Esecul in reducerea poluarii va costa guvernele din intreaga lume miliarde de dolari, sustin economistii de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligenta artificiala pentru a face predictii cu privire la efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor de tara, transmite Bloomberg.
Daca emisiile poluante vor continua la nivelul actual, 63 de tari vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treapta, pana in 2030, sustine acest grup de economisti printre care se numara si Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings. Calificativul SUA ar urma sa fie coborat cu doua trepte, in timp ce ratingurile Germaniei, Indiei si Olandei ar putea sa sufere o retrogradare cu trei trepte. Chiar si indeplinirea angajamentelor incluse in Acordul de la Paris ar insemna o reducere medie de 0,65 trepte.
"Pe masura ce schimbarile climatice vor afecta economiile nationale, serviciul datoriilor va deveni mai greu si mai scump. Pietele au nevoie de informatii credibile cu privire la modul in care schimbarile climatice se traduc in riscuri materiale", a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universitatii Cambridge.
80 de tari vor suferi o reducere a ratingurilor
Cercetatorii au utilizat inteligenta artificiala pentru a calcula efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 tari de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit... mai mult
Vineri, 19 Martie 2021, ora 05:00
Din cele peste 30 de miliarde de euro de care Romania va beneficia, transporturile si schimbarile climatice au cea mai mare alocare din Planul National de Redresare si Rezilienta, a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Din punct de vedere al structurii Planului National de Redresare si Rezilienta asa dupa cum rezulta si din regulamentele Comisiei Europene, el are o serie de obiective specifice, iar aceste obiective specifice sunt in numar de trei.
Primul obiectiv este cel de ameliorare a starii economice a Romaniei, in perioada de criza pandemica. Apoi, al doilea obiectiv este cel de consolidare a capacitatii de rezilienta a Romaniei. Si in cele din urma, al treilea obiectiv este de asigurare a unei cresteri economice pe termen lung.
"Din punct de vedere al pilonilor pe care ii cuprinde Planul National de Redresare si Rezilienta acestia sunt in numar de 3. Primul este cel legat de zona de transport si schimbari climatice, al doilea pilon este, de asemenea, important, fiind legat de zona de servicii publice si dezvoltare urbana si valorificarea patrimoniului cu un buget propus de 6,5 miliarde euro.Si al treilea pilon, cel mai important pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a Romaniei denumit Competitivitate economic, Digitalizate si Rezilienta economica are un buget estimat de 5,08 miliarde euro", a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit lui, in cadrul pilonului I, Transport si schimbari climatice, de departe... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 20:11
Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
O posibila reducere a emisiilor de gaze ca urmare a pandemiei de COVID-19 nu va fi suficienta pentru stoparea schimbarilor climatice, a anuntat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), indemnand guvernele sa integreze actiunile climatice in planurile de revenire.
Pandemia ar putea duce la cea mai mare scadere anuala a emisiilor de dioxid de carbon dupa Al Doilea Razboi Mondial, insa OMM a avertizat ca revenirile economice anterioare au fost asociate cu cresteri chiar mai mari de emisii in comparatie cu perioadele de dinainte de crize, relateaza Reuters.
"COVID-19 poate duce la o reducere temporara a emisiilor de gaze de sera, dar nu reprezinta un inlocuitor pentru actiunile climatice sustinute", a transmis agentia cu sediul in Geneva intr-un comunicat emis cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Zilei Pamantului.
"Trebuie sa demonstram aceeasi determinare si unitate impotriva schimbarilor climatice ca si contra COVID-19", a subliniat directorul OMM, Petteri Taalas.
OMM indeamna guvernele sa ia in considerare pachete de masuri stimulative care sa sustina trecerea la o economie ecologica.
Amintind de schimbarile aduse planetei in ultimii 50 de ani, OMM a precizat ca nivelurile de dioxid de carbon au crescut cu 26% din 1970, iar temperatura globala a crescut, in medie, cu 0,86 grade Celsius.
OMM a publicat, de asemenea, miercuri, versiunea finala a raportului sau asupra climei la nivel mondial, care a confirmat concluziile preliminare conform carora... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 15:16
Seful Amazon, Jeff Bezos, a promis sa investeasca 10 miliarde de dolari (7,7 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta la combaterea schimbarilor climatice.
Cel mai bogat om din lume a spus ca banii vor finanta munca oamenilor de stiinta, activistilor si altor grupuri a caror cauza este lupta impotriva schimbarilor climatice, conform BBC.
"Vreau sa lucrez alaturi de altii, atat pentru a dezvolta metodele cunoscute deja, cat si pentru a explora noi modalitati de combatere a impactului devastator al schimbarilor climatice", a afirmat Bezos intr-o postare pe Instagram.
Astfel, el a anuntat ca lanseaza organizatia Bezos Earth Fund, care va incepe sa investeasca acesti bani din vara.
Bezos are o avere estimata la peste 130 de miliarde de dolari, astfel ca aceasta investitie reprezinta aproape 8% din averea sa.
Unii angajati Amazon l-au indemnat pe seful lor sa faca mai multe pentru combaterea schimbarilor climatice, in contextul in care Bezos finanteaza, de asemenea, programul spatial Blue Origin, criticat pentru uriasa amprenta de carbon.
Fata de alti multi-miliardari, Bezos nu e recunoscut pentru filantropie. Cea mai mare donatie a sa, fara aceasta promisiune de 10 miliarde de dolari, este una de 2 miliarde de dolari, facuta in septembrie 2018, bani care au ajutat familii fara adapost si finantarea scolilor.
