Stefan Vuza a declarat ca saptamana viitoare se va discuta cea de-a patra varianta de privatizare a Oltchim. Omul de afaceri a explicat ca este luata in calcul posibilitatea stergerii unei parti din datoriile pe care Oltchim le are acum, dar si atragerea unui investitor care poate face dovada ca va investi la Valcea aproximativ 100 de milioane euro.
"Niciun 'greu' din industrie nu vine daca datoriile sunt lasate la acest nivel. Combinatul Oltchim poate fi adus prin investitii reale la un profit anual de 20-30 de milioane de euro. Compania care preia aceasta afacere isi face niste calcule si nu doreste sa munceasca peste 30 de ani pentru a achita doar datorii. Un termen de cel mult sapte ani este unul corect", a spus Vuza, pentru NewsIn.
In acest moment datoriile totale ale firmei valcene se apropie de 800 de milioane euro. Doar creanta Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane euro, iar cea a AVAS de aproximativ 250 milioane de euro. Pentru a putea scapa de povara datoriilor care se acumuleaza constant la Oltchim statul are de ales dintre doua variante: fie privatizeaza combinatul cu un investitor strategic si accepta sa stearga o parte din creante, fie declara insolventa si face demersurile necesare pentru a opri definitiv activitatea la Valcea.
"Sunt multi cei care si-ar dori ca Oltchim sa nu mai existe. Cei mai interesati sunt cei de la PCC SE. Stiu ca se spune ca acest combinat este o gaura neagra care nu mai are nicio sansa de redresare. Este... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 15:33
Statul roman poate impune, in schimbul stergerii creantelor AVAS si Electrica asupra Oltchim, investitii a caror valoare sa fie cel putin egala cu datoriile, a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.
"Am gasit si o formula prin care cele 400 de milioane de euro datorie AVAS si Electrica, datoria la stat, poate fi anulata, daca o anulam pe calea ajutorului de stat legal. Ce inseamna ajutor de stat legal?
In baza directivelor Uniunii Europene, inseamna un ajutor conditionat de o valoare a investitiilor cel putin echivalenta. Deci tot de 400 de milioane de euro. Deci, daca acordam un termen rezonabil de cinci pana la sapte ani pentru un investitor, acesta va investi 400 de milioane de euro", a spus Blanculescu.
Acesta a declarat ca a asigurat consultanta pentru o companie "situata la 200 de km est de Moscova" interesata de Oltchim, dar ca incercarile "au fost soldate cu esec".
Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa.
Guvernul cere acordul FMI sa vanda Oltchim prin negociere directa
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca procedura de privatizare a Oltchim a fost incheiata prin nesemnarea contractului de vanzare-cumparare pentru pachetul de actiuni de 54% detinut de Ministerul Economiei prin OPSPI. Acesta sustine ca adjudecatarul licitatiei nu a... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 12:51
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca asteapta ca persoana care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sa se prezinte in maxim zece zile cu banii. Premierul a subliniat ca, daca acest lucru nu se va intampla, este vorba de o infractiune.
"Cel care a castigat licitatia sa se prezinte in maxim zece zile cu banii pentru actiuni. Este vorba despre 200 de milioane si dupa aceea este vorba despre celelalte datorii si despre investitii. Eu vreau sa atrag atentia ca oricine a venit, a participat la licitatie si nu are acesti bani suporta rigorile legii si mai ales pune in pericol locurile de munca pentru mii de oameni.
Noi am tinut pana acum Oltchimul, desi ati vazut ce s-a intamplat in guvernarea trecuta, iar pentru noi important este cum salvam locurile de munca si cum facem ca Oltchim sa functioneze in continuare. Nu e o chestie de joaca, si nici nu e o chestie de campanie electorala. E vorba de mii de oameni acolo si de o societate comerciala extrem de importanta pentru romani", a spus Ponta.
Intrebat daca, in opinia sa, castigatorul licitatiei, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a raspuns ca nu are dreptul sa se pronunte "pe nimic de acest gen", adaugand ca, daca acesta se achita de obligatiile pe care si le-a asumat o data cu depunerea ofertei, "va fi felicitat".
"Sa aduca banii si sa salveze locurile de munca ale oamenilor si il vom felicita cu totii. Daca cumva n-o face,... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 10:30
Oferta depusa de Dan Diaconescu pentru privatizarea combinatului Oltchim este a fost validata, chiar daca a fost inregistrata cu o intarziere de cateva minute, fata de termenul limita.
Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a propus ca oferta sa fie luata in considerare. Decizia validarii sau nu a ofertei lui Dan Diaconescu urma sa fie luata de catre Comisia de privatizare, vineri, la ora 11.00.
Ulterior, reprezentantii OPSPI au anuntat ca oferta lui Dan Diaconescu este luata in considerare.
Documentele de participare la licitatie au putut fi depuse pana joi, ora 12.00, acesta fiind termenul oficial.
Initial, Vulpescu respinsese oferta lui Diaconescu pentru depasirea termenului cu patru minute. Cu toate acestea, Diaconescu sustine ca oferta sa a fost depusa la 11.57, nu la 12.04.
Presedintele PP-DD declarase, in cursul diminetii de joi, ca va dubla oferta pentru Oltchim si ca s-a asociat cu un investitor strategic strain, care este dispus sa investeasca doua miliarde de euro in Oltchim si Arpechim.
Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive va fi organizata la sediul OPSPI, la data de 21 septembrie 2012, ora 12.00.
