Romania a recurs frecvent la modificari ale legislatiei fiscale cu scopul imbunatatirii nivelului de colectare, insa efectele au fost sub cele scontate si au generat impredictibilitate, numai anul acesta fiind emise 18 acte normative in acest sens, a afirmat, miercuri, Daniel Anghel, Partener, Lider Servicii Fiscale si Juridice, PwC Romania, intr-o conferinta.
In comparatie, Bulgaria a finalizat o reforma a administratiei fiscale care a dus la o imbunatatire evidenta a nivelului de colectare.
"Propunerile de modificare a legislatiei fiscale apar in contextul discutiilor despre situatia bugetara generata de deficitul de aproape 2% din PIB inregistrat la jumatatea anului.
Ingrijorarile sunt cauzate mai ales de ponderea mica a veniturilor fiscale in PIB, care a coborat la 26,8% in 2018, conform Eurostat.
Comparativ, Bulgaria care are o structura a economiei, precum si cote de impozitare similare cu ale Romaniei, a avut venituri fiscale de 29,5% din PIB anul trecut. Insa, Bulgaria a finalizat o reforma a administratiei fiscale care a dus la o imbunatatire evidenta a nivelului de colectare.
In schimb, Romania a recurs foarte frecvent la modificari legislative. Din pacate, efectele au fost sub cele scontate si au generat impredictibilitate. De la primul Cod fiscal, din 2004, au fost adoptate 209 acte normative de modificare a acestuia care au insemnat mii de articole schimbate. In 2018, au fost emise 22 de acte normative, iar in acest an sunt deja 18 acte... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 17:07
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, sustine ca acest an nu va mai fi unul al schimbarilor din punct de vedere fiscal, ci atat 2018, cat si anii urmatori vor fi "ai stabilitatii si predictibilitatii".
Radu Oprea a spus, la finalul unei dezbateri sustinute la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, ca mediul de afaceri este preocupat de schimbarile din zona fiscala, astfel incat doreste sa ii transmita ca nu vor fi schimbari majore in 2018.
"Anul acesta si anii viitori vor fi ai stabilitatii si predictibilitatii. Este un mesaj puternic pe care il transmit de fiecare data mediului de afaceri. Este una dintre principalele preocupari pe care ni le adreseaza mediul de afaceri daca vor mai fi schimbari, iar raspunsul este nu, nu vor mai fi schimbari majore. Va fi un an al investitiilor, aceasta este dorinta si mesajul pe care Guvernul Romaniei il transmite. Nu va mai fi un an al schimbarilor din punct de vedere fiscal", a spus Radu Oprea.
El a adaugat ca in aceasta perioada a lansat impreuna cu ministrul de Finante o serie de dezbateri privind schimbarile legislative dar si noua lege a preventiei, intalniri in cadrul carora sunt pusi la aceeasi masa reprezentantii ANAF si cei din mediul de afaceri.
"Cred ca mesajul care este foarte important este acela ca daca intr-adevar vrem sa schimbam perceptia intre mediu de afaceri si stat atunci trebuie sa stam in aceeasi sala, la aceeasi masa la discutii si pot sa va spun ca pana acum discutiile au fost... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 18:51
Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, avertizeaza asupra schimbarilor fiscale din tara noastra, spunand ca acestea nu sunt binevenite pentru mediul de afaceri.
Intrebat, marti, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre efectele post-Brexit, cum simt oamenii de afaceri britanici "balbaiala" fiscala a guvernantilor, Paul Brummell a declarat ca predictibilitatea este intotdeauna foarte importanta.
"Romania este o tara primitoare, cred ca oamenii de afaceri britanici sunt aici cu mare placere. Bineinteles, pentru business, predictibilitatea este intotdeauna foarte importanta, deci schimbarile in ceea ce priveste legile nu sunt binevenite pentru afaceri", a spus diplomatul britanic.
Intrebat, in continuare, care este punctul sau de vedere fata de dezbaterile din Romania pe tema independentei justitiei, Brummell a precizat ca Romania a facut pasi importanti si pozitivi dupa aderarea la UE in ceea ce priveste justitia si lupta impotriva coruptiei, datorita unor institutii cum ar fi DNA.
"Constatam ca lupta impotriva coruptiei are loc in continuare, uram succes, aveti oameni buni si sper ca rezultatele vor fi bune. Romania trebuie sa decida care vor fi legile potrivite pentru Romania nu este sarcina mea", a subliniat ambasadorul Marii Britanii.
