Românii care vor să își schimbe furnizorul de energie sau gaze au la dispoziție o aplicație lansată de ANRE care simplifică întregul proces. Aplicația se numește POSF și este deja disponibilă de la jumătatea lunii noiembrie. Întregul proces de completare durează minim 20 de minute iar transferul de la un furnizor la altul se face în 24 de ore.
Însă imediat ce platforma a fost lansată, cei care au încercat să își schimbe furnizorul de energie au întâmpinat o serie de probleme. Unele se rezolvă mai ușor, altele mai greu, iar sistemul mai dă erori.
ANRE a făcut și un tutorial care explică exact cum trebuie completate toate câmpurile aplicației. Teoretic, în cel mult un sfert de oră ar trebui să se poată completa datele solicitate de platformă.
Expert în energie: ”O platformă de acest fel ar fi trebuit să aibă o bază de date unică”
Ziare.com l-a consultat pe Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, în legătură cu această platformă pentru că acesta a propus o astfel de aplicație încă de acum 7 ani.
”O platformă de genul acesta ar fi trebuit să aibă toate bazele de date ale operatorilor de distribuție și ale furnizorilor încărcate într-o bază de date unică. Adică atunci când eu am introdus CNP-ul să îmi identifice toate locurile de consum pe care le am. După aceea, când vreau să plec la un alt furnizor, să nu mă mai intereseze birocrația aceasta, să... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2022, ora 03:06
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a anuntat marti, 18 octombrie, ca a finalizat realizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrica si gaze naturale la nivel national (POSF).
"Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale la nivel national (POSF) este necesara in vederea indeplinirii obiectivului general al proiectului "Dezvoltarea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale". Adoptarea unor masuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toti consumatorii implicati in procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale, concomitent cu implementarea unei solutii informatice intuitive si inovative, va conduce la reducerea termenului actual de 21 de zile in vederea indeplinirii noilor cerinte europene care prevad ca pana in anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului sa se finalizeze in 24 de ore", se mentioneaza in comunicat.
Proiectul POCA, cu termen de finalizare la data de 2 decembrie 2022, este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, iar valoarea totala a proiectului este de peste 19,223 milioane lei, din care 98% cheltuieli nerambursabile (circa 18,839 milioane lei) si 2% cheltuieli contributie proprie ANRE (384.465 lei).... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2022, ora 13:47
Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.
De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.
Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.
Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.
Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.
"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a aplicat, pe parcursul acestui an, amenzi contraventionale in valoare de 1,545 milioane de lei, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale privind schimbarea furnizorului si utilizarea unor practici comerciale incorecte din partea acestora, arata datele reglementatorului, publicate miercuri.
"(...)ANRE a invitat furnizorii de energie electrica si gaze naturale la sedinta Comitetului de Reglementare din data de 20 noiembrie 2019.
In cadrul sedintei, furnizorilor le-au fost prezentate aspectele instrumentate de ANRE pe parcursul anului 2019, masurile luate, cadrul de reglementare, bunele practici, precum si perspectivele procesului de schimbare a furnizorului care, incepand cu anul 2026, nu trebuie sa dureze mai mult de 24 ore si trebuie sa fie posibil in orice zi lucratoare, conform prevederilor Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica", se precizeaza intr-un comunicat de presa al ANRE.
Conform Autoritatii, pe parcursul anului 2019, s-a constatat o crestere semnificativa a reclamatiilor clientilor referitoare la nerespectarea de catre furnizori a prevederilor legale privind schimbarea furnizorului si utilizarea de catre acestia a unor practici comerciale incorecte.
Astfel, in urma acestor constatari, au fost demarate actiuni de control, finalizate prin aplicarea de amenzi contraventionale in... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 17:43
In societatea actuala romanul isi poate alege singur si nestingherit care sa ii fie prestatorul de servicii. Fata de anii trecuti cand era oarecum ingradit si nici cadrul legal nu reglementa prea multe pentru el, acum exista maniere mai prietenoase prin care intelege si alege ce ii convine.
Ultima lege ce a schimbat o astfel de situatie vine de la legea liberalizarii ce dateaza inca din 2012. Aceasta presupune ca un consumator este liber sa isi aleaga furnizorul de gaz si de electricitate, subminand asadar pe cei care detin monopol pe piata de profil. Apar astfel firme mai mici sau mai mari ce se alatura listei de prestatori de servicii. Si incepe batalia.
Aceasta lege a permis o mai mare competitivitate. Spre marele avantaj al publicului consumator, aceasta lupta acerba pentru a ocupa locuri fruntase in preferintele oamenilor, a adus dupa sine o serie de avantaje: pachete de servicii complexe, preturi mai bune, conditii mai avantajoase de furnizare a resurselor dorite, gaz sau electricitate. Ba chiar au aparut si ofertele de tip multipacking, cele care implica ambele resurse furnizate de aceeasi sursa.