Patru investitori au depus pana joi oferte pentru privatizarea Oltchim: PCC SE, Aisa Investment, Chimcomplex si Dan Diaconescu.
Termenul initial de depunere a ofertelor a fost 17 septembrie, dar seful Oficiului... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 13:26
Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: "este o privatizare romaneasca". Premierul a declarat ca nu exclude posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.
"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultatul de maine putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala".
De asemenea, Constantin Roibu, fostul director Oltchim, a spus la Romania TV, ca Boureanu "are o datorie de 280.000 de euro fata de Oltchim".
Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a confirmat declaratia lui Victor Ponta, potrivit careia, ar fi avut o intalnire cu vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu si cu Adriean Videanu. In schimb, el sustine ca nu au discutat despre privatizarea Oltchim.
Potrivit lui Roibu, cu Boureanu a discutat despre niste datorii pe care acesta le are catre Oltchim si pe care trebuie sa le plateasca. De asemenea, cu Videanu ar fi vorbit despre un memorandum, despre care acesta nu isi mai aducea aminte. Intalnirea a avut loc miercuri. "Am avut intalniri, dar nu am discutat despre privatizarea Oltchimului si nu au fost intalniri secrete. Atata timp cat te intalnesti intr-o cafenea, in timpul zilei, in mijlocul Bucurestiului, nu poate fi secreta", a spus Roibu.
Al doilea termen pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim nu a adus schimbari in ceea ce... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 12:13
Privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea a fost amanata pana in data de 20 septembrie, potrivit lui Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Angajatii reintra in greva, de miercuri, iar joi intentioneaza sa protesteze la Bucuresti.
Procedura de selectare a investitorului pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi amanata pana in 20 septembrie ora 12.00, deschiderea documentelor urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 13.30.
Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, omul de afaceri Stefan Vuza si compania PCC SE au depus oferte in cadrul dosarului de privatizare Oltchim Ramnicu Valcea. In acelasi timp, Dan Diaconescu incearca blocarea procesului.
Surprizele privatizarii Oltchim: Dan Diaconescu si Stefan Vuza au depus oferte
Investitorii au cerut amanarea licitatiei publice, potrivit lui Vulpescu, care a mentionat numele Pegamont Romania si Gazprom.
Business24 a prezentat in format LIVE text cele mai importante momente ale procesului de privatizare a Oltchim:
- Sindicalistii discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu. Ei cer sa fie platiti pentru munca depusa, precum si sa se reia activitatea.
- Sindicatul Oltchim anunta reluarea protestelor.
"Nu dorim sa fim o povara pentru bugetul statului, dorim doar sa ne asiguram locurile de munca", a declarat unul dintre reprezentantii sindicalistilor.
- Remus Vulpescu, seful OPSPI - pana in data de 22 septembrie, Romania trebuie sa informeze... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:00
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a vandut peste zece caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), iar bancile care au creditat in trecut compania sunt dispuse sa continue spijinirea combinatului chimic.
"Numai ieri s-au vandut trei caiete de sarcini la Oltchim. In total am vandut peste zece. (...) O alta veste buna este ca bancile nu au declinat in vreun fel disponibilitatea de a contribui. La nivelul bancilor, situatia Oltchim este inteleasa intr-un cadru mai larg. Ele spun ca sunt dispuse, alaturi de Ministerul Economiei, sa participe la reluarea functionarii Oltchim", a declarat miercuri seful OPSPI, Remus Vulpescu.
In urma cu doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar
Ofertele cu pretul propus de investitorii interesati sa cumpere combinatul vor fi deschise in 18 septembrie, iar in aceeasi zi va urma licitatia cu strigare.
Data licitatiei de privatizare a Oltchim, modificata din nou mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:44
Privatizarea companiei Oltchim se realizeaza intr-un mod defectuos, iar statul, aflat sub presiunea FMI, a ales un moment neinspirat pentru a finaliza acest proces, avertizeaza analistii chestionati de Business24.
"Privatizarea se face prost, procesul trebuie reluat. Orientarea este gresita, precipitata, dupa ani lungi de amanari s-a ales cea mai proasta solutie", considera fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu.
El nu este de acord cu strategia de privatizare adoptata la sfarsitul lunii august, si anume vanzarea pachetului majoritar detinut de stat prin procedura colectiva, respectiv 54,6% din capitalul social si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim pana la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, oferite spre subscriere actionarilor minoritari.
Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar
"Statul nu trebuia sa vanda pachetul, ci trebuia sa il tina si sa faca majorari de capital succesive la Oltchim, pana gasea un partener strategic care sa investeasca in companie. Asa se vinde pachetul de actiuni pe un pret modic, iar compania ramane, in continuare, fara lichiditati. Deci, care-i afacerea?", se intreaba fostul ministru al Privatizarii.
In plus, acesta atrage atentia asupra faptului ca nu exista, in... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 08:41
Guvernul a decis schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Strategia de privatizare a fost modificata printr-un memorandum aprobat joi de Guvern, la propunerea Ministerului Economiei, mentioneaza Executivul.
AVAS a fost mandata sa vanda creanta asupra Oltchim, iar reprezentantii Ministerului Economiei in AGA Electrica SA sa aprobe vanzarea creantei detinute de Electrica SA asupra Oltchim.
Guvernul a mai precizat ca Ministerul Economiei va negocia, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, cu OMV Petrom o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.
Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.
Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat
Oltchim are in prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.
Dupa majorarea capitalului, compania urma sa fie vanduta in urma unei licitatii cu oferta in plic, in 14 septembrie, urmata, daca era... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 10:25