Pana in 2050, zonele de coasta in care traiesc 300 de milioane de oameni ar putea fi amenintate de o crestere a nivelului oceanelor cauzata de modificarile climatice, potrivit autorilor unui studiu publicat in revista Nature Communications.
Cea mai expusa regiune este Asia, se afirma in cercetare. Peste doua treimi din populatiile vizate se afla in China, Bangladesh, India, Vietnam, Indonezia si Thailanda, informeaza AFP.
Utilizand un program de inteligenta artificiala, cercetatorii au corectat datele existente despre altitudinea uscatului in zonele costiere, care ar fi putut fi eronate si ar fi condus la o ampla subestimare a suprafetei de zone afectate in timpul mareelor si furtunilor puternice.
"Proiectiile legate de cresterea nivelului oceanelor nu s-au schimbat", a explicat Ben Strauss, coautor al studiului si presedinte-director al Climate Central, un institut de cercetari climatologice din Statele Unite. "Dar, atunci cand am folosit noile noastre date despre relief, am descoperit ca mult mai multi oameni traiesc in regiuni vulnerabile decat estimasem noi pana acum", a adaugat acelasi expert.
Datele gratuite furnizate de NASA, prin programul sau SRTM ce a permis cartografierea a 95% din suprafata Terrei, pot sa contina insa si o anumita marja de eroare.
In urma cu cinci ani, Ben Strauss si Scott Kulp au descoperit, comparand aceste elemente cu date mai exacte, ca sistemul SRTM supraestima in mod sistematic altitudinea tarmurilor, confundand acoperisuri... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 08:31
Criza climatica provoaca niveluri de stres si anxietate fara precedent in randul locuitorilor din Groenlanda, care se lupta sa gaseasca o cale de mijloc intre impactul traumatic al incalzirii globale si modul lor de viata traditional.
Primul sondaj national care analizeaza impactul incalzirii globale asupra oamenilor, publicat luni de The Guardian, dezvaluie ca peste 90% dintre locuitorii intervievati accepta pe deplin ca exista o "criza climatica".
Totodata, 76% sustin ca s-au confruntat cu efectele incalzirii globale in viata de zi cu zi: de la a face fata calatoriilor periculoase pe gheata - din cauza ca se topeste - pana la eutanasierea cainilor care trag sania, din motive economice ce tin de iernile mai scurte.
Studiul a fost realizat de Centrul pentru stiinta datelor sociale al Universitatii din Copenhaga, Institutul Kraks Fond pentru Cercetari Economice Urbane si Universitatea din Groenlanda.
In cadrul sondajului a fost intervievata 2% din populatie, acoperind o zona de aproape trei ori mai mare decat Franta. Un studiu echivalent in Marea Britanie ar implica un esantion de aproape un milion de cetateni, ca idee.
Sursa citata mai noteaza ca insula se confrunta cu unele dintre cele mai acute probleme sociale din lume, precum un nivel ridicat de alcoolism sau rate uriase de sinucidere.
Potrivit autorului principal, Kelton Minor, sondajul ofera "o voce" celor mai indepartate si inaccesibile comunitati din Groenlanda asupra crizei climatice.
Acesta a... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 17:05