"Putem salva Pamantul. Va fi nevoie de masuri colective de la companii mari, companii mici, tari, organizatii globale si persoane fizice.... mai mult
Marti, 18 Februarie 2020, ora 09:11
Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a lansat pe 14 noiembrie 2019 strategia privind combaterea schimbarilor climatice. Responsabilul sectorului energetic si Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a subliniat ca: "Emisiile de carbon din industria energetica globala au atins un nou record in 2018.
Trebuie sa actionam urgent pentru a contracara aceasta tendinta. Politica ambitioasa de creditare a BEI adoptata astazi este o etapa esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.
Viitoarea finantare va accelera inovarea energetica curata, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie. BEI va sista finantarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, incepand cu anul 2022".
Grupul BEI isi propune prin aceasta strategie sa asigure, pana in 2030, 1 trilion euro pentru investitiile in proiecte sustenabile. De asemenea, BEI va creste ponderea finantarilor dedicate actiunilor climatice si sustenabilitatii mediului pana la 50% din operatiunile sale incepand cu anul 2025.
Europa are de acoperit un deficit anual de investitii de aproape 180 de miliarde EUR, pentru atingerea dezideratelor UE 2030 privind schimbarile climatice.
Potrivit estimarilor Bancii Europene de Investitii, deficitul global de investitii sustenabile in ceea ce priveste infrastructura de transport, energie si gestionare a resurselor a atins cifra anuala de 270 de miliarde EUR, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza un necesar... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 14:21
Executivul american a anuntat sambata componenta delegatiei care va reprezenta SUA la summitul asupra schimbarilor climatice, COP25, care incepe luni la Madrid, aceasta fiind o echipa de rang inferior ce ilustreaza din nou lipsa interesului presedintelui Donald Trump fata de problematica acestui summit, dupa ce el a retras SUA din Acordul de la Paris, decizie pe care a motivat-o prin faptul ca acest acord prevede masuri ce dezavantajeaza economia americana.
Delegatia SUA la summitul de la Madrid va fi condusa de ambasadoarea Marcia Bernicat, subsecretar de stat adjunct pentru oceane si afaceri stiintifice si de mediu internationale, ceilalti membri fiind functionari din diferite institutii, potrivit agentiei EFE.
Nivelul de reprezentare al delegatiei SUA la acest summit va fi de altfel similar cu cel de la precedentul summit asupra schimbarilor climatice, COP24, desfasurat anul trecut la Katowice (Polonia).
Insa in paralel cu delegatia guvernamentala americana, la summitul de la Madrid va fi prezenta si o delegatie numeroasa formata din 15 congresmeni democrati adversari ai lui Trump. Aceasta delegatie va fi condusa chiar de presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, cea care a deschis procedura de "impeachment" impotriva liderului de la Casa Alba in urma scandalului legat de investigarea fostului vice-presedinte democrat Joe Biden si a fiului acestuia in Ucraina.
Pelosi a sustinut ca a ales sa participe la acest summit intrucat considera ca este... mai mult
Sambata, 30 Noiembrie 2019, ora 20:23
Viitoarea presedinta a Comisiei Europene vrea sa se investeasca circa 3 trilioane (3.000 de miliarde) de euro in protectia climei pana in 2030, relateaza marti ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ursula Von der Leyen, care ar urma sa preia sefia executivului comunitar pe 1 decembrie daca echipa sa va fi votata miercuri de Parlamentul European, vrea sa faca din Europa primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050.
Citand planuri interne ale Comisiei Europene, FAZ a relatat ca partea de 1 trilion de euro ar trebui sa provina de la bugetul UE, iar restul de la Banca Europeana de Investitii, statele membre UE si sectorul privat.
Von der Leyen vrea ca cel putin jumatate din bugetul UE sa fie axat pe protectia climei si sa fie realizate investitii anuale de 100 de miliarde de euro, relateaza FAZ.
Vezi si Noua din zece europeni considera schimbarile climatice o problema majora. Nu si tot atatia politicieni ...citeste mai departe despre "Ursula von der Leyen vrea investitii de 3 trilioane de euro in combaterea schimbarii climatice" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 10:51
Criza climatica provoaca niveluri de stres si anxietate fara precedent in randul locuitorilor din Groenlanda, care se lupta sa gaseasca o cale de mijloc intre impactul traumatic al incalzirii globale si modul lor de viata traditional.
Primul sondaj national care analizeaza impactul incalzirii globale asupra oamenilor, publicat luni de The Guardian, dezvaluie ca peste 90% dintre locuitorii intervievati accepta pe deplin ca exista o "criza climatica".
Totodata, 76% sustin ca s-au confruntat cu efectele incalzirii globale in viata de zi cu zi: de la a face fata calatoriilor periculoase pe gheata - din cauza ca se topeste - pana la eutanasierea cainilor care trag sania, din motive economice ce tin de iernile mai scurte.
Studiul a fost realizat de Centrul pentru stiinta datelor sociale al Universitatii din Copenhaga, Institutul Kraks Fond pentru Cercetari Economice Urbane si Universitatea din Groenlanda.
In cadrul sondajului a fost intervievata 2% din populatie, acoperind o zona de aproape trei ori mai mare decat Franta. Un studiu echivalent in Marea Britanie ar implica un esantion de aproape un milion de cetateni, ca idee.
Sursa citata mai noteaza ca insula se confrunta cu unele dintre cele mai acute probleme sociale din lume, precum un nivel ridicat de alcoolism sau rate uriase de sinucidere.
Potrivit autorului principal, Kelton Minor, sondajul ofera "o voce" celor mai indepartate si inaccesibile comunitati din Groenlanda asupra crizei climatice.
Acesta a... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 17:05