Romania a recurs frecvent la modificari ale legislatiei fiscale cu scopul imbunatatirii nivelului de colectare, insa efectele au fost sub cele scontate si au generat impredictibilitate, numai anul acesta fiind emise 18 acte normative in acest sens, a afirmat, miercuri, Daniel Anghel, Partener, Lider Servicii Fiscale si Juridice, PwC Romania, intr-o conferinta.
In comparatie, Bulgaria a finalizat o reforma a administratiei fiscale care a dus la o imbunatatire evidenta a nivelului de colectare.
"Propunerile de modificare a legislatiei fiscale apar in contextul discutiilor despre situatia bugetara generata de deficitul de aproape 2% din PIB inregistrat la jumatatea anului.
Ingrijorarile sunt cauzate mai ales de ponderea mica a veniturilor fiscale in PIB, care a coborat la 26,8% in 2018, conform Eurostat.
Comparativ, Bulgaria care are o structura a economiei, precum si cote de impozitare similare cu ale Romaniei, a avut venituri fiscale de 29,5% din PIB anul trecut. Insa, Bulgaria a finalizat o reforma a administratiei fiscale care a dus la o imbunatatire evidenta a nivelului de colectare.
In schimb, Romania a recurs foarte frecvent la modificari legislative. Din pacate, efectele au fost sub cele scontate si au generat impredictibilitate. De la primul Cod fiscal, din 2004, au fost adoptate 209 acte normative de modificare a acestuia care au insemnat mii de articole schimbate. In 2018, au fost emise 22 de acte normative, iar in acest an sunt deja 18 acte... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 17:07
Politica fiscala expansionista a Romaniei pare sa continue in urma schimbarii de luna trecuta a premierului si aceasta va spori dezechilibrele macroeconomice, in timp ce deficitul structural semnificativ va lasa finantele publice mai vulnerabile la socuri, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
In 29 ianuarie, Parlamentul a aprobat numirea in functia de premier a Vioricai Dancila, dupa demisia lui Mihai Tudose, cauzata de dezacordurile din interiorul Partidului Social Democrat (PSD), care face parte din coalitia de guvernare PSD-ALDE. Numirea Vioricai Dancila este a doua schimbare a premierului in ultimele sapte luni.
"Cabinetul Vioricai Dancila a prezentat programul sau de guvernare, care include propuneri pentru noi reduceri de taxe, majorarea salariului minim si a pensiilor. Acestea includ majorarea salariului minim cu 100 de lei net pe an pana in 2020, cresteri anuale ale pensiilor in sectorul public, exceptari de la taxe pentru medici din 2019 si eliminarea impozitului pe dividende.
Programul readuce in discutie o propunere de reducere suplimentara a TVA cu un punct procentual din ianuarie 2019, propunere care fusese suspendata de precedentul premier pentru a indeplini tintele fiscale. Inca trebuie elaborate legi pentru aceste masuri", se arata in comunicatul Fitch.
Politica fiscala pro-ciclica a sprijinit cresterea, dar a sporit riscul supraincalzirii economiei. Un impuls fiscal solid a contribuit la cresterea... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 19:54
Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
In timp ce Romania se afla intr-un proces amplu de rescriere a Codului fiscal, este de asteptat ca schimbarile sa nu se opreasca aici, intrucat pe plan international exista o initiativa de amploare care va schimba radical modelul de business al companiilor multinationale.
Proiectul BEPS reprezinta o mobilizare fara precedent a tarilor OECD/G20, care inainteaza intr-un ritm alert si care in scurt timp va redefini principiile fiscalitatii in domeniul impozitelor directe.
Planul BEPS vizeaza recomandari privind modificari la nivelul tratatelor de evitare a dublei impuneri, legislatiei domestice a statelor, precum si altor instrumente internationale privind schimbul de informatii.
In acest context, evenimentul "BEPS: rEvolutia fiscala. Impactul noilor reguli asupra afacerii dumneavoastra", care se va desfasura pe data de 16 iunie 2015, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, isi propune sa dezbata teme precum:
Schimbari ale legislatiei fiscale preconizate la nivel mondialImpactul initiativelor la nivelul Uniunii EuropeneRaspunsul autoritatilor romane la BEPSSchimb de informatii - obligatii noi pentru contribuabili si autoritatiLimitarea deducerii costurilor cu finantareaPreturi de transfer: active intangibile si servicii de rutinaAlocarea de riscuri si capital in tranzactiile intra-grupNoile cerinte de documentare in materie de preturi de transfer
Mai multe detalii despre eveniment si inscrieri, pe www.business-mark.ro. mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 12:42
Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare de anul viitor, promite sa reduca presiunea fiscala pentru angajatii si companiile din Romania.
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul noului Cod, care contine masuri de tip liberal, ce-ar urma sa schimbe imaginea Romaniei in ochii investitorilor.
Printre modificarile esentiale aduse Codului Fiscal se numara reducerea TVA, anularea impozitului pe dividende, reducerea cotei unice de impozitare si cresterea bazei de colectare pentru asigurarile sociale.
