Guvernul Romaniei a accesat linia de asistenta financiara pre-aprobata in valoare de 400 milioane de euro acordata de Banca Mondiala pentru a contribui la prevenirea raspandirii pandemiei de COVID - 19 (coronavirus) si la punerea in aplicare a unor masuri in acest scop, a anuntat vineri banca.
Aceasta finantare sprijina o serie de interventii menite sa duca la consolidarea serviciilor de interventie si a celor medicale, la minimizarea pierderilor pentru sectoarele public si privat, precum si la protejarea vietii cetatenilor si a calitatii traiului in general.
"Banca Mondiala este pregatita sa vina in sprijinul Romaniei in lupta sa impotriva pandemiei de COVID-19 si a efectelor acesteia asupra oamenilor, prin acordarea unui ajutor financiar rapid, precum si printr-o implicare pe termen lung. In functie de evolutia situatiei, vom continua sa sprijinim Romania pentru a putea depasi aceasta criza", a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.
Romania a beneficiat de aceasta asistenta financiara pre-aprobata (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CAT-DDO), pe care Guvernul Romaniei a negociat-o cu Banca Mondiala in luna iunie 2018. Obiectivul acestui program este acela de a consolida cadrul institutional si juridic din Romania pentru a putea gestiona eficient impactul fizic, social si fiscal in situatiile medicale de urgenta, in cazul unui dezastru natural sau al schimbarilor climatice.
In plus fata de sprijinul... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 12:09
Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a lansat pe 14 noiembrie 2019 strategia privind combaterea schimbarilor climatice. Responsabilul sectorului energetic si Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a subliniat ca: "Emisiile de carbon din industria energetica globala au atins un nou record in 2018.
Trebuie sa actionam urgent pentru a contracara aceasta tendinta. Politica ambitioasa de creditare a BEI adoptata astazi este o etapa esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.
Viitoarea finantare va accelera inovarea energetica curata, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie. BEI va sista finantarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, incepand cu anul 2022".
Grupul BEI isi propune prin aceasta strategie sa asigure, pana in 2030, 1 trilion euro pentru investitiile in proiecte sustenabile. De asemenea, BEI va creste ponderea finantarilor dedicate actiunilor climatice si sustenabilitatii mediului pana la 50% din operatiunile sale incepand cu anul 2025.
Europa are de acoperit un deficit anual de investitii de aproape 180 de miliarde EUR, pentru atingerea dezideratelor UE 2030 privind schimbarile climatice.
Potrivit estimarilor Bancii Europene de Investitii, deficitul global de investitii sustenabile in ceea ce priveste infrastructura de transport, energie si gestionare a resurselor a atins cifra anuala de 270 de miliarde EUR, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza un necesar... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 14:21
Viitoarea presedinta a Comisiei Europene vrea sa se investeasca circa 3 trilioane (3.000 de miliarde) de euro in protectia climei pana in 2030, relateaza marti ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ursula Von der Leyen, care ar urma sa preia sefia executivului comunitar pe 1 decembrie daca echipa sa va fi votata miercuri de Parlamentul European, vrea sa faca din Europa primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050.
Citand planuri interne ale Comisiei Europene, FAZ a relatat ca partea de 1 trilion de euro ar trebui sa provina de la bugetul UE, iar restul de la Banca Europeana de Investitii, statele membre UE si sectorul privat.
Von der Leyen vrea ca cel putin jumatate din bugetul UE sa fie axat pe protectia climei si sa fie realizate investitii anuale de 100 de miliarde de euro, relateaza FAZ.
Vezi si Noua din zece europeni considera schimbarile climatice o problema majora. Nu si tot atatia politicieni ...citeste mai departe despre "Ursula von der Leyen vrea investitii de 3 trilioane de euro in combaterea schimbarii climatice" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 10:51
Au disparut zilele in care serviciile bancare erau standardizate si destul de restrictive. Evolutia tehnologiilor digitale, schimbarea preferintelor consumatorilor si cresterea concurentei creeaza noi provocari pentru banci. Noi, consumatorii, suntem obisnuiti acum cu instrumente digitale convenabile si cu tehnologie in toate domeniile vietii noastre.
