Antreprenorii romani isi comercializeaza produsele si serviciile pe plan international, inregistrand cele mai mari vanzari in Italia si Austria si cumparand cel mai mult din Polonia, dupa cum indica datele AKCENTA.
Atunci cand vine vorba de exporturi, date oficiale facute publice de Oficiul Italian pentru Statistica arata ca firmele din Romania ocupa pozitia a 10-a intr-un top al principalilor exportatori europeni ale caror bunuri si servicii ajung pe piata italiana.
In ceea ce priveste Austria, datele Statistik.at arata ca business-urile din Uniunea Europeana, inclusiv cele din Romania, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor austriace (37.7MLD Euro dintr-un total de 53.88MLD Euro) de bunuri si servicii in perioada ianuarie-mai a anului curent.
In materie de exporturi, comerciantii romani vand in strainatate mai ales materiale de constuctii, mobila, fructe si legume.
In Italia, produsele de incaltaminte fabricate in Romania sunt cele mai cautate mai cautate, in timp ce Austria importa de la antreprenorii romani produse din sectorul constructiilor metalice.
In acelasi timp, datele Biroului Central pentru Statistici al Poloniei (Central Statistic Office -GUS) arata ca, anul trecut, Romania s-a aflat pe locul 18 in topul principalilor importatori de bunuri si servicii poloneze (in valoare totala de peste 10BLN de zloti). In primul trimestru al anului curent, Romania a avansat un loc, pe 17 (in conditiile in care importurile de bunuri... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 10:59
Exporturile Romaniei ar trebui reorientate catre tari din afara Uniunii Europene, precum Uniunea Sovietica, tarile arabe sau China, piete care au fost pierdute in ultimii ani, avand in vedere problemele existente in zona euro, considera economistii din domeniul bancar.
"In cazul in care continuam sa exportam direct in Europa va merge tot mai prost, trebuie sa ne gandim la exporturi extra-UE si sa gasim alte piete importante", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
El a aratat ca, daca in anul 1991 ponderea exporturilor Romaniei catre Uniunea Europeana era de 44,3%, in 2011 aceasta a crescut la 71,1%, in timp ce exporturile catre tarile din fosta Uniune Sovietica si-au diminuat ponderea de la 23% la 6%, iar pentru tarile arabe de la 4% la 2%.
Dumitru a explicat ca Romania ar putea recupera aceste piete printr-un parteneriat prin care sa promoveze produsele lor pe piata romaneasca, in schimbul accesului pe pietele lor.
Opinia lui Dumitru este sustinuta si de economistul-sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, care apreciaza ca Romania ar trebui sa se orienteze spre zone precum China sau Statele Unite ale Americii, identificand un potential de crestere din partea pietelor externe.
"Dorim orientarea de crestere spre cerere externa, dar exista cerere in conditiile in care depindem 70% de UE? In momentul de fata nu ne ajuta zona euro pentru comert, trebuie sa ne orientam catre piete din afara Uniunii... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 07:54
Romania trebuie sa inceapa sa gandeasca o strategie de diversificare a exporturilor romanesti si de marire a numarului de parteneri comerciali pentru a reduce dependenta de Uniunea Europeana, unde merg peste 70% din exporturile locale.
Conform raportului Institutului National de Statistica, in primele cinci luni ale anului 2012, exporturile romanesti au crescut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 18,5 miliarde de euro. Conform INS, marfurile au continuat sa mearga catre tarile Uniunii Europene in proportie de 71,05%.
Intrebat care ar fi o pondere echilibrata intre exporturile catre UE si cele catre zona extracomunitara, analistul economic Mircea Cosea a spus ca este greu de estimat. "Discutand intr-o maniera pur teoretica, ar trebui sa incercam sa reducem in urmatorii zece ani cu cel putin 10-15% ponderea exporturilor catre Uniunea Europeana si sa le orientam catre zona extracomunitara", a declarat acesta.
Parerea sa este insa ca, in momentul de fata, este necesar sa lucram la reorientarea exporturilor in masura in care marfurile noastre pot patrunde pe pietele extracomunitare, fara a propune o anumita cifra si o schimbare radicala imediata.
"Aici nu e o chestiune foarte simpla. Trebuie sa vedem ce marfuri romanesti au vocatie de export pe piete cum ar fi China, India, Rusia, Turcia, fostele republici sovietice sau chiar America Latina si Africa. E o chestiune care cere timp. Polonezii au luptat pentru asta vreo zece ani, dar trebuie... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:05
Valoarea investitiilor straine directe a scazut in primul trimestru al 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 19 milioane de euro, pana la 425 de milioane euro, arata raportul INS.
Chiar daca scaderea nu este foarte mare, aceste cifre ilustreaza incapacitatea Romaniei de a atrage investitorii.
In ciuda faptului ca nu se poate nega influenta mediului economic international asupra nivelului de investitii din Romania, nici nu putem pretinde ca problemele administrative din tara nu au contribuit asupra acestui aspect.
"Eu raman la parerea mea, pe care o spun de mai mult timp, ca nu ar trebui sa ne multumim cu faptul ca avem o scuza cu aceasta criza internationala. Romania are problemele ei pe care nu le rezolva si care nu vor putea sa fie un avantaj pentru investitori, atat timp cat ele nu sunt luate in seama de politica romaneasca", a declarat economistului Mircea Cosea pentru Business24.
El aminteste ca este vorba de o problema de stabilitate politica, anul acesta fiind marcat de doua runde de alegeri si o schimbare de guvern in urma caderii cabinetului precedent, care creeaza o stare de nesiguranta pentru investitorii straini.
"In al doilea rand, nu putem sa avem investitii de mare valoare in Romania pentru ca aceste investitii cer un mediu infrastructural pus la punct", mentioneaza economistul, care da ca exemplu cazul Ford de la Craiova, care cere de ceva timp construirea unei iesiri de autostrada pentru productia lor.
Mircea Cosea spune... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 12:37
Prognoza de crestere economica pentru anul viitor va fi modificata, in conditiile in care nu se mai poate miza pe aceeasi crestere a exporturilor, ceea ce va conduce la o confuzie in constructia bugetara, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. "Sunt solutii atat de facile si lumea politica este atat de mioapa? Cred ca nu mai este o intrebare retorica.
O realitate care ne loveste in fiecare zi. Ne schimbam prognozele pentru ca nu mai putem sa mizam pe aceeasi crestere a exporturilor. Am fi nerealisti.
In momentul in care ti-ai schimbat prognoza apare iar confuzie in constructia bugetara", a spus Isarescu la Romania Financial Forum, organizat de Mediafax in parteneriat cu BNR.
Exporturile realizate anul trecut au urcat cu 27,3%, la 156,97 miliarde de lei (37,25 miliarde euro), potrivit datelor INS.
In perioada ianuarie-iulie, exporturile au fost de 25,8 miliarde de euro, cu 25,5% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada din 2010.
Saptamana trecuta, grupul finlandez Nokia a anuntat ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca.
Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.
Totodata, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat vineri pentru Mediafax ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 16:32