Grecia spera sa revina pe pietele de obligatiuni spre sfarsitul lui 2014, a declarat joi ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, dupa ce randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene au ajuns la cel mai scazut nivel de la restructurarea datoriei, in 2012.
Miercuri, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale elene pe zece ani au scazut sub 10%, transmite Reuters.
Grecia, care a beneficiat de doua pachete de asistenta financiara din mai 2010, a primit laude din partea creditorilor internationali pentru indeplinirea conditiilor impuse in schimbul asistentei financiare de UE, BCE si FMI.
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale ale statelor de la periferia zonei euro au scazut de cand BCE a anuntat un program de achizitionare de bonduri pentru a ajuta aceste tari care se confrunta cu probleme financiare.
"Sper ca vom acelasi noroc ca Irlanda si Portugalia, care deja acceseaza pietele cu randamente sub 6%. Cred ca asta se va intampla si in cazul nostru spre sfarsitul lui 2014", a afirmat Yannis Stournaras la postul public de televiziune din Grecia.
Grecia nu a mai putut accesa pietele de obligatiuni din 2010, cand a devenit primul stat membru al zonei euro fortat sa solicite asistenta financiara din cauza crizei datoriilor. Irlanda si Portugalia, care au beneficiat si ele de pachete de asistenta financiara, au facut progrese mai mari decat Atena in indeplinirea tintelor fiscale si au revenit pe pietele de obligatiuni. Marti,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 11:27
Banca olandeza ABN Amro a pierdut 121 milioane de euro in cel de-al patrulea trimestru din 2011, din cauza implicarii sale majore in problema Greciei, dar si din cauza contractiei economiei din zona.
ABN Amro, care a oferit credite statului elen, a fost puternic afectata de criza puternica din Grecia. Rezultatele proaste au inrautatit si perspectivele bancii, care a fost nationalizata in timpul crizei financiare pentru 30 miliarde euro, scrie Financial Times.
Reusita Greciei de vineri, de a sterge 100 miliarde de euro din datoria sa privata, poate fi benefica pentru statele europene si pentru pietele de capital din zona, dar succesul sau afecteaza puternic creditorii directi ai statului.
Un mediu economic ostil
ABN Amro este cea de-a treia banca olandeza ca dimensiune, dupa ING si Rabobank. Rezultatele pe anul 2011 au fost puternic afectate de "mediul macroeconomic care se deterioreaza rapid" si in special din cauza economiei olandeze care se afla in recesiune inca din iulie.
"Provizioanele pentru credite sunt ridicate in 2012 si ar putea chiar sa creasca. Recesiunea din a doua jumatate a anului trecut probabil ca va provoca contractii si in prima parte a 2012, iar mai multe companii vor avea probleme", a declarat seful ABN Amro, Gerrit Zalm.
Economia olandeza se va contracta cu 0,75% in 2012, considera economistii, pe masura ce consumatorii vor fi afectati de o prabusire a pietei imobiliare, a reducerilor de pensii si cheltuieli pe masura ce guvernul... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:25
Participarea creditorilor privati la planul de schimb de obligatiuni a atins tinta de 90 de procente si ar putea chiar sa o depaseasca, a declarat, miercuri, un oficial grec din ministerul finantelor pentru publicatia Naftemporiki.Atena s-a chinuit timp de saptamani intregi pentru a atrage suficient interes in programul de schimb de obligatiuni, care face parte din pachetul de ajutorare incheiat in iulie, pentru a salva tara de la faliment.Daca Atena nu atinge targetul de 90 de procente, ea nu ar putea sa inainteze in programul cu pricina, scrie Reuters.Desi niciun document oficial nu atesta acest lucru, gradul de articipare a fost estimat ana acum la 75%, iar o alta publicatie greaca sustinea, luni, ca gradul de participare a ajuns la 85%."Potrivit oficialului din ministerul finantelor, gradul de participare al investitorilor a atins tinta de 90% cu obligatiuni cu maturitate pana in 2020, existand posibilitatea unei depasiri de target", se arata in raportul citat de Naftemporiki. mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 12:32