Paul Brummell a participat, marti, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizata de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti despre efectele post-Brexit si provocarile pentru cetatenii britanici din Romania.
Citeste... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 20:29
Doi tineri canadieni, care au deschis in urma cu mai bine de 3 ani un restaurant in centrul municipiului Cluj-Napoca, isi inchid afacerea din cauza schimbarilor fiscale introduse de Guvern si acuza ca actualul climat nu este favorabil micilor afaceri.
Oliver Ryffel are 40 de ani, a venit din provincia Alberta (Canada) si s-a stabilit la Cluj-Napoca in 2013, iar in vara anului 2014, impreuna cu un prieten, a deschis un restaurant in centrul orasului. Localul are 8 angajati si a functionat pana acum ca o mica afacere pe care asociatii canadieni vor sa o inchida peste cateva zile.
"Am venit prima data in Romania in 2006, fiind curios cum arata o tara est-europeana. Am fost la Sibiu si Bucuresti, mi-a placut tara foarte mult, am revenit, in 2009, la Cluj-Napoca, oras in care m-am simtit ca acasa si unde ma gandeam ca as putea locui. M-am stabilit aici in 2013, iar in iulie 2014 am deschis impreuna cu un prieten de asemenea din Canada, iar ulterior ni s-a alaturat si un roman, un restaurant in centrul orasului, cu preparate internationale si din bucataria canadiana, produsele proaspete provenind de pe piata locala.
Am functionat pana acum, ne-am format o clientela, credeam ca mergem in directia buna, spre o crestere dar, din pacate, schimbarile fiscale introduse de Guvern anul trecut au pus in incurcatura multe afaceri mici, printre care si pe noi. De la 1 ianuarie 2018 au aparut alte schimbari, mult mai brutale, care din pacate ne impiedica sa ne continuam... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 17:18
Anul 2018 vine cu cateva schimbari majore de ordin fiscal pentru angajatii care lucreaza in Romania. E vorba de trecerea contributiilor sociale si de sanatate exclusiv in sarcina lor, majorarea salariului minim si reducerea impozitului pe venit.
Ziare.com va prezinta noile masuri care vor intra in vigoare dupa Revelion.
Trecerea CAS si CASS exclusiv in sarcina angajatilor a fost intens dezbatuta in ultimele luni. In ciuda promisiunilor Guvernului, unele salarii nete vor scadea, iar altele vor creste cu cativa lei. Un avertisment in acest sens a fost dat si de presedintele Klaus Iohannis, dar si de organizatii care reprezinta investitorii straini in Romania.
Iata care sunt contributiile obligatorii, valabile de la 1 ianuarie 2018, aflate in sarcina angajatului:
contributia la pensii, in cota de 25%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului;contributia la sanatate, in cota de 10%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului.
In afara de acestea se mai aplica contributia asiguratorie pentru munca, in cota de 2,25%, dar aceasta va fi in totalitate in sarcina angajatorului.
Astfel, multe firme din Romania au anuntat ca nu vor lasa salariul net al angajatilor sa scada, asa ca fie vor creste brutul, fie vor gasi alte forme legale pentru a se asigura de acest lucru, cum ar fi acordarea de bonusuri.
Citeste si: De ce mutarea contributiilor e o manevra riscanta: Matematica schimbarii
Trebuie spus ca retinerea si plata contributiilor dupa noua schema se... mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 11:00
In urma schimbarilor fiscale primariile de sector din Capitala vor pierde milioane de lei din buget, pentru ca impozitul pe venit o sa scada de la 16 la 10%.
Astfel, primaria Sectorului 6 a anuntat ca o sa piarda 100 milioane lei in 2018. "Procentual, vor fi afectate toate obiectivele de investitii, insa, deocamdata, nu se poate estima, cu exactitate, in ce masura", a transmis institutia intr-un comunicat citat de Mediafax.
Aceasta pierdere de 100 de milioane de euro reprezinta aproximativ 12% din bugetul primariei Sector 6 pe anul 2018.
La primaria Sectorului 2 bugetul va fi redus cu 200 de milioane de lei.
"Daca ar fi sa ne luam dupa promisiunile Guvernului, in care, personal, nu am incredere, bugetul nu va scadea in 2018 pentru ca vor fi acele compensari despre care vorbesc guvernantii.
Dar in 2019 cu siguranta bugetul va scadea cu 200, 300 de milioane de lei si vor fi afectate toate proiectele de investitii. De asemenea, cred ca toate administratiile locale vor introduce noi taxe din 2019 pentru a compensa scaderea la buget", a declarat viceprimarul Sectorul 2, Dan Popescu.
