Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Schimbarile aduse Codului fiscal, in special cele legate de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, si plata defalcata a TVA vor crea haos de la 1 ianuarie 2018, iar Romania va intra intr-un con de umbra in ceea ce priveste investitiile straine majore, a declarat, miercuri, vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si piata de capital din Senat, Florin Citu.
Senatorii din aceasta comisie au discutat, miercuri, amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal, insa au amanat votul final pentru saptamana viitoare.
Principalul amendament, cu care au fost de acord parlamentari din mai multe partide, se refera la posibilitatea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi sa fie optional.
"Este clar ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi trebuie sa fie optional. De asemenea, in cazul contractelor part-time, transferul contributiilor face situatia si mai dura decat acum si se propune sa se revina la situatia initiala pentru contractele part-time. Alte amendamente nu vad sa treaca, cred ca acestea vor fi singurele schimbari. Din discutiile cu ministerul reiese ca ei nu vor sa schimbe nimic, iar faptul ca si colegii de la PSD nu au foarte multe amendamente arata ca nu vor sa aduca nicio schimbare si ca vor sa mearga pe varianta din ordonanta", a precizat senatorul PNL Florin Citu.
Intrebat care crede ca vor fi efectele majore dupa 1 ianuarie, el a aratat ca se va crea un haos la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:18
Companiile mari si mici nu isi pot face bugetele decat aproximativ, pentru ca multora dintre marile schimbari impuse mediului de afaceri prin ordonante de urgenta le lipsesc normele de aplicare.
Ministerul Finantelor Publice inca lucreaza la normele de aplicare la OUG 79/2017, care a comis modificari substantiale in Codul Fiscal, au declarat oficiali ai ministerului. Altii, inclusiv unii consultanti fiscali, dau ca sigura adoptarea normelor in decembrie.
Fiecare zi de intarziere face cu atat mai grea activitatea companiilor, mai ales a celor mari si care isi au firmele-mama in alte tari, ale caror proceduri se acomodeaza mai greu cu stilul grabit si imprevizibil de reglementare al Guvernului Romaniei.
Increderea mediului de afaceri in Guvernul Romaniei a fost erodata o data in plus chiar la aparitia in Monitorul Oficial a OUG 79, din forma publicata disparand prevederea (si promisiunea) conform careia cei ce sunt angajati cu contract de munca nu mai trebuie sa plateasca contributii sociale pentru veniturile din activitati independente.
Antreprenorii nu sunt siguri de modul in care trebuie sa-si construiasca bugetele si, mai ales, pe cele de salarii, pentru ca se tem de surprizele detaliilor din normele de aplicare, mai ales ca modificarile cele mai consistente la Codul Fiscal privesc salariile.
Citete mai departe despre Cu 30 de zile lucratoare inainte de aplicarea noii fiscalitati, planurile companiilor pe 2018 sunt blocate pe Curs de Guvernare.
Citeste... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 20:28
Masurile fiscale propuse de Guvern nu sunt contestate doar de sindicate si patronate, ci chiar din interiorul PSD. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, ca modificarile anuntate nu vor aduce lucruri bune, ci din contra.
"Am transmis si in cadrul sedintei AMR (Asociatia Municipiilor din Romania - n.red.) faptul ca pentru toate primariile de municipii, nu doar pentru Primaria Municipiului Bucuresti, acest pachet de modificari fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contra.
Dimpotriva, pentru ca vor fi bani mai putini la buget, pentru investitii, ar fi o lovitura foarte mare pentru toate comunitatile, de aceea, am solicitat si ma bucur ca am primit un raspuns pozitiv si din partea premierului.
O imbunatatire a acestui proiect sau, daca va ramane in varianta actuala, stabilirea unui sistem de compensari", a afirmat Firea, citata de Digi24.
Luni, la o zi dupa ample proteste in toata tara, ar fi trebuit sa aiba loc sedinta extraordinara de guvern, in care ar fi trebuit adoptate controversatele modificari ale Codului Fiscal. Sedinta a fost insa amanata, dupa ce a avut aceeasi soarta vineri.
Intrebat de jurnalisti daca va tine o sedinta de guvern astazi, premierul Mihai Tudose a raspuns simplu si sec "nu".
In plus, prezent la reuniunea Asociatia Municipiilor din Romania, Tudose a spus ca miercuri are loc o sedinta a Executivului. Nu se stie insa daca in sedinta ordinara de guvern de miercuri va fi adoptata si controversata OUG care... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 13:59
Proiectul care schimba Codul Fiscal nu mai prevede, in forma intrata in sedinta de miercuri a Guvernului, eliminarea impozitului pe dividende, in prezent de 5%, si nici facilitati fiscale pentru proprietarii care isi cultiva terenurile agricole.
