Romania se pregateste sa inchida anul 2019 cu buzunarul gol, bugetul tarii este pe cale sa inregistreze cel mai mare deficit din ultimii 9 ani, iar economia pare ca s-a oprit, pentru moment, din "duduiala".
Potrivit ultimelor estimari oficiale, executia bugetara pentru 2019 va consemna un sold negativ de 4,4% din PIB, un nivel mai mare de deficit fiind consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un deficit de 6,5% din PIB.
Totodata, cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% in ritm anual, potrivit datelor de la Statistica. Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in trimestrul doi, comparativ cu trimestrul unu.
Iar in loc de Mos Craciun, sfarsitul de an aduce un anunt din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poors care a decis, in decembrie, sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei la negativa de la stabila, avertizand ca ar putea urma chiar o retrogradare a tarii in urmatoarele 24 de luni.
Bugetul pe 2019 trece abia in februarie de Parlament
Cu o intarziere de aproximativ trei luni, Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament in februarie, dupa mai multe dispute intre seful statului si Guvern, partile acuzandu-se reciproc de tergiversare.
Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 5,5%... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 12:21
Analistii sunt surprinsi de datele anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS). INS a anuntat, vineri, ca economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie.
Analistii consultati de Digi24 sustin ca datele surprinzatoare se explica prin schimbarea metodologiei de calcul.
INS anunta crestere economica de 1,9% in trimestrul III. Nu am fost in recesiune tehnica
Aurelian Dochia, membru in Consiliul de Administratie al BRD - Groupe Societe Generale, este de parere ca "datele INS de astazi sunt mult mai mari decat se astepta toata lumea. Se stia ca va fi o crestere, dar totusi, nivelul acestei cresteri este foarte mare, si, intrucat este vorba si de anumite schimbari in metodologia statistica, mie personal nu mi-e foarte clar ce provine din schimbari de calcul, oricum, este bine ca ...citeste mai departe despre "Crestere economica anuntata de INS - cum interpreteaza analistii cifrele" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 09:00
Tarile europene se zbat sa depaseasca efectele crizei si vin cu o noua solutie pentru cresterea economica: includerea veniturilor obtinute din prostitutie si din alte activitati ilegale in calcularea produsului intern brut (PIB).
Cel putin pe hartie, acest proces va aduce un aport anual de 2,4% la PIB al Uniunii Europene, informeaza CNBC.
In consecinta, avansul va fi unul semnificativ, avand in vedere ca UE a consemnat in primul trimestru din 2014 o crestere de numai 0,3%.
Tara care va include prostitutia si traficul de droguri in calcularea PIB
Ce presupune masura
Pentru a avea o estimarea mai corecta a economiei, statele membre UE vor include in calcularea produsul intern brut si unele parti ale economiei subterane, inclusiv prostitutia si importarea, fabricarea, vanzarea si consumul drogurilor ilegale.
Masura va intra in vigoare in septembrie 2014, informeaza sursa citata.
Miscarea controversata ar urma sa creasca - cel putin pe hartie - economia tarilor de pe ...citeste mai departe despre "Drogurile si prostitutia, cheia cresterii PIB in Europa?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 08:24
Continutul noii scrisori de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice, iar scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), intr-un comunicat de presa.
Potrivit MFP, finalizarea negocierilor cu partenerii internationali (Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala) si intocmirea proiectului scrisorii de intentie si a celui privind memorandumul de politici economice si financiare reprezinta un succes al Romaniei pe linia mentinerii increderii mediilor financiare internationale si a investitorilor straini in politicile macroeconomice ale Guvernului.
"Proiectele scrisorii de intentie si, respectiv, ale memorandului nu sunt inca documente publice. In consecinta, materialele pe aceasta tema care se vehiculeaza in presa nu provin din surse oficiale si nu pot fi confirmate inainte de aprobarea lor de catre autoritatile romane, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene.
