Unul din doi angajati ia in calcul schimbarea locului de munca in 2021, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
Un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs arata ca cea mai mare temere a angajatilor romani in ceea ce priveste situatia profesionala in 2021 este ca le vor scadea veniturile si ca ar putea prelua mai multe responsabilitati din cauza lipsei de personal.
"Mai bine de jumatate (54%) dintre angajatii romani care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun ca se gandesc sa-si schimbe locul de munca anul acesta, iar 28% au facut chiar pasi concreti in aceasta directie. Chiar daca 2020 a fost plin de provocari din punct de vedere profesional, cu mult efort si stres, numarul celor care iau in calcul o schimbare de job este mai mic decat la inceputul anului trecut, cand sase din zece angajati romani se declarau nemultumiti de situatia lor profesionala si se gandeau sa-si schimbe locul de munca", arata platforma.
Desi perspectivele salariale raman in continuare principalul criteriu in functie de care cei mai multi angajati romani (39%) aleg un job sau altul, aproape 29% dintre respondentii la sondajul BestJobs afirma ca aveau in plan sa-si schimbe locul de munca de dinainte de pandemie, pentru ca isi doresc o noua provocare in cariera. Pentru 27%, insa, principalul motiv pentru care schimbarea jobului a devenit o prioritate in noul an este ca nu considera ca au suficiente oportunitati de dezvoltare... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 14:33
Este sezonul virozelor, iar epidemia cu coronavirus se extinde pe zi ce trece. Panica si isteria au luat locul deciziilor rationale, iar asta poate sa afecteze buna desfasurare a activitatii companiilor, inclusiv in Romania.
In acest context, am cautat sa aflam care sunt indicatiile in cazul companiilor, ce spune legislatia din Romania in comparatie cu cea din alte tari sau in ce situatie se recomanda suspendarea activitatii unei companii.
Daniel Milicescu, expert SSM si Managing Partner Eurofin Consult, ne-a explicat ce trebuie sa faca angajatorii pentru a asigura sanatatea la locul de munca, dar si care sunt obligatiile angajatilor pentru a preveni raspandirea virusurilor.
Care este atitudinea managerilor de companii din Romania cu privire la sanatatea si securitatea in munca versus ce se intampla in alte tari din acest punct de vedere?
In ultima perioada, e un interes crescut in zona de Health and Safety, dincolo de fisele si documentele pe care le cere legislatia. Exista, insa, manageri care nu stiu care sunt raspunderilor lor in domeniul Sanatatii si sigurantei in munca si cum poate impacta SSM-ul business-ul pe care il conduc. Nu doar in sens negativ, ci si cum il poate ajuta, cum poate aduce plus-valoare.
Un exemplu bun este o epidemie. Si nu vorbim doar de coronavirus, ci si de cea de gripa sezoniera. Multi angajati merg la serviciu, chiar fiind bolnavi, iar managerii permit acest lucru.
Ceea ce nu iau ei in calcul este ca respectivul angajat nu... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 14:48
Bullying-ul reprezinta un comportament ostil sau o situatie conflictuala, fara legatura cu o problema reala, prin care, un sef sau un coleg, ajunge sa: umilieasca, tachineze, batjocoresca sau jigneasca, pentru a-si castiga o pozitie de putere sau de autoritate.
De cele mai multe ori, aceste persoane care apeleaza la un astfel de comportament sunt persoane frustrate, nemultumite de propria viata, egoiste, lipsite de empatie, cu tulburari de natura psihica, sau extrem de traumatizate de anumite experiente proprii.
Astfel bullying-ul poate fi considerat din perspectiva psihologica o forma de de violenta fizica sau psihologica ce produce in mod intentionat daune persoanei prejudiciate.
De foarte multe ori, din pacate, persoana care devine victima unui astfel de comportament, nu dispune de mecanisme prin care sa se poata apara, considerandu-se prinsa intr-o plasa, fara putinta de a mai scapa.
Tocmai pentru faptul ca se considera neajutorata, ii este teama sa spuna unui superior ceea ce i se intampla, sau, ii este frica sa isi schimbe locul de munca, considerand ca poate gasi ceva mai rau decat ceea ce are acum.
Insa, nu este chiar asa. O persoana care se considera victima unui comportament de bullying, trebuie sa apeleze la un specialist. Impreuna cu acesta poate descoperi care este problema agresorului si, in functie de aceasta, se poate gasi o solutie.