In forma prezentata la inceputul lunii august, impozitul pe dividende era eliminat de la 1 ianuarie 2018, scrie Profit.ro.
Masura renuntarii la impozitarea dividendelor a fost anuntata de PSD inca de anul trecut si a fost inclusa in programul de guvernare.
De asemenea, era prevazut ca proprietarii de terenuri agricole lucrate vor fi scutiti de la plata impozitului pe teren, in schimb pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv impozitul va putea fi majorat de consiliul local cu pana la 100 lei/hectar, incepand cu al treilea an.
Forma ordonantei inclusa pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului nu mai prevede insa aceste masuri.
Impozitul pe dividende a fost redus de la 16% la 5% incepand cu 2016, nivel care a ramas si in 2017. Eliminarea impozitului pe veniturile din dividende ar urma sa aiba un impact negativ de 1,3 miliarde de lei asupra bugetului statului in 2018, la care s-ar adauga un minus la incasari de aproximativ 100 de milioane de lei pe an din eliminarea impozitului pe dividendele distribuite persoanelor juridice romane.
Potrivit prevederilor legale actuale, veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 17:08
Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 si contine cateva modificari importante.
Ziare.com a stat de vorba cu specialisti de la EY Romania despre cele mai importante 12 schimbari de ordine fiscal care vor intra in vigoare anul viitor.
Modificari impozit pe profit
Cristina Hudac - Tax Manager, Direct Taxes, EY Romania
1. A fost introdusa o prevedere specifica in noul Cod fiscal conform careia erorile contabile care se vor corecta prin contul de profit si pierdere nu vor determina necesitatea depunerii de declaratii rectificative pentru impozit pe profit.
2. Conditia de baza pentru deducerea cheltuielilor a fost reformulata in contextul noului Cod fiscal, astfel ca vor fi deductibile acele cheltuieli care sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, spre deosebire de regula generala de deductibilitate valabila pana la 31 decembrie 2015, conform careia erau deductibile doar acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri ...citeste mai departe despre "Codul fiscal 2016: Cele mai importante 12 modificari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Decembrie 2015, ora 06:45
In Monitorul Oficial a fost publicata, marti, o ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari ale Codului Fiscal.
Consultantii de la Benta Consult au detalitat, intr-un comunicat remis Ziare.com, care sunt cele mai importante 10 schimbari.
S-a schimbat schimbarea Codului Fiscal: Impozite de trei ori mai mari pentru PFA decat pentru microintreprindere
1. Incepand cu 01 ianuarie 2016, impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%.
Aceasta cota redusa se aplica pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, incepand cu 01 ianuarie 2016, indiferent in ce exercitiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.
Foarte important: Daca persoana fizica ce incaseaza dividendul in anul 2016 realizeaza si alte venituri supuse contributiei de sanatate, cum ar fi venituri din salarii, din chirii, din activitati independente, in perioada fiscala a distribuirii dividendului, nu se plateste contributie de sanatate de 5,5% pentru aceste dividende ...citeste mai departe despre "Noi modificari aduse Codului Fiscal: 10 schimbari importante" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 19:34
Luna februarie debuteaza cu modificari foarte importante in legislatia romaneasca: de la schimbari substantiale la Codul fiscal pana la majorarea salariului minim sau cresterea cuantumului amenzilor de circulatie. Iata sinteza noutatilor legislative care conteaza:
1) Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, obligatoriu pentru firmele cu venituri sub 65.000 euro
De la 1 februarie toate societatile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de pana la 65.000 de euro in 2012 trebuie sa isi modifice sistemul de impunere devenind platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilorc, hiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.
Citeste mai multe despre Cele mai importante noutati legislative care se aplica de la 1 februarie pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 09:16
Ministerul Finantelor va rescrie in cel mult un an Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, acte normative care in ultimii noua ani au suferit zeci sau chiar sute de modificari, iar contribuabilii au mari probleme de aplicare a legislatiei, afirma ministrul desemnat la Finante, Daniel Chitoiu.
"In programul de guvernare avem o serie de masuri pentru imbunatatirea legislatiei si-mi doresc ca in maxim un an sa avem o legislatie predictiva si un Cod Fiscal si Cod de procedura fiscala rescrise. Din 2003 au suferit zeci si sute de modificari", a spus Chitoiu la audierile din comisiile reunite de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat
El a adaugat ca de multe ori contribuabilii de buna credinta nu pot sa aplice corect legislatia fiscala pentru ca nu mai stiu ce acte normative sunt in vigoare. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 17:14