Cam aceeasi suma o sa fie in pierdere si la primaria Sectorului 1, dar reprezentantii institutiei spun ca bugetul investitiilor nu va fi afectat.
"In urma scaderii impozitului pe venit, bugetul Primariei Sectorului 1 aferent anului 2018 va inregistra o pierdere de 182 milioane de lei, ceea ce inseamna 11% din bugetul total al institutiei, raportat la veniturile anului 2017. In... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 19:46
Modificari ale legislatiei fiscale ar mai putea aparea pana la sfarsitul anului, insa 2018 pare a fi un an in care companiile nu se vor confrunta cu o fiscalitate majorata, considera Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice la Deloitte Romania.
"2018 pare sa fie un an in care companiile nu vor avea o fiscalitate majorata, dar pana la sfarsitul anului e posibil sa mai apara modificari ale legislatiei fiscale.
Noi speram ca dupa un asa an agitat - anul acesta - anul viitor sa fie mai stabil din perspectiva discutiilor asupra modificarilor despre legislatie.
In ultimele doua luni ale anului, vom vedea probabil un interes crescut in zona legislatiei de fiscalitate", a spus Badin, intr-o conferinta, marti.
In ceea ce priveste resetarea sistemului fiscal global, el a afirmat ca vede un schimb crescut de informatii si un accent pus pe substanta economica.
Citeste si despre Cele mai importante schimbari fiscale pregatite de Guvern pentru anul 2018 ...citeste mai departe despre "Previziuni fiscale de la Deloitte pentru Romania: 2018 nu pare sa vina cu majorari, dar in 2017 e inca timp" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 21:09
Premierul Mihai Tudose a discutat, vineri, cu membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, structura din care fac parte reprezentanti ai marilor companii din Romania, despre masurile fiscale care ar urma sa fie aplicate incepand de anul viitor.
Printre acestea se numara scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, concomitent cu trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. Modificari importante apar si la veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit documentului obtinut de HotNews.ro.
Iata principalele modificari prevazute in document:
- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10%
- Cota forfetara de 40%, deductibila, aplicata la venitul brut, pentru cei care obtin venituri din activitati independente
- Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, retinerea la sursa va fi de 7%, fata de 10%, din venitul brut
- Veniturile din dobanzi se vor impozita cu 10%, in loc de 16%
- Contributiile de asigurari sociale vor trece in totalitate in sarcina angajatilor si vor avea valori mai mici decat in prezent
- Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente nu platesc CAS daca au si venituri din salarii, pensii sau somaj.
- Se introduce un impozit pentru persoanele fizice care vand mai mult de 2 autoturisme/an.
De remarcat faptul ca documentul nu mentioneaza nimic despre masura split TVA, care e optionala de la 1 octombrie, dar va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018.
Citeste si:... mai mult
Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 18:14
De la 1 iulie vor intra in vigoare cateva schimbari de ordin financiar care vor fi resimtite in buzunarele noastre.
In primul rand, militarii si personalul din Ministerul Apararii vor avea parte de o crestere a salariilor cu 15%.
De asemenea, tot de astazi are loc si majorarea punctului de pensie de la 917,5 la 1.000 de lei.
"Vreau sa le spun tuturor pensionarilor sa nu isi faca nicio grija pentru ca aceasta ordonanta este adoptata inainte de luna martie, adica inainte de adoptarea bugetului Romaniei si banii sunt prevazuti in buget. OUG este adoptata si nu se mai poate intampla nimic", a spus de curand ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
O alta masura se refera la Legea salarizarii, promulgata miercuri de presedintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial si intra in vigoare sambata.
Cu toate acestea, majorarile salariale vor fi aplicate de anul viitor. De la 1 ianuarie toti bugetarii vor primi lefuri cu 25% mai mari, care vor creste pana in 2022, cand vor ajunge la nivelul maxim stabilit prin lege.
Pe de alta parte, singurii bugetari care vor avea parte de o majorare salariala semnificativa vor fi cei din sistemul medical, ale caror remuneratii vor ajunge direct la nivelul maxim in martie 2018, in timp ce pentru cei din Invatamant salariile se vor majora cu 20% fata de cele primite in februarie 2018.
Presedintele Klaus Iohannis a tinut totusi sa mentioneze ca nu trebuie sa existe derapaje pe aceasta tema.
"Aceasta... mai mult
Sambata, 01 Iulie 2017, ora 09:51