In cazul in care abuzatorul are o tulburare psihica, sau o situatie de viata ce ii tulbura judecata,... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 15:28
Cand in 1997 computerul Deep Blue l-a invins pe campionul mondial la sah, Garry Kasparov, parea ca inteligenta artificiala a ajuns intr-o etapa in care poate depasi omenirea.
Aceasta victorie, minimalizata de unii specialisti ai sahului pentru neobisnuit de slaba mutare a maestrului din deschiderea jocului 6, atesta dificultatea de a asocia inteligenta cu masinile.
In fapt era semnalul transformarii sociale care-si creste continuu viteza si influenta astazi.
Un avans al tehnologiei ce pune in discutie capacitatea procesarii de informatii si luarii de decizie a mintii umane.
Dincolo de progresele tehnologiei precum machine learning si deep learning ceea ce-i preocupa pe specialisti este impactul pe care deplina dezvoltare a inteligentei artificiale il poate avea asupra societatii. Deoarece zonele de impact sunt multiple merita mentionate principalele doua dintre acestea in functie de magnitudea fiecareia dintre ele.
Mediul de afaceri
Statisticile despre inteligenta artificiala in afaceri si tehnologie se schimba rapid. Fie ca este vorba de efectul inteligentei artificiale asupra startup-urilor sau investitiilor, fie de robotica, Big Data, asistenti virtuali, prezentarea pietei sau cautare si recunoastere vocala, statisticile ofera o mai buna intelegere a stadiului actual de dezvoltare a inteligentei artificiale si a domeniului sau de aplicare.
Asadar, pana in 2025 piata globala a inteligentei artificiale este estimata sa atinga 60 miliarde de dolari.... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 11:15
Una dintre deciziile cu impact major asupra fiecaruia dintre noi este cea legata de cariera. Pentru ca niciodata nu ai garantia - si nimeni nu ti-o poate oferi - ca vei lua decizia potrivita.
Inainte de a lua insa o astfel de decizie, fie ca sunt la primul loc de munca, ca am fost concediat/a, ca vreau o schimbare radicala, ca ma plafonez, ca nu ma dezvolt, ca nu-mi place mediul de lucru etc, am nevoie sa stiu cateva chestiuni:
cine sunt,ce-mi doresc cu adevarat,la ce sunt foarte bun,unde si ce am de imbunatatit,de ce studii sau de cata experienta mai am nevoie pentru a ajunge unde imi doresc,ce compromisuri pot accepta sau daca pot accepta compromisuri,care-mi sunt asteptarile,unde ma proiectez profesional in cativa ani,ce ma motiveaza si ma tine in priza,
Si altele din aceeasi categorie.
Problema banilor
Multi dintre noi luam decizii fara sa raspundem la aceste intrebari, instinctual, iar unul dintre motive, foarte plauzibil, de altfel, este cel financiar. Pentru ca toti... citeste mai departe despre "Urasti sa te trezesti dimineata cu gandul ca trebuie sa pleci la munca? Cum sa nu te simti demotivat la job" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 August 2016, ora 07:42
Dreptul la decizie in compania in care lucrezi, injectiile cu Botox la discretie oferite de angajator sau cursele de karting din pauza de masa ar reusi in mod sigur sa iti descreteasca fruntea, oricat de mult ai sta peste program sa termini proiectul. Unii angajati primesc toate acestea si, tocmai de aceea, rezultatele lor sunt deosebite si recunoscute in intreaga lume. Iata cu ce se delecteaza unii angajati chiar si pe timp de criza:
Karting in pauza de masa?
Mesele de ping-pong si biliard sunt nelipsite de la companiile tehnologice aflate la inceput de drum, insa companii precum Scribd au dus ideea de joaca la locul de munca la urmatorul nivel.
Aici angajatii se bucura de concursuri de karting cu masinute pe care le pot folosi si in birouri, scrie The Fiscal Times.
Programe de ingrijire corporala
Unele companii s-au axat puternic pe programe de ingrijire corporala pentru angajatii lor.
O firma din Oklahoma a construit la sediul sau un centru de fitness de aproximativ 22.000 de metri patrati, in care este inclus si o clinica medicala.
Printre serviciile oferite in centrul companiei se numara si radiografiile pentru cancer, injectiile cu Botox, sedinte de solar si de bronzare cu spray.
Servicii de schimbat ulei pentru masinile angajatilor
Printre beneficiile angajatilor de la Cisco Systems din San Jose se numara sedintele la dentist, coafor, dar si service pentru masini.