Astazi, folosim o mare varietate de canale pentru a comunica cu brandurile. Folosim aplicatii, platforme si site-uri web de toate tipurile pentru a medita, a ne exercita, a ne distra sau chiar si pentru a ne urmari zilnic somnul. De aceasta flexibilitate vrem sa avem parte si cand vine vorba despre banci si serviciile pe care le ofera.
Drept urmare, majoritatea bancilor au inceput sa sufere transformari de digitalizare si au inceput sa concureze intre ele pentru a castiga increderea cat mai multor clienti prin diferite modalitati de promovare online si nu numai. Cu toate acestea in ziua de azi multe dintre solutiile lor digitale sunt inca dezamagitoare in ceea ce priveste modul in care traduc experientele bancare.
Succesul depinde acum de a ne concentra cu fermitate asupra consumatorului si de a adauga valoare reala pentru fiecare interactiune. Este necesar sa se echilibreze satisfacerea nevoilor clientilor traditionali cu valoarea adaugata pe care noile tendinte si inovatia tehnologica le poate adauga pentru a imbunatati procesele si experientele.
Ce tendinte si schimbari modeleaza modul in care ne vom gestiona... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 14:00
Rolul bancilor de a furniza finantare a inceput sa se erodeze in Europa si in alte parti ale lumii, a afirmat vineri Olli Rehn, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, solicitand bancilor centrale noi instrumente pentru a intari stabilitatea financiara, transmite Reuters.
"In Europa, creditarea este din ce in ce mai mult asigurata de fondurile de investitii, companiile de asigurari si furnizorii de credite de consum", a afirmat Rehn, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Finlandei, intr-un discurs rostit la Helsinki.
Rehn, care este vazut ca un potential succesor al presedintelui BCA, Mario Draghi, a respins ca "teologica" dezbaterea daca stabilitatea financiara ar trebui sa faca oficial parte din mandatul BCE si a avertizat ca UE este in pericol daca nu sunt adoptate rapid noi politici pentru prevenirea crizelor financiare.
Oficialul BCE a explicat ca trebuie monitorizate in Europa fondurile de investitii care isi asuma riscuri legate de creditare si investesc in active mai putin lichide.
"Sistemele financiare se schimba si aceste schimbari aduc noi riscuri", a avertizat Rehn. mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 14:52
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a avut miercuri o noua intalnire cu reprezentantii sistemului bancar pentru a discuta despre modificarile ce vor fi aduse OUG 114.
Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, nu a dat prea multe detalii despre discutiile purtate la Ministerul de Finante, afirmand ca sunt multe schimbari, in urma carora a rezultat un produs complex ce trebuie analizat.
"Vom incerca sa analizam toate aceste modificari. Este gresit sa vorbim acum despre cum arata acest proiect fara sa intelegem cum functioneaza. Este un produs complex, dati-ne voie sa ne uitam pe el", a declarat Florin Danescu.
Intrebat daca "taxa pe lacomie" va fi schimbata in "stimulent pentru harnicie", asa cum a anuntat Eugen Teodorovici marti seara, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor a spus ca a fost propusa si aceasta modificare, fara insa sa dea detalii: "Lasati-ne sa ne uitam cum ar functiona impreuna toti indicatorii si apoi va voi spune. Voi merge la serviciu sa vedem care sunt si propunerile bancilor".
Un punct nevralgic
In ceea ce priveste posibilitatea de a se gasi un nou mod de calcul pentru ROBOR, Florin Danescu a precizat ca reprezinta un punct nevralgic.
"Este un punct nevralgic, cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR. Se vorbeste de acest tip de abordare, despre ROBOR la tranzactii, trebuie sa facem un pas inapoi si sa ne uitam ce inseamna acest tip de abordare", a subliniat presedintele executiv... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 12:57
Noile prioritati ale bancilor sunt cresterea, digitalizarea si inovatia, 85% dintre banci afirmand ca implementarea unui program de transformare digitala este o prioritate de afaceri pentru 2018, conform raportului EY Global Banking Outlook 2018, remis marti AGERPRES.