Implementarea acestora se va face gradual, pentru a diminua impactul asupra bugetului de stat.
TVA redusa scoate economia neagra la suprafata
Incepand cu 1 ianuarie 2016, Romania ar trebui sa-si imbuntateasca treptat imaginea in fata investitorilor externi si a unor institutii financiare internationale.
Reducerea treptata a unor taxe impovaratoare ar putea aduce o parte din economia subterana la vedere, incurajand, in acelasi timp, investitiile.
Noile masuri ar putea imbunatati substantial imaginea mediului de afaceri din tara incepand cu 2016.
In prima faza, cota TVA de 24%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, va fi redusa la 20%.
Pentru alimentele de baza - carne, peste, fructe si legume - TVA va fi de 9%, dupa modelul aplicat in industria de panificatie.
In prima faza, impactul asupra bugetului de stat, in cursul anului viitor, ar urma sa fie de 5,2 miliarde de lei, suma care n-ar fi imposibil de recuperat.... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:45
Ca urmare a transformarilor legislatiei fiscale internationale, cu accent pe cresterea transparentei si a schimbului de informatii intre state la nivel global, regulile fiscale se vor schimba si in Romania in urmatorii 5 ani.
"Vedem in ultima vreme un efort concertat la nivel international, in interiorul mai multor organizatii sau grupuri internationale, de la OECD, la G8 si pana la Uniunea Europeana, pentru rescrierea regulilor fiscale internationale, pentru a diminua pe cat posibil practica evitarii platii taxelor, atat de catre companii, cat si de catre persoanele fizice.
Urmarea acestor eforturi va fi un accent sporit pe determinarea motivelor si substantelor tranzactiilor, indeosebi intre partile afiliate", a declarat Mihaela Mitroi, seful departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Ne va "manca" statul mai multi bani in 2015? Ce spun specialistii in fiscalitate
Ea aminteste ca ...citeste mai departe despre "Romanii ar trebui sa se pregateasca pentru ca regulile fiscale se vor schimba drastic in urmatorii 5 ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 21:58
Noile masuri fiscale anuntate de Guvern vor duce la saracirea populatiei, care va suporta povara scumpirilor, si vor afecta investitiile si afacerile retailerilor, iar in final efectul va fi invers decat cel scontat, incasarile la buget urmand sa scada, potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale.
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) arata, de asemenea, ca practica Guvernului de a schimba regulile jocului fara consultarea mediului de afaceri afecteaza in mod considerabil atractivitatea mediului de afaceri romanesc si reprezinta un puternic semnal de descurajare a investitiilor.
"Largirea artificiala si nejustificata a bazei de taxare nu stimuleaza functionarea economiei ci, dimpotriva, incurajeaza evaziunea in detrimentul jucatorilor corecti, care platesc taxele si respecta legea in Romania. Reluam cu aceasta ocazie o solicitare mai veche a AMRCR pentru Guvern, aceea de reducere generala a TVA, masura care va stimula in mod real consumul si va avea un impact pozitiv asupra bugetului", a declarat intr-un comunicat directorul executiv al AMRCR, Delia Nica.
Ce incasari prevede Guvernul in 2014
Guvernul se asteapta sa incaseze anul viitor aproape 5 miliarde lei din noile impozite, schimbarea regimului de impunere pentru intreprinderile mici si mijlocii, modificarea modului de calcul al accizelor, cresterea salariului minim brut pe economie si extinderea bazei de calcul a contributiilor de sanatate.
Totalul incasarilor care vor fi astfel... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 12:03
Consiliul Investitorilor Romani organizeaza miercuri, la Palatul Parlamentului, o conferinta nationala, la care au fost invitati sa participe antreprenori autohtoni, precum si reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei.
Principalele masuri ce vor fi supuse dezbaterii publice se refera la revenirea TVA la 19 %, scaderea contributiilor sociale pe salarii, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, stoparea majorarilor galopante a preturilor la energie si reluarea decontarilor accizei la motorina in agricultura.
Consiliul Investitorilor Romani, structura de reprezentare al Asociatiei "Forumul Investitorilor Autohtoni", avertizeaza asupra cresterii fara precedent a evaziunii fiscale din Romania care conduce la concurenta neloiala si solicita autoritatilor masuri ferme pentru combaterea economiei subterane.
Investitorii autohtoni subliniaza ca, pe fondul fiscalitatii si birocratiei excesive, Romania se afla in topul tarilor cu cea mai scazuta colectare a taxelor si a impozitelor, in special la TVA si contributii sociale. Doar ca urmare a majorarii TVA de la 19 % la 24 %, dar si a ineficientei organelor de colectare si control, Romania colecteaza mai putin de 50 % din TVA, iar bugetul statului pierde aproximativ 20 de miliarde de euro.
"Presiunea asupra companiilor oneste devine pe zi ce trece tot mai mare, cauzand grave dificultati financiare. In acest context, Consiliul Investitorilor Romani supune dezbaterii publice un set de masuri menite sa duca la scaderea... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:29
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
"In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
"La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national".
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
"Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei", spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:05