Angajatii au posibilitatea, de doua ori pe saptamana, sa isi lase masinile in service pentru... mai mult
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 11:07
Un lider are nevoie de ceva mai mult decat un IQ respectabil, el trebuie sa aiba si aptitudini sociale iesite din comun. O analiza a modului in care functioneaza creierul uman iti ofera informatii consistente despre valoarea acestor aptitudini "soft" pentru orice lider. Chiar stiinta a demonstrat ca cei mai buni lideri sunt cei care creeaza o atmosfera favorabila unui statut decent, favorabila sigurantei, autonomiei, corectitudinii, dar si deschisa catre bunastarea oamenilor din echipa. Majoritatea vad relatia de lucru ca pe o tranzactie economica in care oamenii ofera munca lor in schimbul salariului lunar. La unele joburi, un numar mai mare de ore de munca se transpune chiar intr-o recompensa financiara pe masura, insa tot mai multe cercetari au aratat ca factorul financiar primeaza in motivarea angajatilor.
O indeplinire corecta a nevoilor sociale de baza pentru orice om, de a fi respectat, de a fi in siguranta, de a avea autonomie si de a fi tratat corect sunt, in cele mai multe cazuri, mai importante decat banii, potrivit Forbes.
Viata la birou, un sistem social
Chiar daca unii oameni ar descrie mediul de la job drept “o mare familie”, neurologii au demonstrat ca locul de munca este receptionat de catre creier ca un sistem social.
Interactiunile sociale au o pondere uriasa in decizia angajatilor de a ramane intr-o companie, iar energiile pozitive primite de la sefi sau colegi pot imbunatati starea psihica pentru intreaga zi.
Tocmai de aceea, lipsa... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 12:40
Orice oferta de job pare tentanta atunci cand nu ai un loc de munca sau cand nu esti fericit la jobul actual. Trebuie sa ai mare grija sa nu cazi in “capcana” propriului entuziasm, daca nu vrei sa regreti curand alegerea facuta.Chiar daca oferta te face sa te simti in siguranta, sentimentul va disparea rapid daca postul nu ti se potriveste si esti nevoit sa incepi iar cautarile.
Pe langa amprenta pe care o lasa asupra CV-ului tau o astfel de schimbare la scurt timp, ea te va face sa iti pierzi increderea in propria persoana si iti poate afecta progresul in cariera.
Iata un scurt ghid oferit de Monster.com care te va ajuta sa cantaresti oportunitatea de a incepe un nou job si beneficiile unei asteptari mai lungi.
Analizeaza optiunile si clarifica singur intreaga situatie.
Ce te motiveaza?
Defineste clar motivul pentru care vrei sa schimbi locul de munca, da-ti seama catre ce te indrepti si ce conteaza mai mult in cariera.
Care este jobul la care aspiri?
Gandeste-te care sunt caracteristicile jobului cautat, care dintre acestea sunt mai importante si cum ar fi viata ta diferita cu un astfel de job.
Cantareste cererea ta si oferta primita
In ce masura oferta respecta cerintele tale? Exista o presiune financiara care te determina sa accepti oferta? Iata cateva motive sa nu te grabesti cu un raspuns.
Asigura-te ca merita sa faci mutarea
Daca realizezi ca iti doresti sa lucrezi pentru o companie, ca vei reusi sa faci o treaba buna la acel job iar cultura... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 19:45
Specialistii de la Harvard Business Review sunt de parere ca este ideal ca persoanele care isi schimba locul de munca sa pastreze relatii bune cu fostii sefi sau colegi, desi exista tentatia de a spune fiecaruia adevaratele pareri despre ei, scrie Mediafax.
Multi oameni sunt tentati ca, atunci cand demisioneaza, sa spuna celorlalti colegi sau sefi ce parere au despre ei. Totusi este in interesul tau sa pleci in termeni buni. Iata ce sa iei cu tine cand isi schimbi locul de munca:
1. Relatii
Spune multumesc oricui te-a tratat bine si te-a ajutat. Arata-te interesat sa pastrezi legatura. Nu stii niciodata cum te pot ajuta acesti oameni.
2. Mostre din munca ta
Ia cu tine documente care te-ar putea ajuta in gasirea unui nou loc de munca, dar nu secrete de serviciu sau documente strategice.
3. Un dosar de zambete
Ar trebui sa iei cu tine e-mail-urile si mesajele in care ai fost felicitat si laudat pentru munca ta.
mai mult
Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 23:20