"Pentru a putea raspunde provocarilor ce le ameninta performanta, bancile au inceput sa se pregateasca pentru un viitor determinat de inovatie si tehnologie. Ritmul inovarii continua sa se intensifice si, pentru a beneficia de progresul tehnologiei, colaborarea cu partenerii din eco-sistemul bancar a devenit critica, in timp ce investitiile in tehnologie se muta de la o abordare tactica la una strategica", spune Aurelia Costache, financial services advisory leader la EY Romania.
Conform raportului Global Banking Outlook 2018, 85% dintre banci spun ca implementarea unui program de transformare digitala este o prioritate de afaceri pentru 2018.
Decizia bancilor de a investi in tehnologie in urmatorii trei ani este in principal motivata de obiectivul acestora de a-si intari pozitia competitiva si cota de piata, de a-si creste capacitatea de a atrage si retine clienti si de a obtine reduceri de costuri si o crestere a eficientei operationale.
Incluzand 221 de institutii din Europa, America de Nord, pietele emergente si Asia-Pacific, studiul arata ca bancile fac eforturi pentru maturizarea digitala, definitivand tranzitia de la o transformare determinata de reglementari, la schimbarea bazata pe... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:49
Schimbarile vor continua in sectorul bancar in 2014 si vor fi determinate de mai multe forte. Reglementarea ramane una dintre cele mai puternice, iar problematica lichiditatilor si a capitalului, precum si cea privind reformele structurale vor continua sa domine agenda industriei.
In plus, e de asteptat ca noi presiuni sa apara in 2014, printre care o presiune in crestere din partea investitorilor privind rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE), se arata in studiul EY - Transforming banks, redefining banking - Global banking outlook 2014-15.
"Multe dintre reformele pe care bancile trebuie sa le adopte vor fi costisitoare atat din punctul de vedere al implementarii, cat si din cel al mentinerii pe termen lung. Drept urmare, impactul asupra costurilor necesare derularii afacerii va fi chiar mai mare in 2014. Investitorii ar putea accepta un randament mai scazut ajustat la risc in cazul bancilor mai sigure, dar chiar si acest randament trebuie sa depaseasca nivelul costului capitalului propriu, estimat la o medie de aproximativ 10-12%", a comentat Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader.
Multe aspecte privind sectorul bancar au ajuns aproape de nerecunoscut la cinci ani dupa declansarea crizei financiare.
Schimbari majore in industria bancara, incepand din 2008
Schimbarile suferite de industria bancara la nivel global, incepand cu 2008, au fost fara precedent.
"In mod normal, randamentul asteptat de catre orice actionar pentru derularea unei... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:35
Dupa doi ani consecutivi de pierderi, bancile din Romania s-au angajat in 2012 intr-un amplu proces de restructurare, incepand cu schimbarea managementului de la conducerea celor mai importanti jucatori, inchiderea a sute de unitati si concedierea a mii de angajati pana la modificarea politicii de creditare.
Tomas Spurny, cu experienta pe piata din Europa Centrala si de Est, l-a inlocuit pe Dominic Bruynseels in functia de presedinte executiv al BCR, presedintele BRD, Guy Poupet, a fost schimbat cu directorul regional al sucursalei Societe Generale din Camerun, Alexandre Maymat, Robert Rekkers a parasit conducerea Bancii Transilvania dupa noua ani de activitate, iar Henk Paardekooper a venit din Londra pentru a-l inlocui pe Johan Gabriels dupa trei ani la carma RBS Romania.
Daca, in 2011, bancile au inchis 130 de unitati si au concediat 980 de angajati, doar in primele sase luni ale anului 2012, reteaua teritoriala s-a restrans cu 352 de unitati, iar numarul de salariati din sistemul bancar a scazut cu 3.700.
Cititi mai multe despre Schimbari la varf, mii de concedieri si scandaluri - bancile din Romania in 2012 pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 10:03