetari care vor avea parte de o majorare salariala semnificativa vor fi cei din sistemul medical, ale caror remuneratii vor ajunge direct la nivelul maxim in martie 2018, in timp ce pentru cei din Invatamant salariile se vor majora cu 20% fata de cele primite in februarie 2018.
Presedintele Klaus Iohannis a tinut totusi sa mentioneze ca nu trebuie sa existe derapaje pe aceasta tema.
"Aceasta... mai mult
Sambata, 01 Iulie 2017, ora 09:51
Fiscul a actualizat formularele necesare impozitarii persoanelor fizice ce realizeaza venituri impozabile, dar a si introdus unele noi. Acestea sunt utile atat celor ce isi desfasoara activitatea ca PFA, dar si in cazul profesiilor libere ori persoane ce realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impozitate in sistem real sau jocuri de noroc.
Schimbarile au fost realizate prin OpANAF nr.3605/2015, informeaza un comunicat de presa remis Ziare.com de specialistii Benta Consult.
Formularele modificate sunt:
formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", cod 14.13.01.13, impreuna cu anexa la declaratie;formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", cod 14.13.01.13/7;formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I;formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania ...citeste mai departe despre "Schimbari importante de ordin fiscal pentru PFA si profesii liberale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 12:20