Pandemia de coronavirus a cauzat o intrerupere fara precedent a comertului mondial, situatie care a afectat si importatorii si exportatorii romani. Acestia au trebuit sa infrunte lockdown-uri, schimbari de reguli, restrictii, interdictii si au beneficiat de ajutor limitat. Cum s-au descurcat in criza, in aceste conditii?
Peste 70 % din firmele din Romania care realizeaza exporturi au fost afectate in luna martie de pandemie, arata un sondaj derulat de Institutul National de Statistica (INS) printre peste 1 700 de companii. Dintre acestea, 20 % nu au mai avut deloc exporturi in luna martie, iar pentru peste 6 % dintre firme exporturile s-au restrans cu peste 50 %. Doar pentru 10 % dintre companii exporturile au crescut.
Printre acestea se numara companiile care au facut export de cereale. Cauzele principale invocate pentru reduceri au fost diminuarea capacitatii de productie, probleme de transport, interdictii temporare legale de export, lipsa materiilor prime din import, dar si anularea unor contracte.
Situatia este similara si in cazul importurilor. Cele mai multe firme importatoare (60 %) au fost afectate de pandemie, 8 % nerealizand deloc importuri, iar pentru 6 % dintre ele activitatea scazand cu peste 50 %. Pentru 15 % dintre companii, insa, importurile au crescut. Un exemplu pot fi importatorii de medicamente, ale caror afaceri au inflorit. In ceea ce priveste cauzele care au dus la reducerea importurilor, pe langa reducerea capacitatii de productie,... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 12:28
Utilizarea cardului la comercianti reprezinta, in general, cea mai ieftina metoda de plata in calatoriile in afara tarii, aducand economii semnificative comparativ cu schimburile valutare realizate in tara sau la destinatie, arata un studiu MasterCard realizat la nivelul Europei Centrale si de Est si Israel.
Romanii care calatoresc in Austria, spre exemplu, pot face economii de 32% daca platesc cu cardul de debit, in comparatie cu conversia la birourile de schimb din aeroportul-destinatie, potrivit comunicatului remis Ziare.com.
De asemenea, pentru a achizitiona produse in valoare de 100 euro in Italia, cumpararea de valuta la casele de schimb din tara ar genera costuri cu 7% mai ridicate comparativ cu plata cu cardul direct la comerciant.
Iar pentru cei care calatoresc in Marea Britanie, costurile cu achizitionarea lirelor sterline in aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decat cele generate de tranzactiile cu cardul la comercianti.
O alta concluzie a studiului este ...citeste mai departe despre "Cum iesi mai ieftin - plata cu cardul in strainatate vs. casele de schimb valutar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 15:48
Clientii Bancii Comerciale Romane (BCR) au efectuat, in primele cinci luni ale acestui an, peste 1,5 milioane operatiuni de schimb valutar (cumparare/vanzare), valoarea acestora depasind doua miliarde lei, a anuntat marti banca.
"Vedem o tendinta de crestere a tranzactiilor prin intermediul echipamentelor dedicate si a serviciilor de internet si phone banking. Ca parte importanta a strategiei bancare privind canalele retail, ne dorim sa incurajam efectuarea schimburilor valutare in afara ghiseelor bancare. Prin urmare, punem la dispozitia clientilor nostri, dar si a non-clientilor, multiple posibilitati si beneficii de tranzactionare in afara casieriilor: avem o retea stabila de echipamente si servicii remote, avem cursuri de schimb preferentiale pentru acestea si, cel mai important, suntem disponibili 24 de ore din 24, sapte zile din sapte", a declarat Bogdan Marin, Director Executiv Canale Retail din cadrul BCR.
Valorile medii ale operatiunilor de schimb valutar oscileaza in functie de tipul platilor (operatiuni cu numerar si/sau intre conturile clientilor) si in functie de canalul prin care sunt efectuate (Automate de Schimb Valutar, casierie - operatiuni cu numerar si/sau Masini Functionale, Click, Alo 24 Banking BCR - operatiuni intre conturi), intervalul de variatie fiind cuprins intre 400 si 4.000 lei/tranzactie.
Operatiunile de schimb valutar pot fi efectuate, pe langa ghiseele de schimb valutar din unitati, si prin reteaua de echipamente.
Totodata, pot... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 12:01