Din cele peste 30 de miliarde de euro de care Romania va beneficia, transporturile si schimbarile climatice au cea mai mare alocare din Planul National de Redresare si Rezilienta, a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Din punct de vedere al structurii Planului National de Redresare si Rezilienta asa dupa cum rezulta si din regulamentele Comisiei Europene, el are o serie de obiective specifice, iar aceste obiective specifice sunt in numar de trei.
Primul obiectiv este cel de ameliorare a starii economice a Romaniei, in perioada de criza pandemica. Apoi, al doilea obiectiv este cel de consolidare a capacitatii de rezilienta a Romaniei. Si in cele din urma, al treilea obiectiv este de asigurare a unei cresteri economice pe termen lung.
"Din punct de vedere al pilonilor pe care ii cuprinde Planul National de Redresare si Rezilienta acestia sunt in numar de 3. Primul este cel legat de zona de transport si schimbari climatice, al doilea pilon este, de asemenea, important, fiind legat de zona de servicii publice si dezvoltare urbana si valorificarea patrimoniului cu un buget propus de 6,5 miliarde euro.Si al treilea pilon, cel mai important pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a Romaniei denumit Competitivitate economic, Digitalizate si Rezilienta economica are un buget estimat de 5,08 miliarde euro", a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit lui, in cadrul pilonului I, Transport si schimbari climatice, de departe... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 20:11
Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
Sapte miliarde de locuitori ai Pamantului traiesc astazi in orase, pe doar 2% din suprafata planetei, consumand 75% din energia mondiala si generand 80% din emisiile de dioxid de carbon. Dar tot ei genereaza si 80% din PIB-ul global. In urmatorii 30 de ani, urbanizarea si cresterea globala a populatiei vor aduce un plus de 2,5 miliarde de noi locuitori in orase. Nevoia de asezari umane inteligente este urgenta, vitala.
Cand vorbim despre casele viitorului, unul dintre cele mai importante proiecte din Romania este EFdeN, un proiect educational si de cercetare fondat in 2012, care a participat la trei editii ale celei mai importante competitii de case sustenabile din lume, competitia Solar Decathlon (2012 la Madrid, 2014 la Versailles, 2018 in Dubai) castigand zeci de premii nationale si internationale.
EFdeN se pregateste acum de lansarea unor noi proiecte inovatoare in zona de constructii si sustenabilitate, dar si pentru urmatoarea participare la Solar Decathlon, in 2022, in Wuppertal, Germania, unde o noua echipa de studenti va proiecta, transporta, asambla si testa o noua casa romaneasca, intr-o competitie la cel mai inalt nivel.
Pana acum, din EfdeN au facut parte peste 600 de studenti de la mai multe universitati din Bucuresti, cei mai multi dintre ei de la Universitatea de Constructii si Universitatea de Arhitectura, cu sustinerea unei echipe dedicate de profesori.
Proiectul este unul educational si de cercetare, non-comercial, si a fost sustinut de sute de... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 08:15
Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a lansat pe 14 noiembrie 2019 strategia privind combaterea schimbarilor climatice. Responsabilul sectorului energetic si Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a subliniat ca: "Emisiile de carbon din industria energetica globala au atins un nou record in 2018.
Trebuie sa actionam urgent pentru a contracara aceasta tendinta. Politica ambitioasa de creditare a BEI adoptata astazi este o etapa esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.
Viitoarea finantare va accelera inovarea energetica curata, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie. BEI va sista finantarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, incepand cu anul 2022".
Grupul BEI isi propune prin aceasta strategie sa asigure, pana in 2030, 1 trilion euro pentru investitiile in proiecte sustenabile. De asemenea, BEI va creste ponderea finantarilor dedicate actiunilor climatice si sustenabilitatii mediului pana la 50% din operatiunile sale incepand cu anul 2025.
Europa are de acoperit un deficit anual de investitii de aproape 180 de miliarde EUR, pentru atingerea dezideratelor UE 2030 privind schimbarile climatice.
Potrivit estimarilor Bancii Europene de Investitii, deficitul global de investitii sustenabile in ceea ce priveste infrastructura de transport, energie si gestionare a resurselor a atins cifra anuala de 270 de miliarde EUR, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza un necesar... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 14:21
Asociatia Environ si Ambasada Germaniei la Bucuresti organizeaza joi, 22 martie, la World Trade Center, simpozionul "A Climate Protection Municipality Master Plan for Romania? - Proiecte romanesti si germane pentru emisii reduse de CO2".
Evenimentul are drept scop intensificarea schimburilor de experienta romano-germane in ceea ce priveste masurile concrete de transpunere a rezolutiilor Acordului de la Paris COP21 privind incalzirea globala, precum si atingerea obiectivelor Planului de Actiune privind Schimbarile Climatice.
Conferinta va fi deschisa de Excelenta Sa, domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, doamna Gratiela Gavrilescu, vice-prim-ministru si ministru al mediului si domnul Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania si va reuni reprezentanti ai Ministerului Federal al Mediului din Germania, ai administratiei locale din cele doua tari, specialisti de renume de la Institutul pentru cercetarea climei de la Postdam, precum si reprezentanti ai industriei de mobilitate urbana.
In programul simpozionului sunt prevazute prezentari pe teme legate de riscurile si provocarile generate de schimbarile climatice la nivel global, dar si in Romania, aspecte relevante in implementarea strategiilor nationale privind incalzirea globala din Germania si Romania, dar si o serie de dezbateri referitoare la protectia climei prin intermediului unui master plan municipal, rolul managementului integrat al deseurilor, importanta... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 12:54
Un studiu realizat de un tanar roman, cercetator in departamentul de dinamica a climatului de la Universitatea din Washington, orasul Seattle, arata ca incalzirea globala ar putea fi un proces mai rapid decat se credea.