Suntem in masura sa infirmam insa existenta unor masuri concrete prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor sau cresterea contributiilor de asigurari de sanatate pentru persoanele cu venituri mari care au in intretinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurari de sanatate, asa cum s-a vehiculat recent in mass-media. Guvernul isi propune in schimb... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 08:45
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45
INS a anuntat, miercuri, o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, dupa aparitia unor informatii noi si schimbarea modului de calcul a unor indici, dar PIB nominal este acelasi, de 587,4 miliarde lei.
Astfel, Institutul National de Statistica (INS) arata, intr-un comunicat, ca revizuirea PIB estimat a avut la baza informatiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicarii datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificarii datelor privind sectorul "Administratii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum si de pret recalculate ca urmare a schimbarii, incepand cu ianuarie 2013, a anului de baza utilizat la calculul acestor indici (din 2005 in 2010).
"Schimbarea anului de baza a determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior si a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinta precum si recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, incepand cu ianuarie 2010 si pana in prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizeaza in comunicatul INS.
Industria si comertul, responsabile pentru cresterea suplimentara a PIB in 2012
Comparativ cu prima varianta provizorie, dinamica PIB in anul 2012 fata de cel precedent s-a majorat in special pe seama... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:57
Increderea directorilor generali din intreaga lume in cresterea economica viitoare a revenit aproape la nivelurile inregistrate anterior crizei, potrivit celei de-a 14-a editii a studiului Global CEO Survey realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), informeaza NewsIn."Dintre cei 1201 respondenti din randul directorilor generali din intreaga lume, 48% au declarat ca sunt foarte increzatori in privinta cresterii economice viitoare in urmatoarele 12 luni. Aceasta reprezinta o imbunatatire semnificativa a nivelului de incredere fata de anul trecut, cand doar 31% dintre directorii generali se declarau foarte increzatori, si se apropie de nivelul de optimism de 50% atins in 2008 la momentul debutului crizei economice", arata studiul.
Potrivit PwC, 88% dintre directorii generali au declarat ca sunt intr-o oarecare masura increzatori in perspectivele de crestere pentru urmatoarele 12 luni, fata de 81% care declarau acelasi lucru anul trecut.
Pe termen mai lung, 94% dintre directorii generali se declara increzatori in perspectivele de crestere in urmatorii 3 ani, in crestere cu 2 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat anul trecut.
Revenirea increderii s-a facut remarcata pe toate continentele, directorii generali din India, Austria, Columbia, Peru, China, Thailanda si Paraguay fiind deosebit de optimisti cu privire la perspectivele pe termen scurt.
In schimb, directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit mai putin optimisti.
Directorii generali din Germania au facut... mai mult
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 13:27
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a aliniat estimarea privind cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei la cea a guvernului si a Fondului Monetar International, de 1,3% in 2010, imbunatatind datele anuntate in octombrie 2009, potrivit unui raport publicat vineri, informeaza NewsIn.Estimarea este mult peste nivelul prognozat joi de Banca Mondiala, care si-a mentinut proiectia anterioara, ce ia in calcul o crestere economica de numai 0,5% a Romaniei in 2010.Totodata, BERD a imbunatatit si estimarea privind scaderea economica din 2009, la 7%, de la 8% anterior.Imbunatatirea prognozelor reflecta o redresare usor mai rapida decat cea anticipata in octombrie, dar cu variatii diferite in functie de regiune, se subliniaza in raport. Revenirea economica ar urma sa se accentueze usor in 2011.Pentru Romania, BERD estimeaza o crestere economica de 2,3% in 2011.Analistii institutiei vad o scadere medie a economiei din regiunea in care opereaza cu 6,1% anul trecut, urmata de o crestere medie de 3,3% in 2010, in urcare de la 2,5% cat fusese prevazut in octombrie. Pentru 2011, BERD prognozeaza o crestere medie in regiune de 3,8%."Revizuirea in sus se bazeaza pe o performanta mai buna decat se anticipa in patru mari economii din regiune - Polonia, Turcia, Rusia si Kazahstan -, ca urmare a scumpirii materiilor prime si a reluarii fluxurilor de capital catre marile tari emergente", se mai arata in raport.In schimb, in cele mai multe tari mici care nu... mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 17:30