Spre exemplu, asa cum se gaseste si la www.eva-energy.ro, abonamentele pot fi de tip flexibile sau fixe, ofertele se pliaza in functie si de clasa de consumator, respectiv pentru cei casnici sau pentru cei business.
De asemenea, pachetele lor de servicii pot fi cumulate, aceeasi factura incluzand plata consumului de energie, cat si plata consumului de gaz. Cu... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 12:10
Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie electrica, odata cu diversificarea ofertelor din partea companiilor, pentru care consumatorul casnic devine tot mai atractiv, insa acestia trebuie sa fie atenti la capcane si sa verifice o serie de aspecte, precum pretul, conditiile de plata sau clauzele de penalizare.
In prezent, energia electrica pentru populatie are doua componente, una reglementata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici, si una libera, caz in care furnizorii achizitioneaza electricitatea la preturi libere, nereglementate.
ANRE anunta anual tariful reglementat pentru populatie.
Consumatorul casnic, miza importanta pentru furnizorii de energie
Consumatorul casnic a devenit din ce in ce mai atractiv pentru furnizorii de energie, avand in vedere ca jumatate din consumul populatiei este reprezentat de Componenta ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti schimbi furnizorul de energie electrica? Se poate, dar ai grija la capcane" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 17:22
Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie, dupa ce Agentia Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, un ordin care prevede, printre altele, eliminarea conditiei privind plata facturilor pentru demararea acestui proces.
"Documentul reprezinta o imbunatatire a procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica (...) si a fost elaborat in scopul armonizarii regulilor de schimbare a furnizorului aplicate in Romania cu legislatia Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat ANRE remis Ziare.com.
Printre principalele modificari se numara:
- posibilitatea schimbarii furnizorului in orice zi calendaristica;
- scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creandu-se conditiile de incadrare in termenul de 21 de zile impus de directiva europeana pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum;
- dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale;
- eliminarea ...citeste mai departe despre "Romanii isi vor putea schimba furnizorul de energie mai usor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 11:24
Schema pentru tarifele fixe tip 'feed-in' ce se vor aplica centralelor sub 1 MW, respectiv 2 MW in cazul unitatilor pe biomasa in cogenerare, ar putea incepe in iunie sau iulie, daca raspunsul asteptat de autoritati de la Comisia Europeana va veni in martie, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru in boardul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit acestuia, ultimul set de documente legat de tarifele 'feed-in' a fost trimis Comisiei Europene in luna decembrie 2013, insa raspunsul final nu a fost inca primit.
"Asteptam aprobarea de la Comisia Europeana (CE) pentru aceste preturi reglementate pentru unitati sub 1 MW, respectiv 2 MW in cazul centralelor pe biomasa in cogenerare. In prima saptamana din decembrie am trimis ultimul set de documente catre Comisie, legat de tarifele 'feed-in', iar discutiile privind centralele sub 1 MW le-am inceput in mai 2013. Au fost puse intrebari de catre CE si am raspuns in decembrie 2013. Asteptam reactia si parerea lor. Le-am trimis o metodologie pe baza careia se vor calcula aceste tarife, iar in decembrie le-am trimis si anumite exemple de tarife", a spus Zoltan Nagy, la HydroPower Energy Summit 2014.
El a atras atentia ca aceste cifre ar putea sa nu fie definitive, intrucat dupa aprobarea finala a metodologiei vor fi calculate preturile finale.
"Cifrele s-ar putea sa nu fie definitive. Dupa ce primim raspunsul CE, exista posibilitatea ca metodologia sa fie schimbata sau anumite cifre sa... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 16:13
Viitorul regulament de furnizare a energiei electrice il poate lasa fara curent pe consumator, chiar si bun platnic, daca furnizorul sau ramane dator fata de distribuitori sau producatori. Pentru a evita o astfel de situatie, consumatorul poate doar sa apeleze la alti furnizori.
Romanii risca sa fie deconectati de la retelele electrice daca furnizorul lor de energie are datorii catre transportator, distribuitor sau alti operatori, inclusiv restante pe piata angro.
Informatia apare in proiectul de Regulament de furnizare a energiei electrice la clientii finali, postat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pe pagina sa de internet. Dupa perioada de dezbateri publice, acest document va deveni litera de lege si ar trebui implementat intocmai.
Potrivit articolului 19 din proiect, clientul final ia nota de faptul ca risca sa fie deconectat "daca primeste un preaviz de deconectare deoarece furnizorul lui nu si-a respectat datoriile de plata pe piata angro.
Pentru a evita aceasta situatie, in termenul de preaviz clientul final poate rezilia contractul de furnizare cu furnizorul respectiv si poate schimba furnizorul inclusiv prin trecerea la furnizorul de ultima instanta". Preavizul este de cel putin 15 zile si vor fi deconectati inclusiv cei fara datorii la furnizor, conform articolului 69.
Citeste mai multe despre Aberatie. Cand furnizorul nu plateste, cetateanul ramane fara curent pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:26