Cercetarea pitesteanului Cristian Proistosescu, absolvent al Universitatii Princeton si doctor in Stiintele Pamantului la Harvard, si a colegului sau, Peter J. Huybers, a fost publicata in revista Science Magazine si abordeaza un conflict fundamental intre ce sugereaza modelele privind viitoare schimbari climatice si ceea ce putem deduce doar din observatiile istorice.
De exemplu, modelele sugereaza ca, in situatia in care concentratia de dioxid de carbon din atmosfera ar atinge dublul nivelului preindustrial, planeta s-ar incalzi cu 1,5 - 4,5 grade Celsius, insa modelele observate in ultimii aproximativ 200 de ani sugereaza ca o dublare a nivelului dioxidului de carbon ar trebui sa duca la o incalzire de cel mult 3 grade Celsius.
Discrepanta a devenit un motiv major de ingrijorare in randul oamenilor de stiinta din domeniul studiului climei, in ultimul an, potrivit lui Proistosescu.
Pana si departamentul ONU care se ocupa de observarea schimbarilor climatice a recunoscut aceasta chestiune in cel mai recent raport, aratandu-se ca nu mai poate fi facuta o buna estimare.
"Ne-a ingrijorat mult. Aveam nevoie sa intelegem de ce estimarile noastre diferite nu functioneaza", a spus romanul, citat de Washington Post.
Cercetarea a fost realizata in... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 07:33
Cercetatorul, paleontologul, activistul pentru sustinerea mediului inconjurator si militantul impotriva incalzirii globale Tim Flannery a atras atentia ca efecte ale schimbarilor climatice se resimt si in tara noastra.
Australian Flannery a vizitat Romania, odata cu publicarea in limba romana a cartii "Speranta in aer", relateaza Digi 24.
Savantul spune ca omenirea a intrat in a sasea extinctie, ceea ce inseamna ca "oamenii au acum un impact extrem de puternic asupra Planetei prin distrugerea mediului si schimbarea climatica".
"Deja observam consecintele in locuri precum Australia, unde Marea Bariera de Corali este pe moarte.
In Romania, unde am calatorit in ultimele doua saptamani si am putut admira tara voastra frumoasa, se vede ca efectele au inceput sa apara. Dar nu ati avut parte de un impact major inca. In viitor se va intampla asta.
Spre exemplu, veti pierde zonele alpine, habitatele de la altitudini mari. Cred ca si apa va deveni o problema pentru voi, pe masura ce verile vor deveni mai calde, iar regimul precipitatiilor se va modifica.
(...) In Romania, la acest moment, schimbarile sunt in stadii incipiente. Dar este ca in cazul unui cancer, cu cat se sesizeaza mai repede, cu atat sunt mai mari sansele. Asadar, daca vreti sa va prezervati biodiversitatea din Romania si impresionantele habitate alpine, rauri, parauri si tot asa este preferabil sa actionati cat mai curand", a spus Tim Flannery.
Acesta a explicat ce zone ale tarii a vizitat si ce... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 19:16
Sedimentele colectate de pe fundul unui lac din Romania arata ca schimbarile climatice din ultimii 100 de ani au fost legate direct de schimbarile din peisajul politic al tarii, se arata intr-un studiu al Universitatii Salford, din Marea Britanie.
Analizele depozitelor au aratat rate mai ridicate ale eroziunii solului vegetal, care are legatura cu agricultura intensiva, in timpul epocii comuniste postbelice, relateaza BBC.
Din sedimentele prelevate din Lacul Stiucii, aflat la nord-est de Cluj-Napoca, oamenii de stiinta au observat si felul in care padurile au fost taiate pentru a elibera terenul agriculturii. De asemenea, accidentul nuclear de la Cernobil, din 1986, a fost inregistrat in depozitele lacului.
Potrivit sursei citate, in sedimentele din lacul transilvanean se arata si cum prabusirea regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu, in anul 1989, a fost inregistrat.
Simon Hutchinson, de la Universitatea Salford, din Marea Britanie, unul dintre oamenii de stiinta ...citeste mai departe despre "Cum au afectat schimbarile politice din Romania peisajul si clima tarii in ultimii 100 de ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 18:40
Romania este singura tara din Uniunea Europeana (UE) care nu da niciun ajutor guvernamental pentru reteaua de arii protejate, desi acestea joaca un rol foarte important in reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera, potrivit unui raport transmis marti de WWF Romania, informeaza NewsIn.
Organizatia de mediu reaminteste ca, in septembrie 2009, statul roman a fost dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor protejate.
"Procesul de desemnare a zonelor protejate a fost tratat fara seriozitate, iar in ceea ce priveste structurile de management, Romania este singura tara din UE care nu ofera niciun fel de sprijin guvernamental pentru reteaua de arii protejate. Zonele protejate sunt declarate doar pe hartie, fara a avea clarificata modalitatea de administrare, fara o autoritate nationala de coordonare si resurse alocate de la bugetul statului pentru administrare si fara a avea aprobate masuri de mentinere a statutului favorabil de conservare pana la elaborarea planurilor de management pentru aceste zone", se precizeaza in comunicat.
WWF mai atrage atentia ca acest lucru este cu atat mai grav, cu cat Romania este una din tarile cele mai bogate in ce priveste valorile si resursele naturale din UE, iar ariile protejate reprezinta o solutie eficienta si ieftina pentru atenuarea impactului schimbarilor climatice, potrivit ultimului raport publicat de International Union for... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2009, ora 17:10