Specialistii spun ca agricultura este factorul care influenteaza cresterea economica a tarii, insa lipsa de tehnologizare o face meteo-dependenta. Refacerea sistemului de irigatii ar fi unul dintre principalii piloni ai unei agriculturi perfomante in tara noastra. CE pune la bataie un miliard de euro, insa costurile sunt mult mai ridicate.
Miza este mare, un sistem de irigatii performant ar putea aduce Romaniei independenta de importurile de alimente. Mai mult, numeroase firme romanesti vor participa la crearea infrastructurii.
"Nu am mai depinde de importuri"
"Daca s-ar reabilita intregul sistem de irigatii, ce reprezinta aproximativ 30% din suprafata Romaniei, ar insemna acoperirea necesarului de hrana la nivel intern. Practic, indiferent de capriciile naturii, noi vom putea fi, intr-o oarecare masura, la adapost, deci nu vom mai depinde de importuri", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.
Romania se afla in negocieri avansate pentru a contracta un imprumut in valoare de un miliard de euro de la Comisia Europeana pentru Agricultura. Suma a fost calculata de expertii Bancii Mondiale intr-un studiu privind refacerea si modernizarea sistemului de irigatii din tara noastra.
Totusi, acesti bani nu ar schimba foarte mult sistemul de irigatii din Romania. Ei pot fi folositi pentru realibilitarea unor loturi care sunt functionale, dar nu sunt eficiente.
"Exista o parte a sistemului care este... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:09
Deputatul PDL Valeriu Tabara a sustinut duminica intr-o conferinta de presa necesitatea schimbarii filosofiei privind irigatiile, avand in vedere si seceta din acest an, care a afectat productia agricola.
"Anul acesta a fost senzational de rau din punct de vedere climatic. Nu seceta pedologica a fost determinanta a productiei, ci seceta atmosferica. Inseamna ca pe langa sistemele de irigatii trebuie sa construim si alte sisteme, de pilda impaduriri. (...) Trebuie schimbata inclusiv filosofia privind irigatiile", a declarat Valeriu Tabara.
In opinia sa, marea sansa a Romaniei in acest an este faptul ca are ferme cu o dotare impecabila din punct de vedere tehnic.
"Am discutat la nivelul Uniunii Europene anul 2011, avand in vedere rezultatele exceptionale pe care le-am avut pe toate sectoarele, sa se constituie baza de politica agricola de finantare 2014 - 2020.
La aceasta data batalia ministerului (Agriculturii) numarul unu este pentru a obtine aceste fonduri europene la un nivel cat mai convenabil pentru Romania. Nu mai vorbesc ca exista la aceasta data acorduri semnate cu mai multe state pentru a fi sprijiniti in politica specifica pe care o are Romania", a spus fostul ministru al Agriculturii.
Potrivit acestuia, activitatea din agricultura a fost privita superficial.
Valeriu Tabara a mentionat ca Romania dispune in prezent de circa 1,4 milioane de hectare de sisteme de irigatii functionale dintre cele 3,2 milioane.
"Dintre acestea, 740.000 de hectare... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 14:40