Recentele taxe si impozite, introduse sa "hraneasca" sistemul bugetar, au creat incertitudinii in ceea ce priveste vulnerabilitatea sistemului bancar vis-a-vis de sistemul fiscal.
Noile taxe, dar si impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra economiei ar putea sa afecteze atat direct, cat si indirect sistemul bancar, sustin specialistii contactatii de Business24.
"Cu siguranta exista un impact atat direct, cat si indirect atunci cand vine vorba de taxe sau accize marite" a declarat economistul ING Bank, Mihai Tantaru.
In ce masura poate fi afectat sistemul bancar
Din punctul de vedere al analistilor, exista efecte nuantate "pe diverse ramuri si diversi operatori economici". Intr-o prima perspectiva, impactul este negativ asupra economiei, insemnand cel mai probabil o incetinire a revenirii economice.
"Evident ca toate modificarile si impactul pe care acestea il au asupra economiei ar putea sa afecteze indirect si sistemul bancar, deoarece sunt vreo cateva sute de milioane de euro care dispar din economie si se indreapta direct catre bugetul de stat. Odata ce dispar din economie, insemna ca dispar si din sistemul bancar. Astfel, circulatia prin sistemul bancar se va diminua cu aproximativ 500 de milioane euro" a declarat pentru Business24 analistul eonomic Aurelian Dochia.
Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei a parut usor mai putin pesimista asupra perspectivei economice, insa in acelasi timp, nu a parut foarte ingrijorata de efectele... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:23
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
"In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
"La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national".
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
"